E to je ono sto ja volim u metalu,brate imas svega,daleko od toga da samo treba slusati metalPa, tako što je "kupio fore" iz jazza i klasike i to ubacivao u muziku

E to je ono sto ja volim u metalu,brate imas svega,daleko od toga da samo treba slusati metalPa, tako što je "kupio fore" iz jazza i klasike i to ubacivao u muziku
A taman sam hteo da ............hahhahahaahahPogotovo ništa lično gosn Criticalu koji se uopšte ne uklapa u profil prosečnog metalca.
Pa zato sto je jazz glavni baja u muz. pravcima, a zasto se ne zavrsi obrnuto , pa .... Vai je zavrsio berklee ,pa vidi ga sad ,nije otisao u jazz-ere, gambale je zavrsio GTI u Hollywood-u i on je poceo i postao baja sviranjem arpedja ali on se odao tom zlom muzickom pravcu zvanom jazz....obično "završe" na nekom jazzu ili bluesu (sa blagim varijacijama), a nikada jazzer ili blueser "ne ode" u metalce?
Znam gde je krenula ova rasprava...a vidi sad gde je zavrsila...Derrick wrote:@goodlikesweeper:
Druže, samo je prva rečenica bila tebi upućena, a ostalo je sve neki moj generalni stav (verovatno uz predrasude na koje niko nije imun).![]()
Cela ova rasprava je počela u drugoj temi, a krenulo je od pitanja "zašto metalci ne dolaze na jam sessione?". Ja bih lično voleo da dođe barem jedan ili dvojca (ili dve ili dvoje), pa da vidimo da li je zaista metal toliko otvoren za improvizaciju i kako izgleda pokušaj "kalemljena" istog na neki drugi pravac...
Dakle, na sledeći jam, daj neka dođe neko od predstavnika Metalaca.
O ovome pričam....ssmc wrote:
....Mislim da je trebalo napomenuti da se ovaj topic ograničava na muziku a ne na ljude koji je sviraju....
Ali ovo ne razumem...pogotovu što dosta nas ne poznaješ...goodlikesweeper wrote: i da niko ovde ne poredi nikoga ni sa kim
goodlikesweeper wrote:....Oni su puni predrasuda i ograniceni,ne mi...![]()
Ja sebe ne svrstavam niti u jazz-ere niti u blues-ere niti u bilo koji drugi žanr (a da li sam zao to ne znam mada ne bune se ljudi oko toga pa ću pretpostaviti da nisam)...za sebe mogu da kažem da pomalo sviram te stilove da su mi jako dopadljivi zbog osobina koje imaju i to je to....isto tako ovde dajem komentar i za metal MUZIKU a ne muzičare!!! Čak iako kažem da je metal totalni shit (a nisam rekao niti tako mislim!!) zašto se ti nalaziš povređenim i uvređenim?Nisam to tebi uputio....A inače mislim da se metal ne može improvizovati....goodlikesweeper wrote:Polusavam da iskuliram i ne vredi....ssmc wrote: sa stanovišta jam-a(improvizacije) i što ljudi govore da bi voleli da čuju metal na jam session-u....da ali kako?Kako jam-ovati(improvizovati) u metal fazonu a da to nije već pripremljeno(što povlači to da nije jam)? Klasika je bila muzika gde je improvizacija bila jako zastupljena u svojim početcima....jazz JESTE improvizacija....blues jeste improvizacija, funk isto....kako to uraditi sa metalom?
O boze...ponovo...
I sta sad zli Jezzeri i bluzeri tvrde?Da se metal ne moze improvizovati?Eh...
Ne znam kako DT pravi svoju muziku i ne zanima me....a to da sednu u studio i eto tako poteče muzika iz njih.....ne znam...onda su oni telepate...ali bukvalnogoodlikesweeper wrote:
Aj mi objasni kako su ovi iz Dream theater pravili svoju muziku(pogotovo ove novije, malo "tvrdje" pesme) ako sa metalom ne mozes improvizovati?!
Za one koji ne znaju,nacin na koji oni pisu pesme je ,sednu svi u studio,neko pokrene neki groove ili neku ideju i ostali se nadovezuju.I tako su napravili desetak albuma i jos plus brdo stvari tipa LTE dosad...
Ponovo komentari onih koji se "mnoooogo razumeju" u metal
Ajde molim te KnightOfDoom zkljucaj ovaj shit od teme,i nek neko ko se dovoljno razume u lestvice otvori temu u kojoj ce napisati razliku u pristupima razlicitim muzickim pravcima,kao sto je je dejankki rekao pa da se zezamo i naucimo nesto novo.Ovo vise nema smisla...
Maybe...ali onda vam neki bas dobar metal gitarista treba...ako vi vec tim recnikom pricate tamo(swing, bossanovu, neki "afro-kubanac", clave ili nešto peto),koji je stvarno proucio jazz.Odnosno da zna sve to sto i vi,plus metal...stvarno ne znam ko to ovde moze biti...Derrick wrote:Ovaj, PRILIČNO sam siguran da nemam nikakvih problema sa sviranjem metal muzike, sa izuzetkom ULTRA EXTREME BRZOG treskanja duple pedale.Mislim, mogu ja i to, ali sigurno ne onako brzo i precizno kao što može neki metal bubnjar.
Ne verujem da je teško pronaći se u "rdždž" i da bi prisutni jazzeri imali problem to da odsviraju i da se uklope. Pre mislim da bi bilo obrnuto - dokle god bi se "rdžalo" i furalo u rock maniru, niko ne bi imao problema (pogotovo ne SSMC koji je svojevremeno prestizao Malmsteena u brzini soliranja...dok se "ložio" na tako nešto....), ali kada bi se otišlo u swing, bossanovu, neki "afro-kubanac", clave ili nešto peto, teško da bi se uklopilo bilo šta na šta se prosečni metalac navikao (u sviračkom pogledu). Zato i kažem da bih voleo da vidim kako bi izgledalo kombinovanje metala i jazza. Dakle, mišljenja sam da bi i samo gitarista bio dovoljan.
Yeah. Pokušao sam da "istupam protiv" barem nekakvim argumentima...goodlikesweeper wrote:...ono sto sam pricao se vise odnosilo na ljude tipa Rocket Rolla i kompaniju koji su bas protiv metala istupali...
Ovo se ne odnosi ne mene,tako?Rocket Roll wrote:
Metal je zatvoren kao... pa, recimo, kao što je "Grand Parada" zatvorena. Ako ne vidiš dojke i zadnjice, ne čuješ harmoniku, a slika ne podseća na gledanje "Rai Una" dok si na lošem esid tripu, onda to nije "Grand Parada" nego je starogradska muzika. Isto je i sa metalom, samo što nema dojki i zadnjica nego veštačke krvi, neukusnih tetovaža i "muzičara" koji su svi odreda namrgođeni kao da petnaest dana imaju zatvor (lošu probavu).
Naravno da se ne odnosi, želim da objasnim svoj stav a ne da se svađam. Opušteno... Čovek sluša metal i šta? Neki od mojih najboljih prijatelja su metalci, sve što je ljudsko nije mi strano, bolje Symphony X nego Svetlana Ražnatović, metal je Evropa i kao takav u Srbiji ugrožena vrsta te ga ne treba odbacivati tako lako, međutim:goodlikesweeper wrote:Ovo se ne odnosi ne mene,tako?![]()
Upravo to. Džez može sa distorzijom jer u džezu i drugim oblicima muzike postoji chiaroscuro, kao na Karavađovim slikama i uopšte u umetnosti; metal nije metal bez distorzije - to pravilo je u metalu mnogo jače nego u drugim oblastima muzike.goodlikesweeper wrote:...isto tako mozes svirati Jazz sa distorzijom.
Pa,u neku ruku jesi u pravu.Samo ako je distorzija ukljucena pesma je 100% metal.Ali,kao sto si video u ovoj pesmi,muzicari toliko taj 100% metal umeju da ispreplicu sa drugim pravcima da se jednostavno utopi u tu koncepciju...tako da u neku drugu ruku i nisi u pravu...Rocket Roll wrote: Upravo to. Džez može sa distorzijom jer u džezu i drugim oblicima muzike postoji chiaroscuro, kao na Karavađovim slikama i uopšte u umetnosti; metal nije metal bez distorzije - to pravilo je u metalu mnogo jače nego u drugim oblastima muzike.
Symphony X je svakako izuzetak kojem aplaudiram, i sve to, samo što je to jedan mali detalj u "udri me do zore" albumu - izuzetak, a ne pravilo.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest