To je hobi.
Znas sta je hobi?
Neko se time bavi vise,neko manje,neko intenzivnije i zivopisnije,neko povremeno... itd.
Dakle,neko se bavi streljastvom. Kupuje municiju,cisti oruzje,trlja grdan do iznemoglosti to parce gvozdja koje je u sustini koncipirano da oduzme nekom zivot (mozda bejase bolje da sam napisao LJUDSKI ZIVOT,nekako je neutralnije...) ,ide na streliste,prati stampu domacu i inostranu,placa porez na to oruzje,popunjava formulare i vadi dozvole,krije oruzje od dece u kuci,menja nisane,korice,futrole,olaksava silu okidanja kod specijalizovanih majstora,itd itd itd... po nekoj analogiji,taj ljubitelj oruzja bi trebao makar dvoje-troje da ubije svakog meseca da bi opravdao posedovanje tog gvozdja i ,,gubljenje vremena''.
Ali neeee,covek to voli.
Ne mora nikog da ubije da bi objasnio zasto svake veceri glanca pistolj-revolver-pusku. Kao sto ni gitarista ne mora da napuni Vembli da bi opravdao 'iljadu ipo evra sto je potrosio na opremu. Ili dve. Ili pet. Nije to vazno.
Ko se zadrzao na jednom stapu i jednoj masinici,otkad je poceo da se bavi ribolovom? Niko. GAS,bajo moj,gas gas gas...
Neko voli svaleraj,a nikad nece postati ni Rudi Valentino ni Roko Sifredi,nit' ce naci dno;neko voli motore i zivi za taj vrmmm vrmmmm zvuk i miris spaljene gume na asvaltu,a nikad nece postati Valentino Rosi ni Djakomo Agostini... oba hobija,ili potrebe, iziskuju mozda vise ulaganja i nose vece opasnosti od bavljenja muzikom,recimo,a da ne pominjem filateliju...
Gle'aš ovaj JA IMAM TALENAT program? Koliko tu zaista ima izvanrednih vokala i muzicara,pa nikad nista ne snime.Naprotiv,snimaju obicno neki levi anonimusi,koje stampa i mediji izbace u prvi plan. ONI SU ODABRANI,UPRKOS NEDOSTATKU TALENTA . ,Kraj price.
Covecanstvo je u prilicnoj meri zaglupljeno,i postoji dugorocni plan da se taj trend nastavi.
Jutros sam gledao Kim Kardasijan kad sa par ... pardon,prijateljica,posecuje rodnu Jermeniju. Sacekalo je hiljade obozavalaca,suze,histerija,kordoni policije,kamere (k'o da je dos'o Papa),i bogami sam video pored licnog obezbedjenja americkih telohranitelja i pripadnike specijalnih jedinica Jermenije(crvene beretke,ne znam dal' je vojska il' policija).
Koliko ja znam,Kimica osim ogromnog dupeta nema nijedan atribut kojim zasluzuje toliku paznju.Ne peva,ne svira,ne slika,ne glumi,ne radi nista osim sto ima ulogu da bude dupata Jermenka u nekom rijalitiju,to jest,da bude to sto jeste inace. Obicna zena.Ali mediji... i eto. Popularnija od Bitlsa.
...i tako to.
Ako si se obeshrabrio,obezvoljio,razocarao,ako mislis da je sve uzalud,da je rok muzika mrtva,ako si na izmaku snaga,mogu samo jedno da ti kazem... ali necu.
Kad sam vec ovde (samo sam u prolazu),pre par dana na jutarnjem programu od 6 do 8 ide kao jedna od glavnih vesti - POZNATI PROIZVODJAC MUZICKIH INSTRUMENATA ,,GIBSON" NALAZI SE U OZBILJNIM FINANSIJSKIM PROBLEMIMA,sto ja vidim kao ublazenu verziju saopstenja da je pred bankrotom. Nikad vise proizvodjaca i modela gitara ,a nikad manje slusalaca i muzicara. Sad da prestanu da proizvode gitare svi veliki proizvodjaci na svetu,muzicari ce se snabdevati po oglasima,ili sa zaliha vec proizvedenih gitara koje su po magacinima,jos godinama...
Ta kriza,sada kod Gibsona, je tek pocetak.
Žićo,pušti nas da uzivamo u muzici gitarama i pedalama,sto je mnogo bolje nego da nekog ubijemo pistoljem ili motorom,ili da neko nas ubije u svaleraju kad nas navata u šteti ; muzika je strast,ljubav,hobi,opsesija,i nesto sto oplemenjuje,pa sta kosta nek kosta.
Imo si temu pre par godina slicne tematike,tipa CIME ZASLUZUJETE OPREMU NA KOJOJ SVIRATE ?
Kod koga sam zasluzio ? Trebam da zasluzim? Turio ruku u dzep,platio,odneo kuci,i vec osecam kako mi koza tamni a kosa se kovrdza... izrasli mi brkcici,pa da,eve me isti ki Hendriks. Reinkarnacija.
Mi hocemo da zadrzimo proces promene,hocemo da ostanemo u onim srecnijim vremenima. Da reinkarniramo ono vreme koje smo psovali i mrzeli kad smo bili u njemu,sve cekajuci neko bolje,a sad ga se secamo sa nostalgijom,i prizivamo ga ponovo. Skupljanjem opreme ogradjujemo se od ovog trulog posrnulog sveta,time stvaramo svoj svet,u kome je lepse...
Mozda je to samo ventil,ko zna , ja nisam sociolog a ni psiholog.
p . S. Sto jE najvaZNije,ovaj POST SAM TAKO pedantno naPISAO,tako Grama Ticki savrseno,i uredNo iz odvajo razmAcima posle svak tacke,da se prosto dIvim sam sa Sobom.