Stabilizator napona 9V za pedale

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Sava

Stabilizator napona 9V za pedale

Post by Sava » 17 Nov 2007, 19:02

Česta su pitanja oko napajanja pedala i adaptera za tu namenu. Postoje brojna rešenja deljenja napona, a ja sam se odlučio za dobro filtriran i stabilisan izvor potrebnog napona. Prednost ovakvog izbora je u tome što je moguće priključiti bilo kakav kupovni adapter u rasponu 11-36 volti. Da bi dobili dobro stabilisan napon 9V moramo da uđemo sa dva volta više, otuda 11 V minimum, odnosno u mom slučaju minimum je 12V jer je stabilizator predviđen da omogući napon od 9.6V koliko obično ima nova i puna baterija. S obzirom na dobro filtriranje izlazni napon je baterijskog kvaliteta i merenja su pokazala da je napon brujanja potisnut više od 80dB što je izvrstan podatak.Spravu sam ugradio u zaista malu plastičnu kutiju i ona izgleda ovako:

Image

Predviđena je za napajanje 5 pedala, a moguće je koristiti samo jedan ili dva izlaza tako da se smanjuje gužva kablova ako koristimo manji broj pedala. Pored stabilizatora 7809 upotrebljene su dve diode i tri kondenzatora. Na ulazu je zaštitna dioda koja radi u slučaju okretanja polariteta. Dobro je rešenje na ulaz staviti gretz spoj (kompaktni ili 4 diode) jer onda ne mora da se pazi na polaritet, a moguće je priključiti direktno i bilo kakav trafo za naizmenični napon. Diodom se povisi napon na 9.6V, a moguća su, naravno, i druga rešenja (7805+4.7V zener dioda itd.). Tu su i dva blokadna kondenzatora koja sprečavaju eventualni upad visokofrekventnih signala kao i veći filterski kondenzator. Urađena je na komadu univerzalne štampane pločice koja već ima izbušene rupe pa se povezivanje vrši lemljenjem sa donje strane ili kratkospojnicima sa gornje strane. Na kutiji je standardni utikač za spoljni adapter kao i 5 komada 3.5 mm konektora.

Na narednoj fotografiji je stabilizator u funkciji napajanja 4 pedale:

Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 17 Nov 2007, 19:46

Odlično! Može crtež šeme, spisak delova?

Btw, menjali ste samo diodu na BD-2, ili ste radili i neku modiikaciju?

Sava

Post by Sava » 18 Nov 2007, 09:29

Rocket Roll wrote:Odlično! Može crtež šeme, spisak delova?

Btw, menjali ste samo diodu na BD-2, ili ste radili i neku modiikaciju?
Imam dobre programe za crtanje električnih i montažnih šema, ali ne znam dobro da ih koristim. Sama aplikacija je krajnje jednostavna i praktično može da se pronađe na netu među aplikacijama stabilizatora 78xx. Zamolio sam drugara da nacrta to što te interesuje pa ako on to uradi objaviću ovde. Upotrebljeni delovi su: IC 7809, diode 1N4007 i 1N4148, 2 komada višeslojnih kondenzatora 100 nF, jedan elektrolitski 1000 uF, jedan muški utikač za napajanje, 5 ženskih 3.5 mm utičnica za šasiju, komad aluminijumskog lima za hladnjak, komad univerzalne štampane pločice, plastična kutija.

BD-2 je modifikovan. Ono što meni naročito smeta kod Boss pedala je onaj metalni prizvuk pogotovu gornje E žice, a kod CS-3 i dosta šuma. Sada je to bitno drukčije.

Sava

Post by Sava » 18 Nov 2007, 17:25

Evo moj drugar radioamater Peca YU1BG uradio je montažnu i 3D šemu jednostavnog stavilizatora za 9.6 volti. U ovoj varijanti je na ulazu gretz spoj tako da je moguće ući sa bilo kojim naponom od 12-35 volti bilo kog polariteta, a takođe i naizmeničnim naponom. To znači da je moguće dodati samo trafo i sve zajedno staviti u neku kutiju i dobili smo kompaktan ispravljač solidnog kvaliteta za 9.6 volti.

Image

Image

Image

Image

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 18 Nov 2007, 17:57

Uuuu, ovo mlogo pametno.... Motorolino...

Sava

Post by Sava » 19 Nov 2007, 10:02

Šta Motorolino, nisam te shvatio?

Ili te ne razumem ili nisi pažljivo čitao, ali ovde nema ničega Motorolinog. Nisam sto posto siguran, ali mislim da je konstruktor ovog sjajnog i mnogo i često upotrebljavanog stabilizatora firma Fairchild. Ono "M" koje vidiš je Pecina ludorija jer je on vezan za tu firmu kao njihov serviser.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 19 Nov 2007, 10:08

E, onda je moja greska... Video sam samo shemu, ono karakteristicno "M" i to me je povuklo da pomislim da je motorolino... Izvinjavam se!!!....

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Nov 2007, 12:51

A može li da se odnos signal-šum podigne na preko 100 decibela, i koje bi to izmene šeme zahtevalo?

Sava

Post by Sava » 19 Nov 2007, 21:56

Trebalo bi da može jer po specifikaciji je 106dB za opseg 10Hz-100KHz ako sam dobro preračunao. Verzija za 100mA (78L09) ima još bolje karakteristike. Bitno je za šta ti treba jer postoje novija i bolja kola koja se doduše teško nalaze. No ni ova nisu loša i ugrađena su u mnoge muzičke komponente, digitalne uređaje, a koristili smo ih svojevremeno i za napajanje pretpojačala za gramofonske glave sa pokretnim kalemom (osetljivost reda mikrovolta) što je već bio jako ozbiljan zadatak. Da bi dobio vrhunske rezultate materijal mora biti vrhunski i sa ovim kineskim jeftinim kolima i kondenzatorima sumnjam da mogu da se postignu maksimalni rezultati. Pri tom se preduzimaju još neke mere kao što su prigušnice, visokokvalitetni silver mica kondenzatori za rasprezanje itd.

Još da dodam da sam ja govorio o potiskivanju brujanja (50 Hz), a ne o odnosu signal/šum. Merenja sam obavio takozvanom servisnom metodom i opremom (osciloskopom), a ne laboratorijskom jer takvu opremu ne posedujem, a nije ni bitno za ovu namenu.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 19 Nov 2007, 22:38

Sve je OK! 100 dB je potpuno profesionalno!

Sjajno - dubok naklon s moje strane!

Fanatik

Post by Fanatik » 19 Nov 2007, 22:49

Ovo je odlicno!

To mi treba,jer moje pedale bruje i suste,za poludit!

Fanatik

Post by Fanatik » 20 Nov 2007, 21:50

Evo ja kupio komponente,ali mi se cini da mi onaj elektrolit nije dobar..??Ovi tu na slikama imaju onu oznaku +-20%, a moj nema i ima nogice samo s jedne strane..??
Evo ga na slici.

Image

[/img]

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 20 Nov 2007, 22:25

Dobar je... nema veze sto nogice nisu sa strane... vazno je da ima iste vrednosti... 2200mikrofarada/35volti... jel tako Savo!?

Sava

Post by Sava » 21 Nov 2007, 09:42

Fanatik wrote:Evo ja kupio komponente,ali mi se cini da mi onaj elektrolit nije dobar..??Ovi tu na slikama imaju onu oznaku +-20%, a moj nema i ima nogice samo s jedne strane..??
Evo ga na slici.

Image

[/img]
Dobar je , dobar. Postoje aksijalni i radijalni elektroliti pa je na to trebalo obratiti pažnju ako se već pločica prati 100 %. Međutim, pločica koju je Peca dizajnirao nije Sveto pismo i može da se prilagodi potrebama. Znači postavi taj elektrolit kako tebi odgovara.

P.S. Umesto višeslojnih možeš da upotrebiš i obične keramičke kapacitete od 100 nF. Za njih je bitno da budu što bliže nogicama stabilizatora pa ih je Peca tako i postavio.

I još jedna VAŽNA NAPOMENA: ja nisam štampao pločicu i ne znam da li je ona u odnosu 1:1, taj odnos se sigurno postiže kada se štampa iz programa u kojem je i projektovano. U svakom slučaju odštampaj na papiru pa proveri. Raster je 2.54 mm koliki bi trebalo da bude razmak između nožica IC, a blokadni kondenzatori su najverovatnije rađeni na 5 mm. Postavi delove na taj odštampani papir pa proveri da li se "gađaju" rupe i ako treba uradi korekciju veličine štampe.

Sava

Post by Sava » 21 Nov 2007, 17:40

Još jedna napomena u vezi polarizacije diode D5.

1. Ukoliko koristite IC 7809 dioda treba da bude obratno polarisana od crteža, znači katoda (to je ona crtica na diodi) treba da bude prema masi. Izlazni napon će biti 9.6 V.

2. Ukoliko koristite varijantu 7805 + zener dioda 4.7 V dioda je polarisana kao na crtežu. Izlazni napon će biti 9.7 V.

Post Reply