Jareći tremol, šteti li glasnicama?

Post Reply
Wishmaster
Posts: 16
Joined: 24 Dec 2011, 09:23

Jareći tremol, šteti li glasnicama?

Post by Wishmaster » 04 Feb 2012, 18:54

Pozdrav!
Želeo bih da znam, mogu li se oštetiti glasne žice ako preterano koristim jareći tremol :D odnosno ,,grelni vibrato,, (ponekad celu pesmu otpevam njime)!
Kod mene je ovaj vbr. specifičan i baš iz tog razloga ga više koristim, nadam se da nema nus pojava? Šta vi mislite?

lex_bioskop
Posts: 14
Joined: 11 Jan 2012, 02:06
Location: Beograd, Zemun

Re: Jareći tremol, šteti li glasnicama?

Post by lex_bioskop » 06 Feb 2012, 17:03

Nista ne moze da osteti tvoj glas, pod uslovom da se radi PRAVILNO. A sad, nije uvek lako znati da li negde gresis. Ja, npr, gledam to na sledecji nacin: Ako te nista ne boli, ako te taj nacin pevanja ne zamara, i ako mozes da pevas na taj nacin par sati, a da te glas ne izda (da osetis kako ti postaje tesko da ga kontrolises), onda verovatno nema nikakve stete. Mada, cak ni tada, ne mozes biti potpuno siguran (sto je stvarno sran*e kada se radi o pevanju). Moja drugarica koja je pevacica, koja peva po svadbama i kafanama i tako zaradjuje za zivot, je nakon 10 godina pevanja dozivela da ima probleme sa glasom, za koje se kasnije ispostavilo da su nastali usled nepravilnog disanja. Tako da, kad god za nesto tog tipa nisi siguran, najbolje je da pitas nekoga za kog provereno znas da ume da koristi tu tehniku.

Wishmaster
Posts: 16
Joined: 24 Dec 2011, 09:23

Re: Jareći tremol, šteti li glasnicama?

Post by Wishmaster » 09 Mar 2012, 23:00

Profesor kod kog treba da učim pevanje ima neku averziju prema tom tremolu ili vibratu ili šta god! Uglavnom ja se njega ne odričem koliko god bio štetan! :D

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest