Linkin Park - novi singl - New Divide

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Dushan S

Re: Linkin Park - novi singl - New Divide

Post by Dushan S » 04 Jul 2009, 15:55

Gago wrote: uh morao sam da se umesam... :) ovako... ako su oni smisljali pre neke pesmice, njima se probili i onda kad su se probili poceli da se komercijalizuju i da prave ono za sta znaju da nije neki kvalitet ali da ce im doneti para, kako to nije komercijala? Poenta je da mozda oni nisu bili komercijala, da su stvarno hteli nesto da kazu, da stvore, ali kako im se ukazala prilika da zarade sa sve manje truda oni su iste sekunde presli na tu "neslavnu stranu"... Sto se tice James-a i kompanije (Metallica) ja sam se stvarno razocarao u njih... Ko god kaze da ovi novi albumi nisu samo da se namlate para, pricaju gluposti, solaze su im krajnje nemastovite, a ni refren vise ne mogu da smisle... nije mozda trebalo to da urade ali dobro sad je vec kasno... a sad da se vratim na Linkine... Kako mozes da poredis linkin park, metallicu i bruce dickinsona? Linkin park nikad nije bio toliko dobar pa da moze sebi da priusti ovu degradaciju... od prve pesme koja je bila na mtv-u (one step closer cini mi se...) su provalili da mogu da idu na isti sablon i da ce masa biti zadovoljna... Sa cistom umetnickog stanovista, grozni su... :D a sto se tice "lakih nota"... hm... pazi ja licno sam uvek smatrao da su najbolje pesme one najprostije, tako npr mozes svaku pesmu da "ocistis" od distorzije, od vristanja ili nebitno cega i shvatis kako se sve svodi na neku prostu melodiju koju osecas ako je dobra naravno.... sta bi se desilo kad bi to probao da uradis Linkinu? :hide: 8)
a Coldplay... joj mrzi me sad da ih unistavam, pa cu drugi put hehhe :)
Uf. Da li znaš šta znači izraz "komercijalno"? Ono što se prodaje, zar ne? E sad, ako pogledaš liste godišnjih zarada, iznenadićeš se da većina toga što se vrti na MTV-ju ne zarađuje koliko neki bendovi koji su "alternativa", "metal", ili šta god. Komercijalno je ono što može da se proda. Master of Puppets se puno prodao. Pink Floyd su jedan od najprodavanijih bendova svih vremena, znači vrlo su komercijalno isplativi. Dakle, ono što pokušavam da ti na brzinu objasnim je da ljudi, 99% njih, uopšte ne razumeju da samim tim što ti je muzika "pop" po žanru, ne znači da će tebi pare doći same po sebi. Evo nedavno je bilo po medijima kako je Riana skoro pa bankrot. Razmisli o tome da se većina "legendarnih rock umetnika" u svoje vreme prodavala u ogromnim tiražima. Nirvana je nekima simbol alternative i "zdrave" rock muzike a prodali su više nosača zvuka nego Linkin Park. Dakle da li razumeš koliko je besmisleno govoriti "oni su komercijala" za neki bend ili reći "Oni su se prodali da bi prodali više albuma"? Ne pričam ovo zbog LP nego zato što ljudi ne žele da razmišljaju i pomalo me već nervira zloupotreba izraza "komercijalno". NIKO ne zna unapred šta će dobro da se proda. Znači oslobodi se zamisli da ljudi koji su postali popularni u nekom trenutku samo zbog vrste muzike predstavljaju neki lažni platični proizvod. To što ima puno R'n'B pevačica i što je to popularno ne znači da to te devojke rade na silu, razumeš? Dobar deo njih voli da peva, voli takvu muziku, i rade to jer osećaju da je to zanjih, to ih privlači. Isto tako, sama činjenica da je LP dobro prošao tržišno, ne znači da su oni imali ličnog nostradamusa koji im je rekao "Napravite baš tako pesme i zaradićete pare", a tvoj način razmišljanja upravo ide tim putem - kako se navodno neko kreće baviti nekom vrstom muzike "jer tu ima para". Neko možda da, ali verovao ili ne, većina ljudi koji prave svoje pesme, jednostavno vole tako. Sve ostalo što si pričao proishodi iz te pogrešne logike. Ne prave oni "sve isto" (a nije isto nego slično, jel) zato što to garantuje uspeh - oni to rade jer ne mogu bolje, i naravno da bi više voleli da naprave 12 jakih unikatnih pesama za svoj album. Ali to je mnogo teško, čak i za talentovane ljude. I Bitlsi ni Stonsi nisu bili imuni na reciklažu svojih ideja a kamoli neki LP.
Zašto ti pričam ovo? zato što je tvoj način razmišljanja, a nije samo tvoj, mnogo ljudi voli da priča o "komercijalnom" i "nekomercijalnom" jako destruktivan i negativan - Znaš li zašto Metalika izdaje ovakve albuma? Pa zbog pritiska ljudi da urade ovako ili onako. Load je bio sasvim solidan album, ali niko nije želeo da prihvati da su uradili nešto drugačije. U poređenju sa tada aktuelnom Grenž scenom, taj album baš i nije bio "ultra moderan" ili napravljen da se lako proda. Bio je manje heavy ali nije bio samo prodaja magle. U poređenju sa tim, ovaj poslednji je upravo to - prodaja i jurenje para. Jer snimati na silu "Treš metal" album da bi se udovoljilo fanovima je krajnje neiskreno. Dakle ne čini muzika, vrsta muzike nešto "komercijalom", već namera koja stoji iza toga, da li je nešto pravljeno jer neko tako voli, ili zato što želi pare. Ako jednog dana Meshuggah na primer uradi album sa melodičnim pevanjem, svi će reći da su se prodali samo zbog toga što je mekše, iako bi to bio recimo hrabar potez - jer bi znali da će oterati neke fanove. Slazer prodaju albume zato što su to što jesu - kad bi omekšali zvuk - prodavali bi se manje ili uopšte više ne bi. Da li razumeš da to znači da Slazer više NE SMEJU da se menjaju ako žele da žive od muzike, upravo zbog fanova? Ovo ostalo što pričaš o "kvalitetu" to su ti prijatelju subjektivne kategorije, tj ti nešto voliš a neko ne voli. Ja na primer ne volim Linkin Park - ali sam mislio da su oni dobar primer za to koliko ljudi ne žele da razmišljaju. Dakle - nije i ne mora biti sramota baviti se pop muzikom - neko voli da se bavi njom i voli da je sluša a obično je jako teško napraviti svoje pesme i prodati milione ako si potpuna netalentovana budala, razmisli o tome.

Gago

Post by Gago » 04 Jul 2009, 19:15

ajoj brate... ne znam kako te ne mrzi toliko da pises... ako se smorim toliko da uzmem da procitam sve ovo kasnije odgovoricu ti... jbg ima mnogo pametnijih stvari koje mogu da radim, a nekako (ovo je subjektivno, jel) ne zelim vise da trosim vreme pisuci o vec toliko pomenutom bendu... aj pa......

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 04 Jul 2009, 20:32

Dushan S wrote:ali sam mislio da su oni dobar primer za to koliko ljudi ne žele da razmišljaju
Sta si mislio pod ovim? Inace, sjajan post :ziveli:

Dushan S

Post by Dushan S » 05 Jul 2009, 20:05

AllHopeIsGone wrote:
Dushan S wrote:ali sam mislio da su oni dobar primer za to koliko ljudi ne žele da razmišljaju
Sta si mislio pod ovim? Inace, sjajan post :ziveli:
E pa eto, hvala ti što tebe nije mrzelo da pročitaš :ziveli: :wink: Pa pravo da ti kažem primer su za mentalnu lenjost ljudi na dva suprotna načina, jeli bar meni naravno neko možda to ne vidi tako. Jedni ih pljuju da su "komercijala" jer su napravili uspeh - iako de fakto niko pre njih nije prodao milione radeći baš to što rade oni, pa mi je to pljuvanje bezveze iz razloga navedenih u gornjem post-u - gomilu kritika nisu zaslužili. Sa druge strane su opet primer mentalne lenjosti jer nakon prilično interesantnog prvog albuma prvo izdaju drugi koji je copy and paste a onda se kao "menjaju" i izdaju ovaj treći koji ima par pesama i onda je ostatak albuma opet copy and paste tih par jačih pesama. Znači postoji osetna njihova mentalna lenjost kao i ljudi kojima je sasvim u redu da im neko prodaje nešto slično samo prepakovano. Znači dok ih branim da nisu krenuli da sviraju kao generički pop proizvod - mislim da su to vremenom postali u dobroj meri, na žalost. Nekako je sasvim onda i zasluženo da se sve posle prvog albuma toliko manje prodalo u odnosu na prvi, koji mi je u ono vreme bio svež i kul kad sam ga čuo, bar za tu branšu muzike i to vreme.

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 05 Jul 2009, 20:36

@Dushan S

Aaaaa, na to si mislio :) Pa, slazem se 75% 8) Za mentalnu lenjost ljudi 100% a za njihovu lenjost 50% :lol:

Meni licno, kojih ih pratim od pocetka, se cini da su prva tri albuma dosta razlicita.

Prvi je bio nesto novo. Utemeljeno svakako u vec odavno formiranom nu-metalu, al' drugacije od svega..nekako su mi bili bas k'o neka dechica, puni elana, kopirali su malo neke bendice koje vole, al' iskreno je sve to zvucalo, bas su se lozili :metal: Taj album najvise je u sebi imao elektronike od svih, ono, dosta pop-industrijala :bravo: Ih, kad se setim :D (With You rlz!! :P )

Drugi mu dodje po meni najbolji. Dosta mi cistije zvuci, zrelije od prvog, izdefinisali su svoj zvuk, scream-ovi i growl-ovi najbolji do sad, rap deonice najzanimljivije, muzika dosta konkretnija (Lying From you rlz!! :P ) Najbolji spot nji'ov mi je From the Inside :)

Treci mi se prvo nije svideo mlogo, osim Given Up gde me je Chester oduvao sa onim dubokim scream-om :metal: Ipak, navukao sam se i na njega. Album zvuci dosta zivo, za Linkin Park naravno. Produkcija je prljavija dosta u odnosu na ranije radove. Mozda im je najraznovrsniji album to..mozda :) Leave Out All The Rest, pored spomenute Given Up, mi je najjaci momenat albuma. Mozda im je to i najiskrenija pesma u karijeri. Spot je takodjer vrhunski. Malo me je iznervirao spot za What I've Done, mislim lepo je sto o tome razmisljaju i skrecu paznju ljudima, nije im to ni prvi put, al' malko mi je ipak licemerno sve to izgledalo, a mozda vise i povrsno..

Ipak, prvi put sam razocaran tek sad..New Divide mi deluje kao odbacena pesma sa poslednjeg albuma..u redu je stvar, al' rece neko ovde, kao da su je zbrzali..prvo sam se primio, al' mi je jako brzo dosadila, sto mi se sa njima nikad nije desilo..

Mogu se sloziti da su lenji kad je u pitajnu zelja za promenom, evolucijom harmonije i ritma, u tim aspektima su sva 3 albuma skoro pa identicna..albumi drugacije zvuce po meni zbog iskustva, zrelosti i sigurno produkcije.
Al' dobro, mozda momci tako vole..mada..ocigledno talentovana skupina mladica je u pitanju, verovatno su imali ideja koje nemaju veze sa njihovim dosadasnjim zvukom, al' mozda misle da nije vreme za to..a mozda 'oce jos para, koje mozda u pocetku nisu znali kako sa sigurnoscu da naprave, al' mislim da sad znaju :ziveli:

Post Reply