Polozaj malog prsta prilikom sviranja gitare

Moderator: Critical

WildChild

Post by WildChild » 03 Oct 2007, 00:16

pavche1988 wrote:A sto se tice malog prsta desne ruke, nisam bas mnogo obracala paznju, ali mislim da ga nigde ne naslanjam, a i da ga naslanjam, valjda nece mnogo da se umusavi gitara, posto je ne uzimam u ruke dok ih ne operem.
Pa i ja operem ruke, ali vec posle 1 do 2 sata sviranja umusavis gitaru(pogotovo ako shred-ujes citavo vreme :lol: )

XtrmntR

Post by XtrmntR » 03 Oct 2007, 01:53

pavche1988 wrote:Nisam pogresno razumela da je rec o prstu desne ruke, posto se pominje drzanje akorda kao razlog. A sto se tice malog prsta desne ruke, nisam bas mnogo obracala paznju, ali mislim da ga nigde ne naslanjam, a i da ga naslanjam, valjda nece mnogo da se umusavi gitara, posto je ne uzimam u ruke dok ih ne operem.
Ako ruka nema oslonac na gitari, daleko teze je svirati, bilo ritam - bilo solo. Gledaj da makar malo dodirujesh telo gitare, da ti ruka ne "lebdi" u vazduhu.

Bolence

Re: Polozaj malog prsta prilikom sviranja gitare

Post by Bolence » 02 May 2008, 22:12

pavche1988 wrote:Zdravo svima! Nova sam na forumu, do sada sam ga dosta prelistavala, ali nikako nisam uspela da nadjem ono sto me trenutno mnooogooo muci u vezi sa sviranjem gitare.
Pre otprilike 10 dana sam kupila gitaru i prvi put je uzela u ruke. Vezbam prem uputstvima 'Skole gitare 1' od Dimitrijevica. Ide solidno, medjutim, cula sam da mali prst leve ruke treba da bude uvek ispravljen (kad se ne svira njime). Probala sam da ga ispravim, medjutim onda ne ide nikako, sve sto je ranije zvucalo dobro, sad zvuci katastrofalno ( u prevodu pauze izmedju nota su ogromne dok se ja skoncentrisem na ispravljanje malog prsta). Posto me to mnogo usporava, da li bi neko mogao da mi kaze da li je to stvarno bitno i ako jeste, zasto? Hocu li napraviti veliku gresku ako budem nastavila da sviram savijenog malog prsta? Verovatno pitanje zvuci glupo, ali stvarno sam nova u ovome i ne zelim da naucim pogresno, jer ce mi posle biti mnogo teze da ispravim losu naviku. Hvala unapred! :D
Pozdrav svima!
Pozdrav,
Zaista lepo što jedna dama želi naučiti gitaru. Kada je reč o držanju i leve i desne ruke pretpostavljam da znaš da se gitara svira prstima, ali i trzalicom. Da bi te što manje bolela leva ruka, ali i ramena i vrat postavi pravilno levu ruku. Opusti je niz telo neka je slobodna, zatim je podigni na vrat gitare da ti palac bude na sredini zadnje strane vrata.Postavi prste na drugu žicu od 1-vog polja pa do četvrtog, pa pre svakog vežbanja drži čvrsto dok prsti ne pobele. Potom jedan po jedan podiži, pa ponovo postavljaj s tim što kako koji prst postaviš ti tako to polje pritisni. Ako si uzela video školu g-dina Dimitrijevića pretpostavljam da ti je dao i vežbe za levu i desnu ruku sa pravilnim objašnjenjem držanja leve i desne ruke. Najbolji način je da vežbaš etide, skale kroz pozicije, jednooktavne, dvooktavne, a kasnije i trooktavne.Prvo prstima, a onda sve to isto trzalicom. Radeći etide trzalicom mnogo brže opuštaš desnu ruku. Videla si kako violinisti pogađaju tonove na violini koja nema pragova. Samo kroz vežbanje skala. Pravilno se sa 4 prsta leve ruke može dobro izvežbati i 4-ti/mali prst/.Inače da te ohrabrim žene mnogo prže nauče recimo bare zahvat i složenije zahvate nego muški. Razlog je anatomija ženske šake. To iz mog ličnog iskustva.

Bolence

Re:

Post by Bolence » 21 May 2008, 17:19

viden wrote:Odakle tebi takva informacija?
Mali prst LEVE ruke teoriJski nije moguće držati ispravljenim kod svih hvatova kod kojih se ne upotrebljava.
Ko ti je to rekao slagao te, ili ga nisi dobro razumela ili ima neku opasnu tehniku koju ja ne razumem.
Pošto sviraš tek 10 dana bilo bi dobro da imaš neki živi primer (prijatelj koji svira npr.) koji ti može pokazati ono što se teško shvata čitajući knjigu.
Danas je lako doći i do mnogih video kurseva gitare ali se time nemoj još opterećivati nego nauči osnovu a kasnije ćeš sama znati šta dalje.
I pre svega uživaj u muziciranju.
Dobro je što razmišljaš o pravilnoj tehnici ali moraš biti svesna činjenica da koliko ima gitarista toliko ima i tehnika. U prevodu:ono što odgovara nekome-ne mora odgovarati tebi.
Pozdrav Videnu,
Pa 4-ti prst ili kako vać zovete mali prst se rešava kroz vežbe za početnike, kroz koje se uvežbaju prvo 1,2, i 3. prst, a potom 4-ti kroz sviranje tona H na IV polju na 3-ćoj žici. Posebno se 4-ti prst izgradi svirajući barre.
Poslao sam Vam odgovor na Vaše pismo 21.05.
Pozdrav.

ivanvesic

Post by ivanvesic » 15 Jul 2011, 13:23

ja sam pocetnik i poceo sam da sviram gitaru pre 2 dana to jes da ucim da je sviram i dali neko moze da mi napise neku vezbu za prste

mr.bluesman

Post by mr.bluesman » 18 Jul 2011, 10:37

Mali prst ja mislim da ne treba da bude ispravljen. Prvo uvek treba da je polusavijen, prvo kod svakog akorda dobro dodje neka 7 ili 9-ka da se doda. Takodje treba da bude i odmaknut da ti ne dodirne slucajno praznu zicu dok sviras. Desavalo mi se to milion puta. da mi je preblizu pa mi zagusi praznu zicu. Na primer dok drzis E dur na prvom pragu. Kao mirodjija za corbu. hahaha. Kod barova obavezno mali prst za hvatanje celog bar akorda. A probao sam da ga skroz ispravim. Ajde neko nek uhvati lepo bar hvat sa ispravljenim malim prstom. tesko zar ne? Ovo su moja licna iskustva. Nisam citao literaturu strucnu i ne pricam skolski. nego iz mog licnog iskustva.

mr.bluesman

Post by mr.bluesman » 18 Jul 2011, 10:46

ivanvesic wrote:ja sam pocetnik i poceo sam da sviram gitaru pre 2 dana to jes da ucim da je sviram i dali neko moze da mi napise neku vezbu za prste
Probaj klasicnu vezbu za prste.

Kreni da sviras od 3-ceg praga od najdeblje zice pa sve do dole

123
123
123
123
123
123

pa onda vrati nazad od najtanje ka najdebljoj

321
321
321
321
321
321

kad to izvezbas mozes i da dodas mali prst

1234
1234
1234
1234
1234
1234

pa vratis 4321

to je extra vezba

Ja sam tako razgibavao prste.

I polako kako sviras ubrzavas koliko mozes....

palvet

Post by palvet » 28 Nov 2011, 15:43

Bol u prstima i šaki nemora iznimno biti posledica nepravilnog držanja šake, već može biti i stvar kondicije. A "prosta" snaga se stiče vežbom.
Postoje vežbe za jačanje prstiju i šake. I sa gitaom i bez gitare. A jedna od banalnih je guma za jačanje šake.

Post Reply