tehnike - kako? sta?

Post Reply
Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 05 Nov 2007, 16:54

E, Tenebra, pazi 'vako...za razliku od tebe koja si imala taj problem sa zgrchenom vilicom ja ga naeam, zjevam ko nilski konj! :D ..ali zato imam problem sa grlom..mislim da se meni grche grleni mishici dok pevam pa me posle boli grlo, promuknem, i svi drugi problemi koji sa tim dolaze... Pa reko da nema kakva vezba za opustanje grla i datih misica...?
I btw, pri ovom vezhbnju disanja da li je normalna pojava cvrchanje crevaca :P - pretpostavljam da ih sabijam pri vecem udisaju vazduha nego obicno...i da li to uopste prestaje ikada,npr da creva tim chestim pomeranjem i vezbama zauzmu drugi polozaj?
pozz

Tenebra

Post by Tenebra » 05 Nov 2007, 21:26

hey :)

jedina vezba koju ja znam, a koja je meni pomogla jeste da obuhvatim dlanovima vrat i da pevam tako..tj. da vezbam tako :) cim osetis da ti se vratni misici stezu, prestajes sa pevanjem i kreces iz pocetka :) ako ti je tako u samom pocetku, proveri polozaj usne duplje, namesti sve po propisima ( :P ) i kreni sa vezbom. Kreci stalno iz pocetka dok ti misici ne budu bili sve vreme opusteni.
Misici vrata cesto znaju das e stezu i pri nepravilnoj tehnici disanja..proveri nacin na koji izdises vazduh, kao i kolicinu koju izdises. :)

A sto se tice creva, sasvim je normalno..probaj da svaki put nekih pola sata do sat pre pevanja (sam ces naci najpogodnije vreme) prezalogajis malo. Ni slucajno nemoj preterivati da ne bi doslo do povracanja! :)

Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 02 Dec 2007, 13:23

E da ne zna ko mozda gde bih mogao da skinem neke vezbe za raspevavanje u recimo mp3 formatu ili neki video fajl, svejedno... I ako zna neko kako se zove to na engleskom - to raspevavanje, pomoglo bi mlogo u trazhenju :wink: Pozz svima!

toza
Urednik

Post by toza » 02 Dec 2007, 13:46

Pazi, ne razumem se previse u ovu oblast, ali baci pogled na ove sajtove.

http://www.topshareware.com/Singing-Tut ... -46475.htm

http://www.musicgoals.com/

Nadam se da ti je ovo barem od neke pomoci...

Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 02 Dec 2007, 14:55

Hvala na linkovima ali ovo su programchitji koji se mogu skinuti samo u trial verziji, trazhih full preko dc++ ali ni jedan od ova 2 nema... :( Pregledacu ih malo ali dok ih ja pregledam isteci ce probni period...i to. :P Hvala u svakom sluchaju na brzom odgovoru, i verovatno su ovo zanimljivi programi, pa cu ih juriti na sve strane da nadjem full verzije pa da vidim detaljnije o chem se tu radi. Thx again!

Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 08 Dec 2007, 16:24

Tenebra iam jedno veoma rekao bih znacajno pitanjce ^^
Pri pevanju interesuje me posto si napisala negde u ovom topicu, da treba vazduh da guramo trbushnim mishicima, a meni svi zhivi vele da je caka u opushtenom stomaku, pa me interesuje da li sam te mozhda ja loshe razumeo ili treba da stezhem trbushnjake i da stezhem stomak i da ga sabijam dok ne ispraznim sav vazduh iz njega, ili da mi bude opushten stomak i prividno napumpan dok ne istroshim sav vazduh pa onda udah...?
Nadam se da si me razumela shta hocu da te pitam... I btw kada guram vazduh mishicima i izbacujem ga iz stomaka, nekako vrlo brzo izbacim sav vazduh iz pluca, tako da moram mnogo cheshce da udishem isti... Thx in advance. Pozz!

Tenebra

Re: tehnike - kako? sta?

Post by Tenebra » 14 Jan 2008, 14:52

Hey, izvini sto kasnim mesec dana sa odgovorom..tj. vise od mesec dana :/ nisam bas bila sa vremenom u najboljem odnosu, a i odgovorno (tj. neodgovornost) je tu uticala..

Da bi ti imao osecaj "opustenog" stomaka dok pevas, moras uvezbati stomacne misice da rade svoj posao kako treba i na koji nacin!To ti je kao dresura. Ako ne das podsku stomacnih misica, neces biti u stanju da vazduh ispustas dovoljno jako, ravnomerno, kontinuirano..
Kada naucis misice i kada se oni bez razmisljanja zatezu koliko je potrebno, onda imas osecaj "opustenog" stomaka. Kada vezbas disanje vezbaj misice stomaka (ne moze jedno bez drugog). Dobra ti je vezbica i da udises vazduh brojeci u sebi do 3, a onda sto jace da guras vazduh stomacnim misicima napolje pritom govoreci "ssssssssssssssss (s kao skola) ;))

ne znam koliko tvoji drugovi pevaju, ali ja savetujem vezbanje stomacnih misica ljudima koji kasnije krecu da se bave pevanjem.

to sto brzo ostanes bez vazduha je takodje stvar prakse i mora da se vezba jer moras imati kontrolu nad trbusnim misicima.
Negde sam vec napisala vezbu za to, ali ponovicu ti - udahnes vazduh i onda ga ravnomero ispustas pevajuci vokal "a" tako da sve sto pevas zvuci jednako jako: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, a ne AAAAAAAAaaaaaaaaaAAAAAAAAaaaaaaaaaa..
razumes me? :)

kada istreniras misice stomaka, istreniraces i ovo drugo ;)

Djordje^Ue

Post by Djordje^Ue » 17 Jan 2008, 12:05

Nishta shtrashno za kashnjenje, Nova Godina i praznici...i ja sam bio odsutan... :P da, btw, Sve najbolje! :lol: Radio sam sve te vezbice, mozhda ne dovoljno dugo pa cu jopen ;) A napisi mi neku vezbicu za povecanje kapaciteta pluca, ako je vec nisi napisala ovde, ako jesi samo podseti o kojoj je vezbici rech, ne moras je opet pisati, seticu se ja vec... ^^ ...posto sam gledao ima jedna za koju si napisala chini mi se neshto kao vezhba za "kolichinu vazduha" ili tako nekako, pa ne znam da li je to to... Pozz & Thx

Tenebra

Post by Tenebra » 19 Jan 2008, 13:48

Hvala, hvala! :) takodje ti zelim sve najbolje! :D

Sve vezbice za disanje koje sam napisala do sada su i za povecanje kapaciteta :)
ako zelis brze da ga povecas, idi na plivanje makar jednom nedeljno! (ozbiljna sam)

A ima i ovakvih vezbica:
1. Ova je slicna vezbi koju sam ti napisala u predhodnom pstu.
Polako udises vazduh brojeci do 3; ovog puta tiho pevas suglasnik "z" ali nikakao ne dozvoli da to bude ton iz grla vec se potrudi da koristis stomak. Vezba dosta pomaze u "piano" pevanju jer pocetnici uglavnom da pi pevali tise prestanu da koriste stomak i sve prebacuju na grlo. Caka u tihom pevanju je manja kolicina vazduha - glo ostaje i aparat u grlu ostaje namesten jednako kao kada pevas "forte". Postojan tih ton treba takodje dosta vezbati. To je ustvari kontrola vazduha o kojoj sam vec pricala :)

2. druga vezba je isto slicna vezbi iz prethodnog posta. Udisi vazduh brojeci polako do 3. Zadrzavas vazduh brojeci polako do deset i onda ga guras napolje koristeci misicne stomake. Neka bude malo jace, ali nemoj da se unistavas. I neka intenzitet ispustanja bude sve vreme jednak :)

Tarja_Turunen

Post by Tarja_Turunen » 12 Jul 2008, 13:23

Pretpostavljam da je ovo malo glupo pitanje,ali,kako da znam da li pevam sopran,mecosopran,ili alt? I kako to kad pokusam da otpevam neke "visoke" pesme,glas mi zvuci kao da vristim? Uzas! A, mogu da izvucem visoke tonove! osecam da mogu, ali to zvuci mnogo glasno, i probudim sve moguce ljude u okolini, a opet kao da vristim! Ne mogu da se sredim , da se dogovorim s glasom, i da ga kontrolisem. Na primer, neke pesme koje peva Tarja , ex Nightwish, izvucem super, a neke vristim! I, mogu da pevam nisko, sto mi je cudno, a nastavnica mi kaze da imam visok glas, a ja vristim dok pevam ! Nista mi nije jasno! Ima neko nekakvo objasnjenje? UPOMOC ! ! !

chorsiter

Post by chorsiter » 18 Jul 2008, 15:49

Svaki glas ima svoj opseg i kom se najlakse krece i u kom najlepse zvuci. Na ovom sajtu imas neka definisana pravila podele glasova po klasici http://en.wikipedia.org/wiki/Vocal_range . To sto tvoja profesorka kaze da mozes visoko da pevas mozda misli da imas potencijala za to ili mozda imas boju soprana ali nemas dovoljno tehnike da visoke tonove odpevas na cvrst i pravilan nacin. Sa druge strane, mozes da pevas visinu soprana ali da nisi sopran jer se tvoj glas odredjuje po boji a ne samo po visinama. Poznajem gomilu tenora koji mogu da pevaju kao bassovi i obrnuto, ali to jednostavno ne zvuci prirodno. Svaki pevac posle odredjenog vremena prosiri svoj opseg sto ne znaci da moze da predje iz contralta u sopran 1 :lol: .

Savetujem ti da najvise paznje posvetis pravilnom pevanju jer ces pravilnim pevanjem, veruj mi, pevati mnogo vise i mnogo lakse nego sto mislis da mozes i vise se neces opterecivati visinama kao sada 8) .
Brz napredak ..POZZ

Santana

Post by Santana » 18 Aug 2008, 13:58

htedoh da pitam da li su sve one price-povecanje raspona glasa gluposti i da li je to onoliko koliko ti je dato i ni ton vise.
i ako postoji neka vezba za vise tonove punim glasom umesto iz grla(koje obicno strada brzo)-sta bi to bilo? :idea:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 18 Aug 2008, 17:36

pa raspon mozes sigurno, ja sam povecao tipa sa dve i po na tri i po and counting. jedino sto ne znam da li sam i pre mogao toliko, a nisam znao da iskoristim, ili sam stvarno fizicki povecao. to ti je to sto se tice mene:)
sto se tice ovog drugog, ne znam tacno na sta mislis, ako mislis na falset, i on treba da se radi dijafragmom, a ne grlom, probaj da pevas visoke falset tonove, ali da ne povecavas jacinu glasa, i nemoj da insistiras na nekim visokim za koje ti je bas frka, jer se mozes sjebati. cim ti postaje neprijatno, batali i spusti malo. a vremenom bi trebalo da ti bude sve konfornije i konfornije.

pipistrello

Post by pipistrello » 19 Aug 2008, 01:06

Raspon glasa,moze da se poveca,ali treba dosta vremena i puno vezbi.Pokusaj da visine vezbas postepeno,sto se tice vezbi za visine ja mislim da je Tenebra vec pisala o tome...Dakle,vazno je da sto vise pevas,pozeljno je svaki dan bar pola sata,pri cemu nemoj mnogo forsirati visine,jer mozes da naskodis glasu,takodje je vazno da se pre pevanja upoznas sa tehnikom disanja,jer dobro,pravilno disanje moze da pomogne pri pevanju visina.Ne znam da li si isao na neke casove,ali pre nego sto odlucis da se ozbiljno bavis pevanjem dobro je otici na par casova cisto da se upoznas sa tehnikom...makar disanje da naucis.Kad znas pravilno da dises vec si pola posla uradio.

Highway One

Post by Highway One » 19 Aug 2008, 19:51

izvinite promasio sam temu.

Post Reply