manda wrote:Čini mi se da ne možeš da postaneš dobar muzičar (a važi i za jazz, sigurno) ako ne poseduješ bar jednu od ove dve veštine: čitanje nota ili sluh. Najbolje je, naravno, oba, ali ako ne poseduješ ni jedno ni drugo, mislim da se ne može postići skoro ništa, pogotovu ne u jazz-u. Skale i akorde treba poznavati, ali se tu priča ne završava, nego tek počinje. U suštini, teorija skale-akordi se nepotrebno mistifikuje i mnogo je jednostavnija nego što to izgleda. Najbolji način učenja jazz-a je učenje pesama, prolaz kroz akorde-skale, skidanje delova sola koji ti se sviđaju i koje možeš da skineš i upijanje tih fraza. Ni ja ne čitam note bogzna kako, ali znam da odsviram dosta standarda i dosta detaljno razumem način na koji jazz funkcioniše.
Inače, većina najvećih jazz likova su ipak znali note (Charlie PArker, Miles Davis, John Coltrane, Bud Powell). Nije znao npr. Thelonious Monk.
I ja to kazem. Samo rad, rad, rad...
I to sto je Konti kaze, ODMA treba navaliti na jazz standarde. Ako imas prosecnu tehniku, odmah mozes krenuti sa jazz standardima. Tu ces iz prve ruke skontati sta zapravo znaci II-V-! i zbog cega je to toliko bitno. Tu ces nauciti kako se hvataju razni akordi u raznim pozicijama i generalno steci neki ritmicki osecaj za jazz. 20 standarda da naucis, pratnja i melodija, sine tu si vec doooosta odmakao. U pocetku ce ti biti izuzetno tesko, nezgodni hvatovi, nepoznati akordi, memorisanje i po 20 razlicitih akorda u jednom standardu. Posle skontas da se sve to ponavlja, da se razne sekvence ponavljaju samo ti klikce u glavi, klik, klik, klik, kontas jako brzo. Mnogo ces manje potrebe i za teorijom imati, kad vec iz prve ruke sve znas. Konti zna sta prica. A i Manda lepo kaze, "krenes pa skidas solaze", to je jako bitno, a i jako zabavno. Slusas i sviras, slusas, sviras, pa naletis na neki nezgodni deo, pa motaj nazad, pa kad konacno skines super ti, kao da si neku zagonetku resio.
Jazz nauciti je stvarno jednostavno, ali nije lako. Mnogi misle da ima neki "fazon", neka skala, pa kao ti krenes da sviras tu skalu, i odjednom zvucis jazzy.
Nema trika, ako zelis napredak, tezak rad ti ne gine