Malmsteen - kreten ili...
- Nyarlathotep
- MF veteran
Re: Malmsteen -kreten ili.........
Mene negde ovo asocira na tu celu situaciju kod nas sa muzikom, pa ću ja za tren da proširim tematiku. Kao, šta je to "Kul" i "urbano". 90-ih pričam sa jednom osobom koja se kotirala kao jako važna u muzici kod nas, sticajem okolnosti. Mi snimili tad nešto i lepo kaže on meni kad je čuo pesmu "Znaš kako, meni se gadi solo, i što se mene tiče trudiću se da takva muzika ne postoji, solo NE SME". Ono, nije bilo "urbano" svirati solo a još manje neku muziku sa dž dž gitarom i distorzijom.
Dakle postoji suštinski problem, da li svirati muziku koja se sastoji od tri ipo tona na gitari, specijalnih efekata, mikrofonije koja traje 15 minuta uz prisustvo pada na kome se low pass filter šunja unaokolo + Loop koji svira u nedogled, i biti validno intelektualan i kul u očima drugih koji su isto tako kul i intelektualni ili vući sebe po prašini pa završiti tako što sviraš za svoju dušu po kući i u fest-u eventualno za 40 ljudi. Dobro i Jazz je uvek validan, koliko god ga loše svirali, u redu je. Ali bolje nešto što je toliko amorfno da ti niko suštinski ne može zameriti da ne valja jer šta god da ti kaže ti možeš odgovoriti da to baš tako hoćeš. Tuborg Green gtlx Turbo Injection festival nije nešto u šta bi smeli upreti prstom, za dežurne krivce su predviđeni narodnjaci.
Elem cela fora, na koju mi pomalo da izvinete smrdi ova rasprava je da nije "kul" da neko prizna da je Yngwie koliko god bio zgovnan u današnje vreme mnogo bitniji za istoriju rock gitare od 95% gitarista koji se povlače po časopisima kao kul. Nevezano za objektivne činjenice koje bi trebalo priznati kad bi bili neutralni.
Nego kao vidi ga... smaraaaa, glupoooo, solira, glupo je svirati brzo... "Koga voliš" pita neko mene a ja onda lepo napravim ozbiljnu facu i pričam "Robert Fripp, Holdsworth, Henderson, možda Hendrix (to je cool jer je vintage)", I onda je jasno da sam intelektualac koji je nadrastao muziku koju konzumiraju plitkoumni!
Vai isto primećujem nije kul u poslednje vreme, smaaaaraaaa, uopšte cela ta plejada virtuoza polako stiže na crne liste. Čak se i ja moram malo zapitati, možda rušim sebi ugled što nisam otvorio temu o Tornu recimo, kao "Ko ovde još voli ambijentalnu gitaru", čisto da pokažem ko svira a ko vodu nosi ovde, i da i ja skidam sa eMuleta ili CD++a opskurne muzikante.
Nego Yngwie, pretpostavljam da niko ne primećuje da kao prvo čovek ima jeziv ton, i u smislu zvuka, i u smisli toga kako svira, šta mu izlazi iz ruke (ali dobro, to vi kad hoćete, ja isto, dečija igra), jeziv meraklijski vibrato, kakav je recimo ima SRV (pa šta, meeeeni je baš glupo), iako prebrzo, često fenomenalno dobro fraziranje, fluidno (ma on to nešto samo mulja, šta pričaš), i konačno više od pola licks, koncepata sviranja, slaganja apređa u neoklasičnom sviranju, to sve on smislio, toliko da je praktično nemoguće svirati neoklasični metal a da neko ne kaže "liči na Malmstina". Ne?
Ima jedan intelektualac, zove se B. Korgan. Sredinom devedesetih, sećam se, kad je to bilo sramota, on čovek javno prizna da se LOŽI. Ali BAŠ Loži. Pošalje ga Guitar World da intervjuiše Van Halena, a on srećan ko kuče, slika njih dvojica. Kad je bio mali išao u prvi red. Piše kasnije neku kolumnu za časopis, i ispriča da se tapirao i izgledao u Cure fazonu, ali je kući pokušavao da skine Yngwie-a, pa je shvatio da je ovaj toliko dobar svirač i da on to nikada neće moći, te da je bolje da sledi sebe i radi ono što oseća, jer nije on za to. E sad njemu dlaka s glave nije falila iako je Kul uvek bio, što je slušao takve seljake i pričao o njima, kad je spoj slova HM bio zabranjen u mainstream medijima koa dirty word. Možda je zaboravio da kaže da mu se Ingvi gadi da je seljak i da se javno kaje za to što je skrenuo sa pravog puta kad je bio mali deca.
Tu su naravno i izlivi surove logike upoređivanjem Traktora i hoverkrafta (pardon, Djanga i i Malmstina, recimo) kao bolji je hoverkraft nego traktor (pitanje pa dobro ali zašto, odgovor znalca, "Zato što je do jaja a traktor je seljački", pitanje "A jel možeš da oreš njivu i uzbereš posle žito sa hoverkraftom, šta ćemo sad, apls end orandžes", odgovor, "Ne mogu ali je kul, a uostalom, i dirižabl je isto bolji od traktora, još je više kul)
Tako da ja suočen sa takvom masivnom, neumoljivom logikom, a pošto ne umem da upoređujem kvalitet gitarista koji nemaju ama baš ništa zajedničko osim što im instrumenti imaju žice, mogu samo da pokleknem i priznam da sam glup da shvatim urbanost, kvalitet, muzičku rafiniranost i još neke kategorije. Idem da slušam Matheny-ja pre spavanja, on je isto seljak i niko ga ne pominje u poslednje vreme jer je izlizan i nije kul, svira melodične sraćke, taman meni da se uspavam!
P.S. Ne mislim da je Jungveta neki usamljen primer i posebno važan kao žrtva muzikantskog elitizma. Kažem ja drugaru pre koji dan da jbt kad pogledaš Satriani je u suštini gitarista koji je uradio nešto što niko neće moći da dostigne - on je jedini snimio rock instrumentalni album i postao mega poznat samo na osnovu pesama i gitarskih melodija, nije imao bend sa pevačem kao Halen, nije sam pevao kao Hendža, nije svirao kao najamnik poznatih nalik Vai-u. Znači samo čovek - gitara - pesma, čudo! I kao, brate, kakva je to veličina. A on će odmah nešto da ali... Znaš... Aha skapiram ja, Satriani nije kul, Ima mnogo bržih od njega, ne znam ko pravi bolje pesme... Bolje da sam ćutao. Ja sam siguran da ovde ima neko ko je provalio da je Satriani u stvari glup, zar ne?
Dakle postoji suštinski problem, da li svirati muziku koja se sastoji od tri ipo tona na gitari, specijalnih efekata, mikrofonije koja traje 15 minuta uz prisustvo pada na kome se low pass filter šunja unaokolo + Loop koji svira u nedogled, i biti validno intelektualan i kul u očima drugih koji su isto tako kul i intelektualni ili vući sebe po prašini pa završiti tako što sviraš za svoju dušu po kući i u fest-u eventualno za 40 ljudi. Dobro i Jazz je uvek validan, koliko god ga loše svirali, u redu je. Ali bolje nešto što je toliko amorfno da ti niko suštinski ne može zameriti da ne valja jer šta god da ti kaže ti možeš odgovoriti da to baš tako hoćeš. Tuborg Green gtlx Turbo Injection festival nije nešto u šta bi smeli upreti prstom, za dežurne krivce su predviđeni narodnjaci.
Elem cela fora, na koju mi pomalo da izvinete smrdi ova rasprava je da nije "kul" da neko prizna da je Yngwie koliko god bio zgovnan u današnje vreme mnogo bitniji za istoriju rock gitare od 95% gitarista koji se povlače po časopisima kao kul. Nevezano za objektivne činjenice koje bi trebalo priznati kad bi bili neutralni.
Nego kao vidi ga... smaraaaa, glupoooo, solira, glupo je svirati brzo... "Koga voliš" pita neko mene a ja onda lepo napravim ozbiljnu facu i pričam "Robert Fripp, Holdsworth, Henderson, možda Hendrix (to je cool jer je vintage)", I onda je jasno da sam intelektualac koji je nadrastao muziku koju konzumiraju plitkoumni!

Nego Yngwie, pretpostavljam da niko ne primećuje da kao prvo čovek ima jeziv ton, i u smislu zvuka, i u smisli toga kako svira, šta mu izlazi iz ruke (ali dobro, to vi kad hoćete, ja isto, dečija igra), jeziv meraklijski vibrato, kakav je recimo ima SRV (pa šta, meeeeni je baš glupo), iako prebrzo, često fenomenalno dobro fraziranje, fluidno (ma on to nešto samo mulja, šta pričaš), i konačno više od pola licks, koncepata sviranja, slaganja apređa u neoklasičnom sviranju, to sve on smislio, toliko da je praktično nemoguće svirati neoklasični metal a da neko ne kaže "liči na Malmstina". Ne?
Ima jedan intelektualac, zove se B. Korgan. Sredinom devedesetih, sećam se, kad je to bilo sramota, on čovek javno prizna da se LOŽI. Ali BAŠ Loži. Pošalje ga Guitar World da intervjuiše Van Halena, a on srećan ko kuče, slika njih dvojica. Kad je bio mali išao u prvi red. Piše kasnije neku kolumnu za časopis, i ispriča da se tapirao i izgledao u Cure fazonu, ali je kući pokušavao da skine Yngwie-a, pa je shvatio da je ovaj toliko dobar svirač i da on to nikada neće moći, te da je bolje da sledi sebe i radi ono što oseća, jer nije on za to. E sad njemu dlaka s glave nije falila iako je Kul uvek bio, što je slušao takve seljake i pričao o njima, kad je spoj slova HM bio zabranjen u mainstream medijima koa dirty word. Možda je zaboravio da kaže da mu se Ingvi gadi da je seljak i da se javno kaje za to što je skrenuo sa pravog puta kad je bio mali deca.
Tu su naravno i izlivi surove logike upoređivanjem Traktora i hoverkrafta (pardon, Djanga i i Malmstina, recimo) kao bolji je hoverkraft nego traktor (pitanje pa dobro ali zašto, odgovor znalca, "Zato što je do jaja a traktor je seljački", pitanje "A jel možeš da oreš njivu i uzbereš posle žito sa hoverkraftom, šta ćemo sad, apls end orandžes", odgovor, "Ne mogu ali je kul, a uostalom, i dirižabl je isto bolji od traktora, još je više kul)
Tako da ja suočen sa takvom masivnom, neumoljivom logikom, a pošto ne umem da upoređujem kvalitet gitarista koji nemaju ama baš ništa zajedničko osim što im instrumenti imaju žice, mogu samo da pokleknem i priznam da sam glup da shvatim urbanost, kvalitet, muzičku rafiniranost i još neke kategorije. Idem da slušam Matheny-ja pre spavanja, on je isto seljak i niko ga ne pominje u poslednje vreme jer je izlizan i nije kul, svira melodične sraćke, taman meni da se uspavam!

P.S. Ne mislim da je Jungveta neki usamljen primer i posebno važan kao žrtva muzikantskog elitizma. Kažem ja drugaru pre koji dan da jbt kad pogledaš Satriani je u suštini gitarista koji je uradio nešto što niko neće moći da dostigne - on je jedini snimio rock instrumentalni album i postao mega poznat samo na osnovu pesama i gitarskih melodija, nije imao bend sa pevačem kao Halen, nije sam pevao kao Hendža, nije svirao kao najamnik poznatih nalik Vai-u. Znači samo čovek - gitara - pesma, čudo! I kao, brate, kakva je to veličina. A on će odmah nešto da ali... Znaš... Aha skapiram ja, Satriani nije kul, Ima mnogo bržih od njega, ne znam ko pravi bolje pesme... Bolje da sam ćutao. Ja sam siguran da ovde ima neko ko je provalio da je Satriani u stvari glup, zar ne?

- Nyarlathotep
- MF veteran
jebiga, brate... ja uospte nisam kul, posto na mene aludiras, i to sto Malmstina smatram za idiota mene ne cini kul (pobogu, lozim se na gomilu brzih gitarista - Satrijani, Dimebag, Buckethead...) ja izgledam sasvim obicno, tako zivim i ponasam se... mnogo ljudi oko mene (ukljucujuci u mnoge moje ortake metalce-muzicare) ne gotive ono sto ja slusam, ili vole samo mali deo toga. cast izuzecima... Meho Krljic, Igi Stangliki itd.(od "javnih" licnosti)... da, svirati 10 minuta mikrofonije nije kul danas (mozda i jeste, ali mene zabole...), ja to obozavam od kad sam prvi put cuo Godflesh i Kyuss, a tome ima vec 10 godina sigurno.
inace, Metheny je bog, i jeste kul. uvek je bio. i Hendrix je kul ne zato sto je vintage (glupost), vec zato sto je alfa & omega vo vjeki vjekov.
da, muzicare (gitariste) poredim bez obzira na zanr. kompaktnost muzicara i kreativnost su meni bitni, ne frizura, zanr ili brzina svirke ili da li je neko za sobom povukao gomile sledbenika klonova... dobar gitaristaje dobar gitarista, obar muzicar je dobar muzicas, bez obzira na zanr koji svira...
imenjace, ti, recimo, sviras u extra-kul bendu. super ste uvezbani, nasvirani, lepo izaranzirani, sve kul savremene metal fazone ste izmesali i snimili sa ultra kul produkcijom (sve savrseno za svetsko trziste) ... nema kul-ijeg metal benda od vas u Srbiji - ultra moderno i kompaktno sklopljeno, odlicno odsvirano, sa svim aktuelnim kul metal fazonima. to sto ste toliko kul, cini li vas losima mozda? ja ne mislim tako.... mislim da ste odlicni, iako ste ultra kul, moderni i savremeni metal bend, pravi crossover koji se ocekuje od nadolazeceg velikog benda danas. Laza i ja smo stari drugari, i znam kako ste se razvijali i u kom pravcu napredujete, i mislim da cete opasnu pricu zapoceti napolju - to vam zelim jer zasluzujete.
ja, naprotiv, niti sam dobar gitarista kao ti, niti smo mi (TEMPLE OF THE SMOKE) "kul" i dobri kao Draconic - bez zezanja i lazne skromnosti. mi sviramo Black Sabbath/Hawkwind/King Crimson/Lee Scratch Perry instrumentalne zajebantske tripove, i to radimo ne zato sto smo nas trojica nesto kul (naprotiv mis mo smaraci geekovi), posebni ili nesto dobri muzicari (daleko od toga), vec zato sto nas apsolutno boli dupe za bilo sta. to, pre svega, radimo sami za sebe (druzimo se i sviramo), nismo profi, ne mora niko da nas slusa - nije nam to cilj. sad, ako se nekom umobolniku to svidi - kul, ako ne... nema veze, ne uzimamo to licno, sebe ne smatramo za neke muzicare, niti nasu muziku smatramo za nesto posebno. a da li cemo svirati dab, dron, ambient, hard/spejs rok, metal ili nojz - samo osecamo i radimo jer to najvise volimo (a volimo i Godflesh, i King Crimson, i King Tubbya, i Hendrixa podjednako). ne planiramo da se probijamo na trziste (vec samo da sviramo i druzimo se sa ljudima slicnih interesovanja), i ne smatramo da je nasa muzika dovoljno dobra i aktuelna da bi se danas masovno prodavala, i uopste nismo kul, sem kao drugari - naravno....
kapiram ovo kao drugarsku raspravu, i jebe mi se da se sa OK ljudima (a svi ste ovde OK koliko se meni cini) satro zustro raspravljam oko slinave svedske poturice. svako ima svoj trip, i normalno je da se stavovi ne poklapaju bas uvek. a nije lose biti kul, i nije lose ni biti ne-kul. bitno je da si iskren prema onome sto radis, i prema ljudima oko sebe.
inace, Metheny je bog, i jeste kul. uvek je bio. i Hendrix je kul ne zato sto je vintage (glupost), vec zato sto je alfa & omega vo vjeki vjekov.
da, muzicare (gitariste) poredim bez obzira na zanr. kompaktnost muzicara i kreativnost su meni bitni, ne frizura, zanr ili brzina svirke ili da li je neko za sobom povukao gomile sledbenika klonova... dobar gitaristaje dobar gitarista, obar muzicar je dobar muzicas, bez obzira na zanr koji svira...
imenjace, ti, recimo, sviras u extra-kul bendu. super ste uvezbani, nasvirani, lepo izaranzirani, sve kul savremene metal fazone ste izmesali i snimili sa ultra kul produkcijom (sve savrseno za svetsko trziste) ... nema kul-ijeg metal benda od vas u Srbiji - ultra moderno i kompaktno sklopljeno, odlicno odsvirano, sa svim aktuelnim kul metal fazonima. to sto ste toliko kul, cini li vas losima mozda? ja ne mislim tako.... mislim da ste odlicni, iako ste ultra kul, moderni i savremeni metal bend, pravi crossover koji se ocekuje od nadolazeceg velikog benda danas. Laza i ja smo stari drugari, i znam kako ste se razvijali i u kom pravcu napredujete, i mislim da cete opasnu pricu zapoceti napolju - to vam zelim jer zasluzujete.
ja, naprotiv, niti sam dobar gitarista kao ti, niti smo mi (TEMPLE OF THE SMOKE) "kul" i dobri kao Draconic - bez zezanja i lazne skromnosti. mi sviramo Black Sabbath/Hawkwind/King Crimson/Lee Scratch Perry instrumentalne zajebantske tripove, i to radimo ne zato sto smo nas trojica nesto kul (naprotiv mis mo smaraci geekovi), posebni ili nesto dobri muzicari (daleko od toga), vec zato sto nas apsolutno boli dupe za bilo sta. to, pre svega, radimo sami za sebe (druzimo se i sviramo), nismo profi, ne mora niko da nas slusa - nije nam to cilj. sad, ako se nekom umobolniku to svidi - kul, ako ne... nema veze, ne uzimamo to licno, sebe ne smatramo za neke muzicare, niti nasu muziku smatramo za nesto posebno. a da li cemo svirati dab, dron, ambient, hard/spejs rok, metal ili nojz - samo osecamo i radimo jer to najvise volimo (a volimo i Godflesh, i King Crimson, i King Tubbya, i Hendrixa podjednako). ne planiramo da se probijamo na trziste (vec samo da sviramo i druzimo se sa ljudima slicnih interesovanja), i ne smatramo da je nasa muzika dovoljno dobra i aktuelna da bi se danas masovno prodavala, i uopste nismo kul, sem kao drugari - naravno....
kapiram ovo kao drugarsku raspravu, i jebe mi se da se sa OK ljudima (a svi ste ovde OK koliko se meni cini) satro zustro raspravljam oko slinave svedske poturice. svako ima svoj trip, i normalno je da se stavovi ne poklapaju bas uvek. a nije lose biti kul, i nije lose ni biti ne-kul. bitno je da si iskren prema onome sto radis, i prema ljudima oko sebe.
Last edited by Nyarlathotep on 25 Jul 2008, 12:06, edited 1 time in total.
Zar je moguce da ste se toliko raspricali oko jednog coveka koji je nikakav gitarista,pa zar je on to zasluzio ?
(salim se naravno)

- Nyarlathotep
- MF veteran
jbg, vidis da skrenusmo na to sta je kul, a sta nije... malmsteen je izgleda najmanje bitan.
hehehehee....
hehehehee....
e jbg,ko me natera i da otvorim temu,nisam ni sanjao da ce toliko daleko dogurati 

Hehe, najbolje je kod svake forumske (i neforumske) rasprave to sto postaje, pre ili kasnije, licna. Tad je najzanimljivija. 
Uzgred, dushanov post bi mogao da odvede temu u jednom novom pravcu: Tehnicari vs kreativci, podnaslov:Ko je bolji Martin Gore ili Paul Gilbert. E, tu bismo mogli da se opljunemo onako bas, zesce, sve bi vrvelo od preterivanja, neumerenosti, licnog potprckivanja i tako...
Jos razmisljam da li da otvaram ovakvu temu...

Uzgred, dushanov post bi mogao da odvede temu u jednom novom pravcu: Tehnicari vs kreativci, podnaslov:Ko je bolji Martin Gore ili Paul Gilbert. E, tu bismo mogli da se opljunemo onako bas, zesce, sve bi vrvelo od preterivanja, neumerenosti, licnog potprckivanja i tako...

Jos razmisljam da li da otvaram ovakvu temu...

Last edited by sinisake on 25 Jul 2008, 12:14, edited 1 time in total.
- Nyarlathotep
- MF veteran
ma, ja ne kapiram sta je ovde licno... ovo je sasvim normalno i zdravo razilazenje stavova... pa smo odlutali u digresije.
- goodlikesweeper
A koliko na svetu ustvari ima tehnicara?Malmsteen,MAB,Rusty Cooley,Herman Vi(
).Ja stvarno vise ni jednog ne znam.Bilo ih je dosta pre(vec sam negde ovo opisao),ali vise,hvala bogu,ne.Ta moda je prosla i ljudi shvataju da tehnicarenje nije dovoljno!Evo bas gilbert.I o tome sam vec pisao.Ako je Get out of my Yard shread ne kreativan bez ukusan,potpuno ne melodican i glup album onda sam ja u stvari Ratko Mladic...
Misli,sta je ustvari tehnicar?Neko ko jedino tehnicari i brza,tako?
Dakle,mozda deluje kao da shvatam licno,da branim ili nesto slicno,ali ne.Samo me te price nerviraju,i uslucaju da se otvori ta tema,mene nece biti u njoj!
Rekao sam sve sto sam imao.A sad,bezite mi iz dvorista!!!
hahahah

Misli,sta je ustvari tehnicar?Neko ko jedino tehnicari i brza,tako?
Dakle,mozda deluje kao da shvatam licno,da branim ili nesto slicno,ali ne.Samo me te price nerviraju,i uslucaju da se otvori ta tema,mene nece biti u njoj!

Rekao sam sve sto sam imao.A sad,bezite mi iz dvorista!!!

hahahah
E, dobro sto si najavio.Dakle,mozda deluje kao da shvatam licno,da branim ili nesto slicno,ali ne.Samo me te price nerviraju,i uslucaju da se otvori ta tema,mene nece biti u njoj!![]()
Niko nije ni rekao da je nekreativan i nemelodican, ali pazi sta pises!Ako je Get out of my Yard shread ne kreativan bez ukusan,potpuno ne melodican i glup album onda sam ja u stvari Ratko Mladic...
Do pre nekoliko dana, ovo bi moglo da prodje samo kao sala, ali otkako je dr Dabic uhapsen, ne znam bas...

- goodlikesweeper
Kako nisi rekao?
Dakle,i ti pazi sta pises!
hahahahaha
I tekako si rekao.Mozda nisi zelea,ali jesi.sinisake wrote:Tehnicari vs kreativci

Dakle,i ti pazi sta pises!

- Nyarlathotep
- MF veteran
meni licno je bitno samo da je ono sto se svira puno, ubedljivo i zanimljivo... sad da li su to tri akorda Boba Marley-a ili prekomplikovane umobolstine Dysrhythmia-e nije uopste bitno. barem meni.
- goodlikesweeper
Pa to.I meni isto.I onda kad neko dodje i kaze tehnicari protiv kreativnih ljudi,dodje mi da se use**m,da izvines na izrazu.Kao sto sam vec napisao na ovoj temi,rasprava dobri VS losi muzicari mozda jos i ima smisla,ali ovo stvarno nema.Sta znaci tehnika?Meni nista.Sve je to muzika.Jel paganini bio supak sto je koristio brza arpedja?Nije jer je znao da ih koristi kako treba.Isto tako,Malmsteen kad budzi arpedja gde im nije mesto pravi sranje od muzike.Ali kad Guthrie, ili eto na primer, Gambalie stavi arpedjo tamo gde mu je mesto,nije on los muzicar samo zato ga je uopste koristio.Cak sta vise.Meni licno su ubedjivo najdrazi gitaristi koji pored melodija i jednostavnijih fraza koriste i tehnikalije.Takvu muziku najvise volim.Najraznovrsnija, najzanimljivija.Nyarlathotep wrote:meni licno je bitno samo da je ono sto se svira puno, ubedljivo i zanimljivo... sad da li su to tri akorda Boba Marley-a ili prekomplikovane umobolstine Dysrhythmia-e nije uopste bitno. barem meni.
i to je to.Dalje oko ovoga rasprave nema.

Ama, jesi li siguran da nista pogresno nisi rekao?Nista ja pogresno nisam rekao,nista nisam izmislio,pricao sam bez ikakvih predrasuda i ubedjen sam da ne moze u ovom postu ni oko cega da se polemise.

Ja te opominjem za Ratka, a ti se ovde zahebavas.

'Ajde zdravo!
Meni nešto iz nečijeg post-a posluži kao inspiracija pa ja onda odem široko. Tako da mislim da sam već par puta ljudima morao da ponovim da ne mislim na njih lično, direktno. Možda u tebi ima elitizma, možda ne, ali naravno elitizam i šta nam je kul postoji u svima nama. Mene je ova priča podsetila da sam primetio da INAČE voljenje ili ne voljenje određenih gitarista ima koren u tome da li je nešto kul. Konkretno za Malmstina zaista mislim da mu se ne priznaju zasluge iz prošlosti zato što ih je zatrpao raznim kasnijim "dostignućima", ali mislim da objektivno postaje popularno pljuvati određene stvari i ljudi pljunu nešto zato što to tako treba. Dakle da li si ti elitista ili nisi, ili ako jesi koliko, ja to ne znam... Jesi u nekoj meri zazvučao tako, ali znamo da internet nije najsretniji kad treba oceniti kakav je neko čovek ili šta zaista hoće da kaže.Nyarlathotep wrote:jebiga, brate... ja uospte nisam kul, posto na mene aludiras, i to sto Malmstina smatram za idiota mene ne cini kul (pobogu, lozim se na gomilu brzih gitarista - Satrijani, Dimebag, Buckethead...) ja izgledam sasvim obicno, tako zivim i ponasam se... mnogo ljudi oko mene (ukljucujuci u mnoge moje ortake metalce-muzicare) ne gotive ono sto ja slusam, ili vole samo mali deo toga. cast izuzecima... Meho Krljic, Igi Stangliki itd.(od "javnih" licnosti)... da, svirati 10 minuta mikrofonije nije kul danas (mozda i jeste, ali mene zabole...), ja to obozavam od kad sam prvi put cuo Godflesh i Kyuss, a tome ima vec 10 godina sigurno.
Sad si me ishvalio iz sve snage pa si me razoružao fakat. Nije ti fora kako sad da se raspravljam sa nekim ako me hvali!imenjace, ti, recimo, sviras u extra-kul bendu. super ste uvezbani, nasvirani, lepo izaranzirani, sve kul savremene metal fazone ste izmesali i snimili sa ultra kul produkcijom (sve savrseno za svetsko trziste) ... nema kul-ijeg metal benda od vas u Srbiji - ultra moderno i kompaktno sklopljeno, odlicno odsvirano, sa svim aktuelnim kul metal fazonima. to sto ste toliko kul, cini li vas losima mozda? ja ne mislim tako.... mislim da ste odlicni, iako ste ultra kul, moderni i savremeni metal bend, pravi crossover koji se ocekuje od nadolazeceg velikog benda danas. Laza i ja smo stari drugari, i znam kako ste se razvijali i u kom pravcu napredujete, i mislim da cete opasnu pricu zapoceti napolju - to vam zelim jer zasluzujete.

Nego šalu na stranu hvala, drago mi je da ti se dopalo. Pomalo smešno u celoj ovoj raspravi je što sam upravo u sopstvenom bendu u fazonu minimalizma kad se radi o solo deonicama, i par puta mi se desilo da dođu neki klinci, i kao "Ma to ne valja, pa on nema u svakoj pesmi solo, a slušaj šta bi mogao da svira", tj kritikuju me šrederi adolescenti!

Naravno da je drugarska rasprava. Realno niste mi uhvatili pljuvati po E. Johnson-u (ili ajd da budem u fazonu 80's) Lynch-u pa da me stvarno iznervira!kapiram ovo kao drugarsku raspravu, i jebe mi se da se sa OK ljudima (a svi ste ovde OK koliko se meni cini) satro zustro raspravljam oko slinave svedske poturice. svako ima svoj trip, i normalno je da se stavovi ne poklapaju bas uvek. a nije lose biti kul, i nije lose ni biti ne-kul. bitno je da si iskren prema onome sto radis, i prema ljudima oko sebe.

Moram primetiti da bi muzičar trebalo da po meni i ima jednu unikatnu emotivnu notu i na primer ja volim da gitarista svira sa nekim "drajvom". Tako da deo toga što se bunim jer što je Yngwie u svojim boljim momentima iako je preterivao, svirao sa adrenalinom i jebao keve. Sa druge strane, iako su SJAJNI muzičari Frank Gambala fakat izgleda a često i svira kao prerano penzionisani predsednik gay nevladine organizacije, a Guithrie koliko god bio divan čovek nekad ima energiju kastriranog depresivnog puža koga je ostavila žena još prošle godine ali on nikako da preboli. Mislim, sjajni su oni muzičari, ali dej vont muv mi or mejk mi dens. Možda dajemo različitu težinu različitim stvarima. Jeste i to da volim mJetal delimično, ali ima mnogo adrenalinskijih svirača i van Dž Dž muzike.Ali kad Guthrie, ili eto na primer, Gambalie stavi arpedjo tamo gde mu je mesto,nije on los muzicar samo zato ga je uopste koristio.Cak sta vise.Meni licno su ubedjivo najdrazi gitaristi koji pored melodija i jednostavnijih fraza koriste i tehnikalije.Takvu muziku najvise volim.Najraznovrsnija, najzanimljivija.