Pa cekajte malo, u cemu je problem? Da li postoji nesto sto sam rekao a da nije argumentovano? Jesam li nesto netacno tvrdio?
Ne znam ko iskazuje negativne emocije, lose raspolozenje, ko Vas vredja, i ostalo...
Pa Vi se gadite, slobodno, to je i poenta ovih postova - gadite se necega, ili u tome uzivajte. Ja volim da slusam i Beethovena i Mahlera i Josquina du Prea i Weberna i sve druge kvalitetne autore, nevezano za epohu... Ako Vi zelite da mrzite neku oblast muzike - to je Vas izbor i slobodni ste da ga upraznjavate, bez ustrucavanja.
ALI...
Moram primetiti da je muzika predmet proucavanja i dejstva MUZICARA, a ne Schopenhauera, koji se bavi estetikom, ali sam nije muzicar, i koji je ziveo u jednom potpuno drugacijem vremenu i muziku posmatrao u jednom drugom kontekstu - a kao za inat, necete mi verovati, danas na predavanju iz istorije muzike XX veka, profesorica je rekla bukvalno isto sto sam ja rekao za tonalnost u ranijem postu, a to je da tonalna muzika, istrgnuta iz konteksta svog vremena, vise ne moze biti posmatrana isto kao sto je bila posmatrana kada je nastala - i to kontekstu razlicitom od naseg (danasnjeg), i Vas koji se odavno ne bavite muzikom profesionalno. Ne zelim da kazem da je muzika elitisticko zanimanje, nikako nije ograniceno iskljucivo na uzak krug ljudi koji se nazivaju profesionalnim muzicarima, ali morate priznati da su ipak muzicari najvise u muzici, buduci da se njome bave iskljucivo i potpuno.
Moj stav je da ste Vi jedna osoba snaznih ubedjenja i izuzetno racionalna, i zato ste prekopali gomilu citata, nasli hiljadu definicija, kako biste obrazlozili Vas stav da je 100 godina muzicke istorije greska. E, pa, nije greska. Danas se pouzdano zna da to nije greska. Svo to vreme ste ulozili u glupu raspravu umesto da ste preslusali tu muziku, i dali joj sansu. Ali, ako cak ni to necete, i ostajete pri Vasim ubedjenjima, onda neka ona to i budu - Vasa licna ubedjenja. Ona su deo Vase individue i ukusa i stoga ne mogu biti pogresni - za Vas. Ali, moram Vas razocarati cinjenicom da ne postoji mit, legenda, ubedjenje, filozofija, licnost ili sta slicno sto ce dati TOLIKU vaznost Vasim licnim stavovima da oni postanu opsti stavovi. Da biste postali legitimni, Vi morate preslusati svu muziku XX veka, dobro je prouciti i savladati, i onda reci - e, sada kada to znam, ova muzika je odvratna i nije umetnost. Tada mozete da ulazite u raspravu. Do tada, Vasi argumenti su decije: "Svidja mi se, jer je moje... "
Toliko.