Malmsteen - kreten ili...

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Malmsteen -kreten ili.........

Post by Doolio » 22 Jul 2008, 18:52

jel nam se to neko umorio od citanja

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 22 Jul 2008, 19:02

нисам ни читао, само волим да спамујем...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 22 Jul 2008, 19:33

Malmsteen -kreten ili.........

...kreten. :lol:

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jul 2008, 04:29

sinisake wrote: Izvini, jes' ti to ipak kanda stekao neke paranormalne sposobnosti, pa procenjujes osobe na osnovu jedne recenice?
Malo je to suvise nadobudno za moj ukus... :wink:
Ajd ne zezaj sad i ti. Em imaš smajli u mom komentaru, em si namerno napisao takvu rečenicu koja nije sasvim dorečena, i sad si odjednom seoska mlada koju naprečac ocenjuju. Ne pravi nadobudnost tamo gde je nema.
Ovo je forum, mesto gde ljudi iznose svoje vidjenje (nisam cuo da je zabranjena ekstremna subjektivnost) nekog problema, a ne neki naucni simpozijum, gde se dokazuju istine.
Nije zabranjena ni ekstremna objektivnost, jel :wink:
Dushane S, opusti se, ne mora se uvek imati ''balansiran način gledanja na stvari'', slobodno reci sta mislis, nece se niko uvrediti,a i ako se uvredi, nema veze, nece biti strasnih posledica... :wink:
Mislim da pogrešno tumačiš mojih par nastupa. Subjektivnost je kada ja odem na temu o RHCP i napišem da su mi sve manje takvi kakvi jesu interesantni i da imma ovakav ili onakav utisak. Znači samo imam utisak, i samo mi se ne dopada. Nisam pokušao da ih ocenim, a i da jesam, napisao bih neko jako dobro, racionalno objašnjenje. Znači ne isključujem pljuvanje, ali ako neko hoće da pljuje nešto što nije tek makar šta, onda bi trebao imati jako dobre argumente, zar ne? Nadobudnost i pametnjakovićevski sindrom je kad bi neki mali radojica (a u ovom slučaju sam i ja mali radojica da bih bilo koga omalovažavao tek tako jer je meni od oka zaizgledalo, naravno) počeo da objašnjava kako Peppersi smaraju, kako su muzički bezvredni i kako ima boljih od njih, a sve to tonom kao da je lupam, Flea član dalje rodbine autora poruke koji je piškio sa njim u pesku.
Niko, sem muzicara, ne slusa njegovu muziku.
Ja jos nisam cuo coveka koji nije muzicar (a pritom vrlo intenzivno slusa muziku) da kaze kako voli tu i tu Malmstinovu pesmu.
SKORO niko DANAS uključujući muzičare ne sluša njegovu muziku, (bar u poređenju sa nekadašnjim vremenom) a između ostalog zato je DANAS muzički irelevantan. Inače albumi su mu tokom osamdesetih redovno ulazili na bilboard-ovih top 100 i prodavali su se u USA otprilike u oko par stotina hiljada, znači nisu baš muzičari kupovali. Prodao dosta takođe u Japanu. Čisto tehnički podaci.
P.S. One pesme sa pevanjem (SVE koje sam cuo) su DNO, tuga, tu se, nazalost, vidi nedostatak inventivnosti svedskog gitarosa...
Argument ti stoji samo ako ustvrdiš da ti je sve što si ikad čuo od Ronnie James Dio-a tuga, jer po strukturi same pesme i melodijama pesama često praktično nema razlike, naročito na prvim albumima tokom osamdesetih. Ako ustvrdiš da su svi noviji albumi tuga, imaš poprilično jake argumente u faktu da jesu loši, objektivno. Postoji nešto što se zove "neoklasični" metal, i Yngwie je jedan od rodonačelnika žanra. Dakle jedino ako želiš ceo stil proglasiš za muzički manje vredan, onda u redu.

Dakle, nemam problem sa time što se tebi nešto ne sviđa, već sa time što neko pokušava da objasni da je njegovo subjektivno u stvari objektivno a bez ikakvog racionalnog osnova, bez ikakvih pravih informacija. Da ja nisam bio mali metalac, gledao na TV-u u istoj MTV emisiji Yngwie-ja jednako kao i na druge HM bendove tog vremena, i sretao ljude koji su kupovali njegove CD-e tad jer im je jednostavno bila kul muzika, čitao silne intervjue i članke po najbitnijim gitarskim magazinima, možda bi mogao neko da mi objašnjava ne znam šta. Ovako, ne ide! :D (Naravno kapiram ja da ne može svako da zna sve o svemu ali zato i ne pričam o stvarima o kojima slabo šta znam nego sam na primer na ovoj temi, jel.

I ako ćemo nešto subjektivno, evo da ne bude da se borim za apsolutnu neutralnost: Ako se ne varam pomenu neko gore Impelitteri-ja. E to je recimo imbecil, i retardirani arogantni lopovski majmun. Tim rečima i slovima. Mislim da ne mogu opisati kolika je sramota pojaviti se na muzičkoj sceni kao potpuni, zaljubljeni klon Malmstina, snimiti odmah dva albuma koji su kao Malmstinovi, pozvati u bend pevača koji je radio sa Malmstinom, svirati identično stilski kao Malmstin, snimiti video školu, u kojoj pokazujete svoje sposobnosti improvizujući preko pratnje koja je iz Malmstinove pesme, i onda na pitanje "ko su vam idoli" odgovoriti sa "Paaaa Blekmur i klasični kompozitori". Znači odmah u zatvor i da okopava krompir do kraja života da ne bi mogao da zagađuje okolnu životnu (muzičku sredinu)
Isto tako, krajnje bez neutralnosti, mogu da kažem i da bi Malmstina trebalo odvesti u manastir da se skine sa narkotika i alkohola i da ga monasi tuku štapovima svaki dan kad počne nešto da zanoveta, pa mu onda dati da svira ali opet deset po prstima čim mu harmonic minor - 3 notes per string potraju duže od 12 sekundi. I za to postoje prilično objaktivni argumenti. Dakle niti ja njega nešto slepo gotivim, niti sam neki "neutralac po svaku cenu", nego su ljudi pogubili orijentir a i ne znaju ono što nisu lično ispratili pa hvale ono što je smeće, pljuju kvalitetno i generalno često ne kapiraju ko je tu zašto baja a ko vodu nosi, jer prvo dođu u dodir sa copycat-om, ili industrijskim proizvodom, pa ne kapiraju da to nije to i gde stoji koji puzzle.

Čitao sam ja i u prošlosti i slušao i kako Satriani ima, iživljavačku nemelodičnu muziku, kako Halen baš i ne svira nešto i kako mnogi bolje sviraju, kako Hendriks samo smara, kako je Vai samo maneken i ne zna da svira, kako svi koji sviraju brzo nemaju feeling, kako su Slash i Kirk Hamet najbolji gitaristi ikad i kako jedan Slashov prelepi solo vredi kao svi albumi gitariste x x x itd itd, i još mnogo gorih stvari. Ima toga, pa ne da je sad sve to nešto novo ili da me mnogo jedi! :D

Dushan S

Post by Dushan S » 23 Jul 2008, 04:32

@Doolio
Mislim da smo se otprilike skapirali, pročitao sam šta si napisao i delimo stavove po najvažnijim pitanjima (kakav politički odgovor) :mrgreen:
Dosta mi je prvi dug post, taman jedan po večeri, lepo pre spavanja! :P
Шмајсер wrote:пишете постове који су дужи од Малмстинових солажа...
Morali bi još da se potrudimo da bi ga stigli! Mora to još više i brže! :mrgreen:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 23 Jul 2008, 05:38

eto vidis, komunikacija cuda cini:)
Dakle, nemam problem sa time što se tebi nešto ne sviđa, već sa time što neko pokušava da objasni da je njegovo subjektivno u stvari objektivno a bez ikakvog racionalnog osnova, bez ikakvih pravih informacija.
to, pa to je to:)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 23 Jul 2008, 14:19

Morali bi još da se potrudimo da bi ga stigli! Mora to još više i brže!
Bogami, ti si na dobrom putu. :mrgreen:
Dakle jedino ako želiš ceo stil proglasiš za muzički manje vredan, onda u redu.
Pa, vidis, bas sam tako nesto hteo da kazem... :D
Inače albumi su mu tokom osamdesetih redovno ulazili na bilboard-ovih top 100 i prodavali su se u USA otprilike u oko par stotina hiljada, znači nisu baš muzičari kupovali. Prodao dosta takođe u Japanu. Čisto tehnički podaci.
Pa, Amerika je velika zemlja, ima mnogo muzicara, a Japanci vole sredere. :wink:
Treba pogledati njihove show programe u kojima ucestvuju recimo Paul Gilbert i Marty Friedman, pa ce sve biti jasno. :lol:
Da ja nisam bio mali metalac, gledao na TV-u u istoj MTV emisiji Yngwie-ja jednako kao i na druge HM bendove tog vremena, i sretao ljude koji su kupovali njegove CD-e tad jer im je jednostavno bila kul muzika, čitao silne intervjue i članke po najbitnijim gitarskim magazinima, možda bi mogao neko da mi objašnjava ne znam šta.
Znaci, da bismo uopste bili kvalifikovani za pricu o Ingviju trebalo bi da nosimo helanke i repice? Ili da smo ih nekad nosili?
:mrgreen:

Eto, tu se ne slazemo. Neki moji drugari, ciji muzicki ukus cenim*, (neki su i sami muzicari) kad im pustim Ingvija ili nesto slicno (citaj- nekog drugog sredera) odmahnu rukom i kazu da je to jednostavno izivljavanje koje nema veze sa muzikom.
I sta sad? Da pokusam da ih ubedim da grese? Ja smatram, upravo suprotno od tebe, da su i oni kompetentni, barem koliko i mladi metalci.

*Napominjem opet, u pitanju su ljudi koji slusaju muziku, ne oni kojima je muzika podloga za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Uostalom, evo jednog zanimljivog offtopica/nove teme(?):

Pozivam clanove foruma da kazu iskreno poznaju li makar jednog coveka koji nije muzicar*, a da slusa sredere, i da tvrdi da je to dobra muzika.

Fala.

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 23 Jul 2008, 14:44

sinisake wrote:Pozivam clanove foruma da kazu iskreno poznaju li makar jednog coveka koji nije muzicar*, a da slusa sredere, i da tvrdi da je to dobra muzika.
Apsolutno.Troje ili cetvoro.i muskog i zenskog pola.I to samo sto ja znam.Ovde u novom sadu ko god da je bar kolko-tolko zagrejan za glem,hevi metal ili slicno,obavezno obozava malmsteena.I ja kojeg god drugog gitaristu da pomenem-jok!Malmsteen i malmsteen.To sto ih ti ne poznajes ne znaci da ne postoje.Sto se mene tice,uopste ne vidim potrebu za tom temom.Isto kao kad bi pitao "Da li poznajete nekoga ko slusa ganse a ima crnu kosu?"hahahah tako nesto otprilike. :D

edit:Zaboravio sam da napisem da,nema tu nista cudno sto gitaristi najvise slusaju muziku zasnovanu na gitari>neko ko svira klarinet najvise ce voleti koncerte za klarinet,violinista Paganinija,a mom drugu koji je klavijaturista je Nightwish omiljeni bend-zasto?Pa zato sto njihove pesme pise klavijaturista pa je zasnovana na klavijaturama.Nista, ali bas NISTA nema tu cudno.Samo,to nije pravilo,naravno...Evo,na primer,ja sam gitarista pa volim i Nightwish i paganinija i koncerte za klarinet.Isto tako, neko ko ne svira ni jedan instrument moze a ne mora da voli malmsteena.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 23 Jul 2008, 15:24

fora je sto i medju shrederima ima 100x kreativnijih i muzikalnijih gitarista od nasmrkanog svinjceta... u fazonu sam da se malmsteen preraste tokom srednje skole, ako ostane uzor i kasnije, covek je u problemu...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 23 Jul 2008, 16:21

Isto kao kad bi pitao "Da li poznajete nekoga ko slusa ganse a ima crnu kosu?"hahahah tako nesto otprilike.
Pa... nije ti bas adekvatno poredjenje.
Kad neko gradi svoju karijeru/muziku na tehnici i brzini, tj. forsiranju instrumenta (a srederi to uglavnom cine), ima velike sanse da ga samo (uglavnom) instrumentalisti slusaju, jbg.
:wink:

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 23 Jul 2008, 16:28

Ma,samo sam kroz zajebanciju pokusao da ti kazem da pravila ne postoje.Vecina da,ali daleko od samo oni.Tako da to pitanje tipa "da li znate barem jednu osobu..." poprilicno nema smisla,nista drugo... :wink: :)

ali,ako si dobar muzicar,zar je bitno ko te slusa?Kome se svidja slusa,kome ne-ne slusa.Frenka gambalia uglavnom gitaristi slusaju.I sta sad?On je kao los muzicar zbog toga?Ne pokusavam da branim malmsteena,vec da te ispravim kod te generalizacije.Primena tehnike=losa muzika, nije nista drugo nego filozofiranje.Losi muzicari prave losu muziku.Kraj price... :).Evo,na primer,Gambali bas voli da sweepinguje.A los muzicar sigurno da nije....

XtrmntR

Post by XtrmntR » 23 Jul 2008, 18:08

Pa i istina je velikim delom da ljudi koji sviraju gitaru uglavnom slusaju te instrumentaliste, upravo zato sto ih oni "razumeju". A moje misljenje je uglavnom da ljudi koji mrze i pljuju malmsteena uglavnom nisu u stanju da odsviraju(tj. nemaju tehniku ni izbliza potrebnu za takvo sviranje) skoro nista od njega. :)

Eto npr, (nista licno) ali ja sam uveren da doticni Nyarlathotep(koji kako jednom davno rece kako je on prerastao malmsteena i vezbao po njegovoj skoli) ne moze odsvirati ni jednu njegovu solazu. Jesam li u pravu?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 23 Jul 2008, 18:17

Ha, ha, ha, da parafraziram MAB-a (jednu megaseljacinu, takodje):
"Jos nisam cuo da oni koji znaju da sviraju brzo kazu: Speed sucks". :lol:

Mislim da se o Malmstinu kao vrhunskom gitaristi ne moze mnogo kenjati, ali ovde se govori i o njegovim skromnim kompozitorskim sposobnostima, tj. o njegovoj "muzici", i mislim da nije ovde zavist u pitanju.

I sam Nyarlathotep je rekao da ima mnogo boljih sredera, znaci nije rekao da su svi srederi idioti, pardon, kreteni, samo Malmstin... :mrgreen:

XtrmntR

Post by XtrmntR » 23 Jul 2008, 18:27

A malmsteen je sinonim za shred, a sad ima shredera koji su mnogo bolji od njega. :D
Pa sa jedne strane je gosn' MAB upravu. :D

Pa ako nije, ajde da cujemo sta je to Nyarlathotep komponovao i sta je to dobro komponovanje, da cujemo te neke njegove autorske stvari?!?!?! Ja sam preslusao ono iz vasi radovi, i na sve mi lici, samo na muziku ne.

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 23 Jul 2008, 18:29

Malmsteen APSOLUTNO ne ume da improvizuje.On je najgori improvizator u istoriji muzike.I tu nema rasprave.Jedino sto on ume je da komponuje.A to je uradio kako treba u dva navrata:prvi album i koncert za el. gitaru i orkestar.Te dve stvari volim i ocenio bi ih sa 10,a ostale albume ne mogu organski da smislim!!!

Prvi album je neo classical shread,ok,no big deal,ali sinsake,da li si odslusao taj koncert?Ako iole volis klasiku,mora ti se svideti.Ako ne,onda nista,nastavi da pljujes! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dakle,jeste supak,ali taj koncert TOLIKO volim, da ne mogu da ga ocenim sa nulom.Od mene dobija dva minus!!! :mrgreen: :lol:

Stvarno ljudi,ako volite klasiku predjite preko tih filozofija i odslusajte.Ako sam ja mogao mocete i vi.I bogami,nisam se pokajao... :wink:

MAB sucks,ali nije supak.Barem je koliko toliko down to earth.

Post Reply