Mislim da nije, zapravo siguran sam da nije...
Ali...
Ako znas pesmu od Kamelota "Forever", sa albuma "Karma", glavna tema pesme (tekst: "Will you revive from the chaos...") je preuzeta iz simfonijske svite Edvarda Griega po tekstu Ibzena "Peer Gynt", a numera se zove "Solvejgina pesma". Mnogo je lepse i bolje u originalu
Inace, Mozartov Requiem se (u fragmentu) nalazi na albumu Symphony X-a "New Mythology Suite" - pesma "Death of Balance/Lacrymosa" - Lacrymosa je stav iz Mozartovog Requiema... A inace, ono sto zaista mnogi ne znaju, to je da je fantasticni uvod u taj album ustvari pocetak sekvence "Dies Irae" (Dan Unistenja) iz Requiem mise Giuesepea Verdija! Taj stav se smatra najuzasnijim i najvise zastrasujucim komadom u romanticnoj literaturi...
Inace, Dies Irae je poseban stav koji se ubacuje u misu za mrtve (Missa pro defunctis), koja se inace zove Requiem (po prvi stihovima: "Requiem aeternam donna eis Domine / Et lux perpetua luceat eis..." - "Vecni mir daj im Gospode / I neka ih obasjava vecna svetlost..."), i taj stav prikazuje strasan sud. Mnogi metalci su u svoje pesme uvrstili stihove prvog stava ove sekvence (sekvenca je tip srednjevekovne vokalne duhovne kompozicije) u svoje pesme, a oni glase:
Dies irae, dies illa, ** Dan unistenja, ovaj dan,
Solvet saeclum in favilla, ** Svet u pepelu nestaje,
Teste David cum Sybilla ** Prorekose David i Sibila
Druga strofa:
Quantus tremor est futurus, ** Kakvo rusenje se sprema,
Quando judex est venturus, ** Kada sudija dodje,
Cuncta stricte discussurus! ** I strogo presudi!
** Primeti kako postoje samo tri stiha u strofi - srednjevekovna estetika je obozavala broj tri (Sin, Otac, Sveti Duh), i zaista je zanimljivo videti kako su muzicari uklapali tri stiha u uobicajenu metriku u kojoj je osnova broj 4...
Od metalaca sa "Dies Irae" pesmama sam primetio Rhapsody, a meni omiljeni su Symphony X i pariski Adagio...