Doorsi Rulez...EKV 2

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

The Doors

Doorsi Rulez...EKV 2

Post by The Doors » 21 Nov 2007, 19:41

'Ello... zanima me dali ovde josh neko ceni staru muziku kao shto su Doorsi??? Ili EKV???

SMRT KOMERCIALIZMU ZIVOT MUZICI :wink:

visackimarko

Post by visackimarko » 21 Nov 2007, 23:23

I see that no one here gets out alive... :D :D

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 22 Nov 2007, 00:07

Naravno da ceni, pa sta si mislio da se ovde slusa?

Ja mnogo volim Doorse, mada uvek podrzavam Morrison-je-bio-kreten teoriju.
Sjajan tekstopisac, dobar pevac, da, ali kreten.

EKV je jedan od retkih domacih bendova koje volim da cujem. Pored njih volim jos i Partibrejkerse, imaju jednostavne rok melodije i dobre tekstove.

Bluesman

Post by Bluesman » 22 Nov 2007, 09:13

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

Moj omiljeni bend(pored jos sabata)! Nema njihove pesme koja mi se ne svidja!

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 22 Nov 2007, 14:25

Da, sve pesme su im odlicne... The End, Light My Fire, Roadhouse Blues, The Unknown Soldier... Prosto ne znam koja je bolja.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 22 Nov 2007, 16:33

Ovo su ti dva veoma slicna benda , najvise po frontmenima ,mozes lagano da uporedis Mladenovic=Morrison ,jebote ako prevedes neke txtove Ekv-a na engleski dobijes slican trip koji su doorsi furali,sto mi se jaaaako svidja :lol:

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 22 Nov 2007, 16:58

Da znas, u pravu si.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Nov 2007, 09:13

Samo mi recite otkud ovo u diskusiji o bluesu i jazzu? Za Doors još i mogu da kažem da imaju 2 ili 3 numere koje su očigledno naslonjene na blues, a ostalo je stvarno osetno drugačija forma. Za EKV baš nikako to ne mogu da kažem. A sa jazzom ni jedni ni drugi nemaju dodirne tačke.

Bluesman

Post by Bluesman » 25 Nov 2007, 10:01

Potpuno tacno...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Nov 2007, 12:06

Pomereno u Rock. The Doors, obrati pažnju...

Sava

Post by Sava » 25 Nov 2007, 17:46

Kristijan wrote:Samo mi recite otkud ovo u diskusiji o bluesu i jazzu? Za Doors još i mogu da kažem da imaju 2 ili 3 numere koje su očigledno naslonjene na blues, a ostalo je stvarno osetno drugačija forma. Za EKV baš nikako to ne mogu da kažem. A sa jazzom ni jedni ni drugi nemaju dodirne tačke.
Sve je tačno izuzev toga da Doorsi imaju samo 2-3 stvari naslonjene na blues. Napravili su ceo album u blues stilu. Malo sam sklerotičan, ali to beše onaj album Hotel..., u svakom slučaju taj je nastao posle Morisonovog sudskog kažnjavanja za nemoral na javnom mestu (skidao se na jednom koncertu). Blues i Rock su američka izmišljotina, a pop engleska (čitaj evropska). Zbog toga je jasno zašto je američki rock žestoko naslonjen na blues i praktično nema benda koji nije snimio i neku čistu blues numeru. Neki među njima su učestvovali na blues samitima kao na primer Hendrix (zajednički nastup sa B.B. Kingom u Generation Clubu, NY, april 1968.g.).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Nov 2007, 18:06

Sava wrote:...to beše onaj album Hotel...
"Morrison Hotel", iz 1970.

Image

Doorsi sebe ipak nisu smatrali blues bendom, iako su svirali poneki blues standard. Možda bi se moglo reći da im je ideja-vodilja bila - modernizovati blues i "Americanu" uopšte, a to je težak poduhvat... No, bili su odličan bend.

Postoji i album "The Doors And Albert King: Feel The Blues (Live at the Colliseum, Vancouver, Canada, 1970.)". Odličan alum, btw - "Ljubičasti buldožer" je to veče bio na standardnoj visini, i album je vrlo prijatan za slušanje.

Image

Da vidimo, šta su sve Doorsi svirali od tradicionalnog blues materijala... Diksonovog "Back Door Mana" na prvom albumu, onda manje-više ništa na albumima ali poneke stvari na koncertima (Didlijeva "Who Do You Love", sjajno su je izvodili, i još "Little Red Rooster"), i tek na poslednjem albumu ("L.A. Woman") su obradili Hukerovu "Crawling King Snake".

No, na kraju krajeva, njihova ideja nije bila da budu cover ("traditional") bend. Komponovali su par pristojnih (čak vrlo pristojnih) blues stvari - izdvajam "Cars Hiss By My Window" - no naglasak celog benda zaista nije bio na bluesu.
Last edited by Rocket Roll on 25 Nov 2007, 18:14, edited 1 time in total.

Sava

Post by Sava » 25 Nov 2007, 18:14

Rocket Roll wrote:
Sava wrote:...to beše onaj album Hotel...
"Morrison Hotel", iz 1970.

Komponovali su par pristojnih (čak vrlo pristojnih) blues stvari - izdvajam "Cars Hiss By My Window" - no naglasak celog benda zaista nije bio na bluesu.
Naravno, oni su tipičan izdanak tadašnje rock generacije sa svim vrlinama i manama tog doba. Zbog toga su svirali rock i bili velika rock grupa, postali su legende sviđalo se to nekome ili ne. Želeo sam da istaknem kako su praktično sve američke grupe naslonjene na blues što je meni normalno. Uostalom i pera Joe usred blues stvari zasvira "moravac", koliko da istakne svoje ruralno poreklo.

Hvala na podsećanju za Morisson Hotel, zaista sam lenj da pretražujem net, a skleroza je najlepša bolest na svetu: ne boli, a uvek čuješ nešto novo!

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 25 Nov 2007, 18:16

E Rocket drago mi je da si tu, pretpostavljam da bi ti mogao da znas... da li je Roadhouse Blues originalno njihova pesma ili su je oni samo preradili?

Tekst te pesme prilicno lici na Morrisona, ali cuo sam nesto u vezi toga da pesma nije njihova.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 25 Nov 2007, 19:38

Paaaa, ta pesma je - muzički - vrlo standardan blues, call and response, I-IV-V, triole i sve to, ali tekst je tipična Morrison-u-svojoj-seksualnoj-fazi "popevka". Vrlo "njihova" pesma, drugim rečima, ne verujem da bi iko drugi mogao da je napiše i otpeva a da ne ispadne vrlo "lame" na sceni.

Zaista, trebalo je biti Džim Morison pa pisati i pevati tako.

Jesam li vam već pričao da sam na Humboltovom univerzitetu upoznao jednu Robijevu rođaku? Devojka se zvala ("zvala" u slučaju da se udala) Ronja Kriger (Ronya Krieger), riđokosa, studirala je engleski i svirala klavir, ima apsolutan sluh (ili nešto jako blizu tome - znala je da izgovori osnovnu temu i varijacije "Rhythm-A-Ninga" po notama) i zaljubljenik je u džez. Zajedno smo slušali jedan seminar o džezu koji je organizovao W.E.B. DuBois Institut, i tako, nažalost više nemam kontakta sa njom... Ali njen otac je Robijev brat, ili tako nešto beše, i kada sam to saznao, zamolio sam je da mi se potpiše na nemački prevod Morisonove biografije "Niko odavde ne izlazi živ".

Evo, pošto ste tako dobri i volite Dorse, poklanjam vam njen potpis, ako vam to išta znači. To je najbliže što sam do sada uspeo da stignem Dorsima od krvi i mesa... Dva puta se sretala sa svojim slavnijim rođakom - jednom u Nemačkoj i jednom u Americi. Nažalost nemam njene fotografije, ali... Dakle, jedan autogram iz familije Krieger:

Image

Image

Image

Image
Last edited by Rocket Roll on 25 Nov 2007, 22:18, edited 2 times in total.

Post Reply