Muzika u uzem smislu vs. tekst pesme

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Muzika u uzem smislu vs. tekst pesme

Post by Doolio » 16 Jan 2010, 00:03

Boogie Woogie wrote: za početak, mislim da metal, hip hop isl, nemaju veze sa tim pojmom, te da s jedne strane hrane samo egoizam, a sa druge, izjedaju muzički talenat do kostura. (da ne kažem mrtvačke glave..)

Isto tako, ne mislim da radosna bulumenta škrbavaca, koja na koncertu lepe brene ima bilo kakve veze sa humanošću.
.
eto, magicna rec ove izjave cini sasvim u redu i daje 'protivnicima' mesta za slagvort.
ostali deo posta je druga prica:)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 16 Jan 2010, 00:08

Doolio wrote:eto, magicna rec ove izjave cini sasvim u redu i daje 'protivnicima' mesta za slagvort.
ostali deo posta je druga prica:)
Ahahahha, upravo htedoh da napisem ovo.

Dakle, ocigledno je da Bugivugi nema pojma o pravcima o kojima formira (i sa nama deli) misljenje, i ono je kao takvo krajnje legitimno. Samo nemam pojma kako se ovaj poslednji njegov post nadovezuje na onu epopeju o njegovom osecaju za lepo, kakav niko drugi ne posjeduje

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 16 Jan 2010, 00:09

eh, kako ja umem da upadnem u te klopke. Zato nisam iskusan ko ti :ziveli:
a ja baš sad hteo da ga kandidujem za Award.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 16 Jan 2010, 00:22

Doolio, da pojasnimo.
Pravo na diskusiju ne postoji samim tim što si se rodio.
Pravo na diskusiju se stiče tako što diskutanti najpre budu i ravnopravnom položaju.
ako to nisu, nema diskusije.
Ima priče, ima ko u kamen ko u ploču, ima moja reč tvoja reč, ali to nije diskusija, jer ne vodi nikuda.

zamisli npr biračko pravo. Svi ga kao imaju, samo to su eto punoletni.
U Srbiji imamo 75% nepismenih ljudi. dakle ljudi koji ne znaju šta znače reči kao što su retroaktivno ili demokratija, ili imaju nejasnu prestavu šta je ustav, ili ne mogu da izgovore revalorizacija..ili se jednostavno preznoje kada treba da izgovore neku stranu reč..

E sad, takvi neki likovi, treba da se na nekom referendumu izjasne da li treba da prihvatimo neki EU zakon ili da homosi usvajaju decu isl.

Šta hoću da kažem.
Muzika je (i uopšte umetnost)je još zahtevnija oblast i mora dosta toga da se zna, da bi se razvio osećaj.
Ne možeš ti, ili ja, ili bilo ko..da ode u galeriju, stane pred skulpturu nekog..Henrija Mura i da to doživi kako treba, samo tako što će tek da se zapilji u komad kamena sa rupom u sredini, kapiraš?

Neko će reći, mene to ne radi, nisam ništa osetio, naći ću svoje nešto što me oduševljava na prvu loptu I to je ( da se razumemo) O-Kej.
Ali, to nije dovoljno.
Dovoljno za šta?
Za napredak, za humanost, na Čoveka kojme je umetnost upućena.

čemu umetnost ako postoje bilioni ljudi koji su slepi i gluvi i nestrpljivi za nju?

Te stvari ne mogu da se osete na prvu loptu.
Mozak jednostavno nema otvorene kanale za to.
Da bi se ti kanali otvorili, potrebno je mnogo druženja i boravka u tom okruženju, abijentu. Da bi se razvio Osećaj.

isto je i sa muzikom.
Nikakav problem da svi cupkamo uz drumm'n'basse..ali je greota i nije priorodno da to bude naš maksimum, jer bi inače civilizacija bila zadovoljna sa bubnjevima i plemenskim podvriskivanjem.
Greota je i da nam se mozak hrani samo nečim što svaka budala može da izmiksa na kompu. Nečim prostim i očekivanim.
I da nam mozak stvori opnu kroz koju ne mogu više da se probiju neki Holst, ili Čajkovski isl.

U tom smislu, kada dovedeš nekoga ko se bavi estetikom muzike, i nekoga ko muziku troši kao fast food, pa taj FF lik kaže "okej, ti voliš ovo , ja volim ovo..ti si srećan ovde, ja onde.. nemaš instrumente za merenje sreće, to je individualno..i sve to me čini ravnopravnim sa tobom jer i ja imam uši kao i ti..."

E pa ne čini ga. Jer samo uši, nisu dovoljne.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 16 Jan 2010, 00:26

cccira wrote:

Dakle, ocigledno je da Bugivugi nema pojma o pravcima o kojima formira (i sa nama deli) misljenje, i ono je kao takvo krajnje legitimno. Samo nemam pojma kako se ovaj poslednji njegov post nadovezuje na onu epopeju o njegovom osecaju za lepo, kakav niko drugi ne posjeduje
dear cccira, naravno da nemam pojma o mnogim tim pravcima ali, ja bih i dodao kako namerno nemam pojma.
Znaš kako se kaže, ne moram da popijem celo bure da bih znao kakvo je vino..
:cao:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 16 Jan 2010, 00:28

Boogie Woogie wrote:dear cccira, naravno da nemam pojma o mnogim tim pravcima ali, ja bih i dodao kako namerno nemam pojma.
Znaš kako se kaže, ne moram da popijem celo bure da bih znao kakvo je vino..
:cao:
A cemu onda potreba da se formira misljenje i isto to plasira? Ja kad o necemu ne znam - cutim.

A ovo za vino je ekstremno (ne mogu da naglasim koliko) losa analogija

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 16 Jan 2010, 00:34

U tom smislu, kada dovedeš nekoga ko se bavi estetikom muzike, i nekoga ko muziku troši kao fast food
ja se muzikom bavim vise od dvanaest godina, nije mnogo, ali nije ni malo, a slusam je, je li, jos duze. pritomse bavim raznim aspektima iste, od sviranja, preko pevanja i smisljanja pesama, do pravljenja tekstova. istrazivao sam muziku sa raznih aspekata, istrazivao sam razne zanrove, slusao stvari na razne nacine, prozivljavao i pravio razne vrste muzike. dalje, ajm a trejnd vizual artist (dakle, mogu da gledam henrijeve skulpture i da dajem sud o njima, po tebi), a privatno volim filozofiju, psihologiju i istoriju, sto, rekao bih, samo moze da utvrdjuje temelje moje struke, kao i temelje bavljenja muzikom. PA SE NE SLAZEM S TOBOM. dakle, mora da sam fast fud lik. ali gle, izgleda da nisam kad se sve uzme u obzir. ne ide mi to u glavu moram priznati...
takodje mi je cudno kako tako preko neta citas ljude posle dva posta dal su fast fud ili nisu...

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 16 Jan 2010, 00:36

dakle ccciro.ok,vina ti slabo idu, ali zašto ti logika škripi?

bio sam skroz jasan.
Dovoljno mi je da čujem 5 sekundi nečega pa da vidim kolko je sati.
Može tako? Indukšn..dedukšn..taj rad

cccira
MF veteran

Post by cccira » 16 Jan 2010, 00:42

Boogie Woogie wrote:dakle ccciro.ok,vina ti slabo idu, ali zašto ti logika škripi?

bio sam skroz jasan.
Vina mi cak, naprotiv, odlicno idu. Bela pogotovo.

5 sekundi za jedan muzicki pravac? To dedukciju nije videlo. Nesto drugo ovde skripi, a nije moja logika ;)

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 16 Jan 2010, 00:43

Boogie Woogie wrote:dakle ccciro.ok,vina ti slabo idu, ali zašto ti logika škripi?

bio sam skroz jasan.
Ma ti si zlatan... :mrgreen:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 16 Jan 2010, 00:45

Doolio wrote:
ja se muzikom bavim vise od dvanaest godina, nije mnogo, ali nije ni malo, a slusam je, je li, jos duze. pritomse bavim raznim aspektima iste, od sviranja, preko pevanja i smisljanja pesama, do pravljenja tekstova. istrazivao sam muziku sa raznih aspekata, istrazivao sam razne zanrove, slusao stvari na razne nacine, prozivljavao i pravio razne vrste muzike. dalje, ajm a trejnd vizual artist (dakle, mogu da gledam henrijeve skulpture i da dajem sud o njima, po tebi), a privatno volim filozofiju, psihologiju i istoriju, sto, rekao bih, samo moze da utvrdjuje temelje moje struke, kao i temelje bavljenja muzikom. PA SE NE SLAZEM S TOBOM. dakle, mora da sam fast fud lik. ali gle, izgleda da nisam kad se sve uzme u obzir. ne ide mi to u glavu moram priznati...
takodje mi je cudno kako tako preko neta citas ljude posle dva posta dal su fast fud ili nisu...
Dooliop, sve je to lepo i krasno, ali zaboravljaš najvažniju stvar, a to je talenat.
Ako nemaš talenat (a s obzirom kakve sve žanrove mešaš u svom mozgu..) onda je sve to pffff..t..

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 16 Jan 2010, 00:48

cccira wrote:
Vina mi cak, naprotiv, odlicno idu. Bela pogotovo.

5 sekundi za jedan muzicki pravac? To dedukciju nije videlo. Nesto drugo ovde skripi, a nije moja logika ;)
ccciro (izlazi pred tablu i crta..)
znaš one filmove gde neki smoren lik sedi u gledalištu sam, a na binu iozlaze talenti sa programom, i čim počnu a on ( posle 3, a ne 5 sekundi) kaže "next.."?
Sad jasnije? ;)

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 16 Jan 2010, 00:49

opet stavljas ljude pred svrsen cin svojim kosmickim mocima percepcije.
a sta ako jesam mega-talentovan? oces li smisliti jos neki diskriminisuci epitet ili ces mi jednostavno reci "pa ne mozes da budes talentovan kad se ne slazes sa mnom"?

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 16 Jan 2010, 00:57

Doolio wrote:opet stavljas ljude pred svrsen cin svojim kosmickim mocima percepcije.
a sta ako jesam mega-talentovan? oces li smisliti jos neki diskriminisuci epitet ili ces mi jednostavno reci "pa ne mozes da budes talentovan kad se ne slazes sa mnom"?

ispravka, ne možeš da budeš talentovan ako ja nemam neku tvoju pesmu u svojoj kolekciji i slušam je s vremena na vreme.
ako je imam, izvinjavam se duboko i široko.
Ali s obzirom da ja od naših izvođača slučajno imam samo tri pesme, jedna je da vidimo.. od Olivera Dragojevića, Druga je od Aleksandre Radović (i obe su restlovi od moje žene, koja je zaboravila da ih presnimi kod sebe) i treća je jedno kukuriku kolo koje je moj izbor i kojeg obožavam. Eto, akoti spadaš u ove tri..onda izvini.
Ako ne, onda..pffft...:)

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 16 Jan 2010, 00:59

Boogie Woogie wrote:ispravka, ne možeš da budeš talentovan ako ja nemam neku tvoju pesmu u svojoj kolekciji i slušam je s vremena na vreme.
ako je imam, izvinjavam se duboko i široko.
:shock: Ides u potpis! :mrgreen:

Post Reply