upravo sam preslusao novi album The Faceless, zove se inace Autotheism (da, leak-ovao je), proslo je 4 godine od poslednjeg albuma (planetary duality) i ovaj album je bas highly anticipated, prva pesma koja se pojavila bila je eiodolon reality pre malo vise od godinu dana, ali je tek u julu ove godine najavljeno da album izlazi u avgustu, ove godine. bilo je nekih promena u bendu i majkl je sada jedini originalni clan, vokalista je sada Geoffrey Ficco, bas svira Evan Brewer (ex-reflux, animosity) i drugi gitarista je wes hauch koji je prilicno nepoznat lik.
faceless je kao sto sam vec negde napisao poceo kao progressive/technical deathcore band, medjutim na drugom albumu osetila se drasticna promena i ovaj album je bio tech death album. ovog puta pravac se menja delimicno i faceless je sada vise prog death metal, ima mnogo vise klin vokala, koje preva michael keene. ova promena se oseca vec na pocetku albuma i meni posle prvog slusanja oseca se jak uticaj opeth-a (kod klin vokala), cak michael na nekim delovima podseca na mikaela

u prve tri pesma je jako malo onih masturbatorskih delova koji su karakteristicni za drugi album, ali ih ipak ima, malo vise u drugom delu albuma, doduse, ali opet znatno manje u odnosu na drugi album. naravno prisutan je onaj faceless feel i oni karakteristicni voicingi koje koristi majkl i naravno bubnjevi su prepoznatljivi. u pesmama ima dosta orkestracija, klavirskih deonica i raznih semplova sto znatno doprinosi atmosferi u pesmama. mislim da su solaze na ovom albumu zanimljivije i ovog puta dosta zrelije zvuce, iako i dalje nisam siguran da li je wes ucestvovao u tome. na albumu je gostovao sexy sax man sergio flores, na trecoj pesmi je njegov solo

ono sto me razocaralo je to sto se na albumu slabo primecuje prisustvo brewera (basiste) koji ima interesantan stil sviranja, ali to ne dolazi do izrazaja, ali daleko od toga da su bas deonice lose.
sto se tice zvuka neke stvari su me stvarno razocarale. ispostavilo se da su bubnjevi u stvari samo superior 2.0, sto mi nikako nije jasno. kao sto sam vec pomenuo bas nije toliko izrazen, a mislim da bi evan brewer doprineo zvuku benda da je imao vise prostora. ton gitare je prilicno tanak i cini mi se da u tom pogledu majkl nije bas napredovao, ali su sve gitarske deonice odsvirane hands down

sve u svemu, sto se tice produkcije, album nije neslusljiv bas, ali neke stvari su mogle biti bolje. ali na kraju pesme su prilicno dobre pa mi produkcija nije toliko odvlacila paznju.
ovaj album pokazuje koliko je u stvari bend napredovao muzički, sto se tice songwritinga i sto se tice majklovog sviranja,... mislim da je album dosta dobar i da faceless ide u pravom smeru, muzicki

ali naravno, predpostavljam da se nekim starim fanovima ovaj pravac nece bas svideti.
tl;dr dajte ovom albumu sansu, ovo je faceless improved u stvari