Pa:) Saznao sam za Meshuggah-u 2003 ili '04 ali nisam mogao da ih svarim tada, pokusavao sam sa Nothing-om i Chaosphere-om, i oba albuma su posle 3. do 5.
pesme (kako kad) izazivale teze mucnine i slabije glavobolje, tako da sam batalio pricu do pre godinu i po dana, kada sam se dokopao njihovog rare trax-a
iz 2001. godine. Na albumu mi je 1 pesma zvucala izuzetno pitko, u pitanju je pesma Concatenation (Remix). Ranije nus-pojave slusanja ovog vanvremenskog benda
su izostale i rekoh sebi:"Do jaja!" Slusao sam tu pesmicu neko vreme (samo nju 2-3 nedelje po vas celi dan:) I odlucio sam tad da cu ih provaljivati pesmu po pesmu
sto bih svakom (ko god je svestan genijalnosti ovog benda a ima problema sa prvim kontaktom) toplo preporucio. Sledecu stvar je bila New Millenium Cyanide Christ, pa Closed
Eye Visual i ziveh na ove 3 pesme mesecima. Ondah sam se uhvatio u kostac sa Rational Gaze-om i nakon par dana rvanja, skontah je (uslovno receno:)
I ubrzo nakon toga shvatio sam da sam se navikao (i navukao) na njih potpuno i od tad uzivam:)
Razlog zbog kojeg sam se toliko zadrzao na par pesma je njihova ritmicka slozenost. I dok nisam provalio pesmu do kraja, tj. da mogu da je slusam kao pesmu
koja ja napisana u 4/4 nisam prelazio na sledecu. Sad se mogu opustiti i uz pesmu koje "ne razumem" od samog starta, tj. koju prvi put cujem.
Album koji je definitivno naj-pop je Obzen (2008) i naravno, sjajan je! Izuzetno lako ulazi u usi i ne izlazi iz glave, nikad!
Album Catch Thirtythree (2005) je..ako smem reci minimalisticki i jedinstven u opusu ovog jedinstvenog vokalno-instrumentalnog sastava:)
Mislim da je konceptualan (tako se valjda kaze), znas, kao jedna pesma ili prica. Nisam se susretao sa takvim albumima cesto, samo jedanput mislim (Metropolis part2, Dream Theater)
Inace, kroz celu price Meshuggah-e, provlaci se jaka crta minimalizma (iako se to na prvo slusanje po muzici, a narocito po textovima i ne bi rekl'o).
Notihng (2002), meni trenutno omiljen album i rekao bih da je to drugo mesto u njihovoj karijeri gde oni znacajnije menjaju svoj zvuk (na bolje, naravno)
Prvo bi bilo None (1994).
Eto nadji pesme koje ti odgovaraju i polako, a mozda bi mogao sa Obzen-om da pokusas, ako hoces ceo album odjednom da svaris.
Sto se tice The Dillinger Escape Plan-a..hm..ako se budes ikad usudio da ih slusas..pa, pevac Meshuggah-e je rekao gitaristi Dillinger-a prilikom jedong zajednickog intervijua: "Man, your band is fuckin' insane!"