R. M. Točak

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Haralampije

Re: R. M. Točak

Post by Haralampije » 15 Dec 2012, 18:43

Historik wrote: ali ako pogledamo realno, ni Led Zeppelin nije izbacio ni jednu novu pesmu vec decenijama.
Pa isti slucaj. Led Zeppelin je isto tako i zavrsio sa svojim postojanjem i ostao lepa uspomena,s tim da je dalju karijeru jedino uspesno izgradio Plant,dok se decenijama Pejdz povremeno reciklira kroz kopanje starih snimaka i reizdavanja diskografije.Samo sto je Zeppelin ostavio pecat i ogroman uticaj na svetsku scenu,a Smak samo u Jugoslaviji.

I sam Tocak je mnogo zanimljiviji od Smaka.Npr ono sto komponuje i sto njegove cerke sviraju na takmicenjima je mnogo ozbiljnije i originalnije od rada sa Smakom i nije komercijalno i nije za svakoga.

E sad taj Vai i Satriani nisu lokalni gitaristi,koji su super pa se postuju,nego takodje svetske face,ogroman uticaj imali na muziku i generacije svetskih gitarista koje su poducavali.I meni je Tocak bio interesantan i Corba bila vrh,i Bijelo Dugme,sto da ne kazem,al onda sam porastao pa cuo i nesto drugo.Sto ne reci,prerastao sam i te Cepeline i Parple i ostale slicne grupe ,prezvakano milion puta.Nije vise to odavno zanimljivo kako je bilo nekad.
Pomenuo si Meklafena,eto on mi je i dan danas na primer,zanimljiv za slusanje,sve sto je do sada radio i danas je zanimljivo,neverovatno,ispunjeno,bezvremeno.
Aleksej79ns wrote: Ali mnogo teze.

Pa i "za ove prostore" je sasvim dobro, s obzirom da je za ove prostore i pravljeno. Nije ni predvodjeno da se "izvozi" kao sto rekoh samim tim sto nije na engleskom. Pa opet ne znace da ne valja...
Pa i ne toliko tesko.mozda tamo pedesetih i sezdesetih,ali kroz sedamdesete i osamdesete kada su radio,TV,kasetofon i gramofoni bili standardni deo namestaja teskoca nije bilo.Postojali su i silni casopisi,pa ko je hteo nalazio je i bio u toku i bez guglanja.Jeste danas lakse uz internet,jeste uz silne tutorijale i programe lakse nauciti i svirati,ali je nijedan jedini sekund proveden pored radija ili kasetofona i premotavanja do iznemoglosti,da bih je naucio i skinuo na djitri,ne bih menjao za te danasnje uslove.

Ja ni ne govorim da ne valja,za ovde valja,ali u globalu je beznacajno i nepoznato,da bi se toliko dizalo u nebesa.

Bluesko

Post by Bluesko » 15 Dec 2012, 18:46

A gde je tu Borko?

Haralampije

Post by Haralampije » 15 Dec 2012, 18:54

Eno ga u kupatilu,place...

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 15 Dec 2012, 20:10

@Haralampije: pa ti opet vracas na to da nije dobar (neko, bilo ko) zato sto se nijeproslavio u svetu... Mislim da li znaci onda i obrnuto? DA je neko dobar ko je (samo zato sto je) postigao svetsku slavu?

Ako je to jedina mana onda OK. :) Mislim, onda nema mane. :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 15 Dec 2012, 20:28

Bizetić kao kompozitor i nije loš, to ne mogu da poreknem. Napravio je nekoliko simpatičnih pesmica kao što su recimo "Ako jednom vidiš Mariju" ili možda "Tamara". Kao pevač nije izašao iz proseka. Sa projektom "Rokeri sa Moravu" je samo naneo zlo muzici. On je sa "Rokeri sa Moravu" blatio srpskog čestitog seljaka, izvrgao ga ruglu, on ga je ismejavao i podsmevao mu se, napravio je karikaturu od njega. To nije parodija, to je uvreda! To je nešto najružnije, najvulgarnije, najogavnije, najprljavije i najsmrdljivije što sam ikada čuo u srpskoj muzici! Sa tim projektom nikada nije imao većeg uspeha u Srbiji bez obzira što je čak i neke nagrade pokupio, ali treba znati pozadinu toga i da je on u to vreme bio vrlo uticajan. Zato je u Zagrebu uoči rata doživeo ovacije jer su tamo uživali u tome što neko blati srpskog seljaka!
:cekic: :rlol:
Srbin je... itd... :ziveli:

Stvarno, Bugi, gde si iskopao tog kretena? :bambi:

Historik
MF veteran

Post by Historik » 15 Dec 2012, 20:32

Aleksej79ns wrote:@Haralampije: pa ti opet vracas na to da nije dobar (neko, bilo ko) zato sto se nijeproslavio u svetu... Mislim da li znaci onda i obrnuto? DA je neko dobar ko je (samo zato sto je) postigao svetsku slavu?

Upravo to. Zaista ne mislim da je svetska slava merilo kvaliteta: proslavili su se i Justin Biber i Tokio Hotel, a nije da su bas vrhunski muzicari niti su doneli ista novo na scenu. Dobar primer vrhunskih muzicara koji nisu stekli svetsku slavu su i Jan Akkerman i njegov Focus, bend iz progresivne ere koji je stvarno bio rame uz rame sa npr. Jethro Tullom ili King Crimsonom, ali nije bio sa engleskog govornog podrucja. To sto on nije poznat kao Vai ili Satriani ga ne cini manje znacajnim za rock istoriju, niti automatski znaci da je gitarista Tokio hotela bolji od njega jer je poznat world-wide. Tocak i Smak su prica iz jedne prosle epohe, bas kao i Shadows, Animals, Uriah Heep ili Led Zeppelin, a to sto su napravili nekoliko stvari koje i danas traju, i inspirisali ljude (makar i na lokalnom, tj. regionalnom nivou) je za svako postovanje. Na kraju krajeva, tesko da ce iko od nas forumasa ostaviti toliki trag. Dakle, Tocak nije Hendrix ni Santana, ali ima svoje mesto u rock istoriji.

Haralampije

Post by Haralampije » 15 Dec 2012, 20:42

Pa naravno,da je bilo iole vredno,bilo bi deo svetske bastine.Dobar za ovde,za global nebitno.Cela sustina.Mi rok nismo ni stvorili ni bili bitan faktor,samo prihvatili i kopirali.
DA je neko dobar ko je (samo zato sto je) postigao svetsku slavu?
Ako prezivi zub vremena,naravno.Nema tu filozofije sta je tebi ili meni kvalitet,dobro ili lose.Kvalitet je ono sto je prezivelo i obelezilo nesto,i sto je ostalo upamceno,sve ostalo je nebitno.Cepelini su tu gde jesu,Stonsi su tu gde jesu.Bitlsi su tu gde jesu.Hendriks je tu gde jeste.Elvis je tu gde jeste.I bili su i dobri i postigli svetsku slavu i na osnovu toga.

I u vreme Mocarta je bilo mnogo kompozitora i pijanista,pa se najvise uzdigao on.On se pamti,a ne klinja dve ulice nize njega koji je bio nekome ok.Bilo je na hiljade slikara kroz srednji vek,al se pamte samo odredjeni,oni bitni.Isto kao sto je od gomile bendova i bendica ovde na ovim prostorima uzdigao Smak i ostali iole bitni kod nas.

Haralampije

Post by Haralampije » 15 Dec 2012, 20:43

Historik wrote:Dakle, Tocak nije Hendrix ni Santana, ali ima svoje mesto u rock istoriji.
Tacno.ali u nasoj rok istoriji.

Dushan S

Post by Dushan S » 15 Dec 2012, 20:50

Usred Zala wrote: Bizetić kao kompozitor i nije loš, to ne mogu da poreknem. Napravio je nekoliko simpatičnih pesmica kao što su recimo "Ako jednom vidiš Mariju" ili možda "Tamara". Kao pevač nije izašao iz proseka. Sa projektom "Rokeri sa Moravu" je samo naneo zlo muzici. On je sa "Rokeri sa Moravu" blatio srpskog čestitog seljaka, izvrgao ga ruglu, on ga je ismejavao i podsmevao mu se, napravio je karikaturu od njega. To nije parodija, to je uvreda! To je nešto najružnije, najvulgarnije, najogavnije, najprljavije i najsmrdljivije što sam ikada čuo u srpskoj muzici! Sa tim projektom nikada nije imao većeg uspeha u Srbiji bez obzira što je čak i neke nagrade pokupio, ali treba znati pozadinu toga i da je on u to vreme bio vrlo uticajan. Zato je u Zagrebu uoči rata doživeo ovacije jer su tamo uživali u tome što neko blati srpskog seljaka!
Zato njegova ćerka ima priliku da ispravi te greške i očisti fleke sa porodičnog imena :D
http://www.youtube.com/watch?v=fu5xZPvHKZM
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fu5xZPvHKZM[/youtube]

:metal:

Dushan S

Post by Dushan S » 15 Dec 2012, 20:53

Bluesko wrote:A gde je tu Borko?
Borko je bio u dobrim odnosima sa Točkom, znam da mu je Točak slao učenike :) Dakle, teorija zavere, svi su povezani! :D

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 15 Dec 2012, 20:57

Historik wrote:
Aleksej79ns wrote:@Haralampije: pa ti opet vracas na to da nije dobar (neko, bilo ko) zato sto se nijeproslavio u svetu... Mislim da li znaci onda i obrnuto? DA je neko dobar ko je (samo zato sto je) postigao svetsku slavu?

Upravo to. Zaista ne mislim da je svetska slava merilo kvaliteta: proslavili su se i Justin Biber i Tokio Hotel, a nije da su bas vrhunski muzicari niti su doneli ista novo na scenu. Dobar primer vrhunskih muzicara koji nisu stekli svetsku slavu su i Jan Akkerman i njegov Focus, bend iz progresivne ere koji je stvarno bio rame uz rame sa npr. Jethro Tullom ili King Crimsonom, ali nije bio sa engleskog govornog podrucja. To sto on nije poznat kao Vai ili Satriani ga ne cini manje znacajnim za rock istoriju, niti automatski znaci da je gitarista Tokio hotela bolji od njega jer je poznat world-wide. Tocak i Smak su prica iz jedne prosle epohe, bas kao i Shadows, Animals, Uriah Heep ili Led Zeppelin, a to sto su napravili nekoliko stvari koje i danas traju, i inspirisali ljude (makar i na lokalnom, tj. regionalnom nivou) je za svako postovanje. Na kraju krajeva, tesko da ce iko od nas forumasa ostaviti toliki trag. Dakle, Tocak nije Hendrix ni Santana, ali ima svoje mesto u rock istoriji.
Da, nisam hteo da po 100x ponavljam likove kao Dzastin Biber, Rijana, Bijons itd. Mislim ako su oni merilo, onda..... :hide:
Haralampije wrote:
Historik wrote:Dakle, Tocak nije Hendrix ni Santana, ali ima svoje mesto u rock istoriji.
Tacno.ali u nasoj rok istoriji.
Pa sasvim dovoljno, ili ako to nije dovoljno onda mozemo da okacimo macki o rep sve nase muzicare tom logikom??

Niko nije ni rekao da je Tocak bitan za svetsku rok istoriju... :)

OMG!!!

Haralampije

Post by Haralampije » 15 Dec 2012, 21:10

Aleksej79ns wrote:

Pa sasvim dovoljno, ili ako to nije dovoljno onda mozemo da okacimo macki o rep sve nase muzicare tom logikom??

Niko nije ni rekao da je Tocak bitan za svetsku rok istoriju... :)

OMG!!!
Naravno da skoro sve mozemo da okacimo o rep.

A sto pominjete te zvezdice koje su nastale u poslednjih desetak godina.Smak nije nastao tada pa da se poredi sa njima...poredite s vremenom kad su bili aktivni i bendovi koji su tada bili neko i nesto.A ne tokio hotel.
Tad su bila i druga pravila i drugi kriterijumi.Kao sto ni pojam zvezde Bitlsa moze da se poredi sa pojmom zvezde Bibera,Rijane,Bijonse...Danas svako moze zvezda da bude. :kokice:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 15 Dec 2012, 21:36

+jadan :thread:

nebojsak

Post by nebojsak » 15 Dec 2012, 21:52

+šund

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 15 Dec 2012, 22:28

Haralampije wrote:
Naravno da skoro sve mozemo da okacimo o rep.

Image

Post Reply