Technical Punk

Moderator: Trooper

Derrick
MF veteran

Technical Punk

Post by Derrick » 31 Aug 2008, 00:13

Vidim da prilično malo ljudi zna šta je to "technical punk", pa rek'o 'ajde da napišem nešto o tome:

Technical Punk (neki su ga još zvali i "Neo Punk"...) predstavlja jedan od najsvežijih podžanrova PUNK muzičkog pravca. U osnovi se, naravno, nalazi prepoznatljivi (melodični) PUNK zvuk, sa akcentom na kompleksnijim gitarskim i ritmičkim deonicama, dok vokali (kako glavni, tako i prateći) ostaju uglavnom nepromenjeni (pankerski vokali :) ). Sam technical punk, na neki način, „tera inat“ svom izvornom obliku gde je poenta bila jednostavnost i sirovost, dok se u ovom (pod)žanru insistira na kompleksnosti i „prefinjenijem“ sviranju instrumenata. Takođe, pre „Neo Punk“, mnogi su ovaj pravac nazivali „Progressive Punk“, međutim, složićete se, da je ovakav naziv sam po sebi bio prilično kontradiktoran.

Technical Punk predstavlja evoluciju i ukrštanje panka, pre svega, sa metalom, progresivom, džezom, fankom... Različiti bendovi su punk kombinovali sa jednim ili više pravaca i podvodili svoju muziku pod „technical punk“. Recimo, bend Lagwagon je krenuo od nekog HC Punk-a kombinovanog sa funk, blues i jazz fazonima, dok je, naprimer, bend Strung Out na svoju punk osnovu „nakalemio“ metal i progressive.

I pored svega, kvalitetniji/poznatiji technical punk bendovi se i danas mogu, takoreći, nabrojati na prste. Meni prvi padaju na pamet Strung Out, A Wilhelm Scream, Belvedere, This Is A Standoff, Contrabandit, Laughing In A Face Of, Lagwagon (koji i nije više toliko technical punk, već više pop-punk…).

Evo jednog link-a i primera kako izgleda gitarska deonica jedne tipične technical punk kompozicije. Ovde je u pitanju guitar cover pesme 5 to 9 benda A Wilhelm Scream.

http://www.youtube.com/watch?v=fvhcWOHdid0

Eto, to je ukratko to. Ako neko želi nešto da doda, slobodan je da to uradi :wink: .

sinisake
The original one

Re: Technical Punk

Post by sinisake » 31 Aug 2008, 00:32

E, fala ti.
Da nema ovog foruma, nikad ne bih saznao da i ovo postoji. :wink:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 31 Aug 2008, 00:33

next lesson... dark reggae

sinisake
The original one

Post by sinisake » 31 Aug 2008, 00:37

Duane wrote:next lesson... dark reggae
Ili turbo klasika? :mrgreen:

LazaRocker

Post by LazaRocker » 31 Aug 2008, 00:40

Oh, oh, I know... Death Jazz :mrgreen:
EDIT: Nemam nista protiv TP, cak mislim i da je super, da na svetu postoje pankeri koji zapravo znaju da sviraju :mrgreen: .
Last edited by LazaRocker on 31 Aug 2008, 00:44, edited 1 time in total.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 31 Aug 2008, 00:43

E, ozbiljno ljudi, istrolovaste mi temu. Nema smisla! Ako već ništa nemate da dodate na ovo, nemojte pisati gluposti!

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 13 Sep 2008, 07:03

jel mozes da mi preporucis neke bendove, da se malo edukujem? posto cist pank fazon ne moze nesto da me pokrene (vise gotivim neke pank-hc-metal krosovere tipa ritam nereda), pa me interesuje, da ne slusam sve ovo sto si nabrojao, postoji li nesto blisko tom mom afinitetu ili je sve pankerica klasicna? na primer, ovo sto si linkovao mi je okej, ali premalo mutovanja za moj ukus.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 13 Sep 2008, 10:01

Strung Out - technical punk (kombinacija melodičnog punk-a i nekog progressive/metal zvuka) :wink: Evo ih dve njihove malo "metalskije" pesme.

Calling - sa albuma Black Hawks Over LA

Analog - sa albuma Exile In Oblivion

[youtube]GXbmBmBvVKk&feature=related[/youtube]

Uživajte! :wink:

Evo, Doolio, pa se edukuj. :wink: :lol:

vasko

Post by vasko » 13 Sep 2008, 12:39

preslusao sam STRUNG OUT "CALLING"

ne svidja mi se,ovo je neki tinejdzerski metal

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 13 Sep 2008, 13:15

vasko wrote:preslusao sam STRUNG OUT "CALLING"

ne svidja mi se,ovo je neki tinejdzerski metal
Ja sam i rekao da postoje različiti bendovi koji su kombinovali svakakve pravce. Strung Out je, u principu, mnogo "pankerskije" nastrojen nego što pesme "Calling" ili "Analog" možda nagoveštavaju.

Međutim,

A Wilhelm Scream

[youtube]q0pZstkiTg4&feature=related[/youtube]
[youtube]ia7ALrx8zjc&feature=related[/youtube]

ili Lagwagon

[youtube]r0VeV-32q3E&feature=related[/youtube]

su već primeri nečega što je meni bliže. btw, Island Of shame je bila prva pesma od Lagwagon-a koju sam čuo i odmah se navukao na isti, kao i na stil Derrick Plourde-a, (my drumming god) koji svira u ovoj pesmi, ali se ne čuje baš najbolje, što zbog činjenice da je u pitanju YouTube, što zbog prilično loše produkcije celog albuma (a i ova pesma nije baš nešto preterano komplikovana za bubanj, i imaju mnoooogoo gore i komplikovanije stvari od ove) . :) Ipak, u ovoj pesmi Lagwagon-a, poslušajte malo rad singl pedale ovog čoveka, i obratite pažnju na sitne "jazzy" zezalice koje čovek radi po činelama, koje su sve samo ne jednostavne. :wink:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 13 Sep 2008, 18:58

meni je od ovoga svega ubedljivo za petnes kopalja najbolji ovaj wilhelm scream ovaj prvi spot sa siluetama sto si okacio. znaci, bolja mi je pesma i lezi mi triput vise od svega drugog sto si stavio:) valjda zato sto volim energicne agresivne vokale u panku i hc-u, clean me smori. ova pesma mi se skroz svidja, nije ona njanjanjanja pankerica, fin je vokal, rif je okej i tako:)

dweezil

Post by dweezil » 13 Sep 2008, 19:30

evo nesto od cega je to sve nastalo, onda se josh nije zvalo technical punk, enjoy it:

[youtube]object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/LII1gkMt7fg&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/LII1gkMt7fg&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

neznam zasto ali u meni budi lepe uspomene.

Derrick
MF veteran

Post by Derrick » 14 Sep 2008, 13:04

Odakle ti ideja da je odatle počelo? Pre bih rekao da je krenulo od benda RKL - Rich Kids On LSD koji su prvi počeli da komplikuju stvari još sredinom 80-ih godina...

Evo spota za pesmu Betrayed od RKL-a iz 1994. godine:

btw, bubnjar RKL-a sa ovog spota je Dave Raun - sadašnji bubnjar Lagwagon-a. :wink:

dweezil

Post by dweezil » 14 Sep 2008, 13:23

RKOLSD, ok, ali vidi ti o svemu ovome citas sa interneta, ja sam to slusao 80-tih kad se pojavilo, i u svakom slucaju se nije zvalo technical punk i nije bilo tako komercijalno sa gomilom debilnih MTV spotova i kvazi punk bendova.

dweezil

Post by dweezil » 14 Sep 2008, 14:02

80-tih se zvalo crossover ili skate punk, californian punk, skate core ili hard core ili kako hoces, ali je nastalo kao zajebancija a ne kao zelja za komercijalnim kvaziinelektualnim muzickim MTV proseravanjem u sta se posle izrodilo.

Post Reply