Iz tvog odgovora saznao sam par stvari:
- da ti ne možeš da zamisliš život bez muzike
- da se trudiš da drugima preneseš radost koju muzika nosi
- da tu i tamo uzmeš neku kintu za svirku.
Ovo su sve pošteni odgovori i možda nekome dovoljni, ali kao što rekoh, iako se nekome možda čini da su stvari tu jasne (voli čovek nešto pa šta tu ima da se priča?) ja još uvek tragam za dubljim odgovorima.
Prošao si neke sociološke studije na ovu temu, mene međutim zanimaju psihološke pretpostavke za bavljenje muzikom i odgovori na pitanja Zašto ?
Zašto ne možeš da zamisliš život bez muzike ?
Zašto osećaš radost ?
i Zašto nemaš nikakvih očekivanja?
Ovo poslednje možda čak i niej tačno, jer kada ideš na tezgu, računam da očekuješ neku lovu za to, right?
ali to je manje bitno
Mnogo bitnije je odgovoriti na pitanje ŠTA mi očekujemo od našeg bavljenja muzikom?
Ti si spomenuo kohezioni faktor.
Neko taj isti momenat praktikuje kroz sport, ok?
Dakle, u korenu tvog očekivanja (ako idemo dotm logikom dalje) bila bi želja da spojiš ljude (na lep način)
Zašto?
Ovde sada izlazimo iz muzike i ulazimo u psiho.
Zbog čega bi spajao ljude? (oko sebe/muzike)
I da li tu možda ima nekih očekivanja? (šta ako ih ne spojiš? Šta ako muzika generalno gubi taj kohezini momenat i više je okrenuta Egu? Pokojni George Harrison je na pitanje kako vidi savremenu muziku rekao kako u njoj vidi samo jednu paradu Ega i ništa više)
Ili recimo, da sam nekoga pitao, zbog čega se drogiraš ?
Logičan odgovor bi bio "zato što po konzumiranju droge dobijam fantastično psiho-fizičko iskustvo koje nikada ne bih mogao da doživim bez droge"
i tu bi odgovor bio "lično zadovoljstvo"
U skladu sa tim, ako bi mi neko rekao," bavim se muzikom, jer mi tonovi koje proizvodim prijaju organski, sav se naježim od prijatnosti, cirkulacija mi se poboljša, dišem mirnije i dublje i sav se razbudim" - i tu bi odgovor bio "lično zadovoljstvo".
Nekakva organska korist zbog koje uživalac lepše i prijatnije prolazi kroz život.
Ali ova sociološka pitanja, kohezioni faktori..tu mora da ima nešto više od tvog ličnog (organskog) zadovoljstva ?
U tebi vidim učitelja, pedagoga, pa možda negde u tom pravcu treba razmisliti - šta jednog pedagoda čini srećnim i zbog čega.
U svakom slučaju još jednom hvala na učešću