Dushan S wrote:...Drag si mi lik, puno, javno priznajem...
Ti meni jos drazi. Ali isto tako, priznajem javno, i Zoki. Em sam opd njega stosta naucio. Druzili smo se svakodnevno jedno vreme, a znamo se preko 25 godina. Jos pre 25 godina je 'imao muziku' u malom prstu. Teorijski i prakticno. Sviro je covek nenadjebivo. ALi nije ni to poenta (to ti kazem cisto da znas da nije streber ili folirant).
E sad, ovo sto si konstatovao za mene...mrzi me da elaboriram, tojest nisam do sada, samo saljem one liners, kad se budem napio ovih dana mozda. Zoki i ja smo konstantno bili u 'ideoloskoj svadji'. Njegov 'stav' se ich nije promenio, tako da je tu troo. Ali ono sto ti mislim ne kapiras, a skapiraces kad licno upoznas 'mladica' (malo je stariji od mene), je da njegova prica ima strogo akademski stav. Ne neke specijalne akademije ili akademije strogo uzevsi, vec akademski u smislu pro et contra. Analiziramo znaci nepristrasno obe strane datog iskaza i borimo se (intlektualno), zastupamo cas jednu stranu cas drugu da bi raznim metodama (dedukcije, pozicije, superpozicije, implikacije, ekvivalencije) dosli do nekog zakljucka. Ne istine, merely zakljucka, koji je po nama u balansu, postoji ravnoteza, nista ne preteze. Terazije.
Sve ovo sto sad prica, pricao je meni i tad. Nisam se slagao sa tim, a ne slazem se ni sada u stopostotnoj meri, ali KAPIRAM sta prica i ZASTO to prica, kapiram njegovu poziciju. A pozicija mu je , kako rekoh, akademska. Introspektivna as well, cenim.
Ono sto ne kapiram, konkretno, je da sticem utisak da ti stices utisak (i sad sa Zokijem i u poslednje vreme nekako, poslednjih godinu dana or so) da on gleda na tebe, mene, Vaija, gitaru, rok, muziku uopste, zivot, sa visine. A tu gresis, he's a very simple and honest dude. At least he used to be

, sta, ponovo smo uspostavili kontakt posle 20 godina pre neku nedelju i to, o Mojsije, na Muzickom Forumu. Moguce da sam se u stvari ja promenio vise od njega ili od te neke nase ekipe is 80-tih.
Znaci, ja mogu (sa pravom) da zastupam i onu stranu sa kojom se privatno ne slazem (sto kapiram da je sokantan pristup u zivotu za Srbe, ja volim Zvezdu isto koliko i Partizan, kapiram da je to 99% Srbina nemoguce, nije troo, ne znam ni sam sta je). I gledajuci strogo akademski, pro et contra, bez pokusaja da zastupam interese bilo koje teme ili stranke, kapiram sta Zoki prica. Stavise se i slazem. Ali cisto akademski. U praksi, ja ne bih nikada mogao da posavetujem nekoga (mada ne mislim da Zoki to radi, niti ti), elem ne bih mogao da posavetujem mladog aspirativnog a neafirmisanog muzicara 'e ako ces tako da sviras, onda sviraj tu i tu vrstu/stil/pravac muzike'.
Tako da ja licno kapiram Zokijev stav/iskaz vise kao teoremu nego kao teoriju/zakon/axiom. Teorema (bar dok sam ja studirao PMF) je nesto nedokazivo, jer se i ne dokazuje, to je misleni experiment bez ikakve reprezentacije u formuli ili na pairu. Drugim recima, postoji i opstaje samo u glavi pojedinca, cim izadje iz glave i prebaci se na neki medij to vise nije to.