Eto, tu se lome koplja. Da preciziramo - da li je čovek (za)dat ili nije?
Sa jedne je strane ideja tradicionalnog humanizma (suštinski novozavetna ideja koja nije tako stara, a koncentrisana je na liniji Erazmo Roterdamski - Žan-Žak Ruso) koja zastupa večne i nepromenjive vrednosti čoveka.
Мислим да бркаш људску вредност (као задатост) и људску структуру и функцију (као својства, датости). Ја не говорим са доктринарног становишта, односно са становишта вредности или невредности човека и да ли је она вечна или није. Не о томе шта би човек требало да буде, или чему да треба да тежи. Ја не аргументујем са становишта нормативитета, односно икаквог антрополошког sollen. Ја говорим о томе шта је за човека нужно вредност, да људске потребе нису произвољне. И да су људске вредности условљене његовом структуром (сазнајном /перцепција и аперцепција/, емоционалном /осећања и сентименти, емоционална интелигенција/, мотивационом и конативном /воља, карактер/. Ред склад и др. су део његових урођених очекивања, његова неизбежна потреба, које он својим напором намеће природи ако их од ње не добије као готов резултат. Музика мора, као и свака друга уметност, да задовољи законитости наше наведене антрополошке структуре да би била прихваћена и да би остварила жељени утицај на човека. Све остало је покушај уметности, нешто по форми и намери слично, али не и сама уметност.
Sa druge je strane ideja "projekta čovek" koja ima ničeovsku stranu ("tanka žica razapeta između majmuna i Natčoveka"), degenerativni vid (od Homerovih opažanja o propadanju ljudi do užasa Aušvica), ideju o kraju istorije (Fukujama), progresorsku težnju (prirodne nauke koje menjaju čovekovo shvatanje svoje uloge) i još dosta toga.
Нема у друштву никаквог актуелног “пројекта човек” у Ничеовом смислу. Било је некаквих сирових покушаја еугенике код Хитлера, и културне еугенике код културне револуције у Кини, изградње “социјалистичког човека” у СССР, итд.), али у функцији политичких циљева. Ако останемо код филозофије и уметности, то је била Ничеова креационицстичка фантазмагорија настала из провале неконтролисаних колективно несвесних импулса у њему (надисторијске, месијанске и апотеотичке идеје). Он је у том делу свог учења само вршио пројекцију своје самопрокламоване “боготворачке” фигуре. Желео је да буде нови Исус, творац нове религије смрти Бога и настанка натчовека према његовим (Ничеовим) критеријумима и полазећи од њега самог као узора. Осим тога, знамо да је његова дијагноза, када је доспео у душевну болницу, била сифилистично лудило.
No ideja "nove muzike" u svemu tome ne bira da propisuje put za čoveka u modernom društvu, nego da opiše njegovu situaciju. Čovek je, najkraće rečeno, okružen bukom i disharmonijom. Tu se "nova muzika" potvrđuje kao prava umetnost, pošto bira za sebe zadatak umetnosti (držanje ogledala pred licem današnjice).
Нека музика је или прихваћена и живи у друштву, или је створена као мртворођена, или је изумрла у раном детињству. Музика ништа не описује (читај Ханслика, ако ниси, ако јеси, подсети се). Музику сачињавају таласи, и то они који продиру кроз уши (помало и кроз дијафрагму, итд.). Непосредно утиче на срчани ритам, крвни притисак, вегетативни нервни систем, а у области психичких функција буди асоцијације које могу бити успомене, идеје кретања, идеје неког апстрактног бића у покрету или емоције (треба видети шта Стравински каже о томе - "музика производи празно узбуђење". И то је све, нико ништа тачније, по мени, није рекао о музици. Она није никакав слика било чега, иједног бића, ствари, процеса нити појаве. Она није сликарево платно.
Pa, kao i mnoge loše stvari, tu praksu je otpočeo Hitler. Zloupotreba starih nemačkih kompozitora i Riharda Vagnera. Loše kopije te prakse poznajemo iz linije "Jugoslavijo, borba te rodila" - "Sprem'te se, sprem'te, četnici" i sličnih rodoljubivih baljezgarija. Mislim da je objašnjenje dovoljno jasno? Ne bih da više pričamo o tome jer mi je od takvih stvari - kao, verujem, i vama - muka.
Хитлерова схватања Ничеа, Вагнера итд. су његове личне злоупотребе проистекле из његове карактерне структуре. Како је био на челу великог Рајха, Хитлерова схватања су обавезивала њега, његове обожаваоце, Гестапо, СС и сличне организације и њихове припаднике. Да ли због тога због њега и после њега треба променити музику? Мислим да је то теза која ни најмање не заслужује нашу пажњу.
Last edited by
draganmi on 23 Jan 2009, 12:53, edited 2 times in total.