Dushan-85 wrote:
Daj, pa vidi se da ih je pisao jedan isfrustriani lik.
To nema ni 'k' od prave muzicke, relevantne, muzikoloske, socioloske kritike ciijelog fenomena.
Svaka grupa je fenomen za sebe i ne moze se razglabati i piskarati o svemu tome na nivou tipa koji je otvorio svoju limenku piva i 'bistri politiku' o muzici, estradi, muzickom nasledju moderne muzike sa tih pozicija. Ovo sto je ovaj tip napisao nije ni za djecje spomenare, a kamo li za bilo kakvu ozbiljnu analizu.
Dushane, veruj, i posle najozbiljnije, i muzikološke i sociološke i kakve god hoćeš kritike, došlo bi se do manje više istog zaključka.
Naše podneblje je u kulturnom (čitaj muzičkom) smislu, toliko malo i beznačajno, da ceo svet i civilizacija uopšte (a da ne govorimo o nekakvom rokenrolu) ne bi ni primetio da uopšte nikad nismo ni postojali.
Oduvek smo imali kompleks drugih, većih, jačih, u čijim smo senkama rasli i od čijih mrva sa stola smo pravili duhovnu hranu za naše "mase".
To je jednostavno psihološki manir Slabijeg. Ali i zavist i mržnja što ne može da dobaci kao što može ona Jači.
Ako je za utehu (a nije) ista stvar se naravno dešava i u velikim društvima, samo na mikro-sociološkom nivou.
Kada su se pojavili The Beatles, svi su hteli da budu kao oni. Maltene svaki poznati muzičar je kasnije izjavljivao kako tačno pamti momenat kada je prvi put čuo neku pesmu od Beatlesa i upravo tada odlučio da bla bla...
Svi su ih kopirali, najpre muzički i pojavno, a kasnije i ideološki (pa si imao razne likove koji su izmišljali "neki svoj fazon").
Stara priča o žabi, konju i potkivanju..a pravih, originarnih, talentovanih stvaralaca, koji pomeraju granice i uspostavljaju važne muzičke (i druge) standarde, zaista je malo. Naravno, iz te r'n'r bašte niklo je još plodova, ali uglavnom je sve to sa istim ukusom i mirisom.
No, taj se sport tako i igra. Ide sporo i proći će još ko zna koliko dok se pojavi neki novi Elvis, Šopen, Čarli Čaplin, ili Pol Makartni.
Sećam se jednog davnog intervjua sa (o paradoksa) Bregovićem, koji je na pitanja o rokenrolu govorio " ma ajte, pa rokenrol je mrtva stvar..to se samo još kod nas kljudi lože na to.." i tada sam još znao da govori istinu.A to je bilo pre recimo 20 godina.
Muzika je pre svega IDEJA, (i onaj ko kupi gitaru prvo mora sebi da odgovori na pitanje šta će sa njom da radi) a ta ideja buntovnika koji će kao svima da jebe kevu sa gitarom je stvarno postala smešna. Pogotovo što ti isti buntovnici u stvari samo žele da zarade što više love, zatvore se iza svojih kućerina i izoluju od sveta, živeći kao lenji trutovi do kraja trpšeći the money. Tu i tamo, poneko od njih iskoči iz hibernacije, izbaci neki novi šit-hit, ili se pojavi na koncertu da obraduje fanove i uzme im još para, ali se retko ko toliko muzički razvije da možeš da kažeš da je fontana ideja iz koje uvek izlazi nešto uzbudljivo i novo. Uglavnom je to uvek ista svirka, over and over again. Što rekli ZZ topsi, "same three guys same three chords". U tom smislu i Sonsi su ladno mogli odavno pod stečaj.
Da se razumemo, ovde govorim o muzici kao IDEJI. Ne o muzikici za mase koja se uglavnom sastoji od istih ili sličnih kombinacija fraza, likova, solaža, ritmova. (o tekstovima da i ne govorim). Muzikica za mase je uvek bila i biće upravo to. Nešto što eto, nije tišina i uz šta može da se tapka nogom ili cima glavom. ritam, gruv, ovo ono.."pusti nešto neka trese"..
Prava muzika, u estetskom (pa i sociološkom smislu) nešto je drugo i ima sasvim drugu i ulogu i svrhu.
Kažeš "vidi se da ih je pisao jedan isfrustriani lik."
Evo, lično priznajem i ja sam isfrustriran. Možda i više od tog lika.
I moja frustracija potiče upravo iz Potrebe za Novim, za ZAISTA novim zvucima i kombinacijama tonova i ritma.
Tu i tamo utehu nađem u klasici ali i tu je uglavnom sve već probrano i poznato mada, potpuno su mi jasni ljudi koji iz ove sveopšte jeftinoće zvukova i bum-tras kreveljenja pobegnu na kraju u nekog Debisija, ili Baha ili u pecanje..i posvete se tome do kraja života..
I da dodam, kada su baš Cepelini u pitanju..Lično nikad nisam razumeo kako je neko mogao da se loži na neki kreštavo unjkavi glas koji gotovo uvek peva u falšu, za nekih pola tona više nego što treba

Naročito me je šokiralo to što su bili popularni i kod nas, kod ljudi koji nisu ni znali o čemu lik peva, nisu ni znali engleski jezik, ali im eto se to sramotno kreštanje dopadalo. (ili su samo znali da je to moderno i da je trebalo da im se dopada?)