Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Fender clan vs. Ibanez clan vs. Gibson clan

Post by Funkomat » 20 Jan 2008, 12:21

upadljivo_tih__ wrote:

jedan satrijani? jeli on blizu?
Satriani i Hendrix?
Nije... Ali bolje sad da ne ulazimo u to.

Sezax

Post by Sezax » 20 Jan 2008, 12:31

Bolje da to niste pominjali jer moze da izbije velika prepirka iz ovoga.

P.S. Satriani bar nije stvarao pod uticajem droge.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Jan 2008, 12:42

Ovo je i mesto za prepirke... Ali moliću da se uvaži jedna činjenica:

Droga je droga, a stvaranje - stvaranje. Nije svaki narkoman = Hendriks.

Sezax

Post by Sezax » 20 Jan 2008, 13:00

To je tacno ali svaki narkoman koji svira gitaru duze vrijeme = Hendrix :lol: :lol: :lol: :lol:

Salu na stranu Satriani opet svira ko zmaj a onda imas i Steve Vai-a na Ibanezovoj strani...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Jan 2008, 13:11

Svakako, ja volim i cenim i Satcha i Vaija, ali Funkomat je verovatno želeo da kaže - nije isto mesto u panteonu rock-bogova rezervisano za Hendriksa i za Satcha / Vaija.

Pre Hendriksa, niko nije svirao tako "teško" / tako eksperimentalno / sa toliko "njakanja" po tremolu / sa toliko feedbacka.

Pre Sača i Vaija imaš... pa... ako ništa drugo, celu "hard and heavy" scenu koja se ispilila iz Hendriksovih akorda.

Hendriks je čovek čijih barem pet hitova zna svako ko iole sluša muziku - "Hey, Joe", "Voodoo Child", "Purple Haze", "Little Wing", "Crosstown Traffic".

Sač i Vai... hm? Hej, ja znam šta je "Mystical Potato Head", ali zaustavi nekog na ulici pa ga pitaj - vrlo verovatno neće znati ni šta je to Sač, misliće da mu tražiš tepsiju da pečeš hleb. :mrgreen:

Summarum - pionir-genije nije isto što i njegovi naslednici.

Sezax

Post by Sezax » 20 Jan 2008, 13:19

Pa da rascistimo jednu stvar: Genije nijo mogao biti kada je sebi dozvolio smrt kakvom je skoncao.
A pionir jeste tu i nema diskusije.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Jan 2008, 13:30

Ovo pocinje da se otrze kontroli..

Elem...
Fender je svoje ime izgradio u jednom dobu kada je sve bilo drugacije, Gipson takodje. Vremenom su dokazali svoju vrednost. Cak su i jedan i drugi bili u velikim teskocama, bili i pred bankrotom jedno vreme. No sad to nema veze.

Elem. Kada su oni osvajali svet nije bilo kvalitetnijih gitara, izgradili su svoje ime i sada mogu da ga naplacuju.
Cinjenica je da je Ibanez tada postojao ali nije pravio gitare koje su bile popularne. Tek dolaskom gitar heroja je Ibanez video svoju sansu.
Naime, kada su poceli da se pojavljuju shrederi, Ibanez je sklopio ugovore sa nekima da IM PRAVI gitare, tako da Satrijani, Vai, Petruchi i jos gomila drugih imaju ugovore. Oni moraju da reklamiraju gitare a u isto vreme Ibanez pravi gitare samo za njih i salje im BESPLATNO, pa oni nemaju potrebe da kupuju gitare i da ih traze. Fender i Gipson ne moraju to da rade jer imaju svoje ime. Medjutim, gitare koje su serijski modeli gitara koje ovo sviraju nisu ni-pridji-ni-dodji do gitara koje dobijaju virtuozi. Cak je kontrola kvaliteta takva da u 100 gitara mozes naci jedva tri-cetri priblizne.... mislim takve stvari ne bi smele da se dogadjaju velikim firmama. Dalje reklama cini cuda, tako da sada ima gomila ljudi koji opijeni reklamom misle da su ibanez gitare najbolje.
Ja ne vredjam Ibanez, samo kazem da su filozofija i razvojni put Fendera, Gipsona i Ibaneza sasvim drugacije...
Fender i Gipson su svoj put krcili u pocetku, izmisljajuci stvari, nalazili najbolje kombinacije, razvoj, istrazivanje, ... pare i pare su utrosene. Ibanez je sve to samo prilagodio i stancao gitare uz najvecu halabuku... nisu davali pare za istrazivanje i razvoj, samo su upotrebili ono sto je neko drugi pronasao. Ok, to je legitimna i legalna poslovna politika, ali daleko od toga da je IBZ najbolji proizvodjac gitara...
Daleko od toga i da je Ibanez los, samo ne mogu da shvatim da neko toliko "voli" ibaneza, ne postujuci neke druge... i gitare i stvari koje te gitare znace...

Mislim ljudi, dizajn ne svira, sviraju ljudi, zice mgneti i drvo.... Dizajn je tu da da upotpuni dozivljaj.. Da li ce biti cool, wild, agressive, relaxed... ma to nema veze!!!! Vazno je da se svira...

Eto, opet ja o nekim stvarima vezanim za oblik... Steinberger gitare su po meni najruznije gitare. Nemaju zapravo nikakav oblik... hmmm, lazem, lice na veslo... pa opet svitaju bolje od tri cetvrtine ibanez modela...
Evo nekih Steinberger gitara koje ce vam se svideti jer nemaju glavu tako da ne lice na razne polne organe...

Image
Image
Image
Image

'Ajd' da cujem komentare!!!

A ove gitare su bolje od ibaneza!!!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 Jan 2008, 13:59

Rocket Roll wrote: Funkomat je verovatno želeo da kaže - nije isto mesto u panteonu rock-bogova rezervisano za Hendriksa i za Satcha / Vaija.

Kad smo vec kod toga tako nesto postoji
Zove se Experience Music Project ili "Rock Temple" i posvecen je Hendrixu a ime je dobio po Are You Experienced, deo fasade je ljubicast po purple haze, a arhitekta je projekat radio tako sto je uzeo brdo fendera, nabacao ih na gomilu i iz toga trazio inspiraciju...
Zanimljivo ne? :D

upadljivo_tih__

Post by upadljivo_tih__ » 20 Jan 2008, 14:25

ne

:P
jao kako lepe gitare bez glave. Basovi jos lepsi. Bas sam odusevljen, dobro je za moje oko da vidi nesto sto nije imitacija Stratokaster izgelda (tj ibanez i slicne ..)
to sto niko nezna ko je Stac ne znaci da je on gori .... Niko nezna ko je VIS Jutro, pa je vrh grupa bilo.
Pedeset6 ljudi nije videlo ovaj omot:
Image

ipak je onaj drugi koji je kopija ovoga usao u 100 najboljih u jednu zbirku rok omota, i ako je ovaj lepsi.

Sezax

Post by Sezax » 20 Jan 2008, 15:11

Dejane ako mislis da ja volim ibanez toliko da mislim da je sve ostalo smece i da je on najbolji grdno se varas ja cak i ne posjedujem ibanez gitaru.Ja samo prezirem monotonost svih fendera to je toliko glupo.....Bar da naprave neke drugacije modele.Shvatama ja da ono sto je "dobro" netreba mijenjati ali ako su toliko voljni da experimentisu sto ne izmisle par novih oblika?A sto se tice ibaneza mislim da ima mnogo njih koji su precjenjeni i prodaju ime ali je isto tako kvalitet super dobar pa ako neko bira izmedju ibaneza od 400 i kusur eura i peavey-a 300 eura (dajem primjer mog druga) sasd ako njega boli qrac za pare ako uzme ibaneza nije pogresio.Ako uzme peavey-a (pod uslovom da je isti kvalitet ibaneza bar izrade da zanemarimo magnete jer su vrlo slicni) ustedio je sebi 100 eura.

P.S. taj omot je sranje jer je cura debela ja imam omot gdje joj je struk mnooooooogo bolji.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 20 Jan 2008, 15:14

Dejankuki said it all :wink:

Jos samo ovo, ubacio si mi se u post:
Ja samo prezirem monotonost svih fendera to je toliko glupo.....Bar da naprave neke drugacije modele
Da li si cuo mozda za telekastera, jazzmastera, mustanga, jaguara, showmastera?
Ibanezi nisu monotoni?! 99% ibaneza je istog oblika
Last edited by cccira on 20 Jan 2008, 15:19, edited 1 time in total.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 20 Jan 2008, 15:18

a sto ste vi toliko pobrkali loncice?
kakve veze ima mesto u panteonu (lol panteonu) sa izborom gitare? sve tri marke su karakteristicne i svako bira gitaru po nekom svom tripu, stvarno ne vidim povezanost sto onaj svira ibanez, a onaj tamo svira fender, mislim, brate...
u stvari je meni najfascinantnije to sto ste vi na kraju poceli stvarno da se raspravljate:) ne secam se ko mi je odgovorio na onaj moj degenski post 'ne znaju ljudi', nadam se da se zezao, kao i onaj posle njega sto je njemu odgovorio:)

Sava

Post by Sava » 20 Jan 2008, 17:29

dejankuki wrote:...Kada su oni osvajali svet nije bilo kvalitetnijih gitara, izgradili su svoje ime i sada mogu da ga naplacuju.
Cinjenica je da je Ibanez tada postojao ali nije pravio gitare koje su bile popularne. Tek dolaskom gitar heroja je Ibanez video svoju sansu...
Ne, naprotiv, pravili su oni popularne modele, ali su to bile kopije koje uz HB, Polaris i mnoge druge japanske kopije ničim nisu odskakali od najobičnijih jeftinih surogata. To prisećanje na istoriju Ibaneza je apriori razlog (u mojoj glavi) što odbacujem Ibanez kao neku ozbiljnu firmu. Kada im je Gibson pripretio da će da ih tuži zbog neovlašćenog kopiranja oni su krenuli nekim svojim putem. Bilo kako bilo pre recimo 25-30 godina Ibanez je izbacio fantastičnu seriju hollowbody gitara na kojima su svirali i mnogi poznati jazz i blues muzičari u svetu. Moram priznati da ove nove modele a zbog ranije pomenutog razloga praktično nikada nisam ni pogledao, a kamoli probao. U stvari lažem, probao sam jedan hollowbody model koji sam hteo i da kupim i to je sve.

Sezax

Post by Sezax » 20 Jan 2008, 19:25

cccira wrote:Dejankuki said it all :wink:

Jos samo ovo, ubacio si mi se u post:
Ja samo prezirem monotonost svih fendera to je toliko glupo.....Bar da naprave neke drugacije modele
Ibanezi nisu monotoni?! 99% ibaneza je istog oblika
A jesam ja majke ti poredio Fender sa Ibanezom u vezi oblika MAJKE TI?

cccira
MF veteran

Post by cccira » 20 Jan 2008, 23:32

Sezax wrote:
A jesam ja majke ti poredio Fender sa Ibanezom u vezi oblika MAJKE TI?
MAJKE MI nisi (nisam se samo tebi obracao), ali ostali jesu a ti si rekao ono sto vecina misli... ibanez se tu nasao samo kao primer, mogao sam da napisem gibson ili pivi ili jamaha svejedno je. Inace poenta posta nije uopste bila u poredjivanju fendera i ibaneza vec ovo
cccira wrote:

Post Reply