"Konkursi" za učesnike različitih festivala - Ok ili ne?
"Konkursi" za učesnike različitih festivala - Ok ili ne?
Voleo bih čuti mišljenja na sledeću temu, objasniću šta me je nagnalo na otvaranje iste (I to ne samo na ovom forumu), i neke svoje observacije:
Nešto sad gledam po netu, i ne po prvi put, vidim jedan poziv da se bendovi prijave na X festival/gitarijadu. Po prijavljivanju neko, žiri, nebitno, će razmotriti prijave i onda javiti ko je izabran. Lepo. Inače ne radi se o demo bendovima, nego o bendovima koji imaju nešto iza sebe, da li sad staž ili neki izdat materijal.
E sad, kao prvo da odmah napomenem da ne pravim nikakvu teoriju zavere, ne želim da pljujem nikoga, i u principu apriori idem da ideja o tome da se bendovi "prijave" dolazi od toga da organizatori sebi žele da olakšaju izbor bendova i daju šansu nekim bendovima koje možda inače nisu čuli. Znači ŽELIM da vidim da je ovo u suštini pojava koja, u najvećem broju slučajeva nema svoj koren u zlonamernosti.
Sa druge strane, ovo je pojava koja me jako brine i koja po meni suštinski degradira bendove. Ako se dobro sećam, prvi koji su započeli sa ovom praksom su organizatori EXIT-a a sada primećujem da i drugi preuzimaju istu metodologiju.
Da vas podsetim, kako je to nekad izgledalo: Morao je postojati čovek koji se kapira u muzičku scenu, i prati događanja. Onda organizatori PLATE tog čoveka da on napravi program koji je adekvatan, na osnovu svog znanja. On dobije budžet, iz koga će platiti bendove (jer pobogu, mislilo se da ljude treba plaćati za ono što rade, tj za svirku) i zatim na osnovu priloženih sredstava napravi program, kontaktira bendove itd.
Osnovni problem sa ovim pristupom? Budžet. Zašto bi ikoga morali platiti? Umesto toga, uveden je novi model:
Izabere se čovek koji će napraviti program. On ne dobije budžet ili dobije budžet samo za jedan bend ili pevača takozvanog "Hedlajnera". Tu se obično izabere neko ko nije baš toliko skup a pokriva ukus široke narodne mase. Ako se ima više para, onda se zove neko ptvrđšen tipa Van Gog, Čorba itd. nakon toga se pravi konkurs po kome se bendovi prijavljuju i nadaju da će imati tu sreću i čast da im dozvole da besplatno sviraju na velikoj, lepoj bini sa drugim bendovima i velikim hedlajnerom. Naravno neće svi bendovi pristati, ali čistom matematikom, jasno je da će se veliki broj bendova prijaviti. Uostalom, i da su samo dva benda pristojna, opet, ljudi će ćutati slušati, piti pivo i čekati da svira "Hedlajner".
Ja bih nekako ovo nazvao eksploatacijo,. Mislim, kapiram ja da neki "festivali" u stvari nemaju prebijene kinte, aliu većini slučajeva, najbukvalnije se igra na to da će se neko uvek prijaviti. Neću sad napominjati nikakve konkretne slučajeve, kao što rekoh ne želim upirati prstom ili pljuvati, ali me malo žalosti da su stvari došle dotle da su bendovi spremni da se prodaju za putne troškove, osrednju binu na kojoj, oh luksuza ,postoje monitori i poneko svetlo, i da im je makar malo tog Exposure-a dovoljan razlog da izvinićete - ćute i puše.
Ako bi se reklo da je argument to da se nema para, i da bilo koji iole manji bend ili više njih ne bi moglo da dovede publiku pa ih ne treba plaćati, ok, razumem finansijsku logiku koja stoji iza toga, ali ista stvar se dešava i kad su u pitanju različite "svetkovine" koje se finansiraju iz opštinskih budžeta, za koje država odvaja pare. Konačno, ako neko odvoji vreme i svoju energiju, da plati sve što treba od žica do snimanja albuma, odakle uopšte takvo očekivanje? Da li bi ikada neko postavio oglas da pravi konkurs za rad u firmi gde će "častiti" one koji pobede na konkursu da rade za putne troškove u firmi? I da li je i ovo negde slika i prilika toga da se rock muzikant u Srbiji i na balkanu generalno samo-degradirao i navikao da je smeće i biće niže vrste pa je uopšte srećan da gde ima priliku svirati?
Da dodam jednu stvar, da neko ne misli da je ličan "Rant" bogu hvala, mi još imamo mogućnost da budemo plaćeni gde sviramo, i nismo u toj poziciji. Ali me kao čoveka vređa i nervira, ono, gledam kako se neko siroma loži i šalje "prijave" pa onda ovi "razmatraju" da li da ih puste i koga da puste da svira. Zato i napisah ovo, da čujem kako drugi vide to, i da ono napravim realiti ček, možda sam ja nešto pogrešno uklavirio, a ovo je sasvim ok praksa. Treba nešto da mi se okopa bašta iza kuće pa sam mislio i ja da organizujem konkurs na koji bi se prijavili ljudi da im dozvolim da nastupe u mojoj bašti i malo mu ga daju po sađenju paradajza.
Nešto sad gledam po netu, i ne po prvi put, vidim jedan poziv da se bendovi prijave na X festival/gitarijadu. Po prijavljivanju neko, žiri, nebitno, će razmotriti prijave i onda javiti ko je izabran. Lepo. Inače ne radi se o demo bendovima, nego o bendovima koji imaju nešto iza sebe, da li sad staž ili neki izdat materijal.
E sad, kao prvo da odmah napomenem da ne pravim nikakvu teoriju zavere, ne želim da pljujem nikoga, i u principu apriori idem da ideja o tome da se bendovi "prijave" dolazi od toga da organizatori sebi žele da olakšaju izbor bendova i daju šansu nekim bendovima koje možda inače nisu čuli. Znači ŽELIM da vidim da je ovo u suštini pojava koja, u najvećem broju slučajeva nema svoj koren u zlonamernosti.
Sa druge strane, ovo je pojava koja me jako brine i koja po meni suštinski degradira bendove. Ako se dobro sećam, prvi koji su započeli sa ovom praksom su organizatori EXIT-a a sada primećujem da i drugi preuzimaju istu metodologiju.
Da vas podsetim, kako je to nekad izgledalo: Morao je postojati čovek koji se kapira u muzičku scenu, i prati događanja. Onda organizatori PLATE tog čoveka da on napravi program koji je adekvatan, na osnovu svog znanja. On dobije budžet, iz koga će platiti bendove (jer pobogu, mislilo se da ljude treba plaćati za ono što rade, tj za svirku) i zatim na osnovu priloženih sredstava napravi program, kontaktira bendove itd.
Osnovni problem sa ovim pristupom? Budžet. Zašto bi ikoga morali platiti? Umesto toga, uveden je novi model:
Izabere se čovek koji će napraviti program. On ne dobije budžet ili dobije budžet samo za jedan bend ili pevača takozvanog "Hedlajnera". Tu se obično izabere neko ko nije baš toliko skup a pokriva ukus široke narodne mase. Ako se ima više para, onda se zove neko ptvrđšen tipa Van Gog, Čorba itd. nakon toga se pravi konkurs po kome se bendovi prijavljuju i nadaju da će imati tu sreću i čast da im dozvole da besplatno sviraju na velikoj, lepoj bini sa drugim bendovima i velikim hedlajnerom. Naravno neće svi bendovi pristati, ali čistom matematikom, jasno je da će se veliki broj bendova prijaviti. Uostalom, i da su samo dva benda pristojna, opet, ljudi će ćutati slušati, piti pivo i čekati da svira "Hedlajner".
Ja bih nekako ovo nazvao eksploatacijo,. Mislim, kapiram ja da neki "festivali" u stvari nemaju prebijene kinte, aliu većini slučajeva, najbukvalnije se igra na to da će se neko uvek prijaviti. Neću sad napominjati nikakve konkretne slučajeve, kao što rekoh ne želim upirati prstom ili pljuvati, ali me malo žalosti da su stvari došle dotle da su bendovi spremni da se prodaju za putne troškove, osrednju binu na kojoj, oh luksuza ,postoje monitori i poneko svetlo, i da im je makar malo tog Exposure-a dovoljan razlog da izvinićete - ćute i puše.
Ako bi se reklo da je argument to da se nema para, i da bilo koji iole manji bend ili više njih ne bi moglo da dovede publiku pa ih ne treba plaćati, ok, razumem finansijsku logiku koja stoji iza toga, ali ista stvar se dešava i kad su u pitanju različite "svetkovine" koje se finansiraju iz opštinskih budžeta, za koje država odvaja pare. Konačno, ako neko odvoji vreme i svoju energiju, da plati sve što treba od žica do snimanja albuma, odakle uopšte takvo očekivanje? Da li bi ikada neko postavio oglas da pravi konkurs za rad u firmi gde će "častiti" one koji pobede na konkursu da rade za putne troškove u firmi? I da li je i ovo negde slika i prilika toga da se rock muzikant u Srbiji i na balkanu generalno samo-degradirao i navikao da je smeće i biće niže vrste pa je uopšte srećan da gde ima priliku svirati?
Da dodam jednu stvar, da neko ne misli da je ličan "Rant" bogu hvala, mi još imamo mogućnost da budemo plaćeni gde sviramo, i nismo u toj poziciji. Ali me kao čoveka vređa i nervira, ono, gledam kako se neko siroma loži i šalje "prijave" pa onda ovi "razmatraju" da li da ih puste i koga da puste da svira. Zato i napisah ovo, da čujem kako drugi vide to, i da ono napravim realiti ček, možda sam ja nešto pogrešno uklavirio, a ovo je sasvim ok praksa. Treba nešto da mi se okopa bašta iza kuće pa sam mislio i ja da organizujem konkurs na koji bi se prijavili ljudi da im dozvolim da nastupe u mojoj bašti i malo mu ga daju po sađenju paradajza.
Re: "Konkursi" za učesnike različitih festivala - Ok ili ne?
Glede ovih - znam da je ''prijavljivanje'' formalnost, ne znam kako je na ostalim festivalima.Sa druge strane, ovo je pojava koja me jako brine i koja po meni suštinski degradira bendove. Ako se dobro sećam, prvi koji su započeli sa ovom praksom su organizatori EXIT-a a sada primećujem da i drugi preuzimaju istu metodologiju.
Idi, begaj, Exitovci daju cak i besplatnu kartu za EXIT!!!Ja bih nekako ovo nazvao eksploatacijo,. Mislim, kapiram ja da neki "festivali" u stvari nemaju prebijene kinte, aliu većini slučajeva, najbukvalnije se igra na to da će se neko uvek prijaviti. Neću sad napominjati nikakve konkretne slučajeve, kao što rekoh ne želim upirati prstom ili pljuvati, ali me malo žalosti da su stvari došle dotle da su bendovi spremni da se prodaju za putne troškove, osrednju binu na kojoj, oh luksuza ,postoje monitori i poneko svetlo, i da im je makar malo tog Exposure-a dovoljan razlog da izvinićete - ćute i puše.

Potpuno te razumem prijatelju.Isto tako se i ja osecam kada subotom odem na posao a tamo ti kazu "znas,rad subotom se ne placa ali ces dobiti slobodan dan zato sto si radio za vikend". I onda, kada trazis da iskoristis taj slobodan dan, onda ljigavac odgovara "pa znas,nema ko da te menja,bla,bla,bla...". To su ti "svetski trendovi" i globalizacija valjda,sta znamo mi smrtnici sta je dobro za nas! Ista stvar je i sa konkursima za razlicite festivale,svirajte ljudi do mile volje a sve sto zaradi festival - "gazdi" u dzep. Ali takvi su nazalost "svetski" trendovi(navedeni citat gore),a tesko je boriti se protiv trendova. I za kraj , naravno da ti jebeni konkursi nisu o.k.!!!!!Treba nešto da mi se okopa bašta iza kuće pa sam mislio i ja da organizujem konkurs na koji bi se prijavili ljudi da im dozvolim da nastupe u mojoj bašti i malo mu ga daju po sađenju paradajza.

Pa pazi, to je sad drugo pitanje, ko zna možda exit i jesu u poziciji da se tako ponašaju sa nekim opravdanjem - možda. To evo sad možemo da raspravljamo da li je svirati na Exit-u korisno u nečijoj karijeri, da bi svirao za džabe. Znači možda su u pravu a možda i nisu, ali to je najveći festival ovde. Ali to nije jedino mesto gde postoji takva praksa. U suštini ne mora da postoji neki konkurs. Dovoljno je da postoji trip da organizator recimo pozove nekoga da svira za dž jer je to super da se svira na njegovom festivalu, toga ima i kad nema dakle konkursa u formalnom smislu. "Pay to play" postoji napolju, i bendovi su često plaćali da sviraju na Ozzfest-u, recimo. Ali to je Ozzfest, koji nekome nešto zaista može da pomogne.sinisake wrote:Glede ovih - znam da je ''prijavljivanje'' formalnost, ne znam kako je na ostalim festivalima.Sa druge strane, ovo je pojava koja me jako brine i koja po meni suštinski degradira bendove. Ako se dobro sećam, prvi koji su započeli sa ovom praksom su organizatori EXIT-a a sada primećujem da i drugi preuzimaju istu metodologiju.
Idi, begaj, Exitovci daju cak i besplatnu kartu za EXIT!!!Ja bih nekako ovo nazvao eksploatacijo,. Mislim, kapiram ja da neki "festivali" u stvari nemaju prebijene kinte, aliu većini slučajeva, najbukvalnije se igra na to da će se neko uvek prijaviti. Neću sad napominjati nikakve konkretne slučajeve, kao što rekoh ne želim upirati prstom ili pljuvati, ali me malo žalosti da su stvari došle dotle da su bendovi spremni da se prodaju za putne troškove, osrednju binu na kojoj, oh luksuza ,postoje monitori i poneko svetlo, i da im je makar malo tog Exposure-a dovoljan razlog da izvinićete - ćute i puše.
Pa dobro, ali ti jesi bar nešto plaće za taj posao, iako je odnos nekorektan, zar ne? Nije baš da radiš za džabe, ili da ti neko govori da treba da bude čast da volontiraš za poslodavca. Za globalizaciju - ne znam, što sam napisao i gore, postoji ta tendencija da se plaća za reklamu a nastup na prestižnom festivalu može biti dobra reklama, ali i na zapadu postoji neka crta. Ne pokušava baš svako da se odnosi prema tebi kao da si budala, jel, tj postoji ipak veće vrednovanje rada. Mogla bi se proširiti priča jer to nije slučaj samo za festivale, recimo bilo je slučajeva da smo konkretno mi odbijali da se pojavimo u nekoj TV emisiji jer je odnos prema gostima (osim ako nisu važni) takav da jednostavno bolje je ne pojaviti se nego da te neko pravi budalom. Opet onda neko drugi ode i ne smeta mu da ga tretiraju tako, 5 minuta na tv-u je ipak 5 minuta na TV-u. Znači iako su samo dva odgovora na temi, ja bih zaista voleo da čujem neku razmenu mišljenja. Uopšte nije varijanta dobri momci loši momci pa se mi sad kao ljutimo jer smo muzičari a oni nas izrabljuju. Recimo, možda su baš muzičari krivi, jer koji je smisao da recimo mi i još neko odbijamo "nepristojne ponude" ako će neko drugi da se naguzi i da ga primi, i kao eto, džaba drža nja principa. Da li su muzičari krivi?Potpuno te razumem prijatelju.Isto tako se i ja osecam kada subotom odem na posao a tamo ti kazu "znas,rad subotom se ne placa ali ces dobiti slobodan dan zato sto si radio za vikend". I onda, kada trazis da iskoristis taj slobodan dan, onda ljigavac odgovara "pa znas,nema ko da te menja,bla,bla,bla...". To su ti "svetski trendovi" i globalizacija valjda,sta znamo mi smrtnici sta je dobro za nas! Ista stvar je i sa konkursima za razlicite festivale,svirajte ljudi do mile volje a sve sto zaradi festival - "gazdi" u dzep. Ali takvi su nazalost "svetski" trendovi(navedeni citat gore),a tesko je boriti se protiv trendova. I za kraj , naravno da ti jebeni konkursi nisu o.k.!!!!!
- mislim_stvarno
Verovatno bi bolje bilo da neko iskusniji od mene pise na ovu temu. Neko ko ima ozbiljniji bend itd... Neko ko ce imati nesto novo i pametno da kaze, nesto sto nije vec receno.
Ja sam do pre koju nedelju pokusavao da se ubacim sa bendom da sviramo bilo gde, ali kao bend kome bi to bila prva svirka naravno da ne ocekujes da ti plate (osim ako nije tezga, sto nije
). U takvoj situaciji je logicno da neko mora da razmotri tvoju "prijavu", da cuje niki demo ili nesto slicno, i to je ok. Niko ne zeli da mu gomila mamlaza koja ne zna da drzi instrumente svira. Za mene je to normalna pojava za demo bend, ali kapiram da to nije tema.
To shto "afirmisani" bendovi dopustaju da ih je8u uzduz i popreko je velika degradacija sopstvenog rada. Vracaju se na pocetak kada su bili demo bend. Postoje veoma poznati bendovi koji dopustaju da im se to radi, bendovi koji imaju neku bazu fanova, koji ne bi trebalo da imaju potrebu za takvim, pa da kazem ponizavanjem, da rade za dz, bendovi koji bi mogli da napune bilo koji klub po vecim gradovim. Verovatno se vode time da ce svirati na mnogo vecoj bini, da ce jos neko cuti za njih, pa pristaju. Ne znam taj nacin razmiljanja, samo nagadjam.
Tu se onda dolazi i do one price da su rok muzicari slabo placeni i da ne moze da se zivi od rock'n'rolla... To je verovatno tacno, ali onda ne znam zasto ljudi pristaju da sa jedne strane rade za dz, a sa druge da se zale kako ne moze da se zivi od toga sto rade?!?! Mozda je bolje raditi ono sto volis, pa makar iz hobija nego nista?
Tu su krivi samo muzicari. Uvek ce postojati neko ko ce pokusavati da zaradi preko tudjih ledja, ali ako mu svesno dozvoljavas da tebe iskoristava, samo si ti kriv, i niko vise. Da su od pocetka ljudi bili dosledni sebi, danas ne bi doslo do omasovljenja te pojave.
Ja sam do pre koju nedelju pokusavao da se ubacim sa bendom da sviramo bilo gde, ali kao bend kome bi to bila prva svirka naravno da ne ocekujes da ti plate (osim ako nije tezga, sto nije

To shto "afirmisani" bendovi dopustaju da ih je8u uzduz i popreko je velika degradacija sopstvenog rada. Vracaju se na pocetak kada su bili demo bend. Postoje veoma poznati bendovi koji dopustaju da im se to radi, bendovi koji imaju neku bazu fanova, koji ne bi trebalo da imaju potrebu za takvim, pa da kazem ponizavanjem, da rade za dz, bendovi koji bi mogli da napune bilo koji klub po vecim gradovim. Verovatno se vode time da ce svirati na mnogo vecoj bini, da ce jos neko cuti za njih, pa pristaju. Ne znam taj nacin razmiljanja, samo nagadjam.

Tu se onda dolazi i do one price da su rok muzicari slabo placeni i da ne moze da se zivi od rock'n'rolla... To je verovatno tacno, ali onda ne znam zasto ljudi pristaju da sa jedne strane rade za dz, a sa druge da se zale kako ne moze da se zivi od toga sto rade?!?! Mozda je bolje raditi ono sto volis, pa makar iz hobija nego nista?
Tu su krivi samo muzicari. Uvek ce postojati neko ko ce pokusavati da zaradi preko tudjih ledja, ali ako mu svesno dozvoljavas da tebe iskoristava, samo si ti kriv, i niko vise. Da su od pocetka ljudi bili dosledni sebi, danas ne bi doslo do omasovljenja te pojave.

- Rocket Roll
Tako nekako. Čini se da će decenije koje dolaze biti decenije amatera (ljubitelja koji se nečim bave neprofesionalno). To nije nužno loše, naprotiv.Dushan S wrote:I da li je i ovo negde slika i prilika toga da se rock muzikant u Srbiji i na balkanu generalno samo-degradirao i navikao da je smeće i biće niže vrste pa je uopšte srećan da gde ima priliku svirati?
Uvek smetnemo s uma da su gitarska muzika i živa svirka yesterday's news. Elektrondža sa kompjutera, didžejing i pevanje na matricu (rep) su se izborili za pravo da postoje na istom tom festivalu na kojem dolaze da sviraju i "gitaroši", a veliki deo publike dolazi da bi čuo "te novije stvari". Današnji festivali moraju da uključe sve te vrste izvođača, i vraća se "Vudstok situacija" - na bini će se smenjivati sve od indijske tradicionalne muzike preko akustičnih balada do Džimija Hendriksa, a muzičar ima da bude srećan što uopšte nastupa u tom vašaru i ima priliku da se druži sa kolegama koji se bave potpuno različitim zvukom.
Uzecu Exit za ovaj primer, jer poznajem clanove benda koji evo vec 4. godinu za redom ide da svira na Exit-u sa istih 6-7 pesama. Nikad nikakvu korist od toga imali nisu. Kako materijalnu, tako ni medijsku. U redu su bend, okej su im pesme. Da sam ja organizator - zvao bih ih na festival. Ali ne 4 godine za redom.
Sta ovo mozze da znaci?
1. Toliko su dobri da su hipnotisali ceo 'zziri' [highly unlikely] pa ne mogu bez njih.
2. Safe bet - 'Za ove znamo da zvuce kao sto tvrde, pa da ne rizikujemo sa ovima ili onima'
3. Nikakav izbor, odn. pristizze im samo smece od muzike.
4. Mrzi ih da preslusavaju, pa kad vide bend za koji znaju da je ok ubace ga na spisak izvodjaca i eto im odmah manje posla.
U svakom slucaju, od one 'Da svako dobije sansu' u ovoj prici nema nista.
Sta ovo mozze da znaci?
1. Toliko su dobri da su hipnotisali ceo 'zziri' [highly unlikely] pa ne mogu bez njih.
2. Safe bet - 'Za ove znamo da zvuce kao sto tvrde, pa da ne rizikujemo sa ovima ili onima'
4. Mrzi ih da preslusavaju, pa kad vide bend za koji znaju da je ok ubace ga na spisak izvodjaca i eto im odmah manje posla.
Pa nisam siguran da mislimo na isto. Nije pitanje da li postoji publika - ona postoji, de fakto. Samo govorim o tretmanu onih koji treba da je zabavljaju. iskreno nisam nikada čuo da je čak i drugorazredni DJ puštao na nekom javnom skupu muziku za Dž niti da je iko od njega to očekivao. Možda ima takvih slučajeva pa ja ne znam za njih doduše.Rocket Roll wrote:Tako nekako. Čini se da će decenije koje dolaze biti decenije amatera (ljubitelja koji se nečim bave neprofesionalno). To nije nužno loše, naprotiv.Dushan S wrote:I da li je i ovo negde slika i prilika toga da se rock muzikant u Srbiji i na balkanu generalno samo-degradirao i navikao da je smeće i biće niže vrste pa je uopšte srećan da gde ima priliku svirati?
Uvek smetnemo s uma da su gitarska muzika i živa svirka yesterday's news. Elektrondža sa kompjutera, didžejing i pevanje na matricu (rep) su se izborili za pravo da postoje na istom tom festivalu na kojem dolaze da sviraju i "gitaroši", a veliki deo publike dolazi da bi čuo "te novije stvari". Današnji festivali moraju da uključe sve te vrste izvođača, i vraća se "Vudstok situacija" - na bini će se smenjivati sve od indijske tradicionalne muzike preko akustičnih balada do Džimija Hendriksa, a muzičar ima da bude srećan što uopšte nastupa u tom vašaru i ima priliku da se druži sa kolegama koji se bave potpuno različitim zvukom.
Slažem se sa onim što si pisao, samo bih nešto u vezi sa ovim - Na neki način i ja hobiziram sa mojim bendom, u smislu da ne živim od njega. Ali to ne znači da radim "neprofesionalno". Tj, sviranje je takođe i posao, i meni je nekako svirati za dž ako su ljudi koji sviraju ozbiljni isto kao da ti neko predloži da malo ideš po kućama i opravljaš cevi, jer si nezaposleni vodoinstalater, pri čemu ti što te šalju da opravljaš naplaćuju što su te poslali a ti ne dobijaš ni dinara kao, šta ima veze, to ti je hobi. Nisam siguran da ako neko svira prvenstveno iz zadovoljstva, ne treba i da naplati ako radi kvalitetno.Tu se onda dolazi i do one price da su rok muzicari slabo placeni i da ne moze da se zivi od rock'n'rolla... To je verovatno tacno, ali onda ne znam zasto ljudi pristaju da sa jedne strane rade za dz, a sa druge da se zale kako ne moze da se zivi od toga sto rade?!?! Mozda je bolje raditi ono sto volis, pa makar iz hobija nego nista?
Paprika wrote:Uzecu Exit za ovaj primer, jer poznajem clanove benda koji evo vec 4. godinu za redom ide da svira na Exit-u sa istih 6-7 pesama. Nikad nikakvu korist od toga imali nisu. Kako materijalnu, tako ni medijsku. U redu su bend, okej su im pesme. Da sam ja organizator - zvao bih ih na festival. Ali ne 4 godine za redom.
Sta ovo mozze da znaci?
Pa pazi, pod uslovom naravno da se ne radi o tome da se ide po prijateljskoj vezi, i da bend nikog u organizaciji ne poznaje lično, pa je to razlog, ja bih možda stavio i broj 5. Hoće da sviraju za dž, i kakvi god bili uslovi, ne bune se. Mislim, bend koji solidno svira, popunjava program, ne udara po džepu, ideološki odgovara - što ih ne bi zvali ponovo! Meni je samo tu čudna zašto oni žele da sviraju uvek iznova ako sam kažeš da nemaju nikakve koristi.
- Rocket Roll
...a od gitarski orjentisanih bendova se očekuje da sviraju za dž. Eto percepcije gitare kod nas: to je nešto čime se bave ljudi koji ne očekuju ili ne umeju od toga da zarade i zato im koncept "besplatne zabave" dođe kao dobar dan. I šta da radi siroti gitarski orjentisan bend? Najteže je buniti se protiv uvreženog mišljenja.Dushan S wrote:Iskreno nisam nikada čuo da je čak i drugorazredni DJ puštao na nekom javnom skupu muziku za dž niti da je iko od njega to očekivao...
-
Festivali su ok...
ali da bi festivali fuknkcionisali po prirodnom toku stvari, treba da postoji lokalna scena... koja je ugusena i ugazena... ne svira se po Domovima Kulture, Kulturnim Centrima, Domovima Omladine... a svi oni zvrje prazni...
Da li se neko seca kad je u Domu Omladine Beograda (tadasnjem St.Jamesu) bila svirka SVAKO VECE?! Cak se secam i programa (ponedeljak Roundhouse, utorak Hush, sreda Crazy Joe, cetvrtak Rebels, petak Raw Hide, subotom su se smenjivali blues bendovi - DiLuna, PointBlank...)... samo da napomenem TO JE BILO PRE VISE OD 10 GODINA!!! I kad god odes na neki Blues festival (kakvih je bilo nekoliko), znas sve bendove...
Dosli smo do toga da na TVu nema nijedne emisije o domacim bendovima (cak je ONIH NAJGORIH GODINA, '93.-'94. bila DOJAJA Bgd scena, dosta zavhaljujuci AFIRMATORU), i da kafedzije odredjuju honorare za muzicare, po slobodnoj proceni... u tim uslovima uvek imas i one gladne, koji dampinguju cene do 10 evra po osobi... EEEJ! I onda ti reci nekome cenu od 500 evra za bend... za 300 ce jos i da razmisli ako si bas dojaja... ali ce ti na kraju dati 200 jer je slabo islo picje... a ako neces ti, uvek ima "jedan tip sa klavijaturom-aranzerom, domaci i strani poprock, a zna i narodnjake - ZIVA SVIRKA" koji svira za 50 evrica... i ko te j***!
Ovo nije offtopic... nego upravo u ovakvoj atmosferi, organizatori festivala pucaju na tvoju (muzicarsku) zelju za afirmacijom i prezentacijom, da konacno postanes NEKO I NESTO
... a zaradjene pare ce vec nekako potrositi na nekog "madjarskog DJ-a" sa honorarom od 20 000...
I onda opet u kafanu, na natezanje sa nekim kome si samo stavka na troskovniku... i to smo svi mi ista stavka, isti kantar, ista pijaca...
U takvoj atmosferi se ne iskazuju talenti i ne radjaju "napredni" bendovi... ne - ne...
ali da bi festivali fuknkcionisali po prirodnom toku stvari, treba da postoji lokalna scena... koja je ugusena i ugazena... ne svira se po Domovima Kulture, Kulturnim Centrima, Domovima Omladine... a svi oni zvrje prazni...
Da li se neko seca kad je u Domu Omladine Beograda (tadasnjem St.Jamesu) bila svirka SVAKO VECE?! Cak se secam i programa (ponedeljak Roundhouse, utorak Hush, sreda Crazy Joe, cetvrtak Rebels, petak Raw Hide, subotom su se smenjivali blues bendovi - DiLuna, PointBlank...)... samo da napomenem TO JE BILO PRE VISE OD 10 GODINA!!! I kad god odes na neki Blues festival (kakvih je bilo nekoliko), znas sve bendove...
Dosli smo do toga da na TVu nema nijedne emisije o domacim bendovima (cak je ONIH NAJGORIH GODINA, '93.-'94. bila DOJAJA Bgd scena, dosta zavhaljujuci AFIRMATORU), i da kafedzije odredjuju honorare za muzicare, po slobodnoj proceni... u tim uslovima uvek imas i one gladne, koji dampinguju cene do 10 evra po osobi... EEEJ! I onda ti reci nekome cenu od 500 evra za bend... za 300 ce jos i da razmisli ako si bas dojaja... ali ce ti na kraju dati 200 jer je slabo islo picje... a ako neces ti, uvek ima "jedan tip sa klavijaturom-aranzerom, domaci i strani poprock, a zna i narodnjake - ZIVA SVIRKA" koji svira za 50 evrica... i ko te j***!
Ovo nije offtopic... nego upravo u ovakvoj atmosferi, organizatori festivala pucaju na tvoju (muzicarsku) zelju za afirmacijom i prezentacijom, da konacno postanes NEKO I NESTO

I onda opet u kafanu, na natezanje sa nekim kome si samo stavka na troskovniku... i to smo svi mi ista stavka, isti kantar, ista pijaca...
U takvoj atmosferi se ne iskazuju talenti i ne radjaju "napredni" bendovi... ne - ne...
- Highway One
KirilStipsa wrote:Festivali su ok...
Ovo nije offtopic... nego upravo u ovakvoj atmosferi, organizatori festivala pucaju na tvoju (muzicarsku) zelju za afirmacijom i prezentacijom, da konacno postanes NEKO I NESTO ... a zaradjene pare ce vec nekako potrositi na nekog "madjarskog DJ-a" sa honorarom od 20 000...