Da li zasluzujete opremu koju imate?

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

zwelj

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by zwelj » 11 Jan 2016, 20:36

Overdrive wrote:kakva empatija more

u vreme krize i bede kad ljudi nemaju leba da jedu on mi tu kači pedale od pola iljade evra. Bezobrazluk ako mene pitaš i odsustvo empatije. Džaba paket jefitinih pedalica pored da kao ublaži sliku.
Ne beše li ti borac protiv uravnilovke, diktature proletarijata prosečnih...? Verujem, složićemo se, da oprema treba da ispuni ono što matematičari zovu 'potreban i dovoljan uslov', ispod toga: nedovoljno, preko toga: nepotrebno i redundantno, no bojim se da se ne slažemo oko apsolutne vrednosti praga gde jednima prestaje a drugima nastaje pravo na kvalitet i kvantitet opreme.

Pseudo argument da samo "muzički uspešni", "ostvareni" a samim tim i društveno poželjni (a Danice, društveno poželjni su šta? ;)), imaju ta prava, a ostali u konc logore konfekcije i bižuterije, je iz repertoara demagoško-populističke retorike koja naizgled pledira na meru, pravdu i jednakost dok je zapravo paravan totalitarističke samožive volje za moć i diktat osrednjih, negirajući prirodno pravo pojedinca da svako prema svojoj perceptivnoj rezoluciji (i naravno, debljini novčarke) proceni šta je to za njega 'poteraban i dovoljan uslov'.

Misliš da bi neko zavoleo simfonije, kamerna trija, kvartete i muziku čije težište nije na melodiji i ritmu već na nekim drugim atrbutima, boji, prostornosti, tonovima kao tačkama u prostoru... slušajući je na radio tranzistoru..., da bi se neko dete zaljubilo u instrument koji nema neku plemenitost, finoću što ga čini 'instrumentom' sposobnim da mu otvori neku metafizičku dimenziju zvučnosti...? Primenujući ta pravila ekonomike i "zasluga"...

Naravno da postoje i oni pogubljeni kojima je oprema stvar prestiža, substitut sopstvene nemoći i impotencije, mladi i naivni koji u opremi traže svoj identitet i signature... ali proglašavati takve slučajeve za jedino, univerzalno pravilo i kriterijum, je duboko pogrešno, pa i zločin prema estetama koji sigurno nisu marketinški instrumentalizovani u opsesivne potrošače, već pre izraz nagonske potrebe gonjene ličnim estetskim imperativom...

Fenderica

Post by Fenderica » 11 Jan 2016, 20:55

@ZWELJ, kako ćemo razlikovati dobre od loših momaka, u ovoj sferi amaterizma? Mislim na one koji "imaju" prirodno pravo da kupe sve te fine pedalice i pakuju ih na svoj "pedaltrain", i one koji nemaju to prirodno pravo, iako su ispunili i oni potreban i dovoljan uslov za tu igranku?
Po čemu se razlikuju, jer znamo da i jedni i drugi nisu muzički uspešni i ostvareni? Kako odrediti granicu kod amatera gde jedan sme da ima takav pedalbord i da bude društveno potentan i prihvaćen, a drugi ne, jer ako ga ima naziva se pogubljenim, nemoćnim, naivnim, impotentnim i društveno neprihvaćenim? :O.o:
Merimo njihovo znanje i umeće sviranja, ili dužinu kurcha? Pa kome duži taj ima pravo na skupocen pedalbord?

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Jan 2016, 21:01

zwelj wrote:
Ne beše li ti borac protiv uravnilovke, diktature proletarijata prosečnih...? Verujem, složićemo se, da oprema treba da ispuni ono što matematičari zovu 'potreban i dovoljan uslov', ispod toga: nedovoljno, preko toga: nepotrebno i redundantno, no bojim se da se ne slažemo oko apsolutne vrednosti praga gde jednima prestaje a drugima nastaje pravo na kvalitet i kvantitet opreme.

Pseudo argument da samo "muzički uspešni", "ostvareni" a samim tim i društveno poželjni (a Danice, društveno poželjni su šta? ;)), imaju ta prava, a ostali u konc logore konfekcije i bižuterije, je iz repertoara demagoško-populističke retorike koja naizgled pledira na meru, pravdu i jednakost dok je zapravo paravan totalitarističke samožive volje za moć i diktat osrednjih, negirajući prirodno pravo pojedinca da svako prema svojoj perceptivnoj rezoluciji (i naravno, debljini novčarke) proceni šta je to za njega 'poteraban i dovoljan uslov'.

Misliš da bi neko zavoleo simfonije, kamerna trija, kvartete i muziku čije težište nije na melodiji i ritmu već na nekim drugim atrbutima, boji, prostornosti, tonovima kao tačkama u prostoru... slušajući je na radio tranzistoru..., da bi se neko dete zaljubilo u instrument koji nema neku plemenitost, finoću što ga čini 'instrumentom' sposobnim da mu otvori neku metafizičku dimenziju zvučnosti...? Primenujući ta pravila ekonomike i "zasluga"...

Naravno da postoje i oni pogubljeni kojima je oprema stvar prestiža, substitut sopstvene nemoći i impotencije, mladi i naivni koji u opremi traže svoj identitet i signature... ali proglašavati takve slučajeve za jedino, univerzalno pravilo i kriterijum, je duboko pogrešno, pa i zločin prema estetama koji sigurno nisu marketinški instrumentalizovani u opsesivne potrošače, već pre izraz nagonske potrebe gonjene ličnim estetskim imperativom...
ee..štovani zvelje, to je idealno gledište, primenjivo u zdravom društvu.

Jesmo li mi zdravo društvo?

Može li se to primeniti na ovaj milje?

Da li si zaboravio da u malom društvu raste veliki ego. Malo društvo koje kao lišaj živi u uverenju da je u večitoj senci većeg društva.

Taj se lišaj širi i nagriza svaki oblik svesti (estetska nije izuzetak)

Da li si zaboravio da govorimo o "popularnoj muzici", opijatu nametnutom od većih društava.

Idolatrija, mass mediji, indoktrinacije, kompleksi, nepravda..sve to pomešano u bolesnom društvu zvanom Srbijica.

ovde pojedinac nije slobodan, da bi mogao da odlučuje.

Varka je da će se pojedinac zatvoren u svoju sobicu sa skupom opremom i izoluvan od svog jadnog okruženja osećati građaninom sveta, jer svet ne zna za njega, niti brine o njemu.

Pojedinac ima tri-četiri dugmeta na gitari..pet-šest dugmeta na pojačalu i još petnaestak dugmadi na pedalama i to mu niej dovoljno. Njemu treba još dugmia, da ih vrti, kombinuje, osluškuje, šulji uši do u beskraj, igrajući igru "u potrazi za tonom".

Da li se ponekad vratiš na naslov teme? Šta on kaže "Predstavite Vaš lanac gitarskih efekata"
Čemu služe ti efekti? Služe da se igra "u potrazi za tonom ".
Niko ne kači te tonove (jer efekti služe tome) nego slike..ljušture, predstavu

Okačite vaše sastojke za tortu - a mi ćemo da zamišljamo ukus

Ne bih imao ništa protiv da se ovde predstavljaju razni lanci sa efektima, ali kako nikome ne padne na pamet da je poenta svega upravo taj "ton"?

Šta je sa njim? Zašto njega nema? Teško im je da snime? Ili se plaše da rezultat neće biti toliki razlog za ponos i diku, kao što je to slika, predstava?

dakle nisu u stanju da se potrude oko onoga što bi trebalo da je najvažnije, ali jesu u stanju da se potrude da slikaju..I onda, buljuk dečurlije balavi na neke proizode

O toj bolestiti pričam

Okačite te vaše famozne tonove koje jurite ili do kojih ste došli, pa da razgovaramo kao muzičari, a ne kao potrošači

eto tako ćemo znati ko ima pravo a ko ne da se qrči, kome se slažu a kome se ne slažu ton i slika.

Fenderica

Post by Fenderica » 11 Jan 2016, 21:33

Overdrive wrote:
Okačite te vaše famozne tonove koje jurite ili do kojih ste došli, pa da razgovaramo kao muzičari, a ne kao potrošači

eto tako ćemo znati ko ima pravo a ko ne da se qrči, kome se slažu a kome se ne slažu ton i slika.
E tako, i onda možemo one koji ne znaju akorde a imaju pedalbord od 1000 i + evra da nazovemo pogubljeni kojima je oprema stvar prestiža, substitut sopstvene nemoći i impotencije, mladi i naivni koji u opremi traže svoj identitet i signature... a pak one koji znaju akorde i po koju pesmu da privežu u celinu da opravdamo kao podobne za takav pedalbord, jer su ispunili neke forum norme koje je opet neki forumaš propisao, jeli?
Gde tek spadaju, u koju grupu ovi što navodno testiraju pedale godinama, "inženjeri" famozni? Oni takodje imaju pravo na takav pedalbord jer vrše "testiranje"? Ne spadaju u grupu ovih impotentnih?!? A za koga testiraju i kome to vrši posao nema veze jel? Časopise nemaju, teme po časopisima ne pišu, magazine nemaju,internet blogove jok, YT kanale još gore, ali oni testiraju, i glavni su po forumima,najglasniji,imaju par obožavalaca koji trče za njima, i imaju pravo na sve forum pogodnosti, jer pretpostavljamo da će jednog dana da smisle nešto novo kao Kili i Analogmen? I onda pod tom pretpostavkom moramo sva vrta da im otvorimo jer eto oni tako tvrde? Jest ova tema luda auuu jbt. :lol:

Ili ćemo pak opravdati ove što znaju da iskoriste ton specifične pedale u odredjenoj pesmi od početka do kraja, i tako za svaku pedalu na pedalbordu, kada pokažu da znaju da iskoriste zvuk svake pedale u odredjenoj pesmi, što bi bilo i neko merilo kupovine te pedale ili skupa pedala na toj dasci, onda prolazna ocena. :1: Ja bih jedino ovima dao za pravo da su u pravu. Ali ja to mislim da se razumemo. :ziveli:

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Jan 2016, 21:39

Fenderica wrote:

E tako, i onda možemo one koji ne znaju akorde a imaju pedalbord od 1000 i + evra da nazovemo pogubljeni kojima je oprema stvar prestiža, substitut sopstvene nemoći i impotencije, mladi i naivni koji u opremi traže svoj identitet i signature... a pak one koji znaju akorde i po koju pesmu da privežu u celinu da opravdamo kao podobne za takav pedalbord, jer su ispunili neke forum norme koje je opet neki forumaš propisao, jeli?
Gde tek spadaju, u koju grupu ovi što navodno testiraju pedale godinama, "inženjeri" famozni? Oni takodje imaju pravo na takav pedalbord jer vrše "testiranje"? Ne spadaju u grupu ovih impotentnih?!? A za koga testiraju i kome to vrši posao nema veze jel? Časopise nemaju, teme po časopisima ne pišu, magazine nemaju,internet blogove jok, YT kanale još gore, ali oni testiraju, i glavni su po forumima,najglasniji,imaju par obožavalaca koji trče za njima, i imaju pravo na sve forum pogodnosti, jer pretpostavljamo da će jednog dana da smisle nešto novo kao Kili i Analogmen? I onda pod tom pretpostavkom moramo sva vrta da im otvorimo jer eto oni tako tvrde? Jest ova tema luda auuu jbt. :lol:

Ili ćemo pak opravdati ove što znaju da iskoriste ton specifične pedale u odredjenoj pesmi od početka do kraja, i tako za svaku pedalu na pedalbordu, kada pokažu da znaju da iskoriste zvuk svake pedale u odredjenoj pesmi, što bi bilo i neko merilo kupovine te pedale ili skupa pedala na toj dasci, onda prolazna ocena. :1: Ja bih jedino ovima dao za pravo da su u pravu. Ali ja to mislim da se razumemo. :ziveli:
jednostavno je:

inženjeri i oni što prave pedale, neka otvore temu "moje pedale" ili tako nešto, i neka snimaju da čujemo kako to zvuči. Clean, OD, Delay, Chours, šta god..

Oni koji traže specifičan ton od nekog muzičara (E.C., SRV, koji god..) ili pesme, neka kažu koju opremu imaju, pa da se ljudi uključe u diskusiju, predloge kako da šta podese

Oni koji traže neki svoj ton: neka prezentuju to zvučni zapisima. Kad mogu da slikaju mogu i da snime. Bar je sad na telefonu lako iazbrati voli sliku voli film.

Ali sve ovo mora da prati zvuk. Jer ovo je muzički forum i treba da se više barata ušima, a manje očima.

Fenderica

Post by Fenderica » 11 Jan 2016, 21:45

Overdrive wrote:
jednostavno je:

inženjeri i oni što prave pedale, neka otvore temu "moje pedale" ili tako nešto, i neka snimaju da čujemo kako to zvuči. Clean, OD, Delay, Chours, šta god..

Oni koji traže specifičan ton od nekog muzičara (E.C., SRV, koji god..) ili pesme, neka kažu koju opremu imaju, pa da se ljudi uključe u diskusiju, predloge kako da šta podese

Oni koji traže neki svoj ton: neka prezentuju to zvučni zapisima. Kad mogu da slikaju mogu i da snime. Bar je sad na telefonu lako iazbrati voli sliku voli film.

Ali sve ovo mora da prati zvuk. Jer ovo je muzički forum i treba da se više barata ušima, a manje očima.
:1: :ziveli:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 11 Jan 2016, 22:15

Fenderica wrote: Jest ova tema luda auuu jbt. :lol:
Da da, tema je luda ^^

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Jan 2016, 22:25

da bre..oprema koju imate, stvari koje nemate, predstavite vaš lanac..sve same slike želje dedamrzovske, ko deca

gde su vam zvuci? Tonovi? muzika? dajte već jednom više nešto što je muzičko

Overdrive

Post by Overdrive » 11 Jan 2016, 23:01

tako je.
sad uporedi broj strana tmo i broj strana ovde ili na Oprema koju nemate

Avlijaner

Da li zasluzujete opremu koju imate?

Post by Avlijaner » 11 Jan 2016, 23:07

Pa dobro brate. kakva je produkcija bilo kakve umetnost u srbiji i dobro je...

Meni se samo cini da cela ova prica ide u nekom pravcu vezanom za ekonomsku isplativost... a pricamo o pedalama... :?

zwelj

Post by zwelj » 11 Jan 2016, 23:29

Fenderica wrote:@ZWELJ, kako ćemo razlikovati dobre od loših momaka, u ovoj sferi amaterizma?
Kao i svaki ekonomski sistem, energetska održivost, balans uloženo-dobijeno. Ukoliko ima benefita u vidu muzičkog outputa, ličnog zadovoljstva ili pak, uvođenje dece u svet muzike.. kakvog god... znači da je potrefio meru i isplatio investiciju, u suprotnom, pre ili kasnije će mu zgasnuti uludo uložena energija i entuzijazam. Meni je to dovoljno 'kosmičke pravde'... Cenis li da bi trebalo uvesti pedalboard policiju, 10 udaraca batinom za svaku pedalu viška?
Fenderica wrote:Merimo njihovo znanje i umeće sviranja, ili dužinu kurcha? Pa kome duži taj ima pravo na skupocen pedalbord?
Čemu potreba da nekom meriš? Da te podsetim, ovde se radi o negaciji prava da neko investira u skupu opremu (a valjda si u posedu toliko logičke kulture, da prag 'sme' - 'ne sme' determinisan isključivo u zavisnosti od društveno prihvaćenog, verujem složićeš se, i nije baš neki valjan argument, jer bi po tom populističkom kriterijumu estradu preselio u akademiju) bez da je poznat i priznat, a da nužno i jednoznačno ne dobije etiketu bolesnika i patološkog opsesivno-kompulsivnog kupca, te je čitava moja argumentacija zasnovana na činjenici da to samo po sebi ne mora da bude loše, dapače, iskaz estetske rafiniranosti koja se ne odnosi samo na gomilanje glupavih pedala, već potrebom za sofisticiranijim equipmentom koji bi izneo neke finese, bilo u stvaralačkom, edukativnom, interpretativnom, pa zašto ne, i konzumentskom procesu... Možda je to svojstvo u manjini, ali svakako postojeće.

zwelj

Post by zwelj » 11 Jan 2016, 23:33

Overdrive wrote:O toj bolestiti pričam
Tema široka i duboka, daleko otplivasmo, bojim se padavićemo se ;) Nego da poentiram. Smatram da zarad pravde i pojmovne preciznosti u slučajevima pežorativne kvalifikacije tzv. 'muzičkog puniše', (retku vrstu posednika skupe i sofisticirane opreme) koristiš kvantifikator NEKI a ne SVAKI, a u ostalom se (kako/tako) mozemo složiti... :ziveli:

tocilj

Post by tocilj » 11 Jan 2016, 23:50

Fenderica wrote:e hvala vam obojici,znači ne diram ja ništa,neka ovih 200 evra da čekaju neku drugu opremu! :ziveli:
Moj drugar ima to pojacalo i meni zvuci bas dobro....medjutim citao sam na nekim forumima da su ljudi dosta poboljsali zvuk tog pojacala jednom relativno sitnom prepravkom....zamijenili su plasticna lezista za lampe keramickim i promijenili te Bugerine kineske lampe nekim boljim (Tung sol i sl.) Ne razumijem se mnogo u elektroniku i ne znam da li to ima nekog smisla, ali na taj savjet sam naisao na vise mjesta i kazu da su rezultati mnogo dobri i drasticni.

Ne znam nista o tome, ali eto mozda ti nesto pomogne.....

fattwang

Post by fattwang » 12 Jan 2016, 08:25

tocilj wrote:
Fenderica wrote:e hvala vam obojici,znači ne diram ja ništa,neka ovih 200 evra da čekaju neku drugu opremu! :ziveli:
Moj drugar ima to pojacalo i meni zvuci bas dobro....medjutim citao sam na nekim forumima da su ljudi dosta poboljsali zvuk tog pojacala jednom relativno sitnom prepravkom....zamijenili su plasticna lezista za lampe keramickim i promijenili te Bugerine kineske lampe nekim boljim (Tung sol i sl.) Ne razumijem se mnogo u elektroniku i ne znam da li to ima nekog smisla, ali na taj savjet sam naisao na vise mjesta i kazu da su rezultati mnogo dobri i drasticni.

Ne znam nista o tome, ali eto mozda ti nesto pomogne.....
Čuvaj pare.
Nisu ruske lampe bolje od kineskih. Samo drugačije zvuče, pa šta ko voli.
Ležišta ne diraj.
Kvalitetna ležišta bi ti bila potrebna ako uđeš u igranku isprobavanja lampi jer kontakti mogu da se razlokaju.

Post Reply