Cacak revisited

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

ZigiZelig

Cacak revisited

Post by ZigiZelig » 02 Jun 2012, 21:43

Evo nekih cacanskih radinosti, cisto da malo ljudi cuju, ovo niko ne gura uglavnom...

http://www.fonetweb.tv/sr/zabava/5852/b ... .html.html

doyle777

Re: Cacak revisited

Post by doyle777 » 03 Jun 2012, 02:14

Ја, као Чачанин, осећам потребу да прокоментаришем бендове из Чачка. :mrgreen:

Чачанска сцена је у поприлично јадном стању, не само што се тиче ауторских, већ и тезга бендова (ја се не сећам кад је последњи пут у Пабу свирао неки чачански бенд). Да не помињем то да су ово што си поставио, вероватно, једини активни бендови у Чачку (мада морам да признам да за Atrra-у први пут чујем, а За Џ је на "чекању", пошто је Јанко дошао у БГ на студије). Једино си заборавио на Антидогму:

Они су ми до јаја лајв (јер више дође до изражаја Лукина треш ђитра, а певач се једва и чује :mrgreen: ), ал' су "студијски" поприлично... срање.

Још једна "мана" чачанских бендова је разноврсност музике која се свира, очекујем да ће за 20година Чачак бити поприлично мртав град, што се тиче музичке сцене (а, богме, и популације), са 2-3ауторска бенда у фазону Рибље Чорбе (јеб'о их Бора, 40година се ложе на истог човека). И најгора ствар је што, можда, 2%популације зна за ове бендове.

Што се тиче, у претходном посту, поменутих бендова, ае да кренем редом...

Бихајнд д дор - поприлично дојајан бенд, вероватно (тј. сигурно) нешто најоригиналније из града Чачка. Глед'о сам их једном уживо и задивили су ме, не знам шта још да кажем, осим да мислим да више заслужују да буду на ТВу од Вибратора у рикверц и она "Три пољупца хоћу ја".

Дигитална драга... Уффф. :grummel_2:

Бацам хејт на њих. :bambi:
Елем, мислим да њих уопште не треба стављати међу ове бендове, знам какво је стање у земљи, али глумити некаквог рокера и зарађивати на томе паре, а при том певати на свадбама и снимати овакве песме је чисто непоштовање уметности, ако већ желиш паре иди свирај народњаке, а не експлоатиши ионако пропали рок ен рол - "како је пропао рок ен рол?". Успут бих да напоменем да је Дејан тотални антиталенат за певање, а и његово понашање за време свирки је поприлично иритантно. Александар је добар гитариста, али то је све добро што могу да кажем о њему.

За Џ - писао сам већ нешто мало о њима на једном месту, па ћу само да прекопирам:
Spoiler:
Na stranu to što ne gotivim previše ovaj bend, a i sam indie, kao pravac, ali ovi momci su se poprilično dobro pokazali na ovogodišnjem BikeShow-u, pa ću se potruditi da budem što objektivniji.
Janko me je ponovo razočarao svojim vokalnim (ne)sposobnotima i neprestanim pokušajima da izimitira vokal Alex Turner-a iz Arctic Monkeys-a. Znam da je loše što sam odmah krenuo sa kritikama, ali ne možete da izbegnete takav vokal, i to je definitivno prvi utisak kada slušate/gledate uživo ovaj bend. Ipak, odmah posle nekoliko pesama osetite i koliki trud ulazu da vas zabave, naročito Janko i Stefan, koji je za bubnjevima pokazao da je dosta vežbao od perioda od pre godinu i po dana, kada sam ga poslednji put gledao za njima.
(бла бла :mrgreen: )
Sve u svemu, nisam zažalio što sam došao malo ranije i odslušao Za Dž, ali samo da se razumemo, nikada neću biti njihov fan.:)
Нису ми ништа ново, Јанко и Лазар су кул ликови, са Стефаном сам неколико пута свирао и тај човек не зна шта хоће, ал' се на самом крају добро уклопио у концепт бенда За Џ.

Окуражатор - што се тиче овог бенда, веома сам пристрасан и немогуће је да будем објективан. Зиги, ти си до јаја текстописац и одличан композитор и гитариста (не у смислу шредовања :mrgreen: ). Мој омиљени бенд из Чачка, не само због ауторских ствари, већ и због оригиналног приступа бенда обрадама, а богме и целе концепције (мсм акустична, електрична гитара и перкусије, ђе то има? :mrgreen: ), о репертоару не желим ни да причам, јер пола људи који долазе на ваше свирке не знају ни 20%песама, а ипак сви изађу срећни, а то није због тога што су пијани хехе. :)

Атрра - нем' појма, први пут их чујем, није ништа посебно, ал' одслушао сам их само једном, потребно ми је више слушања, а и уморан сам од свог овог писанија.

Све од мене за сад, дај Боже да заживи мало та алтернативна сцена у Чачку, па да ауторски бендови могу да свирају своју музику више од једном годишње. :ziveli:

Чачак Чачак - уништио рок ен рол
То је живот мој и твој
Ој Мораво ој.
:bambi:

ЕДИТ: Најневероватнија колаборација из Чачка:

Песма није ништа посебно, али је сама идеја нешто поприлично иновативно за Чачане, наравученије, ако сцена у Београду касни десет година, Чачак је негде у раним деведесетим.

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Jun 2012, 15:32

Nem' pojma od sviju ovih meni su samo Za Dz dobri za slusanje, a ja cak ni ne volim taj fazon. Mozda je to sto se vidi da se momci stvarno trude oko toga za razliku od ovih ostalih giliptera. Glavni problem, po meni, je, daj-sta-das-ortaci-smo pristup. Situacija u kojoj nemas pravog frontmena sa dobrim prepoznatljivim glasom i rifovima koji ulaze u uvo. Kod svih domacih bendova primecujem isto, da nema neke promisljenje radnje u procesu pravljenja te muzike, kritickog misljenja prema sopstvenom radu, obracanja pazanje na to sta je komercijalno npr. Nego, skupi se ekipa pa tkao..sviramo..

doyle777

Post by doyle777 » 03 Jun 2012, 16:08

Па пази, може се рећи да За Џ најозбиљније ради на промоцији бенда, али ни то није на неком завидном нивоу, тај правац уопЋе не готивим, кул је што свирају то што воле и то поштујем, али не мислим да је то нешто квалитетно, Дигитална Драга је тезга/џихад бенд, а остали бендови немају прилику да свирају нигде, у Чачку је алтернативна музика поприлично запостављена, ако желиш да урадиш нешто ново нећеш успети, прво због тога што ћеш тешко наћи чланове који не желе да свирају Бору и Плаве Пилоте :bambi: , а друго због тога што немаш прилику нигде да свираш. Зато и не чуди што је већина људи у том дај-шта-даш-ортаци-смо приступу. За Џ се некако уклопио у целу ту причу, па свирају Партибрејкерсе, Бору и тако та срања (да извину они који слушају дотичне), али то се отприлике уклапа у њихов стил, док, нпр, Антидогма нема прилику нигде да свира осим на некаквим фестивалима (који су чести у Чачку, имамо гитаријаду на сваке две године), јер, побогу, нико не жели да слуша оне што вриште. За свирке Бихајнд д дора нисам упознат, тако да не могу то да коментаришем, али ми је Окуражатор најбољи од свих тих чачанских бендова, зато што се не уклапају у шаблон, они су три типа која се друже и свиркају оно што воле (значи свирамо-шта-волимо-ортаци-смо приступ :mrgreen: ), када се скупе организују свирке у пет до 12 (буквално) и на свиркама џемују, а што се тиче ауторских ствари, њих све пише Никола (тј. Зиги) и, колико ја схватам, он то првенствено пише (и снима у акустик фазону) само због себе, а те песме су изводили само на Чачанској Гитаријади (барем колико сам ја упознат). Тако да мислим да они и не праве музику због других, већ због себе, што је и поента, а исто тако не очекују никакву музичку каријеру, а резултат тога су чисте песме и текстови директно из душе (ала серем, јбт, доста од мене).

ZigiZelig

Post by ZigiZelig » 03 Jun 2012, 16:28

Stefane, istina je da pisem pesme ne bih li se dopao ribama i opstinarima, nemoj ovde da mastis ljude :mrgreen: Inace, bolje je naci gradski olos i probisvete za bend jer je subverzivna energija odlicna ako ces da skidas dorske skale. Mozda ti neki i startuje ribu usput. Zajebi prijatelje, sta je to kome donelo 8)

doyle777

Post by doyle777 » 03 Jun 2012, 16:35

Броз бифор хоз.
Image
:mrgreen:

MetalFunk

Post by MetalFunk » 03 Jun 2012, 16:53

doyle777 wrote:Броз бифор хоз.

Image
:1:

Frostensen

Post by Frostensen » 03 Jun 2012, 19:14

Ma pazi, nisam ja mislio na Cacak konkretno kad sam se dohvatio daj-sta-das-zezamo-se momenat. To je moje misljenje i za Beograd i nas mentalitet u globlalu. Sve je onako ofrlje i bez dalekoseznih planova. Ja taj problem imam i sa svojim bendom. Ja se uvek uhvatim Motorheada. Oni, koji su prljavi, drogirani strokavi bend su uzasno vodili racuna o tome sta rade i sta sviraju. To je islo do imbecilnosti tipa da su za jedan deo Ace Of Spades ubacili lika kako stepuje ?! jer im je valjda pratnja za solo zvucala suplje. Ja o tome pricam. A sam pocetak njih i bendova kao sto su Black Sabbath itd je karakterisalo to da su hteli ribe, pare itd. a muzika im je bila sredstvo. Ne nesto sto okrepljuje dusu i cini ih potpunim na umjetnickom nivou kao sto je slucaj ovde. Umetnost je se ispoljila u jednoj od 10 pesama po albumu od 50 koliko su napravili. Koliko ja kapiram muzika kao i svaki vid umetnosti je zanatski posao u kome nema ni malo renesansne zanesenosti. Zanat kome se pristupa ozbiljno uz balans autorskog stava, marketinga, usviranosti i onoga sto je komercijalno. Sa druge strane u Srbiji su svi bendovi underground jer su gadljivi na komercijalu, gadljivi na to da daju sut kartu ortaku koji ne ume da peva i sl... I da ne tupim vise, na kraju dobijes ovako njanjave bendove polusvarenih ideja i muzke kao sto su ovi iznad. Neam pojma, serem previse....

edit: Ono sto sam hteo da kazem ovim prosipanjem je da, kao i zavecinu domace muzike novije generacije, ne mogu da se otmem utisku odradjeno-na-prvu-loptu...eto..

MetalFunk

Post by MetalFunk » 03 Jun 2012, 19:20

Frostensen wrote:Neam pojma, serem previse....
Waaaaaay too much, bro. :S

doyle777

Post by doyle777 » 03 Jun 2012, 19:37

Схватио сам ја то, али не можеш да поредиш БГ и Чачак, јер београдским бендовима недостаје маркетинг (и остало што си помињао, ионако су ми дуги постови, не могу све да пишем), а чачанским... тј. Чачку недостају бендови, у томе је цео проблем. Као што у послу не можеш да направиш добар производ, уколико немаш конкуренцију (можеш, али зашто би то радио хехе), тако и ове музиканте у Чачку не занима да ураде нешто ново, јер немају конкуренцију, већ, ето тај Рибља Чорба стајл фурају већ 30година (сморих више с овим хејтом према нашој моћној Чорби :mrgreen: ). Ево, нпр, ложио сам се једно време (пре неке 3-4године) на један бивши чачански бенд из раних деведесетих, то су, уствари, били клинци, средњошколци и основац, и направили су 10пута бољу музику од већине чачанских бендова од тог доба (94. снимили демо) па до сад.
Ево неш' и од њих, кад већ промовишемо Чачак, град музике :mrgreen: :

Упоредите ове песме, њихове године и време у ком су одрастали, са новим стварима. ЗнаЋи еее! хехе

Да не заборавим најстарији активни чачански бенд, Крвна Група, ево нешто свима познато од њих, само што су им после Гранд Освајачи ђимнули ствар:

Ја их не готивим, ал' се сећам док сам био клинац да су свуда по граду били њихови постери, или је мени само тако у сећању (нарочито се сећам једног комбија којем су сви прозори, осим предњих, наВаРно, били излепљени тим плакатима/постерима :)).

ZigiZelig

Post by ZigiZelig » 03 Jun 2012, 23:42

Frostensen wrote:daj-sta-das-zezamo-se momenat.
Ne žele svi da prave karijere prika. Neko svira 'nako, sto mu ćef takav, neće da glasnorodi ništa. Slobodnjak, nako, kažem ti, jebeš pare od mjuze, prokleta je to kinta, ad hok alkohol. Da se stvarno posvetim, ne bi imali da me plate dovoljno da se ne osećam pojebano. Zato sviram za džabe. A radim druge stvari za kintu. Problem kod dosta muzičara koje znam je što pored sviranja ne znaju da zavežu pertlu kako valja. Ja čistim sneg, glancam cipele, varam ljude, kradem bakar, i to...
Frostensen wrote:Koliko ja kapiram muzika kao i svaki vid umetnosti je zanatski posao u kome nema ni malo renesansne zanesenosti.
Ne kapiraš dakle :bambi:

Frostensen

Post by Frostensen » 04 Jun 2012, 02:06

Doyle - Sad kapiram fabulu radnje :) Saglasan sa svim recenim ;)
Zigi - Ja pricam o ljudima koji bi da se bave time karijerno. Posto se ti ne bavis time na taj nacin, mislim ipak ti ne kapiras bas. Al' nebitno, ovo je vec offtopic i to veliki.

nebojsak

Post by nebojsak » 04 Jun 2012, 07:56

ZigiZelig wrote:
Frostensen wrote:daj-sta-das-zezamo-se momenat.
Da se stvarno posvetim, ne bi imali da me plate dovoljno da se ne osećam pojebano. Zato sviram za džabe. A radim druge stvari za kintu.
+1

ZigiZelig

Post by ZigiZelig » 04 Jun 2012, 10:27

Frostensen wrote:Ja pricam o ljudima koji bi da se bave time karijerno.
To je druga stvar. Onda cu se i ja sloziti da mora da se ore, i radi iz petnih zila. Ali ne mozes odstraniti umetnicki momenat da ne bi dobio govno obicno, kakvih je danas kol'ko 'oces. Moze da zvuci upicanjeno i profi, da ti jebeni Lenoa radi produkciju ali ako stvar ne valja kad je odsviras pijan uz reku, ona nikako ne valja sta god da joj radis. To sam hteo da naglasim. A i ne zaboravi da je mnooooooogo pesama klot i valjaju. Bas valjaju.

Btw, ovo je muzicarski forum, retko sta je offtopic :roll:

vukkk

Post by vukkk » 04 Jun 2012, 15:32

Чачанска сцена је у поприлично јадном стању.
Koja scena? Mislio sam da napisem nesto posto sam iz ovog grada, ali stvarno ne znam sta da kazem. :(

Post Reply