Ja sam moju gitaru upravo danas doterao nekim finim tribalima (lična izrada). Izgleda ko da je iz fabrike izašlo a koštalo je... smešno malo.
Dakle... odete u neku prodavnicu koja prodaje repro-materijal za štamparije i tražite foliju za cutter ili PVC muflon (u oba slučaja dobijate isto). Dovoljno će biti da uzmete jedan dužni metar folije (širina rolne je negde oko 60 i nešto cm). Boja ima raznih pa odaberite ono što mislite da će "leći" na vašu gitaru. Uradite u Corelu ili Adobe Illustratoru ono što hoćete da stavite na gitaru.
E sad tu je malo problem potrefiti prave dimenzije i tačno ispratiti sve krivine gitare. Moj savet bi bio (bar sam tako ja radio) da slikate vašu gitaru ili da skinete sliku gitare (kao što je vaša) sa neta i da tu sliku importujete u CorelDraw. Potom izmerite metrom gitaru "od dna do vrha" tj. od krajnje tačke glave gitare do krajnje tačke tela a potom "razvucite sliku" gitare u Corelu na tu dimenziju. Sada imate otprilike fotku gitare u prirodnoj veličini. Nemojte se sekirati ako je slika malo pixelasta pošto se svakako neće štampati nego će vam koristiti isključivo kao odrednica i šablon po kojem ćete raditi ukrase.
Kada ste napravili sve, obrišite sliku gitare, svemu što ste naravili dajte hairline outline (ne sme biti popunjenih površina tj. fill color ne sme da postoji) i sve pretvorite u krive. Zapakujte sve to na CD i odnesite u neku štampariju koja radi uslužno sečenje na cutteru. Date im muflon i CD na kojem su vaša umetnička dela i kažete im da vam to iseku. U većini slučajeva to vam urade odmah. Ponesete kući to što ste dobili i onda prelazite na teži zadatak. Sad sve to treba lepo zalepiti.
U nekim štamparijama ćete dobiti isečenu foliju pa na nju nalepljen još jedan sloj prozirne folije za lakše aplikovanje. Međutim meni to nisu dali pa sam morao da se snalazim. Kod tribala je naričito zajebano to što je iz delova a lepiti deo po deo nema smisla jer nema šanse da zalepite sve kako treba. Zato lepo uzmete običan papir i lak za kosu (kupićete mami drugi). Naprskajte lice folije lakom za kosu a potom preko toga nalepite papir. Onda odlepite donji deo muflona (onaj masni papir) i pažljivo nalepite komplet parče na gitaru pri tom pazeći da ispod muflona ne ostane zarobljenog vazduha (sve dok lepite pritiskajte kreditnom karticom muflon i istiskujte vazduh) a ako vam se i desi da ostane vazduha ispod (neminovnost) ne očajavajte nego uzmete što oštriju iglicu ii probušite mehur a potom izravnate karticom. Kad ste zalepili sve, odlepite onaj papir što ste zalepili lakom za kosu (lako silazi) i odlepite viškove nalepnice koji vam nisu potrebni (kod tribala pazite da ne odlepite i ono što vam treba pošto su nekad toliko zapetljani da teško može da se provali šta vam treba a šta ne). Sve ovo prebrišete SUVOM krpom i ostavite neko vreme. Posle toga preporčujem da lagano nanesete GuitarPolish a ako nemate to poslužiće i mamin Pronto za nameštaj (to joj ne morate kupovati novo pošto vam treba samo malo). Bilo šta da koristite nanesite jako malo količinu i to čak možda bolje samo na krpu pa onda razmazujte po gitari. Pazite samo na oštre ćoškove nalepnice da se ne odlepe i uvek trljajte krpom tako idete od sredine prema krajevima ćoškova.
Kada ste sve završili, slikate i postavite slike ovde. Moja izgleda ovako:

Ostalo je još da joj uradim tribale po pragovima ali to ide malo drugačije al o tome ću drugi put.
Na kraju sam dužan još i da vam kažem koliko to sve košta:
Metar folije (Avery ili Sericol) = 115 dinara
Sečenje na cutteru = 3 EUR po dužnom metru (mene je izašlo oko 150 dinara pošto nisam imao ceo metar za sečenje)
Ajd uzdravlje pa javite ako ste i šta ste uradili!