Uff nee...
To je greška koju pravi dosta ljudi, zato što ne kontaju princip kompresije, pa ću ovde to ukratko objasniti:
Tipičan primer iz mog iskustva: Drug mi jednom prilikom doneo CD sa muzikom i rekao "Evo pesama, najkvalitetnije moguće, mp3, sve su 320kbps". Ja otvorio folder, ono 90% pesama u nazivu imala "- youtube.com". Samo sam pomislio "Nema..."
Fora je u tome što prosečni klipovi na youtube-u imaju protok zvuka kompresovan na oko 160kbps. Kad ti njega konvertuješ u mp3 fajl protoka 320kbps, ti nisi ništa napravio.
Sve što si uradio je da ti nekvalitetna pesma zauzima više prostora. To je kao da sliku rezolucije 300x200 u Photoshop-u razvučeš na 1800x1200. Ona će i dalje biti pikselasta, izgledaće isto kao da si onu malu zumirao, samo će više zauzimati.
Tako da ako želiš da skidaš pesme koje su sa (stvarno) kvalitetnim protokom, tj. ako ti je kvalitet zvuka zaista prioritet, NE SKIDAJ pesme SA YOUTUBE-A!
Ja uglavnom pesme skidam sa Zippyshare-a, a ako nemaju nešto što tražim, ulete ponekad Mediafire, beemp3, Hulkshare..
Ja to gledam kao 4S od kojih ti zavisi kvalitet zvuka (neka moja teorija xD ali ima smisla):
1. SOFTWARE - npr. Virtual DJ,
2. SONG - neki mp3 fajl,
3. SOUNDCARD (i AMPLIFIER ako ga ima) i
4. SPEAKERS.
1. Ja sam koristio VirtualDJ jedno kratko vreme, ali kad sam isprobao novi Traktor, prosto sam se raspametio. Čim sam prvi put ušao u njega i uradio nešto sa kontrolerom shvatio sam koliko VDJ ima problema kad je u pitanju output zvuka: pucketanja, krčanje, cue point jumps... Traktor je kao softver neuporedivo kvalitetniji u svakom pogledu, bez pogovora.
2. Uvek se trudim da su mi pesme koje skidam u 320kbps (i da nisu radio snimak ili konvertovane sa nekog klipa..), ali ako nakon preslušane pesme utvrdim da je snimak kvalitetan, može imati i manje od 320 (uglavnom tolerišem do 160kbps, a 128 samo u ekstremnim situacijama, ako je pesma predobra, snimak kvalitetan i ne može se nigde naći da je boljeg protoka

).
Zapamti: RADIO SNIMAK PESME U 320kbps I CD RIP U 160kbps NE MOGU NI DA SE POREDE! (Bolje je ovo drugo naravno)
3. S obzirom da sam se maknuo sa mrtve tačke zvane "kompova integrisana", da sam početnik i da mi budžet ne dozvoljava ništa preskupo, smatram da sam dobro prošao. Ovo sam uzeo za prvu ruku da vežbam malo i učim. Kad se naštrebam, ako okolnosti budu zahtevale bolje uslove i veća ulaganja- snaći ćemo se nekako.
4. Trenutno sam u fazi potražnje za nekim dobrim zvučnicima, pošto mi je "sound system" trenutno priključen na stari 5.1 sistem od kućnog bioskopa. Spreman sam da izdvojim do 100€ na njih. Pa ako imate nekih preporuka... svaki savet je dobrodošao.
--
Kad sumiram sve, slažem se da je kvalitet SoundCard-a važan, ali takođe smatram da su kvaliteti samih fajlova-pesama, kao i zvučnika, mnogo bitniji! Dobra zvučna kartica ne može poboljšati zvuk ako je pesma lošeg kvaliteta, kao što ne može učiniti ništa ni ako su zvučnici trube.
Tako da, po meni barem, veće razlike u kvalitetu zvuka prave loša i dobra pesma (misli se na protok) i loši i dobri zvučnici, a da je kod loših i dobrih zvučnih kartica i pojačala ta razlika mnogo manje uočljiva.
Prosurfaj još malo, pogledaj detaljno, kada sve uporediš i konstatuješ da ne možeš bolje za te pare naći - kupuj!
Pozdrav!