Sve O Žicama Za Bas Gitare

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

Post Reply
Aca

Re: Sve O Žicama Za Bas Gitare

Post by Aca » 26 Aug 2009, 00:31

Tiki the Boyler wrote:ebay
Ebay je cudo...

The Mask AE

Post by The Mask AE » 26 Aug 2009, 08:24

KirilStipsa wrote:fretless u pitanju?!
Roundwound zice "zderu" fingerboard (na fretlessu, ciji fb ne stite pragovi) , i zahtevaju posebno "coat"-ovanje (kakve je vec stavio doticni gospodin na gitaru), ili presovanje (halfround)... ili coat-ovanje fingerboarda...
Kiril znam sve to ali ukoliko je fretless ili converted nije neophodno sem ukoliko je grif maple da se ne ponavljam... Na rouzvudu mozes bez koutovanja.

KirilStipsa

Post by KirilStipsa » 26 Aug 2009, 11:28

Ok...

EsoX

Post by EsoX » 26 Aug 2009, 13:20

The Mask AE wrote:
KirilStipsa wrote:fretless u pitanju?!
Roundwound zice "zderu" fingerboard (na fretlessu, ciji fb ne stite pragovi) , i zahtevaju posebno "coat"-ovanje (kakve je vec stavio doticni gospodin na gitaru), ili presovanje (halfround)... ili coat-ovanje fingerboarda...
Kiril znam sve to ali ukoliko je fretless ili converted nije neophodno sem ukoliko je grif maple da se ne ponavljam... Na rouzvudu mozes bez koutovanja.
Sem u slucaju mekanog fingerboarda kao sto je onaj od mapla mislim da nema velike bojazni od roundwound zica... na dva basa sam koristio klasicne roundwound zice na rosewood fingerboardu bez vecih problema i zice nisu nesto previse "pojele" fingerboard... tako da zaista ne treba strahovati... Meni se neuporedivo vise svidja zvuk roundwound zica na fretlessu nego flatwound (i to kad je povrsinska cvrstoca fingerboarda veca... sad dal je u pitanju epoxy, poly, phenolic... ili nesto cetvrto).. ali sve je stvar ukusa kome se sta svidja i kakav zvuk juri... a zica je toliko da je tesko (a i mnogo bi kostalo) da se sve isproba zato mislim da ova tema moze biti od velike koristi.

loshmey

Post by loshmey » 14 Sep 2009, 02:26

Pozdrav,
Procitao sam ceo thread i resio da uzmem DR low rider steel zice ali imam par pitanja:

1. Imam Aria 5-ozicani aktivni bas sa kupovnim zicama. Verovatno su 45-125, ne znam tacno. Traju mi vec 3,5 godine ali mislim da je red da ih menjam. Nisam bas pri parama i razmisljam da uzmem 4-oro zicani komplet i da zamenim sve osim B zice. Da li je to ok?
2. Ako jeste koja je razlika u zicama 45-65-80-100 (http://www.guitarcenter.com/DR-Strings- ... 1122529.gc) i 50-70-90-110 (http://www.guitarcenter.com/DR-Strings- ... 1123191.gc)? Osim sto su, pretpostavljam, ove druge deblje. Da li ima nekih znacajnih razlika u zvuku izmedju njih?
3. Mozda je off topic ali me zanima da li se ovakav zvuk basa (http://www.youtube.com/watch?v=a3Nvk74DJZE&feature=fvst - od 1:10min se cuje najjasnije) dobija dobrim zicama, dobrim magnetima, trzalicom...ili mozda nekom kombinacijom :) .

Svaka pomoc je dobrodosla. Hvala unapred na odgovoru. :bow:

p.s. dodatak za 2.pitanje: sviram metal i pomalo HC pa mi je bitno da znam koja je razlika u zvuku. Nadam se da to ima smisla... :oops:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 14 Sep 2009, 08:21

1. Jako loša ideja. Razlika u zvuku između nove i korištene žice se čuje već i nakon petnaestak dana. Zamisli kolika je onda nakon 3,5 godine. Kada već nisi toliko mijenjao žice, strpi se još malo pa kupi normalan set žica. Btw. razlika između 4-žičanog i 5-žičanog kompleta ne prelazi 5EUR!

2. Razlika između dva navedena kompleta je, kao što si primjetio, u debljini. Samim tim u zvuku (deblje žice u principu zvuče masnije), ali i u tenziji žica na gitari, što u praksi znači da je neophodno podesiti i tenziju vrata (kao silu koja je protivteža tenziji žica). Znači, ako ne želiš da plaćaš setup gitare (a nešto nisam siguran da je pametno da to radiš sam, mada je tvoja gitara odavno zrela za setuo), moja preporuka je da kupiš set žica 45-125 ili 45-130 i da ne razbijaš previše glavu time.

3. Dobar zvuk bassa je uvijek kombinacija dobrog svirača, dobrog instrumenta, novih žica i dobrog pojačala. Pa kreni redom...

loshmey

Post by loshmey » 15 Sep 2009, 01:22

Tiki the Boyler wrote:1. Jako loša ideja. Razlika u zvuku između nove i korištene žice se čuje već i nakon petnaestak dana. Zamisli kolika je onda nakon 3,5 godine. Kada već nisi toliko mijenjao žice, strpi se još malo pa kupi normalan set žica. Btw. razlika između 4-žičanog i 5-žičanog kompleta ne prelazi 5EUR!

2. Razlika između dva navedena kompleta je, kao što si primjetio, u debljini. Samim tim u zvuku (deblje žice u principu zvuče masnije), ali i u tenziji žica na gitari, što u praksi znači da je neophodno podesiti i tenziju vrata (kao silu koja je protivteža tenziji žica). Znači, ako ne želiš da plaćaš setup gitare (a nešto nisam siguran da je pametno da to radiš sam, mada je tvoja gitara odavno zrela za setuo), moja preporuka je da kupiš set žica 45-125 ili 45-130 i da ne razbijaš previše glavu time.

3. Dobar zvuk bassa je uvijek kombinacija dobrog svirača, dobrog instrumenta, novih žica i dobrog pojačala. Pa kreni redom...
Ok, primljeno k znanju. Hvala na pomoci.

million dollar baby

Post by million dollar baby » 19 Sep 2009, 23:17

Pukla mi je zica :ticonguitar: .... A poslednje zice sam kupila pre x godina .... treba mi pomoc .... koje su najjeftinije a najkvalitetnije medju najjeftinijima ... i koju debljinu da uzmem :hmm:

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 20 Sep 2009, 00:35

Najpovoljnije koje ja ovde nalazim su Peavey Cirrus XL žice.
Četvorožičani komplet ti dođe cca 18EUR, debljina najstandardnija moguća 45-105.

million dollar baby

Post by million dollar baby » 20 Sep 2009, 00:47

hvala ^^
da znam sta da trazim po radnjama :)

fiti93

Post by fiti93 » 28 Sep 2009, 12:30

Imam bas vec 6 meseci, nisam menjao zice. Ocu da ih promenim narednih dana, mozete li da mi preporucite neke zice. Imam Yamahu RBX 374. Da li bi meni dobro dosle neke tanje zice?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 28 Sep 2009, 13:41

Tanje zice uzmi ako imas afiniteta za soliranje, ja sam poceo na 40-100 pa sam presao na 45-105 pa sam presao na 40 - 95 i sad se drzim na 50-110.
Sve zavisi sta ti se vise svidja, veca tenzija zica ili ne, ali 45-105 je neka klasika

The Mask AE

Post by The Mask AE » 28 Sep 2009, 14:09

Ukoliko smatras da su ti ruke u fazi formiranja uzmi skolski komplet 4095.
Ukoliko si presao prve rane i sl. uzmi komplet (mislim da se on vodi kao hibrid kod nekih firmi) 45100 jer je tenzija zice G i zice E srazmerna sa 4095 kompletom pa se smanjuje verovatnoca da se vrat izvitoperi, vec samo dobija luk koji se lako ispravi (spoljasnje zice).

Sad, ja recimo ne volim slep na ultra debelim zicama jer mi to vise nije to. Mada mi slep udarac zvuci dosta punije ali nedefinisano, pop udarac zvuci k'o iz bureta.

:ma bravo:

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 28 Sep 2009, 14:30

Na mom basu su trenutno 45-100 i zadovoljan sam, ali bih rado probao i 50-105. Kako će vrat reagovati na promjenu? Hoće li izdržati?

The Mask AE

Post by The Mask AE » 28 Sep 2009, 14:42

Pa zavisi koje je drvo, kakve je izrade vrat i tako. U sustini samo nebi valjalo sad svaki komplet da bude drugaciji. Ne vidim razlog zasto nebi probao to.

Post Reply