PROBLEMI...

Post Reply
timemachineap
Posts: 2
Joined: 08 Feb 2013, 22:47

PROBLEMI...

Post by timemachineap » 08 Feb 2013, 23:14

Ovako, imam 16 godina, isla sam na solo pevanje godinu dana i uspesno polozila ali sam shvatila da to nije vrsta muzike koju ja zelim da pevam i pravac u kome ce moj glas dalje da se razvija. Do upisa u skolu pevanja pevala sam iz grla i sada mi se cini da svaki put kada pokusam da izbacim taj ,,operski'' zvuk iz mog glasa (sto je gotovo nemoguce) cini mi se da dosta naprezem glasne zice. Tada grlo pocinje da me boli vec posle pola sata do sat vremena. E sad ne znam da li je to mozda zbog prosirenih krajnika...Sto se tice ,,operskog glasa'' da li je nekako moguce da ga usmerim u drugi pravac i kako?

Hvala unapred. :D

SalBe
Posts: 1
Joined: 12 Feb 2013, 12:40

Re: PROBLEMI...

Post by SalBe » 12 Feb 2013, 12:54

Imam pitanje, ukoliko mi moze iko strucan pomoci!!! Pjevam vec od svoj 5 godine, prvo amaterski pa onda sam poceo malo ozbiljnije se baviti tim poslom i krenuo sam bendom u nekoliko gradova. Snimio sam vec i svoju singlicu..ali..sve je to ok i lijepo..ali ja sam veoma samokritican i priznao sam sam sebi da imam problem sa svojim glasom. Pocelo je to vec ono..za vrijeme puberteta, sa mutiranjem! No sad imam 26. godina i cesto mi se desi da mi se glas omakne kontroli i "sklizne" mi ton..kao kod pubertetlija! To cesto zna da me iznervira, oa cak da me dovede do ludila! Desava mi se to cak i nekada kada pricam normalno, znaci nema veze sa visokim tonovima..mogu normalno otpjevati visok ton..ali kad pocne to da se desava..prestanem s pjevanjem jer me je pomalo i sram..nije nikako ugodno to cuti, cak je smijesno, s obzirom da imam 26.godina! Ako iko ima neke savjete oko toga ili isti slucaj, volio bi da mi kaze u cemu je fazon..sta radim pogresno! Raspitivao sam se cak kod nekih " strucnjaka"..ali oni savjetuju da prije svega dobro zagrijem glas..ali i to ne pomaze..glas mi se cesto zagrije i nekada ne mogu onako cisto pjevati i sa sadovoljstvom..postaje tesko!
Dakle, molim za pomoc rajo..

User avatar
Dushan S
Posts: 1037
Joined: 02 Jul 2008, 00:26
Location: Pančevo
Contact:

Re: PROBLEMI...

Post by Dushan S » 12 Feb 2013, 13:58

timemachineap wrote:Ovako, imam 16 godina, isla sam na solo pevanje godinu dana i uspesno polozila ali sam shvatila da to nije vrsta muzike koju ja zelim da pevam i pravac u kome ce moj glas dalje da se razvija. Do upisa u skolu pevanja pevala sam iz grla i sada mi se cini da svaki put kada pokusam da izbacim taj ,,operski'' zvuk iz mog glasa (sto je gotovo nemoguce) cini mi se da dosta naprezem glasne zice. Tada grlo pocinje da me boli vec posle pola sata do sat vremena. E sad ne znam da li je to mozda zbog prosirenih krajnika...Sto se tice ,,operskog glasa'' da li je nekako moguce da ga usmerim u drugi pravac i kako?

Hvala unapred. :D
Tehnika pevanja nije sasvim univerzalna, različito koristiš glas ako pevaš pop pevanje i ako pevaš operu. Najverovatniji razlog za to što počinje da te boli grlo je što pokušavaš pevati isuviše glasno - ne očekuj da pevaš rok ili pop i da sa takvom tehnikom imaš jako veliki volumen. Zapravo, trudi se da pevaš glasnoćom kao kad pričaš a eventualno na trenutke malo glasnije. Ljudi kod nas najčešće povređuju grlo zbog loših uslova vežbanja, na primer na bučnim probama gde su se svi pojačali a razglas nije dovoljno jak da bi se pevač čuo. Uvek moraš da insistiraš na tome da dovoljno čuješ sebe.
Što se tiče same tehnike, ako nagonski ne osećaš šta treba da radiš, ne bi bilo loše da pokušaš doći do nekih knjiga kojih ima po internetu, ili ih skinuti u .pdf-u ili ih kupiti preko amazona. Ima sjajnih škola pevanja na videu i na CD-ima. Možda i najvažnija razlika je da kod pop ili rok pevanja, pevač nije toliko "vokalni instrument" već narator, onaj koji komunicira nešto slušaocu. Tako da nemoj biti toliko koncentrisana na tehniku koliko na to da razviješ neki fazon pevanja koji ti je zanimljiv, zavisno od vrste muzike koja te interesuje. Ako si u blizini BG-a možeš i upisati jazz odsek za pevanje, ako ti više prija da te uče živi ljudi.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest