nebojsak wrote:howyesno wrote:
Što se samog Vlatka tiče, nemam pozitivno mišljenje o njemu kao čoveku. Pominjanje metala kao antimuzike i nipodaštavanje metal gitarista nije za pohvalu, više je naznaka mentalne i muzičke ograničenosti.
Kad je to rekao, imaš neki link? Čudno mi s obzirom da je još krajem osamdesetih dosta skrenuo u taj fazon, posle fjužn i new wave faze.
Ne znam da je išta rekao za metal kao stil. Pred koncert sa Milenkovićem je rekao da ono što rade neće biti u fazonu mešanja klasike i metala, pa je još i dodao neke epitete da je ta varijanta njemu bljak. Što zapravo i nije da se kompletno ne slažem, jer ni meni nije zanimljiva preterano.
A da ga boli, cenim da ga boli. Pokusavajuci da uskocim u njegovu kozu, vidim da ima tu necega. On jeste svetski priznat i poznat, uprkos sopstvenim i svetskim trendovima. Uprkos. Ne ide mu stosta na ruku, pa ni cinjenica da zivi u Kanadi, ali svet je jedno veliko selo, tako nas uce, pa kao nema veze ni gde zivis. Dosta toga je postigao, nema potrebe uopste on da ga tupi o tome, ima covek bre hard-evidence. Nema koga taj ne zna i da nije svirao, iz te neke branse gde on stilski obitava. Fora je sto je njegova borba u stvari stilska borba, ideoloska borba a te su najgrdje. Ideoloska koja cesto javno preraste u eticku gde se onda pominje jedan od najvecih makedonskih sinova koji tu nik luk jeo nit luk mirisao. A znam i tog makedonskog sina, dobrica covek, nicim to ne zasluzuje. I tako, tu je nastao ocito neki kurcslus koji cak ni ovi neki ljudi koji su mu blizi od mene ne mogu da dohakaju.
Znaš kako - scena koju interesuju šred gitaristi zapravo postoji itekako, pun ih youtube. I nije da nema bendova koji imaju štrikanje kad dođe solo. Da to želi, od toliko power metal bendova, našlo bi se mesto i za Borka. Ima i ovako, kad se radi o bedroom gitaristima ljudi koji su vrlo priznati na tom planu i koji na račun toga verovatno zarađuju ako ništa drugo, od davanja časova gitare, bolje nego Borko. Evo gledaj recimo ovaj Rusty Cooley.
Fabula je u tome, zašto neko ko svira kao Borko i verovatno i dalje intenzivno vežba i radi na svom gitarističkom umeću ne ode da kupi HD kamericu i snima youtube klipove, radi neke tablature, rastrči se malo da ubode bar dva tri gig-a godišnje i potrudi se da izdaje novi materijal malo češće, možda i sa nekim pevačem, kao njegovi idol Ingveta. Umesto toga on minimalno komunicira sa publikom, bar ovako preko interneta, čini se da ne svira nigde, a onda dođe i buni se što mu ne daju da izađe na Beerfest-u. Ne razumem šta on u stvari misli, šta bi se desilo nakon što bi nakon svog set-a sišao sa bine na Beerfest-u? Hteo bi da mu izađe fotka u Politici i Blic-u? Da bude u dvominutnom prilogu na RTS-u? Misli da bi nakon toga pljuštale ponude po Srbiji za turneju na kojoj bi hiljade i hiljade ljudi plaćale ulaznice da ga vide i čuju? Zašto on uopšte želi da izađe na Beerfest-u, pred publikom koju ne bi bilo briga za ono što svira? Umesto da želi da izađe pred nekim u Torontu ili Ontariju gde bi možda došlo 50 ljudi ali onih kojima je njegova svirka zaista zanimljiva. Ceo trip je strašno klinački. Naslov u novinama par rukovanja i tih par trenutaka slave u nekadašnjoj domovine ne znače da je neko velik ili da je napravio karijeru.
Što se tiče tvog poređenja, ti i on niste ni nalik. Ti imaš žal za domovinom ili nečim ovde koji je samo na emotivnom nivou, ali imaš svoju šljaku i život. Ne očekuješ da se ovde hiljade km daleko desi ne znam šta zbog tebe. Zamisli kad bi sad ti digao dreku što ti ETF nije ovde dao diplomu i status počasnog profesora fakulteta jer smatraš da si svojim dugogodišnjim programiranjem po americi zadužio domovinu.
Zato je nebulozno to što Borko priča, ne osujećuje njega u tome da postigne ne znam šta ni Vlatko niti neki Beerfest organizatori, već on hebe sam sebe.