Nisam sto posto siguran na šta misliš ali ako, kontam, možda ciljaš na to da sam nedosledan jer sam bio negativan o nečemu onda ti je malo površan kadar na ono što pričam. Ako nije dovoljno jasno - moj negativan stav o dobrom delu hrčak bendova je da su "jako mnogo forme a malo sadržine" i ne vidim kako je to dobro za muzičku scenu, što sam napisao i par postova iznad. Upravo to oduzima teren da neko drugi uradi išta pametno. Ne bih da kritikujem bilo koga pojedinačno, jer nije problem u bendovima samim nego u tome da neko postavlja naopako stvari. Na to si mislio?nebojsak wrote:Zar se nisi ti recently sprdao sa domaćim mladim studentskim™ Hrčak™ bendovima, ili sam ja to istripovao?Dushan S wrote:Pa u suštini na kraju se sve svodi na isto, ljudi su takvi kakvi jesu, i teško će se skoro promeniti.Lepo receno, samo mislim da bi te teme posle nekoliko dana izgledale isto kao ova - pljuvalo bi se po mladim muzicarima, ne bi nikoga hvalili.
Mene stvarno ne zanima sta ljudi misle o Borku i Banetu. Temu sam otvorio iz zezanja, jer sam znao kako ce drugovi forumasi da reaguju
A mozda i otvorim temu o mladim muzicarima...
Borko Mitic ili Bane Jelic
Re: Borko Mitic ili Bane Jelic
Kako misliš "postavlja naopako stvari", "oduzimanje terena" i "mnogo forme a malo sadržine"? Nije mi baš najjasnije, pogotovo ne u kontekstu muzike koju neko pravi.
Pa otići ćemo u off topic.
Publika ni na jednom delu ove planete nije ZAISTA dobro upoznata sa time šta se dešava i šta sve postoji - koristi određene kanale da bi saznala šta je na meni-ju, TV, radio, časopis, internet portal. Ne znam kakvo ti je potrebno dodatno objašnjenje da u jednoj objektivno - selendri i palanci kakva je srbija u kompletu, postoji jako malo načina kako neko može da dospe do očiju javnosti. Ja lično nisam imao loša iskustva ni sa 202-jkom niti sa Digimedijom, ali pretpostavljam da ti je jasno da ako se recimo posvađaš sa 202-jkom a imaš hard rock bend, gurnuo si sam sebi klipove u točkove, jel. Ako sad na primer imaš alt rock bend i neko u tih par ali bukvalno samo par kanala koji mogu da te ikako poguraju, ne skapira da ti imaš "nešto" u problemu si. Nije nemoguće da dođeš do publike, naravno, ali ti je teže.
Drugo je da se sami bendovi bave time da zvuče nekako, a ne time šta sviraju, pa imaju pesme koje su potpuna nebuloza u kompozitorskom smislu - i debelo je jasno da NIKADA neće moži da postanu popularni, čak ni u nekom alternativno popularnom smislu, kod neke određene publike, ali iz određenih razloga su nekome "ultra kool" i "baš urbani" i ti onda ili gledaš jelen top 10 i trpiš ili okreneš kanal i odrekneš se ideje da bi na primer emisija o rock muzici trebalo da emituje više smislene muzike. Pri tome ne idem iz logike da ja imam neverovatan, jedini istinski autoritet da kažem šta je dobro ili šta ne valja, već da jbg, kao muzikant i studijski radnik imam to nešto malo kilometraže da mi bude jasno kako je napravljena neka pesma, i da razlikujem samu pesmu, kao akordsko tonalnu konstrukciju, od aranžmana sa jedne strane i od ideološkog pakovanja sa druge. Žanr muzike mi je najmanje bitan. Elem, cela atmosfera je da sve više zavisi od neverovatne volje, rešenosti para i veza, nego od toga da li vrediš i što je najinteresantnije, i od toga da li se tvoja muzika može prodati. To naravno vremenom pravi negativnu selekciju, kao što lupam, to kako su organizovane stranke i neke firme u stvari tačno pravi situaciju da najveća govna i poltroni najčešće dospevaju najbliže samom vrhu. Ovo poslednje oko prodaje muzike je najinteresantnije i na svoj način najperverznije - to da je u Srbiji muzika postala nešto što je nekomercijalno izdavačima tj proizvođačima nosača zvuka čini da se u rock muzici ljudi time bave iz ljubavi i dobre volje - a kad to radiš iz dobre volje, i to čvrste dobre volje, onda tu svoju čvrstu dobru volju, obojenu određenom ideologijom doživljavaš kao neko muzičko mesijanstvo, i mada iza toga možda često zaista i stoji dobra namera, u stvari činiš najgore moguće stvari po muziku i dotičnu scenu. Tako dobiješ onda situaciju carevog novog odela gde određeni broj "odabranih" razume kako je neki elektro popo rock bend koji u stvari samo nariče fraze uz jednostavne beat-ove i zvučne efekte - genijalan, i taj bend naravno zauzima neki prostor, medijski, energetski, novčani, koji god hoćeš, koji bi možda mogli da zauzimaju neki klinci iz provincije, koji imaju dobru pesmu, ali nemaju dobre krpe, para za dobar snimak i slično, pa da postanu i oni tako urbani i hip.
Publika ni na jednom delu ove planete nije ZAISTA dobro upoznata sa time šta se dešava i šta sve postoji - koristi određene kanale da bi saznala šta je na meni-ju, TV, radio, časopis, internet portal. Ne znam kakvo ti je potrebno dodatno objašnjenje da u jednoj objektivno - selendri i palanci kakva je srbija u kompletu, postoji jako malo načina kako neko može da dospe do očiju javnosti. Ja lično nisam imao loša iskustva ni sa 202-jkom niti sa Digimedijom, ali pretpostavljam da ti je jasno da ako se recimo posvađaš sa 202-jkom a imaš hard rock bend, gurnuo si sam sebi klipove u točkove, jel. Ako sad na primer imaš alt rock bend i neko u tih par ali bukvalno samo par kanala koji mogu da te ikako poguraju, ne skapira da ti imaš "nešto" u problemu si. Nije nemoguće da dođeš do publike, naravno, ali ti je teže.
Drugo je da se sami bendovi bave time da zvuče nekako, a ne time šta sviraju, pa imaju pesme koje su potpuna nebuloza u kompozitorskom smislu - i debelo je jasno da NIKADA neće moži da postanu popularni, čak ni u nekom alternativno popularnom smislu, kod neke određene publike, ali iz određenih razloga su nekome "ultra kool" i "baš urbani" i ti onda ili gledaš jelen top 10 i trpiš ili okreneš kanal i odrekneš se ideje da bi na primer emisija o rock muzici trebalo da emituje više smislene muzike. Pri tome ne idem iz logike da ja imam neverovatan, jedini istinski autoritet da kažem šta je dobro ili šta ne valja, već da jbg, kao muzikant i studijski radnik imam to nešto malo kilometraže da mi bude jasno kako je napravljena neka pesma, i da razlikujem samu pesmu, kao akordsko tonalnu konstrukciju, od aranžmana sa jedne strane i od ideološkog pakovanja sa druge. Žanr muzike mi je najmanje bitan. Elem, cela atmosfera je da sve više zavisi od neverovatne volje, rešenosti para i veza, nego od toga da li vrediš i što je najinteresantnije, i od toga da li se tvoja muzika može prodati. To naravno vremenom pravi negativnu selekciju, kao što lupam, to kako su organizovane stranke i neke firme u stvari tačno pravi situaciju da najveća govna i poltroni najčešće dospevaju najbliže samom vrhu. Ovo poslednje oko prodaje muzike je najinteresantnije i na svoj način najperverznije - to da je u Srbiji muzika postala nešto što je nekomercijalno izdavačima tj proizvođačima nosača zvuka čini da se u rock muzici ljudi time bave iz ljubavi i dobre volje - a kad to radiš iz dobre volje, i to čvrste dobre volje, onda tu svoju čvrstu dobru volju, obojenu određenom ideologijom doživljavaš kao neko muzičko mesijanstvo, i mada iza toga možda često zaista i stoji dobra namera, u stvari činiš najgore moguće stvari po muziku i dotičnu scenu. Tako dobiješ onda situaciju carevog novog odela gde određeni broj "odabranih" razume kako je neki elektro popo rock bend koji u stvari samo nariče fraze uz jednostavne beat-ove i zvučne efekte - genijalan, i taj bend naravno zauzima neki prostor, medijski, energetski, novčani, koji god hoćeš, koji bi možda mogli da zauzimaju neki klinci iz provincije, koji imaju dobru pesmu, ali nemaju dobre krpe, para za dobar snimak i slično, pa da postanu i oni tako urbani i hip.
da ja kapiram sta hoces da kazes, dobar deo tih bendova iz Jelen Top 10 su def vestacki stvoreni, i svi su ono, uh ne znam kako bi to opisao, kao da ih oblace u Springfieldu, i sviraju gistro "gitarski " zvuk, ali nigde nema gitara. Oni su mozda zanimljivi kao fenomen da je posle duzeg vremena jedna medijska kuca uspela da izbaci ceo jedan talas bendova a da nije u pitanju City records. Muzicki malo sta tamo ce ostati upamceno.
To je jedini deo price B&B sa kojim se slazem. Davno je receno: SVE ide na preporuku (citaj: poznanstva, prijateljstva, partijski uticaji) i negativna selekcija postoji i u muzici, kao i u drugim sferama zivota.
E, sad, ono sto si rekao - da cak ni komercijalnost, odnosno visoka prodajna vrednost mjuze, u Srbiji nije bitna (za razliku od Zapada gde je to osnovni kriterijum, pored, naravno, minimalnih kvalitativnih uslova koje bend mora da zadovolji; tamo NEMA pevaca koji NE ZNAJU da pevaju i muzicara koji NE ZNAJU DA SVIRAJU NI TO STO SVIRAJU, to moze samo ovde da prodje) jeste tacno...
Ali, evo, moji drugari iz duboke provincije
koji sviraju nesto sto zaista radi raju (sta god ja mislio o tome), poceli su polako da se probijaju, i drago mi je zbog njih. Naravno, proces ce biti dug, bolan, svira se za putne troskove, ali, polako se gradi ime.
Ali, realno, oni nisu visili na fejsbuku i kukali protivu svecke judeo-komunisticko-makedonske zavere, nego guraju, ozbiljno. Treba se zrtvovati za ''uspeh'', jbg.
A Jelen Top 10 ne bih komentarisao. Od groznog mejnstrima gora je samo nadobudna, amuzikalna alternativa. Jedino one Ribice imaju hitoidni potencijal...
E, sad, ono sto si rekao - da cak ni komercijalnost, odnosno visoka prodajna vrednost mjuze, u Srbiji nije bitna (za razliku od Zapada gde je to osnovni kriterijum, pored, naravno, minimalnih kvalitativnih uslova koje bend mora da zadovolji; tamo NEMA pevaca koji NE ZNAJU da pevaju i muzicara koji NE ZNAJU DA SVIRAJU NI TO STO SVIRAJU, to moze samo ovde da prodje) jeste tacno...
Ali, evo, moji drugari iz duboke provincije

Ali, realno, oni nisu visili na fejsbuku i kukali protivu svecke judeo-komunisticko-makedonske zavere, nego guraju, ozbiljno. Treba se zrtvovati za ''uspeh'', jbg.

A Jelen Top 10 ne bih komentarisao. Od groznog mejnstrima gora je samo nadobudna, amuzikalna alternativa. Jedino one Ribice imaju hitoidni potencijal...

Dobro je da si na vreme pomenuo dvestadvojku, vidi se da se razumemoDushan S wrote:Ja lično nisam imao loša iskustva ni sa 202-jkom niti sa Digimedijom, ali pretpostavljam da ti je jasno da ako se recimo posvađaš sa 202-jkom a imaš hard rock bend, gurnuo si sam sebi klipove u točkove, jel. Ako sad na primer imaš alt rock bend i neko u tih par ali bukvalno samo par kanala koji mogu da te ikako poguraju, ne skapira da ti imaš "nešto" u problemu si. Nije nemoguće da dođeš do publike, naravno, ali ti je teže.

Elem, za početak bih se zadržao na tom citiranom. Na to sam i ciljao kad sam pomenuo tvoje poimanje džemperlija i sl bendova u negativnom kontekstu. Poenta je da otprilike imaš medije koji se bave određenom vrstom (u najširem smislu) muzike. Kao što Alogija, Trigger i sl za života neće moći da prismrde devedesdvojci, (u znatno manjoj meri) Exitu i recimo Jelenu Topu Desetu™, tako ni Petrol, Stuttgart Online i Nežni Dalibor neće Vladi Džetu, dvestadvojci i Zaječaru. Ali to je razumljivo, i jednini koji u celoj situaciji najebavaju su bendovi trećeputaši™ kao što je moj

Zajebavam malo, nije mi cilj da kukam, ja sam zadovoljan

Uglavnom, ja potpuno razumem frust oko situacije ljudi koji su u ovoj usranoj zemlji izabrali da žive i zarađuju direktno od svoje muzike. Ja nisam, te imam relativno lagodnu poziciju. Međutim, moja poenta je u tome što mi se čini da se prilično lako potežu ti generic novinarski termini "uspeh se ne prašta", "mrze ga jer mu zavide", "spustio se na njegov nivo" itd itd. Previše sporta, malo razonode. Treće, objektivnost ne postoji. Da postoji, ja bih obilazio metal/rock sekcije ovog foruma, kenjao po šrederima i ultra-guitar-solo orijentisanim metal bendovima, i svi bi me hailovali, izlivali u plemenitim metalima i beležili moje mudre misli da ih sačuvaju za buduća pokolenja

Uostalom, nikad nisam voleo belo iz eurokrema (za razliku od kinder lade), a kapiram da ima ljudi koji bi me ukucali u krst zbog toga.
E vidiš, ovde si ubo, ne kao nužno pozitivnu stvar, al imao sam skoro jedno iskustvo:sinisake wrote:za razliku od Zapada gde je to osnovni kriterijum, pored, naravno, minimalnih kvalitativnih uslova koje bend mora da zadovolji; tamo NEMA pevaca koji NE ZNAJU da pevaju i muzicara koji NE ZNAJU DA SVIRAJU NI TO STO SVIRAJU,
Pre par meseci sam nešto sedeo na gajbi, malo svirao, malo blejao na netu, trt mrt, onda se naduvao kao zmaj, svirao još malo, i onda rešio da se izvalim u kauč da gledam TV. Nekako slučajno naletim na MTV2, što inače retko gledam, i zapadne mi neki spešl koji se bavi nekim ovim modernim emtivi tinejdž pank sa pevaljkom bend. Mislim da se zovu Paramore. Uglavnom, oni su kao podobijali neke nagrade za nešto, puštali im malo spotove, i onda krenula varijanta uživo sa dodele tih nagrada. Uglavnom, taj bend tinejdžera što pravi groznu MTV muziku je izašao i SAHRANIO. Ja slušam ono i ne verujem. Muzika je naravno bulja, opšta mesta, ali oni zvuče neviđeno, prže, sviraju, sve sa mudima included. Onda sam tek skapirao do koje granice je stigla ta industrija tamo, kad menadžeri uspeju da ih skupe preko oglasa, neko im napravi neku muziku, i oni sve to odsviraju kao pravi pravi bend, bez zajebancije. Robotika.
Eh, vi, pankeri...E vidiš, ovde si ubo, ne kao nužno pozitivnu stvar,

Ti ne praštaš uspeh™ 

-
nasli se ko normalan bend , vezbali, napisali svoje stvari
http://en.wikipedia.org/wiki/Paramore
Jedino su se progurali zbog pevaljke
svi volimo da kenjamo bez osnove
al to je deo naseg mentaliteta...nacemo izgovor za svaciji uspeh il sta vec, za sve sto nam smeta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Paramore
Jedino su se progurali zbog pevaljke
svi volimo da kenjamo bez osnove

al to je deo naseg mentaliteta...nacemo izgovor za svaciji uspeh il sta vec, za sve sto nam smeta.
Ja ne praštam uspeh™ 

Ima tu i interesantnih stvari. To što su u "talasu" nekad može da bude i minus. U suštini, opet, meni više smeta sistem koji ne funkcioniše kako treba pa se dobija određena posledica, nego sami bendovi. Primetio sam recimo to da kad neko priča o gomili bendova kaže "oni su super" ili "dobar im je fazon" ili super je "trip". Pri tome izostaje to da je neko čuo određenu pesmu i da pesma razbija. Mislim, ima i toga, ali očigledno je da nije fokus pokušati napraviti pesmu koja je do jaja, koja će ući ljudima u uši. Možda grešim, meni tako izgleda, istina je da ne mogu znati šta se mota svakom od bendova pojedinačno u glavi, jel.dweezil wrote:da ja kapiram sta hoces da kazes, dobar deo tih bendova iz Jelen Top 10 su def vestacki stvoreni, i svi su ono, uh ne znam kako bi to opisao, kao da ih oblace u Springfieldu, i sviraju gistro "gitarski " zvuk, ali nigde nema gitara. Oni su mozda zanimljivi kao fenomen da je posle duzeg vremena jedna medijska kuca uspela da izbaci ceo jedan talas bendova a da nije u pitanju City records. Muzicki malo sta tamo ce ostati upamceno.
Ej čuo sam jednu pesmu i interesantno mi je to, iako sam generalno zasićen od ideje "Ajd da umetnemo etno u ovo biće super" čuo sam ako se ne varam jednu pesmu koja je u tom fazonu i izgledalo mi je da nekom u tom bendu rade dobro klikeri. Poslušaću malo kasnije i ostalo.E, sad, ono sto si rekao - da cak ni komercijalnost, odnosno visoka prodajna vrednost mjuze, u Srbiji nije bitna (za razliku od Zapada gde je to osnovni kriterijum, pored, naravno, minimalnih kvalitativnih uslova koje bend mora da zadovolji; tamo NEMA pevaca koji NE ZNAJU da pevaju i muzicara koji NE ZNAJU DA SVIRAJU NI TO STO SVIRAJU, to moze samo ovde da prodje) jeste tacno...
Ali, evo, moji drugari iz duboke provincije koji sviraju nesto sto zaista radi raju (sta god ja mislio o tome), poceli su polako da se probijaju, i drago mi je zbog njih. Naravno, proces ce biti dug, bolan, svira se za putne troskove, ali, polako se gradi ime.
@Neboјsak
Imam malo problem da skapiram šta u stvari hoćeš da kažeš. Nekako izneseš par stvari a bez da poentiraš na kraju, ili meni nije dan. Mogu da te razumem oko trećeputaštva jer sam upravo u situaciji trećeputaša, to jest, iako to tebi može izgledati tako, najveći problem sa mojim bendom mi je bio što nismo striktno ni za publiku koja želi da odsluša dvoboj za album godine - Maiden protiv Metalike na 202-jci i voli domaći power metal sa korenom u Osvajačima, niti smo dovoljno ludo alternativni i urbani za b92. Puštala je recimo nas dvestadvojka, ali smo imali i neka zatvorena vrata. U suštini trećeputaštvo ti nameće publika. Sa druge strane tvoj bend nije po stilu nešto što ima masovno slušalaštvo ovde a nema ni napolju - to je HC pa je HC. Mislim, nije da te nešto koči ovde ili napolju a da te to ne koči ti bi prodao 100 000 primeraka CD-a. Da te puste svaki dan na 202-jci, i da si na Jelen top 10 opet bi te slušao sličan broj ljudi. Ti o ultra popularnosti ni ne sanjaš, a recimo, Bane je sanjao da bude na stage-u kao novi gitarista Whitesnake-a ili tako nešto pretpostavljam, da mu duvaju ribe u Backstage-u i da vozi ferarija. Neko može da doživljava frust zato što ne može od muzike da bar plati račun za struju. U tvojoj muzici, čak i to što već imaš je nekim ljudima dovoljno, odsvirati neki datum negde, izaći pred ljude koji vole tvoju muziku - a to znači biti realizovan. Nisu visoka očekivanja. Dakle, ti si u najpovoljnijoj poziciji da ne budeš ogorčeni matori muzikant

A objektivnost ne postoji, ali postoji saosećanje i dobra volja da razumeš više strana neke situacije. Mislim, jedan deo mene je zgrožen neokalsični šrederajem, ali ja to razumem i imam svoj stav upravo zato što još mogu da odsviram i sećam se svih Malmsteen licks. Znači kapiram, razumem, saosećam pa negde i pričam iz tog ugla. Mogu da imam osećaj i za tvoj bend da li ima smisla to što radiš i da li emitujete neku energiju ili ne ili je to samo prazna forma, iako nije nešto što slušam svaki dan. Tako da, ne bih ja mnogo realtivizovao stvari kao, nešto što je lepo jednoj osobi nije drugoj i to što si rekao na kraju. Poenta je upravo u tome da bez obzira na stil, muzike može imati ili nemati sadržinu, ko ima dušu ima, a ko nema, nema. Dobra pesma je dobra pesma u svakom aranžmanu itd.
E vidiš, to bi bila dobra fora kao nova krilatica za srbe - umesto "da komšiji crkne krava" - "da se ne oprosti komšiji što je kupio kravu" in d frst plejs. Znači nema tu "Da mu crkne", nego "Šta on misli koji moj je on, šta je on faca što je kupio kravu?"nebojsak wrote:Ja ne praštam uspeh™
Imaš iskrivljen pogled malo na stvari. Niko nema garanciju da će da uspe, niti te iko skupi. Od hiljade bendova, koji su isto svirali kako treba, je Paramore izgurao svoju priču i postoa simpatičan i ultra kul MTV-ju. Verovatno na primer zbog ribe, koja btw ima interesantnu boju glasa i stav, i zbog pesama koje su prilično hitične. Cela ideja da je sve na TV-u lažno i bezvredno je pogrešna i pomalo teenage kontriranje. Pritisak je postao toliki da vidim da neki bendovi napolju imaju problem - počinju se baviti očuvavanjem slike o sebi da su "isti" da se nisu promenili, da su i dalje iskreni, jer sa uspehom se odjednom pojavljuje neka gomila budala koja te odjednom pljuju za svaku sitnicu iako su te dok si bio underdog podržavali.nebojsak wrote:E vidiš, ovde si ubo, ne kao nužno pozitivnu stvar, al imao sam skoro jedno iskustvo:sinisake wrote:za razliku od Zapada gde je to osnovni kriterijum, pored, naravno, minimalnih kvalitativnih uslova koje bend mora da zadovolji; tamo NEMA pevaca koji NE ZNAJU da pevaju i muzicara koji NE ZNAJU DA SVIRAJU NI TO STO SVIRAJU,
Pre par meseci sam nešto sedeo na gajbi, malo svirao, malo blejao na netu, trt mrt, onda se naduvao kao zmaj, svirao još malo, i onda rešio da se izvalim u kauč da gledam TV. Nekako slučajno naletim na MTV2, što inače retko gledam, i zapadne mi neki spešl koji se bavi nekim ovim modernim emtivi tinejdž pank sa pevaljkom bend. Mislim da se zovu Paramore. Uglavnom, oni su kao podobijali neke nagrade za nešto, puštali im malo spotove, i onda krenula varijanta uživo sa dodele tih nagrada. Uglavnom, taj bend tinejdžera što pravi groznu MTV muziku je izašao i SAHRANIO. Ja slušam ono i ne verujem. Muzika je naravno bulja, opšta mesta, ali oni zvuče neviđeno, prže, sviraju, sve sa mudima included. Onda sam tek skapirao do koje granice je stigla ta industrija tamo, kad menadžeri uspeju da ih skupe preko oglasa, neko im napravi neku muziku, i oni sve to odsviraju kao pravi pravi bend, bez zajebancije. Robotika.
Pa evo, najsažetije moguće: ne volim kukanja i vađenja na situaciju. Da, ovde je govno za svirati. Da sviram ovo što sviram u Holandiji/Nemačkoj/Francuskoj, makar bih bio (bend) pokriven 100% samo za troškove (oprema, čorba, pare za studio). Ali to je tako, i biće tako. Kome smeta, može putevima Zeda Mitchella. Meni je glupo ponavljati prežvakane teme o vladavini Granda ili bilo čega na tu temu, pošto to predstavlja konstatovanje postojeće situacije.Dushan S wrote: @Neboјsak
Imam malo problem da skapiram šta u stvari hoćeš da kažeš. Nekako izneseš par stvari a bez da poentiraš na kraju, ili meni nije dan. Mogu da te razumem oko trećeputaštva jer sam upravo u situaciji trećeputaša, to jest, iako to tebi može izgledati tako, najveći problem sa mojim bendom mi je bio što nismo striktno ni za publiku koja želi da odsluša dvoboj za album godine - Maiden protiv Metalike na 202-jci i voli domaći power metal sa korenom u Osvajačima, niti smo dovoljno ludo alternativni i urbani za b92. Puštala je recimo nas dvestadvojka, ali smo imali i neka zatvorena vrata. U suštini trećeputaštvo ti nameće publika. Sa druge strane tvoj bend nije po stilu nešto što ima masovno slušalaštvo ovde a nema ni napolju - to je HC pa je HC. Mislim, nije da te nešto koči ovde ili napolju a da te to ne koči ti bi prodao 100 000 primeraka CD-a. Da te puste svaki dan na 202-jci, i da si na Jelen top 10 opet bi te slušao sličan broj ljudi. Ti o ultra popularnosti ni ne sanjaš, a recimo, Bane je sanjao da bude na stage-u kao novi gitarista Whitesnake-a ili tako nešto pretpostavljam, da mu duvaju ribe u Backstage-u i da vozi ferarija. Neko može da doživljava frust zato što ne može od muzike da bar plati račun za struju. U tvojoj muzici, čak i to što već imaš je nekim ljudima dovoljno, odsvirati neki datum negde, izaći pred ljude koji vole tvoju muziku - a to znači biti realizovan. Nisu visoka očekivanja. Dakle, ti si u najpovoljnijoj poziciji da ne budeš ogorčeni matori muzikant![]()
A objektivnost ne postoji, ali postoji saosećanje i dobra volja da razumeš više strana neke situacije. Mislim, jedan deo mene je zgrožen neokalsični šrederajem, ali ja to razumem i imam svoj stav upravo zato što još mogu da odsviram i sećam se svih Malmsteen licks. Znači kapiram, razumem, saosećam pa negde i pričam iz tog ugla. Mogu da imam osećaj i za tvoj bend da li ima smisla to što radiš i da li emitujete neku energiju ili ne ili je to samo prazna forma, iako nije nešto što slušam svaki dan. Tako da, ne bih ja mnogo realtivizovao stvari kao, nešto što je lepo jednoj osobi nije drugoj i to što si rekao na kraju. Poenta je upravo u tome da bez obzira na stil, muzike može imati ili nemati sadržinu, ko ima dušu ima, a ko nema, nema. Dobra pesma je dobra pesma u svakom aranžmanu itd.
A to je otprilike ono čime se B und B bave, koliko sam skapirao. Plakanjem. Čak štaviše™, skapirao sam da jedno B ima prebivalište u Kanadi (ako sam pogrešio, izvinjavam se). Izvini, ali, ako je tako, ti si tamo, zapalio si iz baruštine, i aj sad da te vidimo. Nema Vlatko Staljin toliko dugačku ruku, niti nadzire obaveštajne službe prekookeanskih zemalja.
Što se tiče ukusa i nijansi, to je nesporno. Meni je recimo Petrol do jaja bend, dok se gnušam Nežnog Dalibora, Svi na Poda, Multietničke Atrakcije i dr.
edit:
Wrong. Bendova kao Paramore imaš otprilike trista hiljada trenutno na MTV.Imaš iskrivljen pogled malo na stvari. Niko nema garanciju da će da uspe, niti te iko skupi. Od hiljade bendova, koji su isto svirali kako treba, je Paramore izgurao svoju priču i postoa simpatičan i ultra kul MTV-ju. Verovatno na primer zbog ribe, koja btw ima interesantnu boju glasa i stav, i zbog pesama koje su prilično hitične. Cela ideja da je sve na TV-u lažno i bezvredno je pogrešna i pomalo teenage kontriranje. Pritisak je postao toliki da vidim da neki bendovi napolju imaju problem - počinju se baviti očuvavanjem slike o sebi da su "isti" da se nisu promenili, da su i dalje iskreni, jer sa uspehom se odjednom pojavljuje neka gomila budala koja te odjednom pljuju za svaku sitnicu iako su te dok si bio underdog podržavali.
Last edited by nebojsak on 14 Nov 2010, 00:22, edited 1 time in total.