Bajaga na tapetu

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
Jezh

Bajaga na tapetu

Post by Jezh » 08 Jan 2007, 14:24

Prelistavajuci forum u par navrata sam primetio da se Bajagino ime spominje u (izuzetno) negativnom kontekstu, a posto nemam licno nista protiv njega, strasno me zanima zasto?

Fox IV izvoli :wink:

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 08 Jan 2007, 15:48

Jaooooooo ova tema mi je došla ko "kec na jedanaest"... Baš sam tražio nešto da se malo "izduvam" & "ispucam"

Dakle...

Bajaga... pogledajte vi samo to IME. Znači dovoljno je samo pročitati ime da već počneš da umireš od smeha. E a onda da pređemo na glas (o stasu ćemo posle). Ne znam za vas ali ja u životu nisam čuo čoveka sa lošijim glasom. Znači ja da imam takav glas ne bih se usudio da pevam ni u kupatilu. Kažu ljudi "aj nije važno što mu je loš glas ali tekstovi su mu odlični". OK... aj da vidimo... "Motorolo policijsko kolo" (WTF :eek4i_2: ), zatim "Lepa Janja ribareva kći" ("...a onda vidim jebote, nigde takve lepote..." OMFG!!!), uber-ultra natripovana narkomanska himna "442 do Beograda" (da li se iko ikada zapitao šta 442 zapravo predstavlja???), "Mali slonovi & mali đonovi" (aj nek me neko ubedi da i ovo nije narkomanska), da ne spominjem i "Šarene pilule za lilule" i ona (ne znam tačan naziv) "...svi vojnici u rovovima... baš svi ludaci po krovovima...".
Ako sam slučajno nešto ispustio, ne zamerite pošto isti ima toliko bisera od pesama da je jednostavno nemoguće sve spomenuti.

Dalje... stas...
Da li ste se ikada pitali kako bi izgledala čovečja ribica da je još evoluirala? Samo pogledajte gos`n Bajagu! Slika & prilika. Kad malo bolje razmislim, možda se upravo njegov evolucijski tok kreće ka čovečjoj ribici ali to ćemo saznati tek kroz koju deceniju i njegove potomke (ako još uvek ima čime da ih napravi tj. ako droga nije uništila sve).

Tehnika sviranja...

Tehnika? Tehnika a la "drž`o gitaru ili veslo isti mi očin... ne znam da sviram ni jedno ni drugo". Upravo tako i drži gitaru. A kakva mu je tehnika tako su mu i pesme tehnički složene & komplexne. Drži se oprobanog recepta: jedna melodija na dva akorda i to mešaj, mešaj, mešaj... Ako baš mora, ubaci još jedan akord ali neka bude srodan prethodnom da lakše upamtim.

Eto... Bajaga = najveća komedija i to ne samo za muzičare nego i priode koja se na surov način poigrala sa ljudskim rodom. Kako mu je uspelo da dođe do vrha? Verovatno je i njemu čudno. Mada to ima veze sa onom čuvenom "hleba i igara" a ako nema hleba onda daj makar igara (situacija u zemlji koja je obeležila skoro u potpunosti prethodni vek). Ne znaju ljudi kod nas ni da slušaju muziku a ne da je sviraju.

Ako neko ima šta da doda, rado ću pročitati.

Disclaimer: nemam nameru nikoga da uvredim. Iznosim subjektivni stav.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Jan 2007, 16:25

e brate moj ako je bajaga sa svojim glasom uspeo da se uzdigne medju prljavo kazaliste, parni valjak, i jos brdo ex yu bendova onda verovatno nema bas toliko los glas ko sto ti kazes.............

sto se tekstova tice oni mozda tebi nista ne znace i mozda ih ti ne razumes ali siguran sam da njemu znace i vise nego sto mislis.............
inace sta ti inace mislis o ex yu tekstovima njegovog vremena posto imam neki utisak da se tebi ne svidja cela ta scena a ne samo on?

o stasu i nacinu na koji drzi gitaru nema sta da se prica slusas muziku neces drkati na njega.......

ljudima je danas toliko bitno kako izgledaju na sceni da zaboravljaju jednu malu stvar koja se zove muzika

takodje nemam nameru da te uvredim FOX ali kad je ljudima bitnije kako izgledaju od toga kako zvuce onda dobijemo britney spears mtv i grand paradu covece

da li si nekad gledao erica claptona uzivo.........
onda znas da ne izgleda kako bi covek njegovih muzickih razmera trebao i lik svira crveni sratocaster sto se ljudima ne svidja jer nije "COOL" jebalo vas cool poslusaj coveka kako svira.........

u svakom slucaju volim bajagu
i sve sto zelim da kazem je da je muzika na prvom mestu i svako ko kritikuje nekog jer tog nekog boli k.... za to kako izgleda je j..... pozer

peace friends

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 08 Jan 2007, 17:29

Funkomat wrote:e brate moj ako je bajaga sa svojim glasom uspeo da se uzdigne medju prljavo kazaliste, parni valjak, i jos brdo ex yu bendova onda verovatno nema bas toliko los glas ko sto ti kazes.............
Ajde mi samo definiši ŠTA je to kvalitetno u njegovom glasu? Citiraj mi makar jednog profesionalnog pevača koji je rekao neku reč hvale o njemu IKADA. A to što se uzzdigao među kazalište, parni valjak i ostalu bagru... ko je rekao da je bilo ko od tih bendova radio kvalitetnu muziku? Ulazak u tu korpu sa pomenutim bendvima ja baš ne bih nazvao uzdizanjem.

Što se textova tiče... pa i meni mnogo znače neki textovi koje sam pijan pisao ali mi sigurno ne bi palo na pamet da ih pevam javno.

Gledao sam Claptona uživo i spram pomenutog gospodina je ipak faca i po tehnici i načinu sviranja i po stasu & glasu. A što se tehnike sviranja tiče, iako ne volim Claptona, moram priznati da čovek stvarno ima dobru tehniku... za razliku od bajage.

Cheers

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Jan 2007, 17:41

Fox IV wrote:
Funkomat wrote: Ajde mi samo definiši ŠTA je to kvalitetno u njegovom glasu? Citiraj mi makar jednog profesionalnog pevača koji je rekao neku reč hvale o njemu IKADA. A to što se uzzdigao među kazalište, parni valjak i ostalu bagru... ko je rekao da je bilo ko od tih bendova radio kvalitetnu muziku? Ulazak u tu korpu sa pomenutim bendvima ja baš ne bih nazvao uzdizanjem.
to je sve sto sam hteo da cujem
ako ti "nasu" staru rock muziku ne smatras kvalitetnom nemamo o cemu da pricamo.........
jugoslavija je imala i ima muzicare koji mogu da se mere sa najkvalitetnijim muzicarima svih vremena ne znam da li se neko tu jos seca Tocka ali nebitno

aj ti meni definise sta znaci kvalitetan glas kao sto si rekao to je totalno subjektivno il ti se svidja il ne meni se svidja tebi ne to je to.

Danckan

Post by Danckan » 08 Jan 2007, 17:43

bajaga ima karakteristican dlas... to je zasigurno. to mu je plus.

minus je ta ustirkanost koja krci iz grla....

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 08 Jan 2007, 18:50

A sto vas sve toliko vredja ako neko ne voli Bajagu?
Ako neko misli da se Bajaga & parni valjak(ma daaj parni valjak!?) mogu porediti sa nekom stranom rok muzikom onda stvarno...
A poredjenje Erika Kleptona i Bajage na bini zaista ali, zaista nije na mestu!!!

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 08 Jan 2007, 18:53

Btw Erik Klepton ne svira jedino i samo crvenog stratocastera, najcesce svira crnog a njegov signature model je u tamno zelenoj boji originalno. I ja mislim da je crveni strat bas mnooogo lep! Pogotovo ako ima maple fingerboard!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Jan 2007, 19:50

claptonov signature model je u originalu bio crn ali sad ga vec ima i u tamno zelenoj boji naravno ali to je nebitno............

i ja nisam poredio claptona i bajagu koliko ja znam samo kazem da u globalu nasa muzika moze da se poredi sa stranom PO MOM MISLJENJU

Tenebra

Post by Tenebra » 08 Jan 2007, 20:20

Funkomat wrote:e brate moj ako je bajaga sa svojim glasom uspeo da se uzdigne medju prljavo kazaliste, parni valjak, i jos brdo ex yu bendova onda verovatno nema bas toliko los glas ko sto ti kazes.............
Ne volim muziku koju je radio..iz tog razloga ne zelim da komentarisem bas muziku, ali ono sto mogu, jeste to da se on zbog svog glasa sigurno nije podigao do vrha - pogledaj samo pevace Bjelog Dugmeta, Crvene Jabuke (namerno sam navela nase pevace, da ne ispadne da ih podcenjujem)..o nekom kvalitetu tu moze da se diskutuje..ali Bajaga..ima zanimljivu boju glasa (kao sto ima veeeeeliki broj ljudi), ali to je po meni jedino..

..on je samo pogodio muziku svog vremena..

kontejner

Post by kontejner » 08 Jan 2007, 20:40

ja protiv bajage nemam nista, ok mu je glas, ali to sto je Fox rekao je istina. gledao sam njegove koncerte i covek samo stoji na bini visi mu gitara na ramenu i drlja dva ista akorda(sve sviraju ljudi u mracnoj pozadini)-sto govori o njegovoj tehnici(koja se ne moze porediti sa claptonovom tehnikom)

ovo je moje misljenje :) :)

Danckan

Post by Danckan » 08 Jan 2007, 21:04

klepton ima vise harizme nego bayaga....

bayaga ye stidljiv.

Tenebra

Post by Tenebra » 08 Jan 2007, 21:05

Danckan wrote: bayaga ye stidljiv.
ne mislis da predugo svira da bi se stideo? ;)

zolideathmetal
Urednik

Post by zolideathmetal » 09 Jan 2007, 11:47

Danckan wrote:bayaga ye stidljiv.
hehehe ovo je dobro :)
kontam da niko ne bi bio stidljiv kad je vec decenijama na sceni...
ali kad vec pricamo o njemu...
mozete da pljuljete po njemu koliko god hocete :) opet vise zaradjuje od vas :P

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 09 Jan 2007, 15:51

Hehe... na ovo sam slučajno naleteo i u potpunosti odgovara situaciji na ovom topicu...

Image

Post Reply