Riblja Čorba

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Riblja Čorba

Post by Doolio » 05 Jan 2010, 13:36

ali niko nije pomenuo kriterijume:)
njarl je u osnovi reko da je recimo miljkovic bolji od bore. nije reko 'miljkovic se bolje snalazi u akademskom resavanju knjizevnokanonske prezentacije metafore' pa da sad ti kazes 'ali bora je modern street poet, taj faktor se ne vazi'.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2010, 13:39

nije reko 'miljkovic se bolje snalazi u akademskom resavanju knjizevnokanonske prezentacije metafore'
Nije. To jos niko nije rek'o. :mrgreen: :ziveli:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 05 Jan 2010, 14:45

hehehe... Sinisake, ne bi me čudilo ni da je Bora počasni član UKS-a. to je tako normalno ovde.
Da se ne zajebajemo, nema ovde mrsimudenja i teoretskog prežvakavanja... čak se ne bih usudio da kažem da je Miljković (jedan prerano nestali dragulj srpske poezije) bolji od Bore... sumanuto je porediti ih. ko je iole zagrebao u poeziju malo dalje van čitanke (ili čak ako je ono iz čitanke pažljivo pratio) jasno mu je o čemu se radi. Bora Đorđević se ne može postaviti niukakav kontekst sa bilo kojim našim velikim pesnikom. sem u kafani ili na muzičkom forumu. :D

kad smo kod Bore i njegove "poezije"... eto pričice... moj ćale je penzionisani murkan, bio je inspektor u odseku za javni red i mir, svojevremeno mi je donosio snimke Borinih pizdarija i oduševljavao se njegovim stihovima... "Kao, jebeš ga, jeste on veliki naš pesnik, al smo ga hapsili jer napada državu, budala"... inače, hehehehe, Bora je za mog ćaleta rekao da mu je on najveći neprijatelj i najveći prijatelj među svim pandurima... neprijatelj jer ga je priveo, vodio slučaj i zbog njega je najebao, a prijatelj jer nije dozvoljavao niko na njemu da se iživljava (što je redovna praksa, kako svi znamo) i bio je 100% fer prema njemu. Bora je vrhunski naš pesnik za mog ćaleta, ali za mog ćaleta je Tapi Jozef Bojs, Milić od Mačve Marsel Dišan, a Ljuba Moljac Bil Hiks. to je, nekako, to... narodska logika i ja to razumem.. samo ne tvrdim da je ispravno.

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 05 Jan 2010, 17:02

Predrag zvani Džo jeste deo plebsa, samo za jednu nijansu otvorenijeg uma ka umetnosti ....
Ono što se sviđa narodu,uz neke male izmene i doterivanja,sviđa se i meni...ja sam od onih koji malo zinu kad momci
i devojke iz folklora zapletu nogama...a umem i da se olešim na svadbama uz "probrane" pesme...
Tu je srž našeg nesporazuma...
Bora je uvek pevao plebsu, narodu, svetini....kako oćete,..dakle između ostalih i meni i ja sam ga sve razumeo...
Uzdasi za za nežnim i usamljenim dvorskim damama prozirnog tena, nisu nikad bili njegov fah.
Smetala mi je malo vulgarnost i sirovost u izrazu jer sam nešto drugačijeg senzibiliteta, ostalo je u redu...
Pa ne bi se ja "možda" pesnik i moj kum "pravi" pesnik, godinu dana ritualno ubijali od piva uz "Ujed za dušu"... čovek izdaje treću knjigu poezije, valjda nas je nešto dotaklo.....obojici nam pisana reč nije strana i po nešto nam glava razume..

Muku mu ljutu !

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2010, 17:19

Ono što se sviđa narodu,uz neke male izmene i doterivanja,sviđa se i meni
Pa dobro, nije to problem, nema nesporazuma, Predraze zvani Dzo.
Bora je uvek pevao plebsu, narodu, svetini....kako oćete,..dakle između ostalih i meni i ja sam ga sve razumeo...
Nije bitno kome se obraca, nije lose biti narodni pesnik, naprotiv, ali ovaj nije pesnik, majku mu staru! :ziveli:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 Jan 2010, 18:33

stvarno pedja, majku mu:)
ne moramo se sloziti ovde, nije u tome poenta, ali je poenta da se razumemo, da kontamo sta ko hoce da kaze. niko ne kaze da je bora los zato sto psuje, zato sto se obraca narodu, zato sto ima politicke tekstove ili bilo sta u tom stilu. pa o tome pricamo celu stranu kako to upravo nije bitno! znaci uopste se ne govori o stilu, modi, pristupu, konstrukciji rime, knjizevnom jeziku, kolokvijalnom jeziku itd itd itd. govori se o kvalitetu samo, jedni kazu da je kvalitetan, drugi da nije kvalitetan U ONOME STO RADI. dakle, on ne radi ono sto radi miljkovic, zato ga niko ovde i ne poredi sa miljkovicem jer su to babe i zabe. ali po nekim fundamentalnim merilima (jer obojica pisu pesme, je li) mogu da se mere. i onda ja to izmerim i kazem da je miljkovic bolji sto milijardi puta U SVOM FAHU NEGO BORA U SVOM - MA KOJI TI FAHOVI BILI. a ti recimo izmeris i kazes da su na primer istog kvaliteta, svako u svom fahu. i to je okej, razliciti smo ljudi, al nemoj leba ti da pricas da je to zato sto se ovaj obraca belorukim damama, a ovaj drugi plebsu.
Last edited by Doolio on 05 Jan 2010, 18:40, edited 1 time in total.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 05 Jan 2010, 18:39

Moram da se osvrnem na nesto sto je doolio reko
ne mora da znaci. ne moras ti o izgubljenom jagnjetu da pevas na neki 'ojooooo janje ojooooooo' etno arhaicni fazon. sta ako napises neki introspektivni refleksivni tekst o izgubljenom jagnjetu, kako se osecas, kolko ti je znacilo, kakvo je bilo, kako si ocajan i sjeban i depresivan...moze fino da ide uz baha:)
E, to ti je progresiva prava :mrgreen:

Ja imam neki svoj utisak sto se tice poredjenja rok poezije i redovne poezije.
Rok poezija je, cini mi se, cesto ogranicena formom same muzike i cestim jahanjem na melodiji u slucaju rupa u genijalnosti tekstopisca,...pardon, pesnika.
Al pitanje je sta uzimam iz sveta muzike i sta iz sveta poezije sa uporedjivanje....Svasta je danas muzika i svasta je danas poezija.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 Jan 2010, 18:44

tacno, ali opet, kao pojave, dovoljno su bliske da se mogu respektivno porediti.

kosarka i fudbal su sigurno sto puta razlicitiji od knjizevne poezije i rok poezije, pa opet mogu da poredim majkla dzordana i pericu ognjenovica u smislu ko je bolji sportista.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 05 Jan 2010, 18:46

there is neither good nor bad but thinking you`re right makes it so.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 Jan 2010, 18:53

previse sad filozofiras jebiga, onda ne smemo da kazemo da dzordan igra bolje basket od mene jer, ko smo mi da sudimo?

takodje in kejs ju misd it:
i onda ja to izmerim i kazem da je miljkovic bolji sto milijardi puta U SVOM FAHU NEGO BORA U SVOM - MA KOJI TI FAHOVI BILI. a ti recimo izmeris i kazes da su na primer istog kvaliteta, svako u svom fahu. i to je okej, razliciti smo ljudi

Bluesko

Post by Bluesko » 05 Jan 2010, 18:55

Doolio wrote: pa opet mogu da poredim majkla dzordana i pericu ognjenovica u smislu ko je bolji sportista.
KO???? Ajd realno :mrgreen:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 05 Jan 2010, 19:00

Ma ne , samo kazem da treba popustiti , skontati da svacije govno smrdi.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 Jan 2010, 19:03

pa to sam odmah uradio time sto sam rekao da svako zastupa neki svoj stav i da je to u redu, samo objasnjavam pedji da to sto ja mislim da bora nije dobar pesnik nema veze sa borinom tematikom/publikom/stilom. (iako sam to reko pet puta do sada, pa sam opet naisao na post "ja mislim da je to zato sto bora prica kolokvijalno i obraca se narodu") :mrgreen:

bluzko:
jebiga, dzordan je bolji sportista, ali je perica veci car!

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 05 Jan 2010, 19:42

Shvatio sam ideju suštine poente...

UKUSI SU RAZLIČITI...

Predrag zvani Džo može biti zadovoljan sobom ... branio je svog Boru i sad može da uhvati neko ćoše i da na miru liže rane.

Pozdravljam vas !

decades07

Post by decades07 » 17 Jan 2010, 01:44

Baš tamo negde, kad sam počinjao da bivam svestan sebe, zatrefilo se da su matorci kupili "Mrtvu prirodu", nešto kasnije "Sa druge strane jastuka"; i jedan i drugi album su me duboko povukli u subkulturu kojoj pripadam dan-danas, a ista nema veze ni s' Čorbom ni sa Bajagom.. ali, eto - za mene je, kao dete, činjenica Riblje Čorbe savršeno BITNA! To su, dakle, slike (i zvuci) mog detinjstva, i na tome im hvala. Koliko sam poslednjih n godina zaista van svega toga, govori to što mi je gitar-heroj, uzor i model Blixa Bargeld ♥

Nego, na ovo sam nedavno naleteo:
Haiku Bore Čorbe
Haiku, haiku
J*bem li ti maiku

:mrgreen:

Post Reply