njihov debitantski album In the court of the Crimson King je cenjen medju muzicarima kao jedan od najboljih albuma ikad, a to ne potice samo od alternativaca i progresivaca nego i common rocker kao sto su momci iz ZZ Topa ili Pete Townshend... legendarni muzicari su prosli kroz postavu ove grupe, kao sto su greg lake(meni najdrazi, naravno njegovo ime se krije iza onog legendarnog benda ELP xD) tony levin(radio i sa piterom gejbrijelom i likvid tenshnom), robert frip(radio na par albuma sa cuvenim brajanom eno-m(da ne napisem inom jer malko glupavo, cak je nastupao i sa g3 i to je cini mi se jedini clan benda da je uvek cinio postavu)) i jos jedno 15ak world class muzicara... bend je cini mi se bio dosta popularan posle prvog albuma ali onda kasnije nastupa neka krizica i npr. album red biva jako lose ocenjen od strane javnosti iako je meni album odlican i onda dolazi i neka sedmogodisnja pauzica i tako xD
legendaran bend koji je podigao rock sa 12bar ili power chorda na nezamislive progresije i psihidelicne trenutke i ubacio neke elemente sasvim strane roku(npr. dok slusate in the court of the crimson king, zaiste jeste kao neka pricica o tom kralju crvenom(inace kreacija stephena kinga iz dark towera) i slicno, dok to niste imali ranije, a to se recimo desava i na mnogim albumima od floyda)...
e sad ja sam ih stavio pod rock, mislim da moze da ostane iako jeste to neka vrsta alternative ili progresive rocka nazovite to kako hocete ja stvarno neznam tako da ako treba da se pomeri ok, mada mislim da je recimo najblize progresive roku(nemam bas zelju da se bahcem o zanrovima, hell oni su po meni King Crimson zanr xD)...
dakle cenim da treba da ih cenite i da je bend STVARNO zasluzio to! dakle ko nije cuo za njih nadam se da ce diskusija u ovoj temi da ga navede da preslusa bar prvi album... inace me podsetila ona slika, koju je naslikao prijatelj pitera sajnfelda koji je pisao tekstove za krimzona, videh je na nenadnenadovom avataru, da zapravo nema tema o krimzona i eto ja pokusah da ispravim to...
a evo slichkice... zaista genijalna slika(iako je cova koji ju je nacrtao bio programer i to mu je jedina slika u zivotu)...

ja sam se malko potrudio i eto nadam se da ima fanova i da cemo uskoro deliti iskustva i misljenja o ovom bendu bas na ovoj temi...