Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...
Re: Jedan novinar o domaćim Rock muzičarima...
Mislim da iako kasno Marko na kosovo stiže moram da napomenem par stvari, jer očigledno da većina ljudi ovde ne razume (sa pravom, jer zašto bi morali znati) neke fakte:
1. Gospodin piše za Pop Box koji ima jasnu ideološku određenost i deo je jedne tradicije koja je lagano krenula još u Džuboksu da bi preko Ukusa nestašnih došla kao normalna i stalna pojava u svoj zenit. U principu svodi se na to da, uprošćeno, sve što ima veze sa rock muzikom u tvrđem obliku a da je "hard rock" orijentisano i previše smrdi na USA (sa izuzecima) automatski biva okarakterisano kao smeće i primitivno. Intelektualno i prihvatljivo je ono što je više "englesko", "urbano", "Elektronsko" ili "jednostavno". Dakle, ako nemaš DJ-a, znaš suviše dobro da sviraš, imaš predug solo (ili uopšte imaš solo), imaš dugu kosu i kožnu jaknu, nemaš neurednu frizuru i raštimovanu gitaru iz ne znam koje godine (fender jaguar i poluakustični gibson su najbolji) uključenu u fuzz, ili sa druge strane, nemaš izbor najnovije urbane garderobe na sebi, nešto nije u redu sa tobom. Ne ulazim u ocenu da li je to tačno ili nije, samo objašnjavam za potrebe razumevanja materije
2. Autor teksta ima svoj bend, potražite i poslušajte. Postoji česta tema kako su kritičari koji pljuju frustrirani muzičari koji nisu ništa napravili ili jednostavno ne poseduju kvalitete. To je nešto što može biti istinito ali je često i zloupotrebljavano protiv ljudi koji opravdano nešto kritikuju jer je smeće. Tako da povezivati ono što autor ovog teksta radi muzički može biti opravdano... a možda i ne.
3. Da li bi vi napisali ovaj članak da bi izgradili možda malo bolje svoje ime, da bi ljudi čuli za vas i da bi podigli prašinu? Gledano u tom kontekstu, bilo kakva reakcija ide autoru na ruku.
4. Treba razdvojiti, suštinske tehničke činjenice, zatim stil pisanja, moral napisanog i cilj članka.
- Tehnički, ima istine u tome da postoje i neki naši "rednecks" kojima je bajk skup, pivo riblja čorba (kako jelo tako i bend) i deep purple (koje ja gotivim u nekoj meri, da se razumemo) krajnji domet razumevanja muzike. Ne da je to sve zajedno loše, samo je ograničeno. Naravno, postavlja se pitanje i da li je ograničeno biti protiv toga a svoje granice staviti oko neke druge uske ideologije. Sa druge strane članak je jako neistinit, jer se ne radi o "zaostalosti" nekog dela publike kod nas, već je u pitanju nešto drugo: nametanje polarizacije na "urbano" i "neurbano", na "pink" i na "b92", ili si "seljak" ili si "strani plaćenik i nesrbin" itd. Suštinski, ovakav isti članak bi mogao da se napiše o čitavoj plejadi domaćih post-novi talas bendova koji mrse muda i mlate praznu slamu, a vrednost im se valjda sastoje u tome što imaju formu koja se smatra "ispravnom" "intelektualnom", i "kvalitetnom" iako sadržaja nema ni minimalno.
- Stil pisanja, nije loš, ali veština pisanja nije sama sebi svrha, bar ne bi trebalo da je tako.
- Moral napisanog je diskutabilan. Prvo, uzet je samo jedan aspekt rada tih ljudi. Kao drugo autor piše iz jedne pozicije koju nije zaslužio ikakvim minulim radom bilo koje vrste. Postoje i neke norme lepog i normalnog ponašanja, koje su se kod nas stalno kršile i ranije. Nema opravdanja za pominjanje metaka i pucanja, žalim. Priča o ex yu muzičarima u jednoj zemlji gde su ljudi ubijali jedni druge u građanskom ratu, sa upucavanjem i ubijanjem "muzički nepodobnih", i je bljutava i neukusna, najblaže rečeno. Reći nekome u štampi da ga treba ubiti, kao u šali i radi "umetničke slobode" za mene prelazi liniju, i žao mi je ako većina ljudi to ne oseća ( a verovatno ne oseća jer smo kao društvo u kurcu). Pretpostavljam da se autor teksta ne bi osećao lepo kad bi Bajaga u intervjuu za televiziju rekao da je oca autora teksta trebalo podvezati a zatim na vreme mladunče odvojiti u svoj kavez da ne bi raslo među ljudima i vršilo nekontrolisano nuždu po ulici. Ne želim vređati autora članka, ali postoje neke stvari koje se jednostavno ne rade, i mene kao muzičara i autora vređa da postoje takvi članci.
- Konačno, cilj članka. Stvoriti od sebe ime, skrenuti pažnju? Uz najbolju volju, ne uspevam videti bilo šta pozitivno u ovom članku, bilo šta što nekome pomaže. Da je cilj autora bilo da skrene pažnju ljudima oko sebe na ono što je problem, verovatno ne bi koristio formu članka koja je takva da će, veoma jasno, stvoriti negativnu reakciju ljudi koji na bilo koji način osećaju makar malo emotivne vezanosti za ljude pomenute u članku. Na primer, pretpostavlja mda je svima jasno da neko klinče nećete navesti da sluša bolju muziku umesto narodnjaka pljuvanjem istih ili zabranom, već samo time što pružite alternativu tj pokažete da postoje i druge stvari osim narodnjaka. Isto tako jasno je da ne postoji nikakva "eudukativna" namera iza ovog članka, osim ako ja ne propuštam da vidim nešto, vi recite.
Konačno ovakav isti, jednak "rad" se može napisati i o:
Punk-u
Narodnjacima
Metalcima
Rep-u
Dj-eveima
Legendarnim bendovima
itd itd.
Nije nikakav problem okarakterisati Led Zeppelin kao nešto što je vredno metka u glavu, samo se okarakteriše da su se obraćali nadrogiranoj raji koja ionako nije imala pojma šta sluša, da je pevač cijukao jer nije umeo da peva kao pravi muškarac, da su ideološki produžetak red neck smaranja i da su reciklirali blues i folk šablone, da su svirali preduge jam pesme na silu da bi Page mogao da neuko, sa puno grešaka jer nikad nije naučio da virtuozno svira gitaru, smara narod dosadnim blues solo deonicama koje su nalikovale na vitraž napravljen od licks koje su svirali svi drugi pre njega ... vi nastavite, tako može da se obezvredi bilo šta.
Da je autor napisao isti članak bez pljuvanja i upucavanja bio bi u mnogo čemu u pravu, ovako...
Dakle da li lična ideološka uskogrudost, predubeđenja i politikanstvo upakovana u nihilizam mogu da se shvate kao validna i normalna forma u novinarstvu, ili ne? Eto može to kao neki zaključak od mene.
1. Gospodin piše za Pop Box koji ima jasnu ideološku određenost i deo je jedne tradicije koja je lagano krenula još u Džuboksu da bi preko Ukusa nestašnih došla kao normalna i stalna pojava u svoj zenit. U principu svodi se na to da, uprošćeno, sve što ima veze sa rock muzikom u tvrđem obliku a da je "hard rock" orijentisano i previše smrdi na USA (sa izuzecima) automatski biva okarakterisano kao smeće i primitivno. Intelektualno i prihvatljivo je ono što je više "englesko", "urbano", "Elektronsko" ili "jednostavno". Dakle, ako nemaš DJ-a, znaš suviše dobro da sviraš, imaš predug solo (ili uopšte imaš solo), imaš dugu kosu i kožnu jaknu, nemaš neurednu frizuru i raštimovanu gitaru iz ne znam koje godine (fender jaguar i poluakustični gibson su najbolji) uključenu u fuzz, ili sa druge strane, nemaš izbor najnovije urbane garderobe na sebi, nešto nije u redu sa tobom. Ne ulazim u ocenu da li je to tačno ili nije, samo objašnjavam za potrebe razumevanja materije
2. Autor teksta ima svoj bend, potražite i poslušajte. Postoji česta tema kako su kritičari koji pljuju frustrirani muzičari koji nisu ništa napravili ili jednostavno ne poseduju kvalitete. To je nešto što može biti istinito ali je često i zloupotrebljavano protiv ljudi koji opravdano nešto kritikuju jer je smeće. Tako da povezivati ono što autor ovog teksta radi muzički može biti opravdano... a možda i ne.
3. Da li bi vi napisali ovaj članak da bi izgradili možda malo bolje svoje ime, da bi ljudi čuli za vas i da bi podigli prašinu? Gledano u tom kontekstu, bilo kakva reakcija ide autoru na ruku.
4. Treba razdvojiti, suštinske tehničke činjenice, zatim stil pisanja, moral napisanog i cilj članka.
- Tehnički, ima istine u tome da postoje i neki naši "rednecks" kojima je bajk skup, pivo riblja čorba (kako jelo tako i bend) i deep purple (koje ja gotivim u nekoj meri, da se razumemo) krajnji domet razumevanja muzike. Ne da je to sve zajedno loše, samo je ograničeno. Naravno, postavlja se pitanje i da li je ograničeno biti protiv toga a svoje granice staviti oko neke druge uske ideologije. Sa druge strane članak je jako neistinit, jer se ne radi o "zaostalosti" nekog dela publike kod nas, već je u pitanju nešto drugo: nametanje polarizacije na "urbano" i "neurbano", na "pink" i na "b92", ili si "seljak" ili si "strani plaćenik i nesrbin" itd. Suštinski, ovakav isti članak bi mogao da se napiše o čitavoj plejadi domaćih post-novi talas bendova koji mrse muda i mlate praznu slamu, a vrednost im se valjda sastoje u tome što imaju formu koja se smatra "ispravnom" "intelektualnom", i "kvalitetnom" iako sadržaja nema ni minimalno.
- Stil pisanja, nije loš, ali veština pisanja nije sama sebi svrha, bar ne bi trebalo da je tako.
- Moral napisanog je diskutabilan. Prvo, uzet je samo jedan aspekt rada tih ljudi. Kao drugo autor piše iz jedne pozicije koju nije zaslužio ikakvim minulim radom bilo koje vrste. Postoje i neke norme lepog i normalnog ponašanja, koje su se kod nas stalno kršile i ranije. Nema opravdanja za pominjanje metaka i pucanja, žalim. Priča o ex yu muzičarima u jednoj zemlji gde su ljudi ubijali jedni druge u građanskom ratu, sa upucavanjem i ubijanjem "muzički nepodobnih", i je bljutava i neukusna, najblaže rečeno. Reći nekome u štampi da ga treba ubiti, kao u šali i radi "umetničke slobode" za mene prelazi liniju, i žao mi je ako većina ljudi to ne oseća ( a verovatno ne oseća jer smo kao društvo u kurcu). Pretpostavljam da se autor teksta ne bi osećao lepo kad bi Bajaga u intervjuu za televiziju rekao da je oca autora teksta trebalo podvezati a zatim na vreme mladunče odvojiti u svoj kavez da ne bi raslo među ljudima i vršilo nekontrolisano nuždu po ulici. Ne želim vređati autora članka, ali postoje neke stvari koje se jednostavno ne rade, i mene kao muzičara i autora vređa da postoje takvi članci.
- Konačno, cilj članka. Stvoriti od sebe ime, skrenuti pažnju? Uz najbolju volju, ne uspevam videti bilo šta pozitivno u ovom članku, bilo šta što nekome pomaže. Da je cilj autora bilo da skrene pažnju ljudima oko sebe na ono što je problem, verovatno ne bi koristio formu članka koja je takva da će, veoma jasno, stvoriti negativnu reakciju ljudi koji na bilo koji način osećaju makar malo emotivne vezanosti za ljude pomenute u članku. Na primer, pretpostavlja mda je svima jasno da neko klinče nećete navesti da sluša bolju muziku umesto narodnjaka pljuvanjem istih ili zabranom, već samo time što pružite alternativu tj pokažete da postoje i druge stvari osim narodnjaka. Isto tako jasno je da ne postoji nikakva "eudukativna" namera iza ovog članka, osim ako ja ne propuštam da vidim nešto, vi recite.
Konačno ovakav isti, jednak "rad" se može napisati i o:
Punk-u
Narodnjacima
Metalcima
Rep-u
Dj-eveima
Legendarnim bendovima
itd itd.
Nije nikakav problem okarakterisati Led Zeppelin kao nešto što je vredno metka u glavu, samo se okarakteriše da su se obraćali nadrogiranoj raji koja ionako nije imala pojma šta sluša, da je pevač cijukao jer nije umeo da peva kao pravi muškarac, da su ideološki produžetak red neck smaranja i da su reciklirali blues i folk šablone, da su svirali preduge jam pesme na silu da bi Page mogao da neuko, sa puno grešaka jer nikad nije naučio da virtuozno svira gitaru, smara narod dosadnim blues solo deonicama koje su nalikovale na vitraž napravljen od licks koje su svirali svi drugi pre njega ... vi nastavite, tako može da se obezvredi bilo šta.
Da je autor napisao isti članak bez pljuvanja i upucavanja bio bi u mnogo čemu u pravu, ovako...
Dakle da li lična ideološka uskogrudost, predubeđenja i politikanstvo upakovana u nihilizam mogu da se shvate kao validna i normalna forma u novinarstvu, ili ne? Eto može to kao neki zaključak od mene.
samo cu se ovoga dotaci, posto ovo pricam sve vreme. rockete, tebi se obracam:)Konačno ovakav isti, jednak "rad" se može napisati i o:
Punk-u
Narodnjacima
Metalcima
Rep-u
Dj-eveima
Legendarnim bendovima
itd itd.
Nije nikakav problem okarakterisati Led Zeppelin kao nešto što je vredno metka u glavu, samo se okarakteriše da su se obraćali nadrogiranoj raji koja ionako nije imala pojma šta sluša, da je pevač cijukao jer nije umeo da peva kao pravi muškarac, da su ideološki produžetak red neck smaranja i da su reciklirali blues i folk šablone, da su svirali preduge jam pesme na silu da bi Page mogao da neuko, sa puno grešaka jer nikad nije naučio da virtuozno svira gitaru, smara narod dosadnim blues solo deonicama koje su nalikovale na vitraž napravljen od licks koje su svirali svi drugi pre njega
E, jbt, sta ste se dohvatili tog upucavanja?!? (Sto jes' jes', malo je prejako)
Taj fazon sa egzekucijom je odradjen jerbo je autor smislio PRVO (tako mi se nesto javlja:)) ono sa zlatnim metkom za Bajagu (sto je meni bas duhovito), a onda je zarad ''simetrije'' morao i za ostale da smisli metode egzekucije.
Taj fazon sa egzekucijom je odradjen jerbo je autor smislio PRVO (tako mi se nesto javlja:)) ono sa zlatnim metkom za Bajagu (sto je meni bas duhovito), a onda je zarad ''simetrije'' morao i za ostale da smisli metode egzekucije.

Ja nisam siguran da bi se autor teksta lepo osećao da dobije recenziju albuma njegovog benda u kojoj se piše o tome kako su zaslužili svi po metak u glavu jer su snimili takvu zvučnu govnariju. Ne bi ni ti, verovatno. Ne kažem da im je album takav, jer ga nisam ni preslušao celog, ali bi trebalo da važi ono "Ne radi drugima šta se tebi ne bi dopalo" Takođe znam da kad je komentar teksta isuviše ličan, na popboksu, kod recenzije tog istog autora, obrišu ga, otišao sam u par navrata i video da je to normalna praksa, koja je verovatno i ispravna, jel. Ali to onda nije reciprocitet.
- Rocket Roll
Bojim se da se ne razumemo. Tekst se može napisati o bilo čemu, da. Svaka vrsta muzike se može popljuvati, da. Ali napisati dobar, duhovit, ciničan, inteligentan tekst? To ne može svako.Doolio wrote:...posto ovo pricam sve vreme. rockete, tebi se obracam
razumeli smo se savrseno. ovo sto je naveo dusan s kao neke primere za prozivanje, treba samo malo nakindjuriti bez neke preterane angazovanosti i voila.
- Rocket Roll
Pa sad... "nakinđuriti bez neke preterane angažovanosti" je jedno. Smisliti toliko dobrih sintagmi je nešto drugo. Pokušaj pa ćeš videti?
Hahahaha, sad ce doolio, ako se nadrnda, da napise afirmativan tekst o Ribljoj corbi... 

- Rocket Roll
...pa ćemo se ubeđivati da li je bolji nego Urošev.
Ja bih to da izbegnem, ako je ikako moguće.

Znaš, zanemaruješ smisao teksta. To je kao da kažeš da je višestruki ubica interesantan jer je sve svoje žrtve roknuo sa jednim metkom. Pa ajd da ga hvalimo, ume čovek. Kao drugo, iritira kad neko prosipa "veštinu" na taj način, jer je samodopadljivo. Najgora je stvar kad novinar piše kao da je on sam zvezda i želi da se iskaže kroz članak, na taj način.Rocket Roll wrote:Pa sad... "nakinđuriti bez neke preterane angažovanosti" je jedno. Smisliti toliko dobrih sintagmi je nešto drugo. Pokušaj pa ćeš videti?
Tj, imam utisak da ti nešto proglašavaš "dobrim" tako što izoluješ sam smisao i poruku teksta od forme. Kako može da bude dobro napisan tekst ako je sve ostalo pogrešno? Tj, npr pozoveš majstora da ti popravi cev u kupatilu a on ti umesto toga skine sve pločice za samo 15 minuta, i umesto wc šolje ti ušrafi bide jer nisi bio tu. Ti kad dođeš naravno, uhvatiš se za glavu i zoveš ga da mu J sve po spisku uveren da je na LSD-u, a on ti na pitanje "Da li si ti normalan čoveče, šta si to uradio?" odgovori sa "Ali, čekaj, da li si ti video, da sam ti ja pločice skinuo za samo 15 minuta, ušrafio bide samo levom rukom vezanih očiju i pri tome, ni malo ti nisam uprljao kupatilo, sve se cakli? A, veština bato!".
Veština je snimiti dobar album ili pesmu, i ostaviti iza sebe trag, to je veština. A ideja o sopstvenom mesijanstvu koju su ponekad dobijali muzički novinari, gde sebi dodeljuju ulogu spasitelja i branitelja, onih koji se lično i personalno, isusovski brinu za sirot, zabludeli narod... Postoji i za to naziv.
Kao što vidiš, baš me nervira ceo taj trip, da ne misliš da ima veze sa tobom.
- Rocket Roll
Znam. Bio si potpuno u pravu kada si spomenuo ideologiju koja leži iza njega - mlad čovek može da pomisli kako iza stila stoji istina ("ako je dobro napisano, onda je tačno").Dushan S wrote:Znaš, zanemaruješ smisao teksta.
Ali ti i ja smo malo iskusniji i znamo da iza svakog testa stoji neki ideološki imidž i da je nemoguće "skinuti ideološke naočare". Onda nam ostaje da čitamo dobre tekstove, jer se pitanje istinitosti uopšte ne postavlja (sve su to samo stavovi).
Dobro napisan tekst je dobar onako kako je, recimo, dobar horor film dobar. Uvek će se naći neko ko je P.C. da kaže "ali kako možeš to da gledaš, taj film vređa Rumune i grobare i naučnike i osoblje psihijatrijskih institucija itd.", ali gledaoci filma znaju da nije u tome poenta, zar ne?
Kapiramo se, ali ti je čudan primer. Horor film je zabava, i većina publike, a što je najvažnije oni koji su ga snimali znaju da je to imaginacija. Kad neko napiše onakav članak nešto ne verujem da je njegov stav da je to samo imaginacija i da ne stoji nekim delom iza onoga što je napisao.
Jesu svi tekstovi stavovi, ali opet da li mi pričamo o istinitosti teksta? On ne mora da bude u pravu, a možda može tehnički da bude u pravu oko nečega, sa čime sam se i ja složio, ali suštinski njegova poruka je iz pozicije koju sebi novinar ne sme i ne može da dozvoli, ako pretenduje da bude ozbiljan novinar, a ne neko ko je muzičar koji se iz hobija bavi novinarstvom. Zamisli u "Rollingstone" magazinu tekst u kome se priča (a ovo je stvarno imaginacija jer tamo nešto nalik tome niko ne bi dozvolio) kako "We should put a bullet in the head" David Bowie-a, Dilan-a i Ostatka ekipe. Kakvu bi tužbu popili i kolika bi bila odšteta mogli bi odmah da zatvore časopis, ma koliko "šaljivo" i "vešto" bilo napisano. Ima u "Skandalu" ako si ga ikad otvorio ovakvih tekstova, šaljivih na nivou
...ali oni bar ne pretenduju da nešto ozbiljno pričaju niti kroz članke žele da pokažu debljinu i dužinu svog...IQ-a, ajd recimo.
Jesu svi tekstovi stavovi, ali opet da li mi pričamo o istinitosti teksta? On ne mora da bude u pravu, a možda može tehnički da bude u pravu oko nečega, sa čime sam se i ja složio, ali suštinski njegova poruka je iz pozicije koju sebi novinar ne sme i ne može da dozvoli, ako pretenduje da bude ozbiljan novinar, a ne neko ko je muzičar koji se iz hobija bavi novinarstvom. Zamisli u "Rollingstone" magazinu tekst u kome se priča (a ovo je stvarno imaginacija jer tamo nešto nalik tome niko ne bi dozvolio) kako "We should put a bullet in the head" David Bowie-a, Dilan-a i Ostatka ekipe. Kakvu bi tužbu popili i kolika bi bila odšteta mogli bi odmah da zatvore časopis, ma koliko "šaljivo" i "vešto" bilo napisano. Ima u "Skandalu" ako si ga ikad otvorio ovakvih tekstova, šaljivih na nivou

- Nyarlathotep
- MF veteran
Dushane, mislim da ovom prilikom preozbiljno, neadekvatno, veoma ogorceno i pristrasno posmatras autora ovog teksta. ok, mozda je i njegova poenta da isprovocira takve likove, ne znam, ali sta god ti mislio o njemu, covek nije profi novinar, nije ni profi muzicar, od drugih stvari zaradjuje za zivot. nema nameru da se postavi kao autoritet, to definitivno pogresno procenjujes. jebe mu se. ovim se samo fino posprdava sa generacijama neukih i zatucanih ljudi, ubedjenih da su na nekakvoj satro alternativnoj rok strani. isto tako, svideli se tebi Bethor i Acroholia, ili ne (a da slusas blek metal ili grajnd, mozda bi bi bilo tako - meni se ne svidja ni jedan, ni drugi bend, ali znam ljude koji sviraju i slusaju tu muziku i super su im) taj covek mnogo radi na podrzavanju i razvitku andergraund scene ovde (ozbiljne i kvalitetne alternativne scene, relevantne na svetkom nivou)... sto pisuci dobre stvari godinama, sto organizujuci koncerte, sto akcijanjem oko jednog od retkih aktuelnih i relevantnih muzickih festivala kod nas - Ring Ring-a. privatno, njegov muzicki ukus varira neverovatno, niti je on nesto zakopan samo u muzicko dzez, rok, nojz, hip hop ili metal podzemlje. odrastao je na istim popularnim bendovima kao i svi mi: Iron Maiden, Queen, Slayer, Black Sabbath, Dead Kennedys, Led Zeppelin, Miles Davis, Mahavisnu Orchestra, Black Flag....
nekako, rekao sam sta sam imao i zaista ne mogu dalje da drvim o tome.
pogotovo sto se osecam potpunoo imbecilno bespotrebno objasnjavajuci neke stvari - kad je kenjao po domacim veliko-idolima, morao je onda da racuna da ce se i njegovo ime provlaciti masama koje su povredjene. hehe... valjda.
uzivajte, prepucavajte se...
nekako, rekao sam sta sam imao i zaista ne mogu dalje da drvim o tome.
pogotovo sto se osecam potpunoo imbecilno bespotrebno objasnjavajuci neke stvari - kad je kenjao po domacim veliko-idolima, morao je onda da racuna da ce se i njegovo ime provlaciti masama koje su povredjene. hehe... valjda.
uzivajte, prepucavajte se...
ajoj:)Rocket Roll wrote:...pa ćemo se ubeđivati da li je bolji nego Urošev.![]()
u svakom slucaju to mi nije cilj, ispade sad da je u pitanju neko moje samoproklamovanje, a nisam to imao na umu.
pod jedan, cemu hejt, pod dva, previse bi bilo da sad ja uzmem da pisem neki tekst inspirisan iskljucivo dokazivanjem nekog mog tripa, zar ne? mislim, razilazimo se u misljenju, po meni to nije vredno toga da ja sad sednem i dokazujem kako moze da se napise tekst istog kvaliteta, a razlicite sadrzine relativno lako, to bi stvarno bilo previse...
ma ajde ljudi sta se cimate toliko... nevidim sto je taj tekst big deal... ako se necimaju oni koji su okarakterisani u tekstu, sto se mi cimamo, koji smo skroz far away iz te price?