Borko Mitic ili Bane Jelic
Re: Borko Mitic ili Bane Jelic
Reklo bi se da misli. Drugim rečima, ne poštuje dvadesetogodišnji trud, i usput ugađa sopstvenom ukusu.
- Dersu Uzala
Which is ok, njemu je oprosteno.
A i bas ih ne podnosim, lepo ih je opisao. Na radne akcije treba take...ili na njivu...u rudnik, kakav crni elektro pop
Kad bi radili to sto rade kao Sinisa, e drugi padez...

A i bas ih ne podnosim, lepo ih je opisao. Na radne akcije treba take...ili na njivu...u rudnik, kakav crni elektro pop

Kad bi radili to sto rade kao Sinisa, e drugi padez...
Last edited by Dersu Uzala on 14 Nov 2010, 01:11, edited 1 time in total.
A i onaj klin im je nekako predinamičan. Kapiram da bi čika Mesa tu pomogao.
- Dersu Uzala
Koji klin?
Mesa, kao i Bog, tri put pomaze.
Mesa, kao i Bog, tri put pomaze.
Last edited by Dersu Uzala on 14 Nov 2010, 01:13, edited 1 time in total.
Onaj u ploču 

Pazi, ne znam ti ja šta je to šreder. Imaš album Trigger-a, jel se to računa u to? Ili onih 20 sec solaže u instrumentalima na myspace-u koje ne bih ni snimao da mi neko ne sedne na glavu da to dovršim. Moram malo da se ogradim zato što se stavljam u situaciju da odgovarajući tebi na pitanje ocenjujem ljude koji su u sviranje gitare i vežbanje iste verovatno uložili daleko više nego što ću ja do kraja života. Ja samo volim da sviram nekada I (veliko slovo i) brzo. Kad ono, kontam da ima smisla.sinisake wrote:E, dobro razumeli smo.Dushan S wrote:Ma prizvali me forumaši kad su se pojavili tamo na FB-uNisam glasao, politički sam neopredeljen
Ono što samo mogu reći - a pri tome mislim da muzika nije suva veština, ako bi samo gledali tehničke, fizičke sposobnosti, ono, ko brže trči i bolje skače u dalj, njih dvojca nisu uporedivi, ni približno, jedan je kiborg kome to jednostavno ide od ruke, rodiš se valjda sa muskulaturom i sa tako prepovezanim sinapsama da ti to lako teče, a drugi se muči muči pa navežba pa snimi, i voleo bi da može ali nema baš tolike tehničke sposobnosti. Znači to kažem sa čisto rudarsko inženjerske tačke gledišta - tehnikalija, bez namere da pričam kome je kakva muzika, kome su kakve pesme, ko ima kakav filing i slično, ne bih ja u to ulazio!
E, sad, Dule, da pitam ja tebe, kao sredera koji stalno bezi od svoje sudbine (kide ™), da li zaista mislis da je Borkova evidentna superiornost plod odredjenih fizickih predispozicija, ili je vise vremena provedenog uz instrument presudilo?
Sad se ne zezam, ja jos uvek nisam siguran, da li se odredjeni limiti mogu probiti vezbom, ili ne...
ahahaham, cilj je, izgleda bio koncert sa Stefanom Milenkovicem u Sava centru...Ako je cilj bio blowjob u bekstejdju, neka su ga izduvali!
E sad pošto se ogradih:

Mogu samo da se zadržim na rekla kazala. Kad sam ja bio mali deca, krajem osamdesetih početkom 90-ih, išla je neka priča da je Borko čudo od deteta i da je praktično, on pozajmio gitaru od drugara i za godinu dana nabio osnove tehnike da svira sva ta adađa i ostale harmonic minor turbo gtlx varijante. Dakle čovek je kratko sedeo kući i odjednom se pojavio. U tom smislu, i pošto se sećam nekih njegovih demoa koje sam imao prilike čuti, radi se zaista o prirodnoj predispoziciji. Mislim da se neki limiti mogu pogurati vežbom, i rad svakako ima veze, ali u principu, po ljudima koje sam mogao gledati kako rade i vežbaju, npr zato što mi dolaze na časove, imaš veću ili manju prirodnu predispoziciju da ti "prsti lete" i to se vidi. Nije samo tu brzina u pitanju, to ti je kao sport, ora i mozak jako brzo da ti radi, jer iako je za nekog to samo gomila nota, kad sviraš jako brzo tebi u stvari mozak radi kao da si se našmrkao, imaš percepciju svakog pojedinačnog tona koji sviraš, i to je u stvari najveće dostignuće - da bi svirao jako precizno i tehnički doterano, mozak mora da ti "pretekne" prste i da ti svest, tačnu detaljnu svest o tome šta se događa u kom trenutku. Iskrivi ti se skroz percepcija. Ja sesećam u vreme kad sam najviše vežbao, imao sam neki mjetal bend 90-ih i u jednom trenutku je počeo da me moli pevač da napravim neki lep solo, a ne samo nešto brzo. Sećam se da sam ga iskreno gledao u čudu, ja sam jednostavno toliko bio natripovan da sam mislio da nisam dovoljno brz, i ono što je za njega bila gomila brljotina za mene je imalo smisao, znaš ono, kao da ti se vreme uspori pa note duže traju

Hahaha, pa dobro, ovo ti je dobar manevar i ne mogu da se ne složim. Znaš šta mio je problem kad ovako kuckam na netu. Svaka stvar ima jednu i drugu stranu. Mogu misliti o nečemu dobro i o nečemu loše u isti mah, zavisi sa kog aspekta nešto posmatramo. Moja kritika je, ako si primetio bila više na sistem nego na same bendove. Nemam ništa protiv da svi bendovi sa Jelen top 10 postanu popularni koliko i Paramore, ali bata Nebojša, nešto se bojim da postoji određena razlika u sadržaju, ako i postoji neka sličnost u formi. Mislim da je suština u tome da bi ovo društvo moralo bolje da funkcioniše i da se promeni a mi to ne radimo. naravno problem je u ljudima samima, a sad, ima mnogo pojedinačnih stvari za koje ja mislim da su potpuno pogrešno skontane. Ja sam adresirao neke, i naravno, ne moram za sve biti u pravu!nebojsak wrote:
Sve tačno. U tom smislu, ne znam šta imaš protiv domaćih studentskih bendova. Vole ih ljudi, certovi su im sasvim dobro posećeni, rade svoj posao, prave svoje stvari sami.

Nije nikakav manevar sa ciljem da te retorički zajebe, nego da ti ukaže na sledeće: sve je to isto, sistemi i ovamo i onamo funkcionišu na isti način, razlikuju se samo u obimu i u doteranosti. Sve ostalo je stvar ličnog ukusa. Kao što tvoj stav o trudu i pregalaštvu naglo nestaje kad je Darkwood Dub u pitanju, kao što moja ljubav prema finoj gitarskoj solaži nestane kad se debeli Šved uključi u priču. Nema potrebe forsirati nekakvu objektivnost, to ne postoji u muzici. Držimo se svako svojeg.Dushan S wrote:Hahaha, pa dobro, ovo ti je dobar manevar i ne mogu da se ne složim. Znaš šta mio je problem kad ovako kuckam na netu. Svaka stvar ima jednu i drugu stranu. Mogu misliti o nečemu dobro i o nečemu loše u isti mah, zavisi sa kog aspekta nešto posmatramo. Moja kritika je, ako si primetio bila više na sistem nego na same bendove. Nemam ništa protiv da svi bendovi sa Jelen top 10 postanu popularni koliko i Paramore, ali bata Nebojša, nešto se bojim da postoji određena razlika u sadržaju, ako i postoji neka sličnost u formi. Mislim da je suština u tome da bi ovo društvo moralo bolje da funkcioniše i da se promeni a mi to ne radimo. naravno problem je u ljudima samima, a sad, ima mnogo pojedinačnih stvari za koje ja mislim da su potpuno pogrešno skontane. Ja sam adresirao neke, i naravno, ne moram za sve biti u pravu!nebojsak wrote:
Sve tačno. U tom smislu, ne znam šta imaš protiv domaćih studentskih bendova. Vole ih ljudi, certovi su im sasvim dobro posećeni, rade svoj posao, prave svoje stvari sami.
Ne na njih, i mislim da oni imaju to "nešto", ali je problem što sad imaš Darkvud Dabčiće koji kao imaju veze ali ne kapiraju sadržinu. Mislim, biti autentičan je jebena stvar. Neko vidi kako neko drugi nešto radi pa misli da je to to isto. Znaš ono, "Rusa i nas trista miliona". Slušam pre neki dan neke pesme iz vremena novog talasa, mislim, zastrašujuća je razlika u kreativnosti tih ljudi tada i kreativnosti onih koji se danas kunu da je to jedino valjalo i rade muziku koja donekle ima sličnu urbanu ideologiju.Mislis konkretno na Darkwood Dub?
Nije racionalizacija bato, nego je lakše osuditi nego razumeti. Sa jedne strane se slažem sa tobom, ali znaš imaš i to - da je na primer Borko rešio da bude Borko Mitić a ne Borko J. Mitić, on bi satirao. Fabula je u tome da ljudi koji imitiraju druge u stvari izlimitiraju sopstvenu kreativnost i ukoče sebe. To jest u njima postoji neiskorišćen potencijal, i ja ga recimo mogu čuti u Borkovom sviranju, i to je ono što poštujem u njegovom radu. Ima ljudi koji imaju neki kvalitet ali ih neka druga psihološka komponenta spreči da ispune svoje potencijale, imaš ih i ti, imam ih i ja. Oni su nekako izloženi, na vetrometini zato što nisu svesni sasvim situacije i zato što toliko slepo guraju svoju priču, ti i ja nismo.Frostensen wrote:Sve je to fino ali ste otishli u offtopic i racionalizaciju kanalizacije mozga. Kada se cela ta pricha iznad slozhi ipak ostaje samo jedno, a to je da je chovek ono shto on kazhe i uradi.
Njih dvojca, za razliku od Vlatka koji stoji sam za sebe, ne mogu da se izbore ni za svoju autentichnost lichnosti, ni autorski stav koji nije chak ni njihov je l', tako da su dublje analize motiva besmislene. Oni su prosto promasheni u svojim zhivotima koje su oblikovali u kopiranju drugih.
E jbg, moraćemo da se složimo da se ne slažemo i da drugačije kontamo. Ja ne vidim da je sve stvar ličnog ukusa - sećam se da sam Nirvanu mrzeo i onda je na silu slušao par dana da razbijem otpor - jednostavno sam želeo da razumem šta je to u toj muzici što ljudi vole, šta je to što ih privlači. Objektivnost postoji - onda kad čovek želi da je osvoji. Ti ako ne želiš biti objektivan, to je sasvim kul, i ja pozdravljam tvoje držanje sopstvenih stavova - ali ne moraš pokušati zasnovati teoriju kako nešto - u ovom slučaju objektivnost - ne može postojati - samo zato što si ti subjektivan. Lično, ne moram voleti nešto da bih to razumeo.Nije nikakav manevar sa ciljem da te retorički zajebe, nego da ti ukaže na sledeće: sve je to isto, sistemi i ovamo i onamo funkcionišu na isti način, razlikuju se samo u obimu i u doteranosti. Sve ostalo je stvar ličnog ukusa. Kao što tvoj stav o trudu i pregalaštvu naglo nestaje kad je Darkwood Dub u pitanju, kao što moja ljubav prema finoj gitarskoj solaži nestane kad se debeli Šved uključi u priču. Nema potrebe forsirati nekakvu objektivnost, to ne postoji u muzici. Držimo se svako svojeg.
Čekaj, ovde te stvarno ne razumem. Za početak moraš da mi kažeš da li si razbio taj otpor prema Nirvani, i objektivno je ocenio kao dobar bend, mada nije tvoja krigla rakije.Dushan S wrote:E jbg, moraćemo da se složimo da se ne slažemo i da drugačije kontamo. Ja ne vidim da je sve stvar ličnog ukusa - sećam se da sam Nirvanu mrzeo i onda je na silu slušao par dana da razbijem otpor - jednostavno sam želeo da razumem šta je to u toj muzici što ljudi vole, šta je to što ih privlači. Objektivnost postoji - onda kad čovek želi da je osvoji. Ti ako ne želiš biti objektivan, to je sasvim kul, i ja pozdravljam tvoje držanje sopstvenih stavova - ali ne moraš pokušati zasnovati teoriju kako nešto - u ovom slučaju objektivnost - ne može postojati - samo zato što si ti subjektivan. Lično, ne moram voleti nešto da bih to razumeo.
To možemo da posmatramo i kroz drugačiju prizmu. Mnogi ljudi ne podnose pihtije i škembiće. Da li ih to objektivno čini lošom hranom, da li forsirano jedenje istih može da ih približi nekom, ili makar da ih strpa u status kvalitetnih jela, ali od onih koji nisu po ukusu? I ako je ovo poslednje u pitanju, kako taj po čijem ukusu nisu može da ih svrsta u kvalitetna jela. Po kom kriterijumu?
U to vreme mi je ceo Grunge bio odvratan. Danas mogu da skontam šta se meni sviđa a šta ne iz tog stila (znači lična preferenca) kao i šta je imalo težinu a šta je tu bilo radi reda i pro forme. To se valjda računa kao razbijen otpor. A što se tiče toga - objektivnost ti nije potrebna ako hoćeš da budeš samo fan muzike koji sluša šta mu se sluša. Ja eto imam taj svoj fetiš da želim da razumem ako mogu. Možda bi bi dobro došlo da sam muzički kritičar.Znači, ako hoću da pišem za gastronomski časopis i da budem baja, svetski baja, morao bi da umem i razlikovati dobru od loše pihtije, ja to tako kontam. Ili ne bih komentarisao pihtije. Znaš, ima mnogo tema na ovom forumu ili bilo gde drugde o kojima ćutim, zato što ne poznajem materiju dovoljno, kad poznajem onda pričam. Elem, ne mora svako imati moj stav pa ni ti. Tj, ako ne što ne voliš nemoj ga jesti. Ali ti iz post-a u post malo skrećeš sa toga da pričaš uopšte, apstraktno na to da pričaš o ličnom ukusu pa nazad, kako se prebacim ja tako ti opet na ono drugo. U zadnjoj rečenici imaš suštinu - nije na onome ko zna da nešto jako ne voli daje suštinsko - jako mišljenje o tome - može da kaže da mu to jelo ne prija, ali ne može da se bavi svrstavanjem i ocenom kvaliteta - nema percepciju za to. Bila je ona tema o atonalnoj muzici - ja to ne razumem dovoljno i zato ne mogu imati stav da je to sranje ili dati realnu ocenu da je neko takvo delo bolje od drugog, morao bih da treniram.nebojsak wrote: Čekaj, ovde te stvarno ne razumem. Za početak moraš da mi kažeš da li si razbio taj otpor prema Nirvani, i objektivno je ocenio kao dobar bend, mada nije tvoja krigla rakije.
To možemo da posmatramo i kroz drugačiju prizmu. Mnogi ljudi ne podnose pihtije i škembiće. Da li ih to objektivno čini lošom hranom, da li forsirano jedenje istih može da ih približi nekom, ili makar da ih strpa u status kvalitetnih jela, ali od onih koji nisu po ukusu? I ako je ovo poslednje u pitanju, kako taj po čijem ukusu nisu može da ih svrsta u kvalitetna jela.
Pa ja sam to već rekao, kapiram da je bilo prilično jasno. Ćutim i ne komentarišem muziku koja mi nije bliska, pošto -jednostavno- nema potrebe da je komentarišem, pošto ću biti subjektivan i reći da mi se ne sviđa, a to je nepotrebni korak viška. Ne znam gde ti vidiš nedoslednost.
Sve vreme pričam o ličnom ukusu.
- Dersu Uzala
Ne znam za Nirvanu, ali ovo za pihtije i skembice....obicno je kod onih koji ne gotive bas tu vrstu hrane u pitanju samo neki od elemenata nesvidjanja, ne svi. Hocu da kazem, ljudi cesto ne vole pihtije i skembice kao ideju. Neki (cesto) nisu ni probali. Smeta im ideja (da je od iznutrica recimo, iako uredno jedu salame i parizere koji su od istih), smeta im mozda tekstura, ili miris, oli ukus. Smeta im prezentacija. Ali retko im smeta bas sve. Ako onda savatas nekoga ili se taj neko sam potrudi da shvati sta je to sto ga hebe, onda se cesto desava da 'forsiranjem' mada ja to ne bih tako zvao, uspes da izvuces dodatne zakljucke i opet...ili ti se sad stvarno vise ne svidja pi'tija niti ces je ponovo probati ili si skapirao sta ti se kod nje ne svidza pa moze da prodje ako bas mora u gostima da se jede, nije strasno. Ili ce ti se na kraju krajeva dopasti, jer vrlo je mali broj urodjenih instikta u coveka, uglavnom su sva iskustva, ukusi i instikti steceni za zivota. Ako ti se dopadne pihtija recimo ili je jednostavno ok, onda ces sledeci put istom logikom razmisljati o skembetu i probati skembice u raznim kavanama (jer prvo i prvo, izostavili smo mogucnost da neko to pravi njesra a neko do bola).nebojsak wrote:Mnogi ljudi ne podnose pihtije i škembiće. Da li ih to objektivno čini lošom hranom, da li forsirano jedenje istih može da ih približi nekom, ili makar da ih strpa u status kvalitetnih jela, ali od onih koji nisu po ukusu? I ako je ovo poslednje u pitanju, kako taj po čijem ukusu nisu može da ih svrsta u kvalitetna jela. Po kom kriterijumu?
A kad ti skembici i pihtije udju u nacionalni kuvar i postanu 'kvalitetna jela'? Verovatno onog trenutka kad vecina ljudi cija nacija jede takva jela shvati da takvo jelo ima mnogo vise pluseva nego minuseva. Znaci ono, Vecini ljudi prija i ukus i tekstura i prezentacija i miris i to sto je pravljeno od iznutrica, samo mali broj relativno ima nekakav problem mozda sa jednom od kategorija. Zakon vecine jebiga.
Last edited by Dersu Uzala on 14 Nov 2010, 02:06, edited 1 time in total.
Haha, Dersu, dobra ti je ova sa pihtijama

Aha, pa ok, ja pokušavam da što objektivnije pričam o onome što mislim i nastupam odatle, bar na ovoj temi. Ti si krenuo to da komentarišeš, pa ja mogu samo da ti odgovorim iz tog istog ugla, kao da razmenjujemo mišljenje o tome kako vidimo stvari, i da ti možda misliš da ja nisam sovoljno objektivan i da nešto previđam. Pa sam je li, obrazlagao zašto vidim stvari tako kako vidim.nebojsak wrote:Pa ja sam to već rekao, kapiram da je bilo prilično jasno. Ćutim i ne komentarišem muziku koja mi nije bliska, pošto -jednostavno- nema potrebe da je komentarišem, pošto ću biti subjektivan i reći da mi se ne sviđa, a to je nepotrebni korak viška. Ne znam gde ti vidiš nedoslednost.
sad ste na terenu gde treba malo definisati stvari u principu. mislim, diskusija kao takva iziskuje razmenu i argumentaciju. ako se stigne (a u diskusiji o muzici se cesto stize) do tacke 'svidja mi se/ne svidja mi se', onda je najbolje da se ucesnici sloze da se ne slazu i to je to. hocu da kazem da postoji 'diskusioni topic' i postoji 'komentarski topic' ili bi barem trebalo razlikovati ta dva. u prvom ljudi diskutuju, bez tendencija da 'pobede' i slicno, vec zarad viseg cilja, uspesne diskusije i ponekad, mada retko, i konacnog zakljucka. na ovim drugim topicima, ljudi dolaze i pricaju svoje utiske, 'potpisu se na zid' i tome slicno. mogu postojati oba tipa topica, a sa istom temom. recimo, kakav je bio neki koncert. u komentarskom dodju ljudi i napisu 'bilo mi je ekstra' ili 'bilo mi je sranje' i tome slicno. na diskusionom mozda i ovaj sto mu je bilo sranje napise 'bio je super koncert, al sam bio na losem mestu i raskinuo sam tog dana sa ribom, pa je meni bilo sranje'.
problem nastaje kad se ova dva tipa razgovora sretnu u jednom topicu i krene minglovanje i zamena i opsta konfuzija. a cesto i sam pojedinac zameni svoj licni utisak sa sopstvenom racionalnom analizom (sto nisu iste stvari).
sto se tice nekih osnovnih parametara, oni svakako postoje. ja recimo znam za masu bendova koje ne podnosim, a spreman sam da ih branim u diskusiji kao genijalne. a vazi i obrnuto. tu se valjda ne radi o utisku i afinitetu. jedino sto ostaje za analizu je moja percepcija i to jeste ono sto je najlelujavije u celoj prici - individualna mogucnost spoznaje fundamentalnih faktora (koja sintagma covece)
sto se tice cenjenja truda&rada, mislim da to treba ceniti bez izuzetka. ako se necije vidjenje muzike razlikuje od naseg, a ulozio je, lupam, isto 'jedinica truda' ko i mi u nase vidjenje, ili cak vise od nas, onda treba ceniti njegov trud. pa bio to i jingvi ili neko slican. coveku je stalo do nekih stvari, meni do nekih drugih, ali on se trudi, ne znam, on voli da zvuci tako i tako, uziva u brzini i bahovskim sablonima i ljuti se kad ne postigne nesto onoliko precizno koliko je hteo, pa se onda trudi da to ispravi itd. jebiga, on tako funkcionise. i pritom se trudi hiljadu puta vise od mene. ja necu to slusati, ali to je neka deseta prica. on pruza muzici svoj vid doprinosa i to je to.
e sad, sve ovo, nema veze sa tim sto su gospoda borko i bane infantilni frustovi, ali to nema veze ni sa muzikom:)
problem nastaje kad se ova dva tipa razgovora sretnu u jednom topicu i krene minglovanje i zamena i opsta konfuzija. a cesto i sam pojedinac zameni svoj licni utisak sa sopstvenom racionalnom analizom (sto nisu iste stvari).
sto se tice nekih osnovnih parametara, oni svakako postoje. ja recimo znam za masu bendova koje ne podnosim, a spreman sam da ih branim u diskusiji kao genijalne. a vazi i obrnuto. tu se valjda ne radi o utisku i afinitetu. jedino sto ostaje za analizu je moja percepcija i to jeste ono sto je najlelujavije u celoj prici - individualna mogucnost spoznaje fundamentalnih faktora (koja sintagma covece)

sto se tice cenjenja truda&rada, mislim da to treba ceniti bez izuzetka. ako se necije vidjenje muzike razlikuje od naseg, a ulozio je, lupam, isto 'jedinica truda' ko i mi u nase vidjenje, ili cak vise od nas, onda treba ceniti njegov trud. pa bio to i jingvi ili neko slican. coveku je stalo do nekih stvari, meni do nekih drugih, ali on se trudi, ne znam, on voli da zvuci tako i tako, uziva u brzini i bahovskim sablonima i ljuti se kad ne postigne nesto onoliko precizno koliko je hteo, pa se onda trudi da to ispravi itd. jebiga, on tako funkcionise. i pritom se trudi hiljadu puta vise od mene. ja necu to slusati, ali to je neka deseta prica. on pruza muzici svoj vid doprinosa i to je to.
e sad, sve ovo, nema veze sa tim sto su gospoda borko i bane infantilni frustovi, ali to nema veze ni sa muzikom:)