Doolio wrote:eto ga dule da uzme izjavu, izbukvalizuje je, umota u papiric i smori me
ne moras bas sve sto neko napise da uzimas u ne znam ni ja kakvu analizu. nisam ni ja mislio da je ta 'svrha' odredjenih muzickih tipova ili zanrova uklesana u kamenu niti da je toliko definisana, samo sam dao slikovit primer koji je hiperbolisan i iskarikiran da bi lakse izneo poentu. ako bas ocemo ovako da razgovaramo, ajde:)
sama pesma u stvaranju, poruci, izvodjenju itd nosi odredjenu notu i odredjenu emociju, ako ne i citav obrazac ponasanja. neces se smejati na tuzan film (osim ako mislis da je sranje, pa ga ismevas ili nesto slicno), niti ces upasti u bedak od komedije. samim tim ti ces lomiti case uz, lupam, cemetery gates, ali tesko da ces lomiti case uz recimo walk, jel tako? mozda i oces, ali pre nekom drugom o glavu nego sebi ili o pod:) samo sad nemoj da mi navodis neke primere da si plakao za izgubljenom ljubavlju uz walk, molim te, mislim, znas sta hocu da kazem:) a iz jos jednog razloga to nije merodavno jer pesma gubi tada svoju neku originalnu poruku u potpunosti i ti je preuzimas cisto kao neki triger, fles za koji je apsolutno nebitno sta predstavlja sam po sebi vec je jedino bitna okolnost za koju ga vezujes (tipa isla je ta pesma na zurci kad te je tvoja ljubav osamarila i nisi je vise nikad video). ali ovde pricamo o nekom generalnom 'tipu' pesme. i da, naravno da svaki zanr moze imati pesme koje upucuju slusaoca na raznorazne 'akcije', ali ipak se moras sloziti da odredjeni zanrovi imaju
tendenciju da vise obradjuju neki trip od nekog drugog i da vise asociraju ljude na nesto nego na nesto drugo. predrasude postoje i prisutne su, ali su i one nastale na konto necega, nisu se rodile u vazduhu po slucajnom principu.
tako i narodnjaci uglavnom idu na taj kafanski trip, vise od neke druge muzike, ili barem to vazi za nase podrucje, naravno da ce neki crnci da se znoje i razbijaju od viskija i tuguju u nekoj birtiji u nju orleansu uz neki 'jazz dert'. pocevsi od tekstova, preko melanholicnog (pa do agresivno-pateticnog) nacina pevanja, pa sve do kompletnog aranzmana koji opet ide od razlivenog 'bluzerskog' a la toma zdravkovic, pa do agresivnog i napadnog, ali opet uz smisao kompletnog raspolozenja. naravno, tu ima i onih sitnica, kao recimo poznato potpuno secenje muzike pred kraj ili na kraju takta upravo da bi ti razbio tu casu ili se lupio glavom o sto ili ko zna sta jos u naletu nostalgicno-melanholicne autodestrukcije:)
tako da, nisam ja to bukvalno rekao, ali pesma sama po sebi sluzi necemu jer je nastala kao proizvod neceg.