Vecinu pesama pevam iz -3 do -4 (to je nize za 2 cela tona ako ne gresim???) Koliko je to lose???Ja imam osecaj da pesma izgubi dosta na melodicnosti i zivosti ili je to posledica naucene melodije u originalu pa mi u novom tonalitetu izgleda ''cudno''???I ljudi ovde pricaju o nekom spustanju za ''oktavu''?!Da nije to malo mnogo?Mozda sam malo lupio.

To je celih osam tonova.
Korekcije tonaliteta su normalna stvar, ali ne treba preterivati... dobro si primetio, pesma gubi energiju, cak i kada pitch ode gore u odnosu na original. Na koncertu The Police, Sting je neke pesme (ako ne i sve) pevao stepen i po nize... dao je sebi zaje8an zadatak u mladosti
Pevanje za celu oktavu ispod je prilican bullshit... i nema nikakvog smisla, osim ako ne "obradis" pesmu... uglavnom to rade u "dzez" fazonu i onda je to "kul" (mada nije). Bolje juri pesme koje su u tvojoj lagi... a ako ne mozes, nego MORAS da pevas one koje nisu, ONDA VEZBAJ PUNO, PUNO, PUNO... ako pogodis "emociju" onda stepen (-2) dole nije strasan... sve preko (po meni) zvuci bzvz.
Drugo, falset nije "normalan" glas... primetices da mnogo manje vazduha izbacujes pevajuci u falsetu, nego kod nekih visokih tonova i "normalnog" registra?!
Da ne objasnjavam sad fizionomiju glasa... ono sto je bitno je da falset ima MNOOOGOOO slabiju dinamiku od prirodnog glasa, da ima manju snagu i zvuci dosta tishe (ako nije dobro navezban), i teze se kontrolise! Zahteva posebno vezbanje, i moze biti jako koristan... ali moras ga prvo "napucati"!
Evo ti primer (mada nije njegova pesma

)... There SHE GOES (velikim slovima je falset)...
http://www.youtube.com/watch?v=8cQjS-m_ ... re=related