pa da bi je neko slusao, zar ne???cccira wrote:A zasto muzika mora da bude prijatna za uho? Zasto mora da bude estetski lepa? Ti mesas umetnost i primenjenu umetnost
Atonalna muzika
- Drumkiller
Re: Atonalna muzika
Ne mora biti lepa ali mora biti estetska. Mora ispunjavati cilj umetnosti koja ima za zadatak da slusaoca otrgne od patnji individalnog htenja i prenese ga u transcendentnu oblast stvari po sebi, gde prestaju reci i logika. Dospeti u samu sustinu sveta gde vlada praprotivurecnost i prabol zajedno stopljen sa pranasladom i uzivanjem (kako kaze Nice u Rodjenju tragedije). Ta transcendentna oblast gde se pretapaju patnja i radost, ruznoca i lepota,konsonanca i disonanca jeste izvor muzickog dela.cccira wrote:A zasto muzika mora da bude prijatna za uho? Zasto mora da bude estetski lepa? Ti mesas umetnost i primenjenu umetnost
U tome je i nadjen odgovor kako je moguce uzivati u tragediji pa i u disonanci? Moguce je uzivati u disonanci, ali samo onoj kojoj sledi rasplet u konsonaci. A ako mi samo pruzis disonancu, onda estetski cilj nije dostignut, jer bivamo prosto povuceni u vrtlog individualne volje , sa sve dosadom pa i mukom pred gomilom nasumicnih tonova kojima ne sledi rasplet u harmoniji.
cek cek... kad kazem da neko nerazume tu muziku neznaci da je glup ili neiteligentan, nego da nije dovoljno vremena posvetio otkrivanju... sam kazes da ljudi nisu izmislili muziku nego su je otkrili, pa to je stvar... treba otkriti chari "atonalne muzike" i razumeti ih... muzika nije stvar razuma i inteligencije? ne bih rekao, al ae pretpostavimo da nije, ali je muzika stvar koja se UCHI!oziman wrote:Takvo razmisljanje je upravo rezultat naopakog shvatanja stvari.sto nemogu? to je muzika care... alan holdsvort sam prica kako je izvalio skale, niko mu nije rekao OVO MORAS DA SVIRAS! sam je provalio sve! muzika je apsolutno sloboda da radis sta hoces... a ne pravila pravila da bi me udavila...
Pravila harmonije nisu izmisli ljudi, tek tako kako im se hoce, vec su ta pravila otkrili. Zasto je recimo terca prijatna za uho a septima nije? Nazires li tu postojanje nekih pravila koja transcendiraju pravila fizickog sveta zasnovanog na kauzalitetu (uzrok, posledica).
Nije ovde stvar u razumevanju. Umetnost nije stvar razuma i inteligencije. A onaj ko navodno atonalnu i disharmonicu muziku dozivljava kao umetnost, bas me zanima da li je taj njegov stav zasnovan na licnom esteskom dozivaljaju iste ili na fenomenu "Carevo novo odelo".ok, sto neznaci da je meni rosini totalno bzvz... ili nekom drugom.. sta znaci da si ti upravu a mi nemamo pojma? mislim... come on... samo je fazon sto za neku muziku treba dosta vise razumevanja i muke da bi se shvatila..
Evo ja mogu da uzivam u disonanci bez harmonijskog raspleta. Sta cemo sad?oziman wrote:Moguce je uzivati u disonanci, ali samo onoj kojoj sledi rasplet u konsonaci. A ako mi samo pruzis disonancu, onda estetski cilj nije dostignut, jer bivamo prosto povuceni u vrtlog individualne volje , sa sve dosadom pa i mukom pred gomilom nasumicnih tonova kojima ne sledi rasplet u harmoniji.
Poenta umetnosti nije u dostizanju "estetskog cilja", bar po mom nekom poimanju umetnosti, vec pretvaranje neke emocije umetnika u konkretno umetnicko delo. Ako se ja ujutru probudim nadrkan zato sto me je zena ostavila sigurno necu sesti za orgulje i iskomponovati rigoleta
Lepo je od tebe sto razmisljas i filozofiras o umetnosti (poprilicno, ocigledno) ali to ti ne daje za pravo da svoj stav uzimas kao jedini valjan
cccira
A ako kazes da mozes uzivati u disonanci bez harmonijsokg raspleta onda znaci da ti nisi covek i da za tebe ne vaze pravila homeostaze i zadovljstva uopste. Jer je svako zadovoljstvo ustvari negacija bola kako je govorio Sopenhuaer.
Ovde si jedino u pravu kada je pretvaranje emocije u pitanju s tim sto ta (pod navodnicima) "emocija" mora poticati iz one oblasti koja nadilazi neciju individualnu volju. Ako neko u muziku prenosi svoju individalnu radost ili bol onda je to KIC a ako u nju prenosi bol uopste, radost uopste i ono nesikazivo "nesto" onda je to tek umetnost.Evo ja mogu da uzivam u disonanci bez harmonijskog raspleta. Sta cemo sad?
Poenta umetnosti nije u dostizanju "estetskog cilja", bar po mom nekom poimanju umetnosti, vec pretvaranje neke emocije umetnika u konkretno umetnicko delo. Ako se ja ujutru probudim nadrkan zato sto me je zena ostavila sigurno necu sesti za orgulje i iskomponovati rigoleta.
A ako kazes da mozes uzivati u disonanci bez harmonijsokg raspleta onda znaci da ti nisi covek i da za tebe ne vaze pravila homeostaze i zadovljstva uopste. Jer je svako zadovoljstvo ustvari negacija bola kako je govorio Sopenhuaer.
Ahahahahahahhahahahahahahahahahahahahha genijalno!oziman wrote:A ako kazes da mozes uzivati u disonanci bez harmonijsokg raspleta onda znaci da ti nisi covek i da za tebe ne vaze pravila homeostaze i zadovljstva uopste.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Odma' ide u signature! ODMA'!oziman wrote:ccciraOvde si jedino u pravu kada je pretvaranje emocije u pitanju s tim sto ta (pod navodnicima) "emocija" mora poticati iz one oblasti koja nadilazi neciju individualnu volju. Ako neko u muziku prenosi svoju individalnu radost ili bol onda je to KIC a ako u nju prenosi bol uopste, radost uopste i ono nesikazivo "nesto" onda je to tek umetnost.Evo ja mogu da uzivam u disonanci bez harmonijskog raspleta. Sta cemo sad?
Poenta umetnosti nije u dostizanju "estetskog cilja", bar po mom nekom poimanju umetnosti, vec pretvaranje neke emocije umetnika u konkretno umetnicko delo. Ako se ja ujutru probudim nadrkan zato sto me je zena ostavila sigurno necu sesti za orgulje i iskomponovati rigoleta.

if you ask me thats all bunch of bullshit...cccira wrote:Ahahahahahahhahahahahahahahahahahahahha genijalno!oziman wrote:A ako kazes da mozes uzivati u disonanci bez harmonijsokg raspleta onda znaci da ti nisi covek i da za tebe ne vaze pravila homeostaze i zadovljstva uopste.

Mislim da bi bilo korisno razjasniti sta je zapravo zadovljstvo i kako je ono moguce. Jer kao sto rekoh muzika je objektivacija iste one volje cija je objektivacija i sam zivot. Dakle:
Sreća i zadovoljstvo moguci su samo kao negacija patnje.
„ Zadovoljenje ili usrecenje ne može biti nikada nešto više do oslobodjnje od nekog bola, od neke patnje. Svako zadovoljstvo ili kako se to obično naziva , sreća u stvari je po sustini svojoj negativno.”
citat Sopenhauer
Ova davno dokazana istina biće vam jasnija na primeru.
Da bi neko uzivao u hrani mora prethodno trpeti glad. Ako je neko sit i iznesu mu najukusnije jelo ovoga sveta, on neće ostetiti zadovoljstvo, već gadjenje.
Isto vazi i za drugi najvazniji cilj zivota vecine tj. polno uzivanje. Da bi neko uzivao u polnom zadovoljenju, mora prethodno trpeti patnju seksualne apstinencije. Ili jasnije receno: Ako je neko upravo imao seksualni odnos i ako neposredno posle toga ima najlepsu ženu ovoga sveta, ako i uspe da ima još jedan odnos , zadovoljstvo će biti mnogo manje , a treci put od zadovoljstva neće biti ništa , naprotiv.
Znaci neophodan uslov svakog zadovoljstva jeste prethodna oskudica, nemastina, patnja. Patnja mora trajati dugo da bi negacija patnje ili „zadovljstvo” dalo sto veću iluziju nečega lepog ,koje će i pored toga trajati samo hiljaditi deo vremena prethodne patnje, tj samo za vreme negacije iste.
Ma kako paradoksalno zvucalo, ali kada vam je neko ove nove godine pozeleo 365 dana srece u stvari vam je uz to pozeleo i hiljadu puta vise patnje kao neizdvojivog pozitivnog korelata.
Ja nikom nikom nisam poželo patnju ali ni zadovoljstvo, već sam pozelelo ukidanje svih zelja. Biti sa one strane dobra i zla, kako kaže Nice. Negirati volju kako kaže Sopenhauer. Naci uzviseno transcendentno sopstvo izvan svih reci i opisa. A tom sopstvu nas u velikoj meri moze pribliziti upravo muzika kao kraljica svih drugih umetnosti.
ps. Nadam se da prepoznajete u ovom odnosu izmedju patnje i zadovoljstva semu DISONANCE I KONSONANCE koju nam muzika pruza.
Sreća i zadovoljstvo moguci su samo kao negacija patnje.
„ Zadovoljenje ili usrecenje ne može biti nikada nešto više do oslobodjnje od nekog bola, od neke patnje. Svako zadovoljstvo ili kako se to obično naziva , sreća u stvari je po sustini svojoj negativno.”
citat Sopenhauer
Ova davno dokazana istina biće vam jasnija na primeru.
Da bi neko uzivao u hrani mora prethodno trpeti glad. Ako je neko sit i iznesu mu najukusnije jelo ovoga sveta, on neće ostetiti zadovoljstvo, već gadjenje.
Isto vazi i za drugi najvazniji cilj zivota vecine tj. polno uzivanje. Da bi neko uzivao u polnom zadovoljenju, mora prethodno trpeti patnju seksualne apstinencije. Ili jasnije receno: Ako je neko upravo imao seksualni odnos i ako neposredno posle toga ima najlepsu ženu ovoga sveta, ako i uspe da ima još jedan odnos , zadovoljstvo će biti mnogo manje , a treci put od zadovoljstva neće biti ništa , naprotiv.
Znaci neophodan uslov svakog zadovoljstva jeste prethodna oskudica, nemastina, patnja. Patnja mora trajati dugo da bi negacija patnje ili „zadovljstvo” dalo sto veću iluziju nečega lepog ,koje će i pored toga trajati samo hiljaditi deo vremena prethodne patnje, tj samo za vreme negacije iste.
Ma kako paradoksalno zvucalo, ali kada vam je neko ove nove godine pozeleo 365 dana srece u stvari vam je uz to pozeleo i hiljadu puta vise patnje kao neizdvojivog pozitivnog korelata.
Ja nikom nikom nisam poželo patnju ali ni zadovoljstvo, već sam pozelelo ukidanje svih zelja. Biti sa one strane dobra i zla, kako kaže Nice. Negirati volju kako kaže Sopenhauer. Naci uzviseno transcendentno sopstvo izvan svih reci i opisa. A tom sopstvu nas u velikoj meri moze pribliziti upravo muzika kao kraljica svih drugih umetnosti.
ps. Nadam se da prepoznajete u ovom odnosu izmedju patnje i zadovoljstva semu DISONANCE I KONSONANCE koju nam muzika pruza.
Let me guess... Student filozofije?
Lepo je sve to sto si ti napisao, samo pokusaj ubuduce malo vise da razmisljas svojom glavom umesto da citiras Nicea i Sopenhauera, it will do you good
I, ne, nisi pametniji od svih nas ovde iako to sasvim sigurno mislis
Lepo je sve to sto si ti napisao, samo pokusaj ubuduce malo vise da razmisljas svojom glavom umesto da citiras Nicea i Sopenhauera, it will do you good
I, ne, nisi pametniji od svih nas ovde iako to sasvim sigurno mislis

- pipistrello
o boze pa ljudima su dosadile samo konsonantne kompozicije tipa T-S-D-T...i prija im kad cuju nesto novo...neke nove harmonije...
ti mislis da druga muzika nije komponovana po shemi...to je problem sto ljudi ne prihvataju novu muziku jer im sluh nije naviknut na nju,da si slusao to od rodjenja,voleo bi je...ja znam...jer sam eksperimentisala sa mojom mladjom rodjenom sestrom
...kad se rodila pustala sam joj sve...i ona danas voli da slusa sve,pa cak i Arnolda Schoenberga
Ja tebe u potpunosti razumem...tesko je uhu da se navikne na nove zvukove,ali bas zbog toga mislim da ne bi trebao da sudis o svemu tome...jer muzika je kako kaze Duane umetnost koja ima svu slobodu.
ti mislis da druga muzika nije komponovana po shemi...to je problem sto ljudi ne prihvataju novu muziku jer im sluh nije naviknut na nju,da si slusao to od rodjenja,voleo bi je...ja znam...jer sam eksperimentisala sa mojom mladjom rodjenom sestrom

Ja tebe u potpunosti razumem...tesko je uhu da se navikne na nove zvukove,ali bas zbog toga mislim da ne bi trebao da sudis o svemu tome...jer muzika je kako kaze Duane umetnost koja ima svu slobodu.
Ma jok, jope vasko...Let me guess... Student filozofije?
Pa da, vasko, 100%.Isto vazi i za drugi najvazniji cilj zivota vecine tj. polno uzivanje. Da bi neko uzivao u polnom zadovoljenju, mora prethodno trpeti patnju seksualne apstinencije.

@Oziman:
Imam neki utisak da ti rečenice "projektuješ" pre nego što ih prezentuješ ovde. Deluje kao da korišćenje previše reči stranog porekla (korena), uz blago isforsirane rečeničke konstrukcije, ima za cilj više da "fascinira", nego što sa sobom nosi neku zaista duboku misao.
Imam neki utisak da ti rečenice "projektuješ" pre nego što ih prezentuješ ovde. Deluje kao da korišćenje previše reči stranog porekla (korena), uz blago isforsirane rečeničke konstrukcije, ima za cilj više da "fascinira", nego što sa sobom nosi neku zaista duboku misao.

- Dete epruvete
- MF veteran
@ oziman
covece gore si rekao da muzika ne mora da bude lepa, ali mora da bude estetska. pa estetika je nauka o lepom, mislim aj ti meni objasni tu recenicu
covece gore si rekao da muzika ne mora da bude lepa, ali mora da bude estetska. pa estetika je nauka o lepom, mislim aj ti meni objasni tu recenicu
Obicno utisak takve vrste nosi sa sobom projekciju sopstvene licnosti i zelja, a ne onog na koga su projektovane.Derrick wrote:@Oziman:
Nije mi cilj nikakva "fascinacija", vec je tema otisla u tom pravcu da smo dotakli pitanja zadovoljstva kao i mogucnosti uzivanja u disonanci, a sve to zadire u pitanja metafizike muzike i problema estetike i estetskog uopste.
Dete epruvete
Estetika je nauka o umetnosti . Esteticka teorija bave se pitanjima poput : Sta je umetnicko delo? Da li je opazanje lepog povezano sa moralnom vrlinom,Kako je moguce naci estetsko zadovljstvo u tragedijama, Koja je uloga maste u stvaranju i postovanju umetnosti itd.itd.itd. trebalo bi mi dve stranice da nabrojim.covece gore si rekao da muzika ne mora da bude lepa, ali mora da bude estetska. pa estetika je nauka o lepom, mislim aj ti meni objasni tu recenicu
Kao sto vidis ne mora nesto biti lepo (u uobIcajenom smislu) da bi bilo pitanje i stvar esteticke teorije.