SMRT KOMERCIALIZMU ZIVOT MUZICI
Doorsi Rulez...EKV 2
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
Doorsi Rulez...EKV 2
'Ello... zanima me dali ovde josh neko ceni staru muziku kao shto su Doorsi??? Ili EKV???
-
visackimarko
- Chord-Master
- MF veteran
Naravno da ceni, pa sta si mislio da se ovde slusa?
Ja mnogo volim Doorse, mada uvek podrzavam Morrison-je-bio-kreten teoriju.
Sjajan tekstopisac, dobar pevac, da, ali kreten.
EKV je jedan od retkih domacih bendova koje volim da cujem. Pored njih volim jos i Partibrejkerse, imaju jednostavne rok melodije i dobre tekstove.
Ja mnogo volim Doorse, mada uvek podrzavam Morrison-je-bio-kreten teoriju.
Sjajan tekstopisac, dobar pevac, da, ali kreten.
EKV je jedan od retkih domacih bendova koje volim da cujem. Pored njih volim jos i Partibrejkerse, imaju jednostavne rok melodije i dobre tekstove.
- Chord-Master
- MF veteran
- Chord-Master
- MF veteran
- Rocket Roll
Sve je tačno izuzev toga da Doorsi imaju samo 2-3 stvari naslonjene na blues. Napravili su ceo album u blues stilu. Malo sam sklerotičan, ali to beše onaj album Hotel..., u svakom slučaju taj je nastao posle Morisonovog sudskog kažnjavanja za nemoral na javnom mestu (skidao se na jednom koncertu). Blues i Rock su američka izmišljotina, a pop engleska (čitaj evropska). Zbog toga je jasno zašto je američki rock žestoko naslonjen na blues i praktično nema benda koji nije snimio i neku čistu blues numeru. Neki među njima su učestvovali na blues samitima kao na primer Hendrix (zajednički nastup sa B.B. Kingom u Generation Clubu, NY, april 1968.g.).Kristijan wrote:Samo mi recite otkud ovo u diskusiji o bluesu i jazzu? Za Doors još i mogu da kažem da imaju 2 ili 3 numere koje su očigledno naslonjene na blues, a ostalo je stvarno osetno drugačija forma. Za EKV baš nikako to ne mogu da kažem. A sa jazzom ni jedni ni drugi nemaju dodirne tačke.
- Rocket Roll
"Morrison Hotel", iz 1970.Sava wrote:...to beše onaj album Hotel...

Doorsi sebe ipak nisu smatrali blues bendom, iako su svirali poneki blues standard. Možda bi se moglo reći da im je ideja-vodilja bila - modernizovati blues i "Americanu" uopšte, a to je težak poduhvat... No, bili su odličan bend.
Postoji i album "The Doors And Albert King: Feel The Blues (Live at the Colliseum, Vancouver, Canada, 1970.)". Odličan alum, btw - "Ljubičasti buldožer" je to veče bio na standardnoj visini, i album je vrlo prijatan za slušanje.

Da vidimo, šta su sve Doorsi svirali od tradicionalnog blues materijala... Diksonovog "Back Door Mana" na prvom albumu, onda manje-više ništa na albumima ali poneke stvari na koncertima (Didlijeva "Who Do You Love", sjajno su je izvodili, i još "Little Red Rooster"), i tek na poslednjem albumu ("L.A. Woman") su obradili Hukerovu "Crawling King Snake".
No, na kraju krajeva, njihova ideja nije bila da budu cover ("traditional") bend. Komponovali su par pristojnih (čak vrlo pristojnih) blues stvari - izdvajam "Cars Hiss By My Window" - no naglasak celog benda zaista nije bio na bluesu.
Last edited by Rocket Roll on 25 Nov 2007, 18:14, edited 1 time in total.
Naravno, oni su tipičan izdanak tadašnje rock generacije sa svim vrlinama i manama tog doba. Zbog toga su svirali rock i bili velika rock grupa, postali su legende sviđalo se to nekome ili ne. Želeo sam da istaknem kako su praktično sve američke grupe naslonjene na blues što je meni normalno. Uostalom i pera Joe usred blues stvari zasvira "moravac", koliko da istakne svoje ruralno poreklo.Rocket Roll wrote:"Morrison Hotel", iz 1970.Sava wrote:...to beše onaj album Hotel...
Komponovali su par pristojnih (čak vrlo pristojnih) blues stvari - izdvajam "Cars Hiss By My Window" - no naglasak celog benda zaista nije bio na bluesu.
Hvala na podsećanju za Morisson Hotel, zaista sam lenj da pretražujem net, a skleroza je najlepša bolest na svetu: ne boli, a uvek čuješ nešto novo!
- Chord-Master
- MF veteran
- Rocket Roll
Paaaa, ta pesma je - muzički - vrlo standardan blues, call and response, I-IV-V, triole i sve to, ali tekst je tipična Morrison-u-svojoj-seksualnoj-fazi "popevka". Vrlo "njihova" pesma, drugim rečima, ne verujem da bi iko drugi mogao da je napiše i otpeva a da ne ispadne vrlo "lame" na sceni.
Zaista, trebalo je biti Džim Morison pa pisati i pevati tako.
Jesam li vam već pričao da sam na Humboltovom univerzitetu upoznao jednu Robijevu rođaku? Devojka se zvala ("zvala" u slučaju da se udala) Ronja Kriger (Ronya Krieger), riđokosa, studirala je engleski i svirala klavir, ima apsolutan sluh (ili nešto jako blizu tome - znala je da izgovori osnovnu temu i varijacije "Rhythm-A-Ninga" po notama) i zaljubljenik je u džez. Zajedno smo slušali jedan seminar o džezu koji je organizovao W.E.B. DuBois Institut, i tako, nažalost više nemam kontakta sa njom... Ali njen otac je Robijev brat, ili tako nešto beše, i kada sam to saznao, zamolio sam je da mi se potpiše na nemački prevod Morisonove biografije "Niko odavde ne izlazi živ".
Evo, pošto ste tako dobri i volite Dorse, poklanjam vam njen potpis, ako vam to išta znači. To je najbliže što sam do sada uspeo da stignem Dorsima od krvi i mesa... Dva puta se sretala sa svojim slavnijim rođakom - jednom u Nemačkoj i jednom u Americi. Nažalost nemam njene fotografije, ali... Dakle, jedan autogram iz familije Krieger:

Zaista, trebalo je biti Džim Morison pa pisati i pevati tako.
Jesam li vam već pričao da sam na Humboltovom univerzitetu upoznao jednu Robijevu rođaku? Devojka se zvala ("zvala" u slučaju da se udala) Ronja Kriger (Ronya Krieger), riđokosa, studirala je engleski i svirala klavir, ima apsolutan sluh (ili nešto jako blizu tome - znala je da izgovori osnovnu temu i varijacije "Rhythm-A-Ninga" po notama) i zaljubljenik je u džez. Zajedno smo slušali jedan seminar o džezu koji je organizovao W.E.B. DuBois Institut, i tako, nažalost više nemam kontakta sa njom... Ali njen otac je Robijev brat, ili tako nešto beše, i kada sam to saznao, zamolio sam je da mi se potpiše na nemački prevod Morisonove biografije "Niko odavde ne izlazi živ".
Evo, pošto ste tako dobri i volite Dorse, poklanjam vam njen potpis, ako vam to išta znači. To je najbliže što sam do sada uspeo da stignem Dorsima od krvi i mesa... Dva puta se sretala sa svojim slavnijim rođakom - jednom u Nemačkoj i jednom u Americi. Nažalost nemam njene fotografije, ali... Dakle, jedan autogram iz familije Krieger:

Last edited by Rocket Roll on 25 Nov 2007, 22:18, edited 2 times in total.