PRS gradnja u mojoj izvedbi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: PRS gradnja u mojoj izvedbi

Post by NikolaNis » 09 Sep 2009, 09:25

E to je pravi domaćin čovek, sve radi tučkom za meso. Malo jednom stranom ukuca nekoliko pragova pa onda brzo okrene drugu stranu pa izlupa nekoliko šnicli... :lol: Priznaj da si morao to da radiš da se izvadiš kod žene (znam ja kako to ide)... :ziveli:

Lepo izgleda ovo što si radio, baš me zanima kako će da bude kad staviš sve pragove i kada lepo središ ove delove koji sad štrče.

P.S. A šta si uradio sa onim lepim jasenom, kako si ga zeznuo? :shock:

oboss

Post by oboss » 09 Sep 2009, 13:26

hehehe nista bez tucka za meso.
jasen sam zeznuo dok je prolazio kroz diht tj abrihter. zaglavila se daska i noz se urezao veoma duboko tako da tu dasku mogu iskoristiti eventualno za dasku za meso. vec sam je bio iskrojio i zalepio ali je.. ga.
ja sam to shvatio kao cenu za uspeh sledecih zahvata a i necu vise koristiti tu masinu sigurno
uskoro ce biti novih komada drveta nadam se tako da postavljam slike kada stignu. sada je vreme da se dovrsava ovaj prs definitivno

oboss

Post by oboss » 09 Sep 2009, 23:55

NikolaNis wrote: baš me zanima kako će da bude kad staviš sve pragove i kada lepo središ ove delove koji sad štrce
evo kako izgleda. prvo sam visak pragova odrezao secicama a fino ravnanje uz pomoc dve tri turpije i male brusilice. na kraju poliranje sa sitnim smirgl papirom.

priprema i alat
Image

u pola posla
Image

i na kraju
Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 10 Sep 2009, 09:22

Izgleda dobro, a ti sam pod rukom osećaš koliko si to kvalitetno uradio. Ja ne sumnjam u tebe... :ziveli:

Felix

Post by Felix » 10 Sep 2009, 11:51

Super rad.Kopajući po net-u, http://www.projectguitar.com/tut/beveltool.htm vidio sam ovo i napravio za probu jednostavniji komad
Mogu reći da je taj tren gotovo skošavanje pragova.Sorry, ne mogu otvoriti image shack,nešto šteka, pa ću kasnioje metnuti sliku.
Uglavnom, uzeo sam četvrtasti komad drveta i zarezao ga po dužini pod kutem od 35 stupnjeva pilom od 3mm,uzeo finu turpiju odrezao dršku
i umetnuo u prorez.Mogu samo reći par minuta posla a olakšava i preciznije odradi nego svaki prag ručno skidati.

Felix

Post by Felix » 10 Sep 2009, 12:09

Evo slika
Image
Nije neka slika al se vidi dovoljno nadam se.

oboss

Post by oboss » 10 Sep 2009, 13:04

super je ova alatka. definitivno cu je napraviti jer ce koristiti za buduce projekte.

Felix

Post by Felix » 10 Sep 2009, 13:49

Donju stranu obljepiš papirnom samoljepivom trakom,mislim na stranu koja naleže na pragove.
Također istu traku nalijepi i na pragove.Dakle ostaviš samo rub praga vidljiv,onaj dio koji trebaš ukositi.
Kod kupovine turpija gledaj naći što finiju i dužu i to je to.
Uživaj. :ziveli:

Felix

Post by Felix » 10 Sep 2009, 13:50

Zaboravih ti reći, brusi samo kontroliranim pokretima u jednom pravcu.

MrHenky

Post by MrHenky » 10 Sep 2009, 18:12

Tasman

Post by Tasman » 27 Oct 2009, 22:49

Pozdrav svima na forumu. Vidim da prelepo ide rad. Inace,koliko sam se god kanio da napravim istu alatku, uvek zavrsim na onu moju staru "zalepi smirglu na gredicu" koju sam nacinio za moj prvi projekat, a do sada je ta ista smirgla odradila ko zna koliko vratova. Ako je kvalitetna , skine visak iz 5 poteza!
Ako radis tacnu kopiju tela, potrudi se da uradis i nagib prednje strane u odnosu na zadnju. Uf, sad ide onaj najtezi i najpipaviji deo koji izdvaja handmade gitare od fabrickih. Ziv bio!

oboss

Post by oboss » 30 Oct 2009, 12:51

hvala. uradjen je i nagib prednje ploce u odnosu na zadnju mada sam u par nekih drugih dimenzija namerno odstupio od totalne replike. u pravu si , sada kada je sve gotovo idu poslovi koji mogu da naprave od instrumenta masterpiece ili dasku. jako sam tanak sa vremenom pa i ne ulazim u bilo kakve radove bas zbog toga da bi svemu posvetio dovoljno paznje. ovo malo slobodnog vremena koristim na skupljanje materijala za neke druge (projekte ) gitare.

Pimpdude

Post by Pimpdude » 18 Feb 2010, 03:21

Ja sam tek sada naisao na ovu temu :D E a sad me interesuje kako je ispala dzitra :D Poslednji post je bio u oktobru 2009 pa kontam da bi do sada vec trebalo da bude gotovo. . . Bas sam se zaneo sa citanjem,i jedva cekao kraj a kad ono nastavak u sledecoj epizodi :?

Strat_17

Post by Strat_17 » 18 Feb 2010, 21:19

Svaka cast!
Skidam sesir i cekam finale :ma bravo:

oboss

Post by oboss » 19 Feb 2010, 08:08

finale ce jako skoro da bude. imao sam neku porodicnu situaciju koja me odvukla od svih obaveza pa i od gitare ali evo vracam se u sedlo i obecavam uskoro i finis ove gitare. u svakom slucaju hvala na interesovanju.

Post Reply