Volim oba benda, ali ipak mislim da se ne mogu porediti, barem po inovativnosti. Led Zepp je bio puno inovativniji i originalniji. Led Zeppelin spada u onih nekoliko bandova koji su donijeli nesto novo, promijenili muzicku scenu. Mnosto je tu uticaja, prvenstveno blues-a, preko funk-a, country-a, keltske muzike, orijentalne muzike itd. Tu prvenstveno mislim na gitaristu Jimmy Page-a koji je upijao kulturne i druge uticaje kao spuzva.
Bez ikakve namjere da omalovazavam Deep Purple, bio je to strasan bend, prepun energije i pozitivnog naboja, alo to je bilo sve. Pola njihovih najvecih hitova su obrade tudjih pjesama (Hush - Billy Joe Royal, River Deep - Mountain High - Ike & Tina Turner, Kentucky Woman - Neil Diamond, itd.).
Priznajem, ja prvenstveno obraćam pažnju na gitaru, a manje na klavijature. Ritchie Blackmore je bio tehnički odličan, možda i bolji od Page-a, ali po mom mišljenju, Page je puno više istraživao i eksperimentisao.
Na kraju, to je ipak stvar ličnog ukusa, ja kod mene Deep Purple ima 95 bodova, a Led Zeppelin 100 bodova.