Cradle of Filth
Moderators: dejankuki, Critical, zolideathmetal, Trooper
Re: Cradle of Filth
auh:(
pa dobro, tehnicki nisam pomenuo, napisao sam, al sam cutao dok sam pisao!
pa dobro, tehnicki nisam pomenuo, napisao sam, al sam cutao dok sam pisao!
Kohezivno-trans-elementarno se slažem!
To sve zavisi sa koje strane se gleda! Ali ne zavisi od pogleda! 'el to?
To sve zavisi sa koje strane se gleda! Ali ne zavisi od pogleda! 'el to?
- Grof Cmarnik
Da li je satana i stanizacija dio black metala od njegovog samog pocetka? Nije! Black metal u svom samom pocetku je bio borba nekolicine mladica protiv svega onoga sto je donijelo moderno doba (od globalizacije i modernog nacina zivota pa sve do poremecenih sistema vrijednosti). Paljenje crkava (jer je crkva imala jako veliki uticaj na svakodnevni zivot u norveskoj namecuci odredjene stavove i stilove svim pojedincima) i masovne demonstracije su bile jedan od vidova borbe. Medjutim mediji kao mediji su cijelu pricu toliko izokrenuli i od onoga sto je predstavljalo borbu za individualnu slobodu napravljen je cirkus gdje su black metalci predstavljani kao zadnja satanisticka bagra i gomila neonacista. Naravno da se odmah nasao neko ko ce sve to iskoristi a to su bili bendovi (tipa COF, DB i sl.) koji su prodavali kvazi satanisticku ideologiju pod okriljem black metala. I da jednom i zauvijek razgranicimo satanizam i black metal: black metal svoju inspiraciju, ideje, ideologiju i osnovu za muziku je nasao u paganskoj mitologiji a ne u kakvim satanama, cijeli bm pokret se vrti oko odvajanja crkve od drzave pa zasto bi onda za svoju ideologiju uzeli jednu od osnovnih tvorevina necega protiv cega se i bore. Paganska mitologija i paganski bogovi su bili ono sto su svojim tekstovima opisivali bm bendovi. A to sto se svaki danasnji '' black metal'' bend kune u satanu je proizislo upravo iz jednog vrlo jednostavnog razloga: koliko ljudi u danasnjoj evropi zna nabrojati 4 paganska boga? Zato im je trebalo nesto sto je poznato prosjecnom metalcu, gradjaninu ili domacici, nesto puno jednostavnije od kompleksne paganske ideologije i mitologije a to je bio satana. Prema ovome ispada da se danasnji bm metal bendovi bore protiv samih sebe (jer idoliziraju nesto protiv cega se i bore) . Pa kako onda uspijevaju da se odrze i prodaju milione albuma? Odgovor treba potraziti upravo medju ljudima kojih ih slusaju a koje najcesce predstavljaju klinci i tinejdzeri potpuno neupuceni u tok i razvoj bm, i kojima je potrebna sto jednostavnija muzicka forma bez kompleksnih pitanja, melodija i tekstova tj. muzika za siroke narodne mase. Sto jednostavnija, zaglupljujuca i bezkarakternija muzika to vise fanova (najbolji primjer u cijeloj muzickoj istoriji su turbo folk i kvazi black metal). Iako je black metal era davno zavrsila ocigledno je da ce jos dugo vremena proci dok se ne ugasi i zadnji '' black metal'' bend, jer dok god se dobro zaradjuje na osnovu necega sto mogu slusati i klinci a i domacica dok pere sudje (jer takav je danasnji bm, sa sve sympho melodijama i clean vokalima vise ne predstavlja zanr ekstremne muzike) bicemo bombardovani raznim Danijima Filtovima.
ima dobrih stvari u tvom postu!
nije loša poenta uopšte.
nije loša poenta uopšte.
ima dobrih stvari, ali mu je pristup, po meni barem, malo los, zato sam i srao gluposti na ovom topicu:)
tooo too
- Orgasmatron
Ideja nije satanistichka? A Venom i ekipa to nishta, to okachi machku o rep a? To prvo, drugo, kazesh nekolicina bendova se lozi na satanizam i na osnovu toga prodaju albume? I tvoj voljeni Mayhem od prvog albuma cepaju satanic ideje, gorgoroth isto tako, emperor, svima dragi i svima poznati grof Grishnak! Ne kazem ja da nema i onih pagan orijentisanih bendova, daleko od toga, ali mislim da si se ti malo israo! Ostatak posta tu i tamo ima dobru poentu ali na nekim mestima si se zaista israo kao nechastivGrof Cmarnik wrote:Da li je satana i stanizacija dio black metala od njegovog samog pocetka? Nije! Black metal u svom samom pocetku je bio borba nekolicine mladica protiv svega onoga sto je donijelo moderno doba (od globalizacije i modernog nacina zivota pa sve do poremecenih sistema vrijednosti). Paljenje crkava (jer je crkva imala jako veliki uticaj na svakodnevni zivot u norveskoj namecuci odredjene stavove i stilove svim pojedincima) i masovne demonstracije su bile jedan od vidova borbe. Medjutim mediji kao mediji su cijelu pricu toliko izokrenuli i od onoga sto je predstavljalo borbu za individualnu slobodu napravljen je cirkus gdje su black metalci predstavljani kao zadnja satanisticka bagra i gomila neonacista. Naravno da se odmah nasao neko ko ce sve to iskoristi a to su bili bendovi (tipa COF, DB i sl.) koji su prodavali kvazi satanisticku ideologiju pod okriljem black metala. I da jednom i zauvijek razgranicimo satanizam i black metal: black metal svoju inspiraciju, ideje, ideologiju i osnovu za muziku je nasao u paganskoj mitologiji a ne u kakvim satanama, cijeli bm pokret se vrti oko odvajanja crkve od drzave pa zasto bi onda za svoju ideologiju uzeli jednu od osnovnih tvorevina necega protiv cega se i bore. Paganska mitologija i paganski bogovi su bili ono sto su svojim tekstovima opisivali bm bendovi. A to sto se svaki danasnji '' black metal'' bend kune u satanu je proizislo upravo iz jednog vrlo jednostavnog razloga: koliko ljudi u danasnjoj evropi zna nabrojati 4 paganska boga? Zato im je trebalo nesto sto je poznato prosjecnom metalcu, gradjaninu ili domacici, nesto puno jednostavnije od kompleksne paganske ideologije i mitologije a to je bio satana. Prema ovome ispada da se danasnji bm metal bendovi bore protiv samih sebe (jer idoliziraju nesto protiv cega se i bore) . Pa kako onda uspijevaju da se odrze i prodaju milione albuma? Odgovor treba potraziti upravo medju ljudima kojih ih slusaju a koje najcesce predstavljaju klinci i tinejdzeri potpuno neupuceni u tok i razvoj bm, i kojima je potrebna sto jednostavnija muzicka forma bez kompleksnih pitanja, melodija i tekstova tj. muzika za siroke narodne mase. Sto jednostavnija, zaglupljujuca i bezkarakternija muzika to vise fanova (najbolji primjer u cijeloj muzickoj istoriji su turbo folk i kvazi black metal). Iako je black metal era davno zavrsila ocigledno je da ce jos dugo vremena proci dok se ne ugasi i zadnji '' black metal'' bend, jer dok god se dobro zaradjuje na osnovu necega sto mogu slusati i klinci a i domacica dok pere sudje (jer takav je danasnji bm, sa sve sympho melodijama i clean vokalima vise ne predstavlja zanr ekstremne muzike) bicemo bombardovani raznim Danijima Filtovima.
- AllHopeIsGone
Grofe, svaka ti dala, lepo receno. Licno nikad nisam mogao da slusam black, od metal bendova tek par imam u kolekciji. Sto se tice ideologije nije mi bitna u ovom slucaju. tako da cu reci, Thornography mi je bas fin, ima odlicnih stvari: Tonight In Flames (puna sjajnih riffova (narocito uvodni), The Foetus, Libertina Grimm, I Am The Thorn, Dirge Inferno (sutka padne svaki put kad je slusam-o), Cemetery Sundown. I ne vezano za sve ovo, Hallowed Be Thy Name, jedna od najboljih obrada ikad. Da, znam, bas sam mtv klinac..
- Grof Cmarnik
Molim te pogledaj dokumentarc iz 1998 Satan rides the media koji je radila norveska telvizija, ima jedan prejak dio kad sef policije moli medije da black metalce ne nazivaju satanistima iz jednog prostog razloga sto policija koja je uhapsila i ispitala ogroman broj black metalaca nije uspjela naci ni jedan jedini dokaz o bilo kakvoj vrsti satanizma i satanistickih obreda medju black metalcima (a imas i varga i preostale clanove mayhema koji to i potvrdjuju). Satanizam je koristen iskljucivo u marketinske svrhe, ideja o satanizmu je krenula od medija (jer se tim glupsonima nije dalo da barem malo istraze i obrade temu pa su lupili jedino sto im je palo napamet kad su prvi put ugledali obrnuti krst), a to je opet bm bendovima donekle i donijelo pristup siroj masi ljudi jer se oni ni na koji drugi nacin nisu mogli probiti pa im je ta ''etiketa'' cak i dobrodosla, ali o satanizmu u bm nema ni govora.Ideja nije satanistichka? A Venom i ekipa to nishta, to okachi machku o rep a? To prvo, drugo, kazesh nekolicina bendova se lozi na satanizam i na osnovu toga prodaju albume? I tvoj voljeni Mayhem od prvog albuma cepaju satanic ideje, gorgoroth isto tako, emperor, svima dragi i svima poznati grof Grishnak! Ne kazem ja da nema i onih pagan orijentisanih bendova, daleko od toga, ali mislim da si se ti malo israo! Ostatak posta tu i tamo ima dobru poentu ali na nekim mestima si se zaista israo kao nechastiv
dobro, ali kakve to ima veze? sigurno se ne misli na satanizam u full smislu, idem kuci da zrtvujem koze i device, vec na satanisticke elemente koji se provlace kroz razne stvari. niko nije rekao da su blek metalci satanisti, da upraznjavaju satanizam. to bi bilo isto kao da kazes 'u gengsta repu nema naznaka nasilja i ulicne pravde, policija je privela gomilu likova koji su bili u tom fazonu i nisu nasli niti jedan dokaz'. mislim, ja sam se lozio na gangsta jedno vreme i gle cuda, nisam nikog upucao. ali reci da to nije prisutno u toj muzici je apsurd.ima jedan prejak dio kad sef policije moli medije da black metalce ne nazivaju satanistima iz jednog prostog razloga sto policija koja je uhapsila i ispitala ogroman broj black metalaca nije uspjela naci ni jedan jedini dokaz o bilo kakvoj vrsti satanizma i satanistickih obreda medju black metalcima
- Grof Cmarnik
Ljudi molim vas samo jednu stvar da razgranicite SATANIZAM I PAGANIZAM, vidim da je vama to sve isto ali eto ako ikako mozete barem na wikipediji malo proucite paganizam prije nego sto ostavite ovako glupe komentare!
sto si drzak kad nemas pokrice? ne vidim sta sam glupo rekao i gde tacno sam zamenio paganstvo sa satanizmom? to pod jedan. pod dva, proucavam evropske politeisticke religije i obicaje vezane za njih vec petnaestak godina i dosta puta sam vodio prepiske i razgovore sa stranim likovima koji to proucavaju, da ne pominjem brdo knjiga za koje sam sipcio po bibliotekama i dubinama interneta, tako da, ne znam zasto, ali ipak imam neki osecaj da znam sta je paganizam verovatno bolje od tebe.
quoutuj deo mog posta gde sam zamenio satanizam i paganizam, posto sam izgleda, pored toga sto sam glup, i slep pomalo, pa ne vidim.
quoutuj deo mog posta gde sam zamenio satanizam i paganizam, posto sam izgleda, pored toga sto sam glup, i slep pomalo, pa ne vidim.
ako hocemo bas da filozofiramo (mada mi se cini da ti neces, samo bi da vredjas, ali ajde da pokusam), ne vidim kako bi satanizam i paganizam mogli da se mesaju kod bilo koga ko je iole obrazovan, mislim na prosecno obrazovanje. mislim, verujem da si bio u nekom afejktu kad si pisao post, ali majka mu stara, ne moras mi vredjati inteligenciju. paganizam kao termin se obicno odnosi na prethriscanske, uglavnom politeisticke religije (u kolokvijalnom govoru) iako tu spada i animizam i samanizam i trista kuraca. satanizam je jasna stvar, monoteisticka religija sa satanom kao glavnom figurom (osim kod ateista satanista koji na satanu gledaju vise kao na neku reprezentaciju, simbol). ne postoji monoteisticka paganska religija ili bilo sta slicno, tako da ne vidim kako bih mesao ta dva pojma.
ako bas hocemo da trazimo veze izmedju paganizma i satanizma, to mozemo uraditi kroz prizmu hriscanstva koje se iz petnih zila trudilo da poubacuje paganska bozanstva i obicaje u hriscanski kontekst i da ih pripise satani i njegovim sledbenicima. tako da, kroz hriscansku dogmu posmatrano, satanizam i paganizam su maltene isto sranje. medjutim, to nije cinjenicno stanje jel tako? jos jedan razlog zbog kog ne vidim zasto bi neko mesao satanizam i paganizam.
mozemo da idemo dalje u metafiziku. satanizam kao skup razlicitih satanistickih sekti, moze biti vezan sa paganizmom i obicno i jeste inspirisan politeizmom u jednom ili vise aspekata upravo zbog koncepta politeistickih religija koji dozvoljava 'razmahivanje' i poseduje institucije okultne prirode, vezan je za prirodu, kosmos, nije toliko rigidan. zato i imamo preuzimanje (i smisljanje novih) rituala, obicaja, prihvatanje koncepta magije (koji ne postoji u hriscanstvu, je li) u satanizmu. tako da satanizam jeste 'trazio utociste' u paganizmu na neki nacin. i povezan je sa njim. pogledajmo samo one retarde 'temple of set', otvoreno pozajmljivanje i postovanje egipatskog politeizma. a sve to uz pripadanje 'crkvi sotoninoj' ili kako se vec zove. sto i dalje ne znaci da su ti pojmovi isti, naravno.
ajmo malo o pentagramu. pentagram kao simbol i uopste kao kultura je drevan koncept, ima ga u judaizmu, hriscanstvu, keltskoj mitologiji, srecemo ga kod grka, naravno i kod satanista, a i kod vikana. obicno predstavlja pet elemenata (vatra, voda, zemlja, vazduh, duh), u hriscanstvu je predstavljao i pet stigmata. medjutim, obrnuti pentagram jeste satanisticki simbol (mozda je simbol jos necega ili je preuzet, ali nemojmo se praviti blesavi, 'ej eno ga neki skins sa svastikom na celu, ma mora da obozava sunce'), ima i svoju simboliku, ako obrnemo pentagram, dobijamo zemlju i vatru na gornjoj strani, sto je vec dovoljno simbolicno. jos ako stavimo jarca u sredinu, eto nama radosti. a ako ispod pise 'hail satan', onda ja stvarno ne znam vise kako je to paganski, pa nek je inspirisano paganizmom sto puta. to je cist satanizam, ako nista, barem koketiranje sa istim.
ja mogu do sutra da serem, ali nema potrebe. ja ne znam da li je vase visocanstvo zadovoljno i da li sam dobio prelaznu ocenu iz predmeta 'razlikovanje satanizma od paganizma', ja se nadam da sam dobio barem dva i da mi vise komentari nisu toliko glupi.
ako bas hocemo da trazimo veze izmedju paganizma i satanizma, to mozemo uraditi kroz prizmu hriscanstva koje se iz petnih zila trudilo da poubacuje paganska bozanstva i obicaje u hriscanski kontekst i da ih pripise satani i njegovim sledbenicima. tako da, kroz hriscansku dogmu posmatrano, satanizam i paganizam su maltene isto sranje. medjutim, to nije cinjenicno stanje jel tako? jos jedan razlog zbog kog ne vidim zasto bi neko mesao satanizam i paganizam.
mozemo da idemo dalje u metafiziku. satanizam kao skup razlicitih satanistickih sekti, moze biti vezan sa paganizmom i obicno i jeste inspirisan politeizmom u jednom ili vise aspekata upravo zbog koncepta politeistickih religija koji dozvoljava 'razmahivanje' i poseduje institucije okultne prirode, vezan je za prirodu, kosmos, nije toliko rigidan. zato i imamo preuzimanje (i smisljanje novih) rituala, obicaja, prihvatanje koncepta magije (koji ne postoji u hriscanstvu, je li) u satanizmu. tako da satanizam jeste 'trazio utociste' u paganizmu na neki nacin. i povezan je sa njim. pogledajmo samo one retarde 'temple of set', otvoreno pozajmljivanje i postovanje egipatskog politeizma. a sve to uz pripadanje 'crkvi sotoninoj' ili kako se vec zove. sto i dalje ne znaci da su ti pojmovi isti, naravno.
ajmo malo o pentagramu. pentagram kao simbol i uopste kao kultura je drevan koncept, ima ga u judaizmu, hriscanstvu, keltskoj mitologiji, srecemo ga kod grka, naravno i kod satanista, a i kod vikana. obicno predstavlja pet elemenata (vatra, voda, zemlja, vazduh, duh), u hriscanstvu je predstavljao i pet stigmata. medjutim, obrnuti pentagram jeste satanisticki simbol (mozda je simbol jos necega ili je preuzet, ali nemojmo se praviti blesavi, 'ej eno ga neki skins sa svastikom na celu, ma mora da obozava sunce'), ima i svoju simboliku, ako obrnemo pentagram, dobijamo zemlju i vatru na gornjoj strani, sto je vec dovoljno simbolicno. jos ako stavimo jarca u sredinu, eto nama radosti. a ako ispod pise 'hail satan', onda ja stvarno ne znam vise kako je to paganski, pa nek je inspirisano paganizmom sto puta. to je cist satanizam, ako nista, barem koketiranje sa istim.
ja mogu do sutra da serem, ali nema potrebe. ja ne znam da li je vase visocanstvo zadovoljno i da li sam dobio prelaznu ocenu iz predmeta 'razlikovanje satanizma od paganizma', ja se nadam da sam dobio barem dva i da mi vise komentari nisu toliko glupi.
- Grof Cmarnik
Slazem se sa tobom oko povezanosti satanizma i paganizma, a ono za glupe komentare nije bilo namijenjeno tebi, zao mi je sto ovaj tvoj odlican post vjerovatno nece niko osim mene procitati.
eto, odlepio sam bez razloga izgleda:)