R. M. Točak

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Historik
MF veteran

Re: R. M. Točak

Post by Historik » 17 Dec 2012, 16:38

Boogie Woogie wrote:Postoji u vezi sa Točkom jedan patetičan momenat, a to je njegov skroman život, oskudno stanje, izdržava se od davanja časova isl..

NAš narod je generalno sklon da više gotivi takve ljude, još ako su talentovani, nego neke koji su dobro situirani.
Zamislite situaciju da Točak živi u vili ne Dedinju, a da je u muzici ostao isto što i danas?

Da li bi bilo toliko sažaljenja? Pumpanja "slave"? pravljenja "legende" isl?

Mislim da ne bi.

Što je najgore, sa svim tim Točak ima najmanje veze. On je čovek ovakav kakav je (meni lično deluje kao dobrodušan, i težak), ali je naš narod, publika, sklona da gde god može projektuje psiho-patetični model stradalnika, žrtve (ko je rekao Isusa?)

...
Da je tezak jeste, i to kao crna zemlja. Takodje je i dobrodusan, ali i vrlo svestan svoje superiornosti u sviranju gitare sa najvecim brojem ljudi sa kojima dodje u kontakt. Nema to veze sto zivi od casova, on generalno uopste ne zivi lose (mada je stvarno deplasirano da pricamo o njegovom materijalnom stanju, i mislim da bi moderatori sa puno prava mogli ovo da obrisu). Takodje, neki ljudi pominjani u drugim postovima (braca Jelici, Bora Corba, Dzindzer) takodje zive znacajno bolje nego 99% Srba. To sto nisu prebrutalno prebogati kao Brena ili Sasa Popovic, nema veze; Tocka narod gotivi jer je on true, ne folira se, izadje na stejdz u beloj majci za fizicko, uvek je bio u tom fazonu: "nek zvuci kako treba, nije bitno kako izgleda". Zato i svira gitaru staru 60 godina, a od novijih gitara ima Squiere - njmu ne treba Les Paul Custom 59 Reissue da bi pokazao da je zajeban. Tako da ta prica da uziva mitolosku popularnost zato sto je siromasan prosto nije tacna. Nisam u fazonu da bilo kome ogranicavam pravo na izrazavanje, ali ova kolektivno-psiholoska projekcija (pritom neadekvatno izvorno utemeljena) nije nesto sto bi trebalo da stoji ovde. Takodje smatram da licne stvari kao sto su materijalna situacija ili porodica ne bi trebalo da se pominju ovde.

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Dec 2012, 17:04

Historik wrote:Zato i svira gitaru staru 60 godina, a od novijih gitara ima Squiere - njmu ne treba Les Paul Custom 59 Reissue da bi pokazao da je zajeban.
Mali update:
Fender Custom Shop, 57, Rel. Wildwood 10

Toncic matorani. :wink:

Bluesko

Post by Bluesko » 17 Dec 2012, 17:05

arhetip'd

Historik
MF veteran

Post by Historik » 17 Dec 2012, 17:14

@ Guv'nor: Tu gitaru nisam video kod njega na gajbi; od skupljih gitara je drzao samo njegovog strata (onog napravljenog u Californiji 1961 mislim) i neki Jazzmaster sa debljim zicama u H stimu. Moguce je da se updateovao, ali i dalje ima manje fancy opreme od prosecnog tezgarosa sa splavova ili gitarista novijih generacija tzv. Bigz scene :)

guv'nor

Post by guv'nor » 17 Dec 2012, 17:19

Pa ovo je relativno novo (od maja ove god).
Znam sta je svirao i da su to bili Skvajeri, Arije i onaj njegov Strat, koji je svaki majstor u Srbiji uspeo po malo da zezne...
Slazem se sa tobom po pitanju te opreme i nerazmeljivosti, nego mi je dojajno sto covek (konačno!) uzme Šopalovica i sve istog trenutka propeva. :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 17 Dec 2012, 18:15

koji je svaki majstor u Srbiji uspeo po malo da zezne...
:?:

Ovo se odnosi na secenje (stanjivanje), ili?

SomiKnight

Post by SomiKnight » 17 Dec 2012, 18:19

njmu ne treba Les Paul Custom 59 Reissue da bi pokazao da je zajeban.
Sta vam to znaci on je z.....? Gde ste vi to culi? Ja sam skoro bio iznenadjen da ima svoj youtube kanal, i rekoh bas da poslusam ima dosta toga, ali nisam nesto dugo izdrzao, bas je nesljusljivo. Tehnika ok, ali toga ima koliko hocete na youtube-u, sviraju klinci od 15 godina isto tako, samo sto mi tocka znamo pa obracamo paznju na to. Muzicki, bas lose. Da ne bude zabune da dodam, NA ZALOST lose, jer sto vise dobre muzike to bolje.

Haralampije

Post by Haralampije » 17 Dec 2012, 18:37

Historik wrote: njmu ne treba Les Paul Custom 59 Reissue da bi pokazao da je zajeban.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 17 Dec 2012, 18:52

sinisake wrote:
koji je svaki majstor u Srbiji uspeo po malo da zezne...
:?:

Ovo se odnosi na secenje (stanjivanje), ili?
M'jok, nije onaj vidoje :mrgreen: , mislim da je guv'nor hteo reci nesto drugo. :poke:

Historik
MF veteran

Post by Historik » 17 Dec 2012, 19:08

SomiKnight wrote:
njmu ne treba Les Paul Custom 59 Reissue da bi pokazao da je zajeban.
Sta vam to znaci on je z.....? Gde ste vi to culi? Ja sam skoro bio iznenadjen da ima svoj youtube kanal, i rekoh bas da poslusam ima dosta toga, ali nisam nesto dugo izdrzao, bas je nesljusljivo. Tehnika ok, ali toga ima koliko hocete na youtube-u, sviraju klinci od 15 godina isto tako, samo sto mi tocka znamo pa obracamo paznju na to. Muzicki, bas lose. Da ne bude zabune da dodam, NA ZALOST lose, jer sto vise dobre muzike to bolje.
Sto, jel mislis da mozda sviras bolje od njega? Na stranu Smak i rock/blues standardi, pa cak i kombinacije sa etno muzikom (koje je on medju prvima ovde furao, a da nisu bile u fazonu "Topom cu te gadjat' moja mala..."), ali ja sam svojim ocima video da on jazz standarde svira izuzetnom brzinom i na njihove jako slozene harmonije baca ludacke improvizacije. A nisam fan jazz-a, postujem ga, ali mi uglavnom ne prija. Da ne pominjemo sto je gro nasih gitarista srednje generacije on obucio (na casovima kod njega, neko vise, neko manje, bili su i Randja, Ana Popovic i Djule Van Gogh, i jos brda drugih). Jbg sad, mozda covek nije najbolji i najkreativniji gitarista svih vremena, ali je stvarno neprihvatljivo da njgovo muziciranje, koje sasvim sigurno daleko prevazilazi tvoje, moje i svih ostalih na forumu, nazivamo losim. A sto se wunderkindova sa Youtube-a tice, imas ih i mali milion koji pimpuju 1000 komada u 2-3 minuta i rade trista cuda sa loptom, ali ni jedan od njih nije postao profesionalni fudbaler za koga si cuo... Kao sto imas i brda likova koji sviraju sesnestine 250-300 bpm ali nikad nisu ljudsku harmoniju sklopili. Ako je tebi nesto neslusljivo ne mora da znaci da je muzicki lose, kao sto sam rekao u svom prvom postu na ovoj temi, za to postoje objektivni kriterijumi

nebojsak

Post by nebojsak » 17 Dec 2012, 19:10

Ja sam čuo da je Točak bio odgovor na crnačku urbanu muziku.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 17 Dec 2012, 19:12

Historik wrote:

Da je tezak jeste, i to kao crna zemlja. Takodje je i dobrodusan, ali i vrlo svestan svoje superiornosti u sviranju gitare sa najvecim brojem ljudi sa kojima dodje u kontakt. Nema to veze sto zivi od casova, on generalno uopste ne zivi lose (mada je stvarno deplasirano da pricamo o njegovom materijalnom stanju, i mislim da bi moderatori sa puno prava mogli ovo da obrisu).
Pa kad može dnevna štampa da piše o tome, ne vidim šta je tu sad tabu za ovaj forum?

Historik wrote:Tako da ta prica da uziva mitolosku popularnost zato sto je siromasan prosto nije tacna. Nisam u fazonu da bilo kome ogranicavam pravo na izrazavanje, ali ova kolektivno-psiholoska projekcija (pritom neadekvatno izvorno utemeljena) nije nesto sto bi trebalo da stoji ovde. Takodje smatram da licne stvari kao sto su materijalna situacija ili porodica ne bi trebalo da se pominju ovde.[/quote

a šta će da se desi ako pominjemo arhetipove i kako oni funkcionišu?

ti kod a si pao s Marsa pa ne znaš da mi Srbi volimo da preuveličavamo naše heroje do apsurda?

Uostalom (za one sa slabijom dioptrijom) ja sam i rekao da Točak ima najmanje veze sa tim.
Neko je pomenuo Čuturila, koji je de facto veštiji gitarista, ali eto..izgleda da nema tu neku notu sažaljenja koju ima R.M.,
ali sutra da zasvira na turneji u nekom svetskom (i da se razumemo, napisao sam svetskom, ne srpskom) bendu - pojavile bi se horde fetišista koji bi počeli da se hvale kako su jednom popili pivo sa njim, ili imali tu sreću da bacaju đubre u isti kontejner ispred zgrade i sl...

Zato, mani me te sterilne korektnosti koja nema veze sa stvarnim stanjem stvari.

Bluesko

Post by Bluesko » 17 Dec 2012, 19:23

Boogie Woogie wrote:
a šta će da se desi ako pominjemo arhetipove
'd

Dushan S

Post by Dushan S » 17 Dec 2012, 19:37

sinisake wrote:
i na mene je najjaci utisak ostavilo to, sto je tada Nejda bio obucen u nekom krajnje cudnom fazonu, nosio pederusu takozvanu, to je tad bilo smesno skroz, medjutim pocinje koncert, izlece Nejda, kozne farmerke, kosulja, kozni prsluk, extra, pravi rokenrol , obukli ga za nastup , a publika onda gleda i divi se kako je rokenroll cool.
Najda, uzgred.

Teško mi pada da se javno slažem sa Gosn' Lipovačom, ali zapravo čovek je skoro sve u pravu. :D Na stranu njegov sopstveni autorski uradak i to što je sa shvatanjem imidža i estetike stao u 1985. godini.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 17 Dec 2012, 19:51

zezancija je kad zaradiš lovu i odeš na jahtu idemo, to čekam ceo klip, nešto pametno da čujem

Post Reply