Rage Against the Machine
Moderators: dejankuki, Critical, zolideathmetal, Trooper
Rage Against the Machine
I tako gledam i trazim ime ove grupe na forumu Metal. Nista... Rock - nista; Alternativa - nista; Ostalo - nista!!! Click na Pretraga, kucam 'rage against the machine', ENTER... Dobijam rezultate kao sto su: 'Trazi se basista za RATM tribute', 'Sta mislite o grupi Rise Against'... I onda mi se javi glas Mite Pantića: ''E neće to moći tako!''
Dakle, Rage Against the Machine(skraćeno RATM ili samo Rage) je metal-rap bend sa primesama punka i funka. Nastao je 1991. godine kada je Tom Morello, šetajući zabačenim ulicama L.A.-a, začuo neke zvuke iz obližnjeg kluba. Ušao je unutra i ugledao svog budućeg kolegu - Zack de la Rochu, koji je zapalio masu bacajući rime. Nekoliko nedelja nakon te večeri oformljena je četvorka koja će mene oformiti kao čoveka. U sastavu su bili Zacarias Manuel ''Zack'' de la Rocha(vokal, ili, bolje reći, poeta), Thomas Baptiste ''Tom'' Morello(solo gitara), Timothy Robert ''Tim'' Commerford(bass gitara) i Brad Wilk(bubnjevi). Bend se zagrevao do 1992. godine kada su izdali svoj prvi album, koji nosi naziv grupe. Album je imao veliki uspeh i bio dosta playovan na američkim radio-stanicama, posebno ''Killing In The Name'', pesma sastavljena od nekih petnaestak reči koja govori o korumpiranosti i nasilnosti FBI-a i amerčkih organa reda. Bend, inače, nema neku enormno veliku diskografiju, ali je poznat po veoma energičnim nastupima. Bend je izdao još dva albuma - ''Evil Empire''(1996) i ''The Battle Of Los Angeles''(1999), koji, nažalost, nisu dosegli komercijalni uspeh prvog albuma. Bend se raspao 2000. godine, posle izdavanja albuma ''Renegades'', koji predstavlja zbirku Rageovih covera.
A sad nesto konkretno o pesmama i lirici RATM-a. Ako ste ''kopač'' kao ja, tj. volite da analizirate pesme i otkrivate neko dublje značenje, morate imati liriku ispred sebe. Postoji tek nekih desetak pesama Ragea koje ćete u potpunosti razumeti bez lirike. Ne kažem da ste glupi, već da Zack tako peva da većinu reči nećete razumeti ili ćete ih misstranslateovati. Znači, pesme opisuju nedostatke '90-ih, ali sa sigurnošću tvrdim da se veliki deo njih može preneti u realnu dimenziju i danas. Lirika kritikuje nedostatke savremenog sveta, kao što su korupcija organa reda, iskvaren sistem vrednosti i uspavanost društva koje ne primećuje te nedostatke(ovo treće posebno u pesmi ''Wake Up'', koja se pojavila u filmovima ''Matrix'' i ''Alien vs. Predator''). Pored ovih i drugih stvari bend je poznat i po podržavanju pokreta meksičkih Indijanaca, koji su bili ubijani i mučeni od strane organa reda s kraja '70-ih. Ovome se posebno posvetio Zack de la Rocha koji u sebi ima indijanske krvi. To su stvari koje se u RATM-ovim pesmama uglavnom prepletaju.
Ovo sam hteo da stavim do znanja ''kopačima'', a što se tiče vas, koji stavljate zvuk ispred značenja pesme, ostaje mi samo da vam preporučim neke od pesama:
- Fistful Of Steel
- Freedom
- Killing In The Name Of
- Wake Up
- Know Your Enemy
- Bullet In The Head
- Year Of Tha Boomerang
- Bulls On Parade
- Guerilla Radio
- Down Rodeo
Bend je od 2007. ponovo na okupu. Za sada nista značajnije, ali nikad se ne zna...
Dakle, Rage Against the Machine(skraćeno RATM ili samo Rage) je metal-rap bend sa primesama punka i funka. Nastao je 1991. godine kada je Tom Morello, šetajući zabačenim ulicama L.A.-a, začuo neke zvuke iz obližnjeg kluba. Ušao je unutra i ugledao svog budućeg kolegu - Zack de la Rochu, koji je zapalio masu bacajući rime. Nekoliko nedelja nakon te večeri oformljena je četvorka koja će mene oformiti kao čoveka. U sastavu su bili Zacarias Manuel ''Zack'' de la Rocha(vokal, ili, bolje reći, poeta), Thomas Baptiste ''Tom'' Morello(solo gitara), Timothy Robert ''Tim'' Commerford(bass gitara) i Brad Wilk(bubnjevi). Bend se zagrevao do 1992. godine kada su izdali svoj prvi album, koji nosi naziv grupe. Album je imao veliki uspeh i bio dosta playovan na američkim radio-stanicama, posebno ''Killing In The Name'', pesma sastavljena od nekih petnaestak reči koja govori o korumpiranosti i nasilnosti FBI-a i amerčkih organa reda. Bend, inače, nema neku enormno veliku diskografiju, ali je poznat po veoma energičnim nastupima. Bend je izdao još dva albuma - ''Evil Empire''(1996) i ''The Battle Of Los Angeles''(1999), koji, nažalost, nisu dosegli komercijalni uspeh prvog albuma. Bend se raspao 2000. godine, posle izdavanja albuma ''Renegades'', koji predstavlja zbirku Rageovih covera.
A sad nesto konkretno o pesmama i lirici RATM-a. Ako ste ''kopač'' kao ja, tj. volite da analizirate pesme i otkrivate neko dublje značenje, morate imati liriku ispred sebe. Postoji tek nekih desetak pesama Ragea koje ćete u potpunosti razumeti bez lirike. Ne kažem da ste glupi, već da Zack tako peva da većinu reči nećete razumeti ili ćete ih misstranslateovati. Znači, pesme opisuju nedostatke '90-ih, ali sa sigurnošću tvrdim da se veliki deo njih može preneti u realnu dimenziju i danas. Lirika kritikuje nedostatke savremenog sveta, kao što su korupcija organa reda, iskvaren sistem vrednosti i uspavanost društva koje ne primećuje te nedostatke(ovo treće posebno u pesmi ''Wake Up'', koja se pojavila u filmovima ''Matrix'' i ''Alien vs. Predator''). Pored ovih i drugih stvari bend je poznat i po podržavanju pokreta meksičkih Indijanaca, koji su bili ubijani i mučeni od strane organa reda s kraja '70-ih. Ovome se posebno posvetio Zack de la Rocha koji u sebi ima indijanske krvi. To su stvari koje se u RATM-ovim pesmama uglavnom prepletaju.
Ovo sam hteo da stavim do znanja ''kopačima'', a što se tiče vas, koji stavljate zvuk ispred značenja pesme, ostaje mi samo da vam preporučim neke od pesama:
- Fistful Of Steel
- Freedom
- Killing In The Name Of
- Wake Up
- Know Your Enemy
- Bullet In The Head
- Year Of Tha Boomerang
- Bulls On Parade
- Guerilla Radio
- Down Rodeo
Bend je od 2007. ponovo na okupu. Za sada nista značajnije, ali nikad se ne zna...
Re: Rage Against the Machine
svaka cast za otvaranje ovog topica
momci ubijaju
nzm vise sta da kazem, to je dovoljno (:
momci ubijaju
nzm vise sta da kazem, to je dovoljno (:
Obozavam da ih slusam, imaju super pjesme i bass linije
stvarno su ono posebni

Rookie lep post... slusam ih relativno od skora...do jaja mi zvuce, energicno....na prvo slusanje sam ih zgotivio 

Ali kakve veze RATM ima sa metalom?
a gdje bi ti stavio RATM? tj. u koji zanr?nebojsak wrote:Ali kakve veze RATM ima sa metalom?
Pa u rock, to je onako najšire. Ozbiljno, gde vidite išta metalno u njihovoj muzici?
u pravu si ti, ali u pravu su i oni:)
mislim, kontam da se brdo nu urbanijeh metalcore rapcore bendovlja przi na ratm i primenjuje neke tripove (nacin MCinga, 'dizajn' itd). otprilike sa kuruzom i bijesom pocinju klinci da se primaju na tako te stvari.
mislim, kontam da se brdo nu urbanijeh metalcore rapcore bendovlja przi na ratm i primenjuje neke tripove (nacin MCinga, 'dizajn' itd). otprilike sa kuruzom i bijesom pocinju klinci da se primaju na tako te stvari.
Slusam ih odavno ali nikad nisam preslusao sve albume tako da znam samo jedno 10 pesama od njih i one su mi super.A u muzickom smislu svidja mi se sto ubacuju funk u tu neku rock/metal pricu to obozavam da cujem
- LazaRocker
Genijalan bend. Tacno se oseca sirovi gnev u njihovoj muzici. Njihov istoimeni debi album za mene je najbolji debi album jos od Led Zeppelin keca. Evil Empire takodje bomba od albuma. Zarazio sam se sa Killing in the name, pa onda freedom, zatim Bulls on the parade, i evo u zadnje vreme obicno slusam People of the sun i Guerilla Radio. Takodje extra pesme koje obavezno treba preslusati su i Bombtrack, Revoler, Seatle for nothing...
Bend koji ima srcku da uradi bilo sta.
Bend koji ima srcku da uradi bilo sta.
Rookie wrote:Bend je od 2007. ponovo na okupu. Za sada nista značajnije, ali nikad se ne zna...
Slusao sam ih davno, kao gimnazijalac jos, i tada su mi srusili sve moguce snove i iluzije o Americi. Privukli su me onim gestom kada su, kako se prica, pjesmu GERILA RADIO, posvetili tadasnjem B-92/ koji vise nije ni blijeda sjena onoga sto je ranije bio/ sto je pokazallo da momci iz ovog benda nisu brinuli samo za svoje dvoriste. Svidjala mi se ta njihova direktnost, De La Rohina angazovanost, Morelovo sviranje, ali sve me je nekako proslo kad sam cuo da su se razisli. Vise mi nista nije moglo zvucati kao ranije. I sad da se opet okupe, sumnjam da bi nesto novo mogli napraviti. Bojim se da bi pravljenjem nekog albuma samo pogorsali bend i postali 'meksi', jer su se oni direktno obracali glavesinama iz F.B.I. i C.I.A. i vjerujem da su momci u njihovim redovima vec nasli neke cake da im zaskoce zbog svega sto rade. Prije su bili senzacija, nesto sto ne mozes stici, sto je jace od svega, nesto nalik pacifickom talasu u povoju, ali onda kada su se rasturili i umirili, sve je krenulo svojim tokom, svi ti obavestajci i njihovi infiltrirani subjekti sigurno su pripremili dosta zamki u novim ugovorima. Grcki bogovi osudili su Prometeja zbog iznosenja vatre time sto su ga okovali za stijenu i pustili ptice da mu kljucaju utrobu, tako ce sigurno i direktori raznoraznih izdavackih kuca, zakucati ove momke za neku debelu ucjenu, ako se ikada budu drznuli da kazu nesto 'preko crvene linije'. Na kraju, mora se reci, R.A.T.M. su bili dobri dok su trajali. Morelo je kasnije oformio Audioslave sa Kornelom/ koji sada pravi pederske pjesmice u Timbaladovoj produkciji/ koji nije ni primaci njegovom ranijem bendu. Volio bih kad bi De La Roha ostavio R.A.T.M. iza sebe i poceo sa necim novim, da izgura tu svoju pricu sa ljudima koji zaista vjeruju u sve to sto rade i govore. Sumnjam da ce se momci ikada vise okupiti, jer kako je govorio mudri Heraklit, ne moze se dva puta zagaziti u istu rijeku.
Dushan-85 wrote:Slusao sam ih davno, kao gimnazijalac jos, i tada su mi srusili sve moguce snove i iluzije o Americi. Privukli su me onim gestom kada su, kako se prica, pjesmu GERILA RADIO, posvetili tadasnjem B-92/ koji vise nije ni blijeda sjena onoga sto je ranije bio/ sto je pokazallo da momci iz ovog benda nisu brinuli samo za svoje dvoriste. Svidjala mi se ta njihova direktnost, De La Rohina angazovanost, Morelovo sviranje, ali sve me je nekako proslo kad sam cuo da su se razisli. Vise mi nista nije moglo zvucati kao ranije. I sad da se opet okupe, sumnjam da bi nesto novo mogli napraviti. Bojim se da bi pravljenjem nekog albuma samo pogorsali bend i postali 'meksi', jer su se oni direktno obracali glavesinama iz F.B.I. i C.I.A. i vjerujem da su momci u njihovim redovima vec nasli neke cake da im zaskoce zbog svega sto rade. Prije su bili senzacija, nesto sto ne mozes stici, sto je jace od svega, nesto nalik pacifickom talasu u povoju, ali onda kada su se rasturili i umirili, sve je krenulo svojim tokom, svi ti obavestajci i njihovi infiltrirani subjekti sigurno su pripremili dosta zamki u novim ugovorima. Grcki bogovi osudili su Prometeja zbog iznosenja vatre time sto su ga okovali za stijenu i pustili ptice da mu kljucaju utrobu, tako ce sigurno i direktori raznoraznih izdavackih kuca, zakucati ove momke za neku debelu ucjenu, ako se ikada budu drznuli da kazu nesto 'preko crvene linije'. Na kraju, mora se reci, R.A.T.M. su bili dobri dok su trajali. Morelo je kasnije oformio Audioslave sa Kornelom/ koji sada pravi pederske pjesmice u Timbaladovoj produkciji/ koji nije ni primaci njegovom ranijem bendu. Volio bih kad bi De La Roha ostavio R.A.T.M. iza sebe i poceo sa necim novim, da izgura tu svoju pricu sa ljudima koji zaista vjeruju u sve to sto rade i govore. Sumnjam da ce se momci ikada vise okupiti, jer kako je govorio mudri Heraklit, ne moze se dva puta zagaziti u istu rijeku.

Nadji One Day as a Lion onda, imaju samo jedan EP 6 pesama, ali izuvajuDushan-85 wrote:...Volio bih kad bi De La Roha ostavio R.A.T.M. iza sebe i poceo sa necim novim, da izgura tu svoju pricu...

nadamo se da RATM nece izdati nesto novo i srusiti sve sto su do sada radili...
ostatak RATM jeste bio tralala sa Audioslave-om (mada po meni je prvi album odlican, iako nema bunta onog koji je ratm cinio ratm-om), ali je morelo radio pod imenom The NIghtwatchman, i to jako jako dobro, isti bunt, ali akusticna muzika