Kide you just made my day. Ja nisam ni skapirao da iko 'gaji postovanje prema mom muzickom ukusu'

.
Elem, prica je vrlo prosta ali je neki od vas momaka idealizujete. Mislim da je neko, da ne listam sad nazad, vec repartirao smisleno na ono sto sam hteo da kazem. Prvo Elvis, pa Beatles-i , devojcice, sex, skakanje, cupkanje, chupanje kosa...pa prog rock ovo ono, jaoj sto smo cool, pa disco pa metal pa alternativa. Poenta je (ma koliko Nirvana bila cool, ne pojedincima nego 'realno) da su oni ponudjeni klincima kao 'alternativa'. Ne samo na sirem trzistu vec i na tom grunge trzistu uze. Ujedno su sa njima ponudjeni jos podosta bendova iz Seattle-a i svi su oni ostavili svoj trag, ali najvise muzicki ne kulturno ili kao sub-kultura. Soundgarden recimo, ali ako su oni i neka preteca, onda sasvim sigurno Pearl Jam i Alice In Chains. Medjutim imena ova dva benda se ne povlace kroz medije u istom kontekstu, tom kontekstu 'kulturne zaostavstine i bastine covecanstva'. Nije Nirvana kriva sto su od njih napravili medijsku kurvu, izmedju ostalog to je jedan od razloga Kurtovoj nesreci, kazu ljudi koji ga poznavase. Dalje, kad spomenuh ono podilazenje najnizim ljudskim ukusima, nije Nirvana odlucila da se time bavi, njihove izdavacke kuce jesu i njihovi menadzeri, producenti i citava makina. Kurtov stav je bio vrlo slican u tom smislu, ali anti-snobovski, anti-kvazi-intelektualan. Oni su se sa velikom dozom sarkazma obracali svemu tome i svojoj maloj, lokalnoj, vernoj publici u okolini Olimpije, a kasnije i Sietla i te fore. Lokalni ljudi i ekipa, tezaci, radnici bi klimali glavom, kao da vbidi ovi momci no nonsense no bullshit ovo ono. Onda krene to malo po drzavi, ide se u Sietl, svira se po nekim mestima i next thing you know, imas following. A following je upravo ono cega se Kurt najvise zgrazavao u svom kratkom zivotu. ZNaci poenta je kako je plasirano sve to i kome. Sam Kurt i ta ekipa nisu imali nikakve iluzije da nisu nikakvi muzicari i stop puta su to rekli u intervjuima. Ali to im nije bila ni poenta. Nisu puno gnjavili ni oko toga kako su neopevani liristi ili kompozitori. Samo jos jedan loklani radnicki izmoren bend, koji su vec videli sve blagodeti koje u zivotu ima radnicka proleterska Amerika.
Anyway, ne ulazim u to kakvi su oni muzicki majstori, ne tvrdim ni za ni protiv (iako su neki ocigledno skapirali da se to automatski pozdrazumeva kad spomenuh najnize strasti). Industrija se sluzi istom taktikom oduvek, ugadjanjem i gajenjem najnizih strasti kod cenjenog tinejdz publikuma. Ne kompletnog, nego tinejdz auditorijuma, pretpostavka je da na once malo zrelije i formirane karaktere i ne mogu da uticu u toj meri, pogotovu ako ne nude sex jelda. Starijem publikumu se dohaka preko sex-a, nude im se gole mlade pevaljke. Mladjoj publici se podilazi buntom i trivijalnoscu. Pokusali su i Beatles-e kasnije da trivijalizuju i ovi se raspali. I hard-rock je nudjen masama kao 'pacifier' (tj. cucla po naski). Pa kad je to proslo, tehno rok. Pa kad je to proslo, disko. Pa metal i punk. Da li su sve te vrste muzike i svi ti mega poznati bendovi shit? Nisu naravno. Ali ja bih bio daleko srecniji licno (ovo je egoizam svoje vrste) da niko nije popularizovao Bitlse, nego samo oni 'posveceni' da su ih slusali, bez obzira na stalez i poreklo. Isto tako, Cepeline ili FLojd. Ili Pistolse. Ili Donu Samer, ABBA i te fore. Kapiram da bi vecina tih umetnika ostala doslednija sebi i pruzila veci kvalitet da nisu bili u takvoj zizi javnosti. S druge strane, neke umetnike to inspirise, tako da nikad ne znas. Prema tome, ja bih voleo da dan danas slusam Nirvanu kad odem negde u okolinu Olimpije jer Nirvana samo tamo ima smisla. Za one kojima je drzava Washington malo dalje od srca, neka paralela bi bila Twin Peaks ili David Lynch. To su prelepi ali surealni krajevi, radi se tesko po sumama i gorama (pilane i te fore, kamiondzije, ti snabdevaju CELU USA sa drvom i papirom i te fore, seku hiljadugodisnje sume). Kada neko iz Beograda meni kaze kako kapira Nirvanu i to je zakon, identifikovali se sa njima, meni dodje samo da se nasmejem. Nije nemoguce, naravno, ali ako si proveo neko vreme u takvom gradu i u takvoj okolini pod tim njihovim okolnostima. Mnogo je u stvari lakse identifikovati se sa nordijskim metal bendovima koji su vidim the shit poslednjih godina po Juzi, a bogumi i Evropi. Ne zato sto svako moze da se identifikuje sa vikinzima, cudovistima, bozanskim stvorenjima ovi i onim, vec zato sto niko i ne moze cak ni izvodjaci!!! Pa su svi samim tim na istoj igrackoj ravni ili ti playing field.
Sta hocu da kazem? Pa 99% ljudi koji slusaju ili su ikada slusali Nirvanu, potpuno su promasili temu, promasili su sve iza cega ovi ljudi stoje kao ljudi i kao bend. Cemu su donekle i oni sami krivi, jer lova jeste kurva a njima je zinulo dupe za lovu u jednom trenutku a onda kad su shvatili da se sve otislo u *****, bilo je kasno. Ovaj naravno nije morao da se kokne, mogao je lepo u sreci i veselju da se bavi prevozom stabala ili da otvori pilanu ako ga bas to ispunjuje, ali je ipak i sam priznao da je medijska kurva i da mu je sve to godilo, a on ne zeli da mu godi to. Potpomognut jos i opijatima, nije bas najkristalnije razmisljao u tim godinama i svi znamo kako je zavrsio.
Licno, iako sam savremenik Nirvane meni vise prija neka druga grunge ekipa. Tojest, najvise mi prijaju Alice in Chains. Po meni, muzicki su Alice in Chains i Nirvana ko nebo i zemlja. No tu pricam striktno o muzici i lirici, ne o nekom krajnjem dozivljaju i tim forama tipa oni su 'deo moje mladosti'. Nisu, nije ni jedan jedini bend nesto bitan u mom zivotu, menja se to kao sezone. Fala Bogu da nisam ostao napaljen na prvi bend koji sam ikad cuo. Ili drugi.
Sto se tice posmrtne love, to su cifre koje su bazirane po Forbse magazinu, i sve je to ok. Medjutim, ono sto kolega ne kapira, da se primetiti, da to nije nikakvo merilo popularnosti medju (mladim) narastajima. Courtney Love je jednostavno prodala i prodaje Kurtov lik i delo medijima. Ne publici nego medijima. Iako se Nirvana naravno vrti po radio stanicama (daa-daa i u Americi ima nostalgicara, i to uvek, nemaju samo Jugonostalgicari tapiju na nostalgiju) lavovski deo te zarade je baziran na koriscenju muzike i imidza Kurt Cobaina u REKLAMNE svrhe. ZNaci, svaka peta reklama ili deseta, koristi neku njegovu ziku ili lik ili delo, nekako je asocirana sa likom a to valjda isplatiti. Koliko se ploca konkretno godisnje proda, ne znam, ako neko ima neki link nije zgoreg da ga objavi. Ali cisto sumnjam da Nirvana proda u Americi kombinovano vise od milion ploca. Prosle ili ove godine. To je znaci oko milion dolara godisnje za pokojnika i Courtney. MOrali bi da prodaju 50 miliona ploca da bi zaradili 50 miliona dolara samo od ploca (ocigledno ne ide Kurt vise na turneje, to otpada). Ploce sad i nisu nikom izvor zarade, u Americi vlada totalno drugi fazon, lova se ponovo uzima na zivim svirkama ko sedamdesetih.
I tako dalje i tako dalje. O 'rap'-u drugom prilikom

.