AllHopeIsGone wrote:@Dushan S
Pametan si ti decko, sve to stoji, al' nije ipak ovde bilo reci smo o hate-ovanju HIM-a. Ja sam imao takav jedan klasican post, al' ono, bilo mi smesno

Pricali smo o tome da li to moze ili ne da utice na formiranje muzickog ukusa ako se konzumira u tinejdz danima. Ja licno sam napisao da je problem sto danas deca imaju mnogo losiji izbor nego ranije, realno, i pri tom sam tu stavio Linkin Park koji obozavam da slusam. Al' to za mene nije problem, to je vise kao ono, na dijeti sam, al' s vremena na vreme maznem neku kanticu eurokrema

Problem je za nekog ko mora da krene od Linkn Park-a. Mada, kao sto rece Doolio, ako mu je muzika stvarno bitna, prevazicice to kao svaki posveceni konzument muzicke kulture

Ja obično na svakoj temi moram da dodatno pomenem, da pričam uopštenije, i da ono što napišem nije samo najbukvalnija reakcija na post-ove na toj temi - Kao što ono što pričam sa prijateljem ne mora biti samo u vezi sa nama dvojcom - na primer, ako kažem, e neki ljudi se stvarno prejedaju luka, ne očekujem da svi u društvu sa kojim sedim odmah skapiraju da mislim na njih

Tako nisam ni mislio niti samo na HIM (što bi valjda trebalo da je očigledno), niti samo na ljude ovde na forumu. Nego ono, dajem nekih svojih 50 cents na temu
ja mislim da je to bilo aktuelno i decenijama pre foruma, samo sto je sad uzelo sajber oblik. pri tome ne mislim da je u pitanju niti nesto simptomaticno niti nesto tendenciozno ili nesto sto uzima maha i tome slicno. jednostavno ljudi pljuju po onome za sta misle da je sranje. ja se trudim da to ne radim pod jedan zato sto mislim da moj sud nije savrsen i verovatno je subjektivan, a pod dva sto nemam razloga jer smatram da svaki bend, pogotovo uspesan, ima svoje mesto u slagalici i koristi necemu, sto ga samim tim cini kvalitetnim u faktorima koji su relevantni za taj bend. pa tako ja intenzivno slusam ritam nereda, sigurno ne zbog vrcave poezije ili kompleksne harmonije vec zbog energije, sirovosti i adekvatnih rifova i produkcije, sto je kudikamo u njihovom zanru i bitnije. tako da, ako impozantan broj devojcica od 13 dina slusa him, smatracu da je him majstor u polju muzicke zabave za devojcice od 13 godina i nezahvalno bi bilo da ih prozivam i da tendenciozno uzimam neke faktore i aspekte koji ih sjebavaju, a zanemarujem ostale. MEDJUTIM, ako him imaju pretenzije da budu neki ozbiljan bend koji ce nesto da kaze itd, onda, iako nisam preterano upoznat sa radom i delom, moram priznati da deluju tupavo i neozbiljno. sto se mene tice, sve zavisi od toga sta zapravo oni oce i koliko se to podudara sa onim sto rade. ja znam da ti nisi u tom fazonu (seti se teme de sam ja zastupao adekvatnost u muzici, tipa ne mogu da pravim sutku na dzezu ili da razbijam case uz megadet, isto tako ne mogu plesem na maturi stiskavac uz ritam nereda - ti si rekao da ne gledas tako vec da imas jedan arsin i jedan set faktora koje gledas bez obzira na zanr) i bas zbog toga si mi ponekad nejasan jer se cas javis sa nekim 'sto pljujete kad oni u svom polju jebu keve', a cas sa nekim drugacijim stavom.
medjutim, ljude umeju da nerviraju te pojave i sta sad, mislim da je to prirodno tako da mi ovo:
To što kažeš da se ja javim čas sa ovakvim čas sa onakvim stavom, vidiš to ti je interesantna opservacija. Ja ću fakat nekad čak doći do toga da jednu istu stvar branim a onda je napadam. Mislim da svaka stvar ako imaš objektiivan stav o njoj, ima svoje pluseve i minuse. Naravno nemoguće je pisati istovremeno i jedno i drugo, i ja ću se logično, postaviti često suprotno nekome ko priča, da bih "Izbalansirao" sliku, jel. Ali to ne znači da je uvek ono što pričam sasvim, seo moj stav. Na primer, mogu i da polijem govnima HIM, ali bi to imalo smisla samo ako bi se našao u društvu nekih budala koji misle da je HIM najviši svetski domet muzike - a ne verujem da ću se skoro naći u takvom društvu

U neku ruku mislim da je korisnije da nekada budem drveni advokat. Sad, kad bih baš zaista trebao da dam neki svoj sud o HIM-u, rekao bih Negativno: Da se radi o muzici koja često pati od copz and paste šablona, da čujem tu mnogo "tuđe" muzike, "pozajmljene", da generičnost nekad zaista smeta, i da se u mnogo slučajeva radi o najobičnijoj prodaji magle. Kad sam čuo Ville-a pomislio sam "Kakav je ovo androgeni lik dobijen genetskim inženjering spajanjem Morisona, Bonoa i Bon Jovi-ja, Te naravno, da me nervira kad ne znam, čujem HIM, i prepoznam rif ili temu od bendova koje klinci nikad neće poslušati. Him su mi bend koji poslušam kao što slušam danas većinu toga - Da bih bio informisan kakav je produkcijski album, i zatim obrišem mp3. Sa druge strane takođe je i istina da za razliku od većine bendova oni imaju, harizmatičnog frontmana, bez obzira što mnoge nervira, koji je prodao narodu taj neki svoj prenaglašeni način pevanja i stvorio od njega nešto normalno, što se sad kopira, i da imaju nešto što je teško smisliti tek tako - nov i svež pristup u prodaji pop "tri akorda pesma šablona. I sad, ja moram da cenim dobar songwriting, a kad sam čuo "Join me" - fakat to je dobar komad pop pesme. Ne pričam ideološki, svirački, muzički, šta već - Jednostavno, ne može svako da dođe kad hoće i na akustari složi tih nekoliko pesama koje su bile hitići HIM-a. Ko ne razume da napraviti pop hit ne da nije lako nego je mnogo teže nego napraviti fusion Dream theater izdrkavanje sa neprekidnom poliritmikom od 10 minuta, taj ne razume muziku. Najteže je upotrebiti ista prokleta tri akorda ponovo a da je to bar malo novo i dobro. E HIM su pokazali na momente tu sposobnost, i moram da im dam bambija, pa možda i dva za to. Ja se nekako ceo život trudim da budem iznad mrzim-volim tripova, nego da razumem. A kad neko razume, onda mu idu na nerve neke stvari. Recimo kad neko kaže kako su HIM infantilni a Maiden kvalitet. Da se razumemo ja da oću da se tetoviram, maiden bi bili u užem izboru jer sam muziku počeo slušati tako što sam čuo Powerslave. Ali pola ljudi koji slušaju Maiden su zaostali metalci, a a maiden muzički, osim što vrte stalno slične harmonske šablone i ritmičke patterne, imaju jako infantilan pristup. Oni pevaju o ratu sa naivnim tekstovima o ratu, pričaju o reinkarnaciji kao da su pročitali dve knjige o tome, i često imaju kvazi pomepezno lažno pamentne tekstove i progresivne pesme u kojima se progresivnost tretira kao imati puno sličnih delova koji dugo traju. E sad ja ne vidim kako je inteligentnije biti nekokome dm dgdm dgdm dgdm ritam, po 700-ti put vrhunac muzike a ista tri akorda Him-a nedostataj muzičkog umeća. Mislim smorios sam samog sebe od objašnjavanja, ali poenta je - sve ono što često ljudi zameraju nekim bendovima, istu vrstu, ispraznosti ponavljanja, praznoglavosti i muzičke skučenosti pokazuju i njima omiljeni bendovi samo je to teško detektovati, ili je drugačije zapakovano. Znaš to je kao kad vidim razgovor par ljudi koji pričaju kako je novi Dream Theater super i kako nema "kvalitetne muzike" u medijima, a sve u roku od jedan minut. Šta da uradiš, da ih sve prebiješ motkom? Nigde više ljudi skučenog uma nisam sreo nego među onima koji slušaju "probranu muziku".
Dakle, odoh potpuno sa priče o HIM-u, ali eto, sa tobom često nešto ovde na forumu pričam, pa ajd da malo razvezem kao da sedimo i pijemo pivo negde.