Opseg glasa

Post Reply
Ironic90

Opseg glasa

Post by Ironic90 » 22 Nov 2009, 00:08

Ima slicna tema, ali moje pitanje je drugacije.
Muzicki sam obrazovan, i pevam... nista profesionalno, vise onako... uz klavir...

Medjutim, zaboravio sam (a secam se da smo radili u skoli) opseg glasa, tj. od kog do kog tona je bas, pa bariton, pa zenski glasovi...
Imam i par drugara koji bi voleli da znaju koji su glas, ali ta podela glasova po opsegu nigde ne moze da se nadje...
Pa ako moze mala pomoc...
Hvala...

Reverse
Urednik

Re: Opseg glasa

Post by Reverse » 22 Nov 2009, 04:03

Opseg soprana je od tona c1 do a2, alta od f malog do d2,
tenora od c malog do a1, i basa od f velikog do d1.
Nisam bas siguran, ovo sam ucio jos pre 6-7 godina! :mrgreen:
Naravno ovo je samo okvirno, u vecini kompozicija glasovi "izlaze" iz ovog opsega. Kada odredjujes glas ne gledaj opseg toliko, "boja" glasa je vaznija. Eto npr ja imam opseg kao tenor mozda jos neki ton nize, ali mi je boja baritonska, zato i pevam bariton!

Ironic90

Post by Ironic90 » 27 Nov 2009, 00:04

Hmm... a kako da odredim boju glasa?
Tipa... slusham Pavarotija, i znam kako zvuchi tenor...
Al' baritona imas mali milion... i svi oni imaju svoju boju...

Zenske vokale da ne spominjem... kako to razlikovati i kako znati po boji glasa ko u koju vokalnu podelu pripada?

ogisha007

Post by ogisha007 » 27 Nov 2009, 00:45

Isto tako imaš i mali milion tenora, i svaki ima svoju boju, i imaš mali milion baseva...

Idi na Youtube i poslušaj Juan Diego Floreza (leggiero tenor), zatim idi odslušaj kako zvuče Mario Del Monaco ili Enrico Caruso (dramski tenori).
Nema razlike u boji?
Teško.
Isto važi i za duboke, idi poslušaj Leonarda Warrena (Verdijevski bariton, lirski fazon), onda Bryn Terfela (bas-bariton, više bariton), i na kraju uporedi sa Kurt Moll-om (operski basso profundo), a ako te on nije dovoljno uplašio, kucaj Vladimir Miller...

Ne može se tako jednostavno svima odrediti vokalna kategorija, niti je uvek slučaj da pevači uvek spadaju u neki koš, uvek imaš graničnih slučajeva, kao što imaš i one koji mogu i tamo i vamo, nešto ređe ali se ipak dešava... Neke od glavnih karakteristika su boja i tessitura (mesto gde se glas oseća udobno, prirodni centar glasa), raspon tu može i ne mora da igra veliku ulogu. Možeš ti da imaš pet oktava, ako se najudobnije osećaš pevajući na baritonskim visinama i ako imaš takvu boju, bariton si.

Takođe jedna bitna napomena: u pop rock metal jazz pevanju, tj. mikrofonskom, mnogo manje igra uloga tip glasa i mnogo se više može varirati bojom i karakterom glasa nego kada se peva projekciono, tj. horski ili operski. Glasnoćom se gubi deo fleksibilnosti i tu ti u suštini igra ulogu tessitura i tvoja istinska boja glasa, jer na tim glasnoćama mnogo brže dolazi do zamora/oštećenja ako se peva neprikladno za svoju vokalnu kategoriju (previsoko, prenisko, presvetlo, pretamno... you name it)

Na kraju krajeva, moja preporuka je da se ne opterećuješ time, ali ako ti je već toliko stalo da to znaš, vremenom će ti se uvo istančati i moći ćeš da brzo prepoznaš ko je koji glas. Dotad samo opušteno. :ziveli:

EDIT: Za ženske glasove nisam neki stručnjak, ali i tu u suštini važe isti principi, mada kod žena postoje neke razlike oko mehanizma pevanja visokih tonova i slično, no o tome otom potom, bolje da se javi neka koleginica, da ne bude da lupam... :)

Post Reply