Kao pocetnik, neke stvari mi stvarno nisu jasne. Tj jedna stvar, zasto su neke gitare toliko skupe?! Jasno mi je da postoji razlika u drvetu, magnetima, elektronici i svim ostalim detaljima, jasno mi je da je negde skuplja/jeftinija radna snaga i sve to. Ali naletao sam na netu na gitare (obicno Gibsone) istih tehnickih specifikacija sa odnosom u ceni 1:2, 1:3 ili cak nekad i 1:4. Imao sam prilike (zahvaljujuci mnogobrojnim drugarima koji se bave muzikom) da sviram razne gitare, daleko kvalitetnije od mog Squiera, i cak i ja ovako neuk vidim razliku u tonu, i samoj gitari. Ali opet mi nije jasno sta pravi toliku razliku na npr SG-u od oko 1000$ i SG-u od 4000$ koje prema sajtovima na kojima sam gledao imaju maltene iste specifikacije... Kolko sam ja shvatio u svemu tome, ima i onoga da vam posteno naplate i ime (cini mi se tu vodi Gibson

), i to sto je to reissue ili mozda custom model (mada mi nikad nije bilo jasno sta je to custom na gitarama serijske proizvodnje

).
Hehe sad ispade da sam oblatio Gibson

naprotiv, Les Paul je moja ultimativna gitara koju cu, nadam se, nekad u buducnosti pazariti. Na drugom mestu je Strat, pa SG

Samo mi se cini da doticna firma malo dere sa cenama
Da se vratim na temu, sta je to sto toliko dize cenu pojedinim gitarama?

Sve u svemu, nisam otvorio temu da bih napao bilo kog proizvodjaca, vec jednostavno da mi ovo neko razjasni, posto nisam toliko upoznat sa tim, i nekako mi se ne uklapa u moj referentni sistem
Pozdrav,
S
P.S. Gledao sam po forumu, ali cini mi se da ovakve teme nema, ako ima, preusmerite me, i lock na ovu temu

Inace hvala ljudi, procitao sam par stvarno dobrih tema/clanaka, neki ljudi su se stvarno potrudili!
P.P.S. Evo i dva SG-a
http://www.sweetwater.com/store/detail/SGSPEBCH prvi od 1000$
http://www.sweetwater.com/store/detail/SGSRVOFCNM/ drugi od 3000$
Ova dva imaju razlicite specifikacije, znam da to nije ono sto sam rekao, ali na to sam prvo naleteo... Inace prvu bi uzeo do kraja godine ako bude srece, pa me i zanima zasto je ova druga 3 puta skuplja, jer mi je tesko da poverujem da je 3 puta bolja
P.P.P.S. Kakvu sam ja ovde filozofiju napravio